Комисията започва допитване относно функционирането на устава на Европейското дружество (SE)Дата31.05.2017
Размер29.02 Kb.


IP/10/338

Брюксел, 23.03.2010

Комисията започва допитване относно функционирането на устава на Европейското дружество (SE)

Уставът на Европейското дружество дава възможност на дружествата, осъществяващи дейност в повече от една държава-членка, да преструктурират трансграничните си дейности в рамките на общ европейски „етикет“. Това им позволява да функционират в условията на стабилна законодателна рамка, както и да намалят вътрешните разходи, свързани с извършването на дейности в различни държави, което ги прави по-конкурентоспособни на вътрешния пазар. В някои държави-членки Европейското дружество се радва на голям успех, докато в други все още не може да придобие популярност. За да се установи дали са необходими промени с оглед подобряване на функционирането на устава на Европейското дружество, Европейската комисия започна обществено допитване. С прегледа на устава на Европейското дружество Комисията цели по-широкото му използване сред държавите-членки на Европейския съюз.

Комисарят за вътрешния пазар и услугите, Мишел Барние, заяви: „Това е една чудесна възможност да видим как в действителност функционира устава на Европейското дружество, пет години след неговото влизане в сила. Вярвам, че Европейското дружество може значително да намали разходите на предприятията, осъществяващи трансгранична дейност. Факт е обаче, че Европейското дружество има много по-голям успех в някои държави, отколкото в други. Искам да разбера защо това е така и да преценя дали са необходими подобрения в съществуващите разпоредби. Призовавам всички заинтересовани страни да изразят мнението си.“Проучването и допитването

В съответствие с Регламента за устава на Европейското дружество Комисията трябва да изготви доклад относно практическото приложение на устава на Европейското дружество пет години след неговото влизане в сила, както и да предложи изменения, ако това е необходимо. За да изготви доклада въз основа на достоверни данни, през декември 2008 г. Комисията направи външно проучване. Сега заинтересованите страни са поканени да изразят своето мнение относно това проучване. Отговорите ще бъдат взети предвид в предстоящия доклад на Комисията относно Европейското дружество, като освен това на 26 май 2010 г. е предвидена и конференция на високо равнище. Срокът за представяне на отговори по допитването е 23 май 2010 г.    Допитването има за цел да тества резултатите от външното проучване и да осигури на Комисията информация по въпроси, които са от значение за оценяването на устава на Европейското дружество. Въпросите включват: предимства и недостатъци на учредяването на Европейско дружество; основни тенденции в броя на Европейските дружества сред държавите-членки на ЕС и на ЕИП; практически проблеми, с които се сблъскват дружествата в процеса на учредяване или управляване на такова дружество; възможни подобрения в настоящата законодателна рамка.

История на досието

Уставът на Европейското дружество, известно с латинското си название „Societas Europaea“ или SE, бе приет на 8 октомври 2001 г. (IP/01/1376, MEMO/01/314), след повече от 30 години преговори, като влезе в сила на 8 октомври 2004 г. (IP/04/1195, MEMO/04/235). Към 10 септември 2009 г. общият брой на регистрираните Европейски дружества възлиза на 431.

В някои държави-членки Европейското дружество се радва на голям успех. Добре известни примери за успешни Европейски дружества са Allianz, BASF, Porsche, Fresenius и MAN (Германия), SCOR (Франция), Elcoteq (Люксембург) и Strabag (Австрия). В други държави-членки обаче Европейското дружество все още не е придобило достатъчно популярност.

Как можете да участвате в допитването?

Въпросникът, заедно с повече информация относно Европейското дружество, е достъпен на:http://ec.europa.eu/internal_market/company/se/index_en.htm
Често задавани въпроси във връзка с допитването относно устава на Европейското дружество: MEMO/10/97
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница