Комисия на европейските общности брюксел, 2007



Дата27.09.2016
Размер188.37 Kb.
#10931




КОМИСИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ОБЩНОСТИ

Брюксел, 8.2.2007

COM(2007) 50 окончателен





СЪОБЩЕНИЕ НА КОМИСИЯТА ДО СЪВЕТА, ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ, ЕВРОПЕЙСКИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ И СОЦИАЛЕН КОМИТЕТ И КОМИТЕТА НА РЕГИОНИТЕ

БЪРЗ ДОСТЪП ДО ЧЕСТОТЕН СПЕКТЪР ЗА БЕЗЖИЧНИ ЕЛЕКТРОННИ СЪОБЩИТЕЛНИ УСЛУГИ ЧРЕЗ ПО-ГОЛЯМА ГЪВКАВОСТ

СЪОБЩЕНИЕ НА КОМИСИЯТА ДО СЪВЕТА, ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ, ЕВРОПЕЙСКИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ И СОЦИАЛЕН КОМИТЕТ И КОМИТЕТА НА РЕГИОНИТЕ

БЪРЗ ДОСТЪП ДО ЧЕСТОТЕН СПЕКТЪР ЗА БЕЗЖИЧНИ ЕЛЕКТРОННИ СЪОБЩИТЕЛНИ УСЛУГИ ЧРЕЗ ПО-ГОЛЯМА ГЪВКАВОСТ


(Текст от значение за ЕИП)

СЪДЪРЖАНИЕ

1. Увод Error: Reference source not found

2. Предлаган подход Error: Reference source not found

3. Обосновка Error: Reference source not found

3.1. Политически и икономически контекст Error: Reference source not found

3.2. Необходимостта от промяна: настоящи предизвикателства пред съществуващото положение Error: Reference source not found

4. Как да се подготви почвата Error: Reference source not found

4.1. Определяне на честотен спектър, достатъчен за гъвкава употреба Error: Reference source not found

4.2. Към съгласувана схема за даване на разрешение Error: Reference source not found

4.3. Повече сътрудничество сред участниците в индустрията Error: Reference source not found

5. Действия Error: Reference source not found

6. Заключение Error: Reference source not found



Резюме

Разгръщането на иновационни безжични услуги и технологии все повече се затруднява от запазването на обхвати от честотния спектър за тясно определени услуги в съчетание със стриктни условия за използване, които прекомерно ограничават употребата на честотния спектър. Създаването на условия за по-гъвкава употреба на честотния спектър дава възможност на неговите потребители да правят своевременен търговски избор в тясна връзка с пазара.

Настоящата рамка на Европейския съюз за регулиране на електронните съобщения вече отчита значимостта на сближаването на технологиите и услугите на пазара и подчертава необходимостта от конкурентна и иновационна среда. Освен това все повече се приема факта, че има нужда от по-нататъшни подобрения на политиката за честотния спектър и че е необходимо неотложно да се предприемат действия. Комисията понастоящем прави преглед на регулаторната рамка, в която прилагането на нов подход за управление на честотния спектър заема централно място1. Актуализираната регулаторна рамка вследствие на този преглед ще влезе в сила едва до 2010 г..

Целта на настоящото съобщение е следователно да определи необходимите практически стъпки от настоящия момент до 2010 г. с цел подготвяне на почвата за по-гъвкаво управление на честотния спектър за обхвати с индивидуални права за използване, за които прегледът на рамката за електронните съобщения най-накрая ще предостави регулаторна основа. В същото време дейностите, предложени в настоящото съобщение, ще бъдат насочени, на базата на настоящата регулаторна рамка, към случаи, за които спешно се изисква по-гъвкав подход за използването на честотния спектър. Съобщението не се отнася до въвеждането на гъвкавост чрез увеличаване на освободени от лицензиране честотни обхвати, което ще бъде предмет на следващи съобщения.

Избягването на смущения продължава да бъде ключов елемент от управлението на честотния спектър, но начинът, по който това може да бъде постигнато, претърпя развитие благодарение на технологичния прогрес. Този прогрес означава, че традиционният подход за управление на честотния спектър трябва да бъде заменен от по-гъвкав подход, който улеснява не само техническата ефикасност, но и икономически по-ефективната употреба на честотния спектър. Ключови насоки за стимулиране на конкурентоспособността, поддържане на иновациите и икономическия растеж и за създаване на нови работни места са гарантирането на безпрепятствен достъп до радиочестотния спектър, както и осигуряването на ефикасното му използване. Чрез освобождаване на мощността на радиочестотния спектър с цел стимулиране на инвестиции в иновациите и увеличаване на производителността ще бъде постигната още по-голяма ефективност от приноса на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) към ревизираната Лисабонска стратегия на ЕС за насърчаване на икономическия растеж и заетостта.

Съществена и динамична част от европейската индустрия зависи от честотния спектър за електронни съобщителни услуги. При екстраполиране на наличните данни до 2006 г. цялостният оборот в този сектор ще бъде между 240 и 260 милиарда EUR. Предвижда се, че пазарно ориентираното управление на честотния спектър в съчетание с права за гъвкаво използване на спектъра ще донесе чиста печалба от 8-9 милиарда EUR годишно в Европа. Гъвкава употреба на честотния спектър не означава да се прилагат фрагментирани национални подходи, а да се позволи на индустрията да постигне доброволно хармонизиране, когато е възможно. Общностното координиране за постигане на целите на вътрешния пазар и за избягване на радиосмущенията е от основно значение, а европейското измерение защитава съвместната идентификация на обхвати от честотния спектър, за които се прилагат мерки за гъвкавост, както и общо договорени минимални необходими условия. Освен това координирано действие, позволяващо по-гъвкава употреба на честотния спектър ще намали разходите за получаване на достъп до честотния спектър, като премахне излишните регулаторни бариери и намали недостига от честоти. Това не само съответства на принципите за по-добро регулиране, но позволява също спестяванията да бъдат вложени в иновации.



За подготовката за новия подход постепенното въвеждане на по-гъвкаво управление на честотния спектър води до:

  • установяване на определени обхвати от честотния спектър, при които регулаторните ограничения могат да бъдат премахнати, като с това се въвежда по-голяма конкуренция, включително между различните инфраструктури за радиоразпространение. Изключително важно е да се предвиди достатъчно голям честотен спектър за тази цел, за да се даде възможност за размяна и достъп на всички участници на пазара. Първата стъпка, която предлага съобщението е установяването на набор от честотни обхвати от общо 1350 MHz, за които настоящите законови ограничения ще бъдат преразгледани своевременно с цел да бъде позволена по-гъвкава употреба. Тези обхвати в момента се използват в секторите на радио-телевизионното разпръскване, мобилните и информационни технологии (ИТ), както и

  • постигане на договореност относно съвкупност от пропорционални права в рамките на Общността, както и относно условията за разрешение, които да се прилагат за избраните обхвати от честотния спектър. Тези е необходимият минимум, който ще позволи гъвкава и ефикасна употреба, като същевременно се избягват вредните смущения. Тези условия за разрешение ще бъдат използвани също като референтен модел за улесняване на постепенното адаптиране на съществуващите права за съответните обхвати, които са придобити от оператори съгласно предходни национални правила (така наречените „наследени”права).

Съществуват някои специфични случаи, които изискват незабавно решение и ще бъдат разглеждани като приоритетни. Някои примери, които вече се наблюдават понастоящем, са:

  • преразглеждане на валидността на Директивата за глобалната мрежа за мобилни комуникации (Директивата за GSM)2, с цел да се позволи на операторите да прилагат нови, по-ефективни и иновационни технологии в рамките на 900 MHz-ов обхват като UMTS (Универсална мобилна телекомуникационна система); този обхват ще бъде разглеждан съвместно с други честотни обхвати3, за да се стигне до съгласувано и балансирано решение, и

  • прилагане на новия подход към честотите, които са освободени в резултат на технически по-ефикасната употреба на честотния спектър чрез въвеждане на цифрово радио-телевизионно разпръскване (така наречения „цифров дивидент”).

Предоставянето на повече пълномощия на притежателите на честотни права, за да бъде определен начина на използването на техните честотни права, ще изисква активното действие от страна на участниците на пазара. Това води до:

  • признаване на техните по-големи отговорности в гъвкава среда, за да се избегнат смущенията и да се предоставят непрекъснати услуги на потребителите , и

  • осигуряване на диалог между участниците на пазара в досегашните отделни индустриални сектори, т.е. между радио-телевизионното разпръскване, мобилните и ИТ индустриите, които се подпомагат от Европейската комисия.

1. Увод

През последните две години Комисията работи в тясно сътрудничество с държавите-членки на стратегическо равнище, за да гарантира, че разработките, свързани с нарастващото и развиващо се разнообразие от безжични електронни съобщителни технологии, са в съответствие с общата политическа цел за развитие на вътрешния пазар на ЕС и европейската конкурентоспособност. Осигуряването на регулаторна среда, насърчаваща иновациите, която улеснява бързия достъп до честотен спектър за нови технологии и води до предлагане на широко разнообразие от безжични услуги, беше определено като ключова цел.

Важно постижение беше направено през ноември 2005 г. с приемането на консенсусно становище в Групата за политика за радиочестотния спектър (Radio Spectrum Policy Group - RSPG) относно насоките на бъдещата политика в тази област4. Това становище призовава към подход за по-гъвкаво управление на честотния спектър, включително дългосрочни политически цели, което ще бъде взето под внимание за текущия преглед на рамката на електронните съобщения, която се очаква да влезе в сила до 2010 г.

Настоящото съобщение отчита становището на RSPG и проучва начините за постепенно и незабавно прилагане на практика на политическите ѝ препоръки. То очертава практическите стъпки, които са необходими от настоящия момент до 2010 г., за да се подготви почвата за по-гъвкаво управление на честотния спектър, за което прегледът на европейската рамка за електронните съобщения ще предложи накрая регулаторна база и методология по отношение на индивидуалните случаи, изискващи незабавни действия.



2. Предлаган подход

Предлага се занапред да се прилага по правило гъвкав, нерестриктивен подход за употребата на радиочестотни източници за електронни съобщителни услуги, който позволява на потребителите на честотния спектър да избират услуги и технологии, за разлика от рестриктивния подход, който все още се използва често понастоящем. Мерките, които се отклоняват от новия подход, може продължат да се прилагат, но това трябва да бъде надлежно обосновано (напр. за обществената безопасност и сигурност) и да отчита въздействието, което имат върху иновациите, конкуренцията, инвестициите и социалната стойност. Освен това, в рамките на „електронните съобщителни услуги”, определени в Рамковата директива, понятието изключително използване от конкретна услуга, като например мобилни услуги или услуги за радио-телевизионно разпръскване, трябва да бъде премахнато. Това не изключва задължението да се предоставя специфична услуга в рамките на конкретен честотен обхват.

Гъвкавият подход трябва изцяло да отчита необходимостта да се избягват вредните смущения, за да се защитят съществуващите и бъдещите приложения, и не трябва да води до фрагментиране на европейския продуктов пазар. Това трябва да бъде постигнато чрез „типови” ограничения на употребата5, а не чрез посочване на една технология или набор от технологии с изключителни права за използване на определени честотни обхвати от спектъра, тъй като това ще наруши принципа за технологичен неутралитет. Освен че помагат за избягването на вредни смущения, мерки като честотни планове и филтри, договорени на общностно равнище, допринасят за създаването на общ пазар и улесняват трансграничното координиране. В Европа ще продължат да се прилагат общи условия и, когато те са формулирани по по-малко ограничителен начин, тяхното координиране и съгласувано прилагане на равнище ЕС ще става все по-значително.

Общите условия, които са по-слабо ограничителни, откриват повече търговски възможности в Общността. Улесняването на икономическата ефективност чрез повишаване на гъвкавостта може да бъде съгласувано с правилата на общия пазар, при условие че държавите-членки се ангажират с координиране на схемите за отпускане на разрешителни6 (вж. раздел 4.2) в рамките на Общността и че участниците в индустрията се ангажират да си сътрудничат с цел постигане на оперативна съвместимост на услугите и икономии от мащаба (вж. раздел 4.3).



3. Обосновка

Преминаването към по-голяма гъвкавост ще бъде от полза за потребностите на пазара в сектора на безжичните електронни съобщения, в който все повече безжични технологии обслужват все по-голям брой сходни услуги. Следователно гъвкавото управление на честотния спектър е ключов фактор, позволяващ инвестиции в иновациите, както и улесняване на навлизането на пазара на нови предприятия в конкурентна среда. Гъвкавостта и улесняването на навлизането на пазара са от своя страна ключови изисквания за осигуряване на подкрепа за ИКТ, за да се гарантират икономически растеж и заетост съгласно обновената Лисабонска стратегия.



3.1. Политически и икономически контекст

Над 2 милиарда потребители в целия свят вече използват безжични електронни съобщителни услуги и следователно могат да бъдат привлечени от нови предложения, които обединяват видео- и гласово излъчване и данни. В това установено глобално пазарно пространство потребителското търсене и конкуренцията са двигател за инвестиции и иновации. Рамката за електронните съобщения7 и инициативата i20108 насърчават конкуренцията, включително на инфраструктурно равнище. В случай на безжични електронни съобщения навлизането на пазара е тясно свързано с лесния достъп до честотния спектър за мрежови оператори и предпочитаните от тях технологии.

Безжичните технологии са важно средство за въвеждане на широколентови услуги в отдалечените селски райони в Европа, като по този начин се преодолява цифровото разделение9. В зависимост от местните обстоятелства може да има различни технологични решения за преодоляване на различията в широколентовия достъп. Потребителите и местните власти ще трябва да избират въз основа на икономически принципи и потребности; подобен избор не трябва да бъде ограничаван априори от регулаторни рестрикции, които благоприятстват една безжична технология за сметка на друга.

Способността да бъде променена употребата на честотния спектър, която е улеснена чрез прилагане на подход за гъвкаво управление на честотния спектър, е необходимо условие за пазарно ориентирано управление на спектъра с цел освобождаване на неговия пълен потенциал за растеж. Проучвания10 предвиждат чиста печалба от 8-9 милиарда EUR годишно в Европа, ако правата за гъвкаво използване на честотния спектър са включени в общ режим за търговия в областта на честотния спектър. При екстраполиране на наличните данни до 2006 г. общият оборот на европейската индустрия, който зависи от спектъра за електронни съобщителни услуги се очаква да бъде между 240 и 260 милиарда EUR.



3.2. Необходимостта от промяна: настоящи предизвикателства пред съществуващото положение

Сходството на предлаганите на потребителите услуги засяга употребата на честотен спектър за радио-телевизионно разпръскване, мобилни и широколентови безжични услуги. Спектърът, използван за тези цели, е все още до голяма степен фрагментиран в отделни обхвати, най-вече по исторически причини. Възможността да се осигури на потребителите комбинация от радио-телевизионно разпръскване, мобилни и широколентови предложения (т.нар. „triple play“ - едновременно предлагане на телефония, телевизия и Интернет) в безжична среда може да бъде възпрепятствана, ако мрежовите оператори не се третират равностойно по отношение на достъпа им да специфичен обхват от честотния спектър и спрямо условията за разрешение, от които той зависи.

Чрез реалните проблеми, които спешно се нуждаят от решаване, се изтъква необходимостта от промяна към по-гъвкаво управление на честотния спектър:


  • Съществуващи и нови оператори, които желаят да прилагат различни технологии (напр. UMTS and WiMAX), искат да използват 2,6 GHz-ов обхват (който ще бъде на разположение през 2008 г.), който е от първостепенно значение за мобилните комуникации и безжичния достъп до Интернет. За този обхват в момента няма координиран подход на Общността, който трябва да бъде ясен, пропорционален и надежден за в бъдеще;

  • Съществуващи мобилни оператори от второ поколение, желаещи да увеличат настоящата употреба на 900 MHz-ов обхват, които към момента са включени в Директивата за GSM. Директивата послужи по подобаващ начин на всички в последните две десетилетия, но нейната полезност в момента е под въпрос, тъй като разгръщането на нови услуги, които ползват трето поколение мобилни технологии вече е технически реализируемо, и

  • Съществуващи и нови оператори, които проявяват интерес към употребата на 470-862 MHz-ов обхват, който в момента се използва за радио-телевизионно разпръскване, по-специално „цифровия дивидент”, освободен чрез преминаване от аналогово към цифрово разпръскване (което използва по-малък честотен спектър). Тези честоти представляват сериозен интерес за нови услуги, като например мобилна телевизия, както и за разширяване на достъпа до всички видове безжични електронни съобщителни услуги в селските райони.

На тези случаи трябва да се обърне внимание колкото е възможно по-скоро, за да се осигурят иновации, инвестиции и динамичен сектор на електронните съобщения. Те предлагат също възможност за постепенно въвеждане на нов подход за гъвкава употреба на честотния спектър.

4. Как да се подготви почвата

4.1. Определяне на честотен спектър, достатъчен за гъвкава употреба

Дискусиите за отделни и индивидуални честотни обхвати, свързани със специфична употреба, като например за радио-телевизионно разпръскване, мобилен или широколентов безжичен достъп, все по-често водят до проблеми, защото не се обръща внимание на възможностите, които се появяват в алтернативни честотни обхвати. Колективно установяване или групиране на честотни обхвати под формата на пакет може да осигури разглеждането на източниците на честотния спектър във всички сектори като общ източник, който открива нови възможности на конкурентна основа за всички сектори чрез увеличаване на гъвкавостта. Европа трябва да преодолее стагнацията по отношение на честотния спектър, създадена от законовите правила и права, и вместо това да се насочи към колективни печеливши решения за всички сектори. Освен това едно „пакетно” решение може да осигури пропорционално третиране на всички сектори.

Принципно концепцията за гъвкавост може да бъде прилагана към голям набор от честотни обхвати и държавите членки се окуражават да го правят. Все пак е необходимо съсредоточаване върху първоначален набор от обхвати, така че да се постигнат практически резултати в следващите няколко години и да се отговори на настоящите предизвикателства. През 2007 г. Комисията в сътрудничество с Комитета по радиочестотния спектър (Radio Spectrum Committee -RSC) и Комитета за регулиране на съобщенията (Communications Committee - COCOM) ще проучи основно пакет от честотни обхвати, който в момента се използва в сектора на радио-телевизионното разпръскване, мобилните и ИТ услугите (виж приложението) с цел цялостно или частично прилагане на гъвкавост.

4.2. Към съгласувана схема за даване на разрешение

Единният пазар, сближаването и глобализацията увеличават важността на това държавите-членки да се договорят за взаимно съгласувани или общи схеми за даване на разрешение за използването на радиочестотния спектър, включително времево разпределение, методология и условия, свързани с правата по отношение на спектъра.

Съществуващите различия в условията за разрешение за специфични обхвати, посочени в приложението, все повече нарушават конкуренцията. Ограниченията, свързани с правата за използване, трябва да бъдат сведени до това, което е необходимо и достатъчно за ефективна употреба при единно прилагане за всички обхвати, описани в приложението, в цялата Общност. Основният въпрос е кои различия продължават да бъдат обосновани в условията на сближаваща се среда, при нарастваща конкуренция между мрежите за безжичен достъп до радио-телевизионно разпръскване, мобилни и широколентови услуги.

Комисията и RSC с помощта на COCOM и СЕРТ (Европейската конференция по пощи и далекосъобщения) проучват настоящите условия, прилагани към правата за използване на честотния спектър в гореспоменатия пакет обхвати. Целта е да се постигне договореност относно общи и по-слабо рестриктивни условия, свързани с правата на използване11.

Въз основа на настоящата регулаторна рамка за електронните съобщения трябва да бъдат установени договорени насоки за съгласувано прилагани условия за разрешение чрез препоръка на Комисията12, която се очаква да бъде финализирана през 2007 г. Тази препоръка ще се опита да въведе гъвкавостта в управлението на честотния спектър като средство за прилагане на новия подход към управлението на честотния спектър, предложен от Комисията в контекста на прегледа на рамката. Трябва да бъдат установени минимални условия за техническа употреба по отношение на обхватите чрез мерки за техническо прилагане, приети съгласно Решението за радиочестотния спектър13, и хармонизирани стандарти, приети съгласно Директива R&TTE (радио и далекосъобщително терминално оборудване) с цел улесняване на единния пазар, избягване на смущения, трансгранично сътрудничество и здравна защита.

4.3. Повече сътрудничество сред участниците в индустрията

Установяването на по-гъвкава употреба на честотния спектър дава възможност за избор на неговите потребители. В същото време от участниците на пазара се изисква да поемат отговорност за постигане на среда за непрекъснати услуги за потребителите. Сътрудничеството между всички участници е жизнено важно, за да се стигне до съгласувано решение за честотните обхвати, засегнати от процеса на цифрова конвергенция.

На първо време в една гъвкава среда индустрията трябва да доведе до оперативна съвместимост на услугите, както и до хармонизиране на честотния спектър за постигане на икономии от мащаба в контекст на „съвсем слабо“ регулаторно насочване. Комисията наблюдава разработките и отбелязва, че към момента не е необходимо да се налагат специфични технологии14, тъй като процесът на стандартизация15 се осъществява от индустрията в съответствие с прерогативите за управление на честотния спектър, които се обсъждат в рамките на СЕРТ съгласно правомощията от Комисията.

Комисията подкрепя развитието на отворени стандарти за безжични технологии с цел улесняване на оперативната съвместимост и непрекъснатост на услугите. Тя смята, че понастоящем за обслужването на пазара е най-добре да продължи да разчита на осъществявани от индустрията инициативи за доброволна стандартизация.



5. Действия

Във връзка с пакета честотни обхвати, посочени в приложението, следните действия ще осигурят постепенното въвеждане на новия подход:



Държавите-членки са приканени да изяснят спешно съществуващите условия за разрешение (технически и нетехнически) и да премахнат рестриктивните условия, когато е възможно, с цел да се улеснят гъвкавостта, бързия достъп до честотния спектър и конкуренцията, включително в областта на инфраструктурата за радио разпространение. За обхватите, които са определени за гъвкава употреба, до края на 2007 г. в препоръка на Комисията трябва да бъдат установени общи и минимално необходими условия, свързани с правата за използване.

Европейската комисия ще използва настоящите механизми, за да направи внимателни проучвания и да предложи практически мерки за прилагане в рамките на пакета от обхвати, и по-специално по отношение на тези случаи, които изискват спешни решения, и с цел съгласувано прилагане на подход за по-гъвкаво управление на честотния спектър в Европа. В този контекст Комисията ще преразгледа валидността на Директивата за GSM и ще наблегне на общ европейски подход към 2,6 GHz-ов обхват, с цел да се намери пропорционално и съгласувано решение за тези два обхвата, като в същото време се отчита необходимостта от нови иновационни технологии и услуги, които успешно да се прилагат както в градски, така и в селски райони.

Организациите по стандартизация, и особено ETSI (Европейски институт за стандарти в далекосъобщенията ), ще бъдат оправомощени да разработят подходящи хармонизирани стандарти за съоръжения, работещи с гъвкави обхвати, така че да се избегнат смущенията.

Индустрията се приканва да размени мнения и да установи добрите практики в областта на честотния спектър, основани на гъвкава рамка за употреба на спектъра, която продължава да осигурява избягване на смущенията, както и оперативна съвместимост за потребителите. Приложението представлява отправна точка по отношение на съответните честотни обхвати. Тези обхвати се отнасят и за трите сектора, които са приканени да се включат активно в предложения диалог. Комисията има готовност да улесни този процес.

6. Заключение

Гъвкавостта в употребата на честотния спектър, прилагана чрез подход, при който се дават права за използване на честотния спектър, неутрални по отношение на технологиите и услугите, е предварително условие за ангажиране на възможностите на сектора на безжичните електронни съобщения с иновационни дейности и осигуряване на нови и разнообразни услуги. Това може да даде силен тласък на икономическия растеж и конкурентоспособността в Европа.

Прилагането на този подход ще изисква въвеждане на регулаторни разпоредби, които да превърнат неутралността на технологиите и услугите в основен подход. Технически ограничения от типов характер ще продължат да бъдат прилагани като средство за предпазване от вредни смущения и ще бъдат използвани подходящи мерки на Общността за определяне на тези основни технически параметри. По-гъвкавият подход към управлението на честотния спектър представлява част от преразглеждането на европейската регулаторна рамка за електронни съобщения, която ще влезе в сила едва до 2010 г.

Междувременно новият подход към управлението на честотния спектър ще бъде въвеждан постепенно, на базата на съществуващите регулаторни разпоредби. Комисията възнамерява да предложи през 2007 г. препоръка, с която да се дадат насоки относно условията за разрешение за първия набор от обхвати, към които ще бъде прилагана гъвкава употреба. Това ще позволи на всички страни да насочат вниманието си към специфични въпроси, които изискват решение още на този етап.



Гъвкавата употреба на честотния спектър дава възможност на участниците на пазара да направят своя избор, но също така води след себе си и повече отговорност от тяхна страна, за да се осигурят непрекъснати и оперативно съвместими съобщителни системи. За тази цел Комисията е поела ангажимент активно да подпомага сътрудничеството между участниците на пазара.

ПРИЛОЖЕНИЕ

Първоначален набор от честотни обхвати, които се проучват
с цел прилагане на по-голяма гъвкавост
(общо 1350 MHz )


  • 470-862 MHz: този обхват се използва в момента за радио-телевизионно разпръскване, но въпроси, възникващи във връзка с цифровия дивидент, както и със сближаването на радио-телевизионното разпръскване и мобилните услуги, налагат действие;

  • 880-915 MHz / 925-960 MHz, както и 1710-1785 MHz / 1805-1880 MHz: тези обхвати се използват в момента за GSM мобилни услуги, но въпроси, свързани с въвеждането на трето поколение мобилни услуги и продължаващите рестрикции чрез Директивата за GSM, налагат действие;

  • 1900-1980 MHz / 2010-2025 MHz / 2110-2170 MHz: тези обхвати се използват в момента за трето поколение мобилни услуги (IMT-2000/UMTS), но пазарните разработки са насочени към въвеждане на услуги тип радио-телевизионно разпръскване, както и широколентови връзки в жилищни и селски райони в светлината на сближаването;

  • 2500-2690 MHz (обхват 2,6 GHz): този обхват (който предстои да бъде лицензиран) е предназначен за употреба от трето поколение мобилни услуги (IMT-2000/UMTS), но представлява също така интерес за осигуряване на широколентова връзка чрез употреба на други технологии16;

  • 3,4-3,8 GHz: този обхват се използва за широколентови връзки към потребителски устройства, но представлява също така интерес за осигуряване на мобилни услуги в рамките на ЕС. Той се използва широко и за сателитни комуникации в Русия и редица африкански страни.

1Съобщение за „Преглед на регулаторната рамка на ЕС за мрежите за електронни съобщения и услуги“, COM(2006)334.

2Директива 1987/372/ЕИО на Съвета, която запазва 900 MHz-ов обхват за мобилните услуги на глобалната система за мобилна телефония (GSM).

3Като 1800 MHz-ов и 2,6 GHz-ов обхват.

4Документ RSPG05-102: Окончателно становище за „Политика за безжичен достъп за електронни съобщителни услуги“ (WAPECS).

5Т.е. тези, които идентифицират канали, ограничения в мощността и защитни честотни обхвати (така наречените честотни планове и филтри).

6Становище на RSPG относно WAPECS, част 5.5.2: „WAPECS ще улесни разработването на съвкупност от съгласувани условия за разрешаване, които могат да се прилагат за всички съответни честотни обхвати в съответствие с критериите, определени в Рамковата директива. Тези условия са ограничени до минимума, необходим за осигуряване на ефикасна употреба на честотния спектър, като това позволява по-голяма гъвкавост в начина, по който всеки честотен обхват може да бъде използван. WAPECS се стреми към улесняване развитието на управлението на честотния спектър в Европа в посока към установяване на среда с еднаква и минимална съвкупност от условия във всички държави-членки. Това обаче не пречи на прилагането на допълнителни условия в специфичен честотен обхват на равнище държава-членка или ЕС, при условие че всички подобни допълнителни условия могат да бъдат обосновани, че са пропорционални и недискриминационни.

7Директиви 2002/19/EО, 2002/20/EО, 2002/21/EО, 2002/22/EО и Решение № 676/2002/EО на Европейския Парламент и Съвета.

8Виж съобщението „i2010 – Европейско информационно общество за растеж и заетост“, COM(2005)229.

9Виж съобщението „Преодоляване на различията в широколентовия достъп”, COM(2006)129.

10Виж проучване „Условия и възможности за въвеждане на вторична търговия във връзка с радиочестотния сектор в Европейската общност ”, май 2004.

11Приложение Б от Директивата за разрешение (2002/20/ЕО) съдържа изчерпателен списък с условия, които могат да бъдат добавени към правата за използване на честотния спектър.

12Препоръката ще бъде приета съгласно член 19 от Рамкова директива 2002/21/ЕО.

13Решение № 676/2002/EО.

14Ако не бъде постигната подходяща оперативна съвместимост, член 18, параграф 3 от Рамковата директива ще позволи на Комисията да свика процедурата по член 17 от тази Директива, чрез която някои стандарти могат да станат задължителни.

15Например в рамките на орган за стандартизация ETSI.

16Напр. WiMAX.

BG BG



Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница