Концерт на български музикантски джаз съюзДата03.07.2017
Размер89.89 Kb.
ПРОГРАМА НА БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

“ДОМ ВИТГЕНЩАЙН” – ВИЕНА, АВСТРИЯМЕСЕЦ МАЙ 2012 Г.
01.05.2012 (вторник)

20.30 часа
Концерт на БЪЛГАРСКИ МУЗИКАНТСКИ ДЖАЗ СЪЮЗ.

С участието на сборен оркестър от български джаз музиканти, които живеят в Берлин, Виена, Ротердам и Амстердам. Концертът е в рамките на фестивала „Балканска треска – 2012”. БКИ „Дом Витгенщайн” е съорганизатор на фестивала.


Място – джаз клуб „Порги и Бес”.
03.05.2012 г. (четвъртък)

19.00 часа
Откриване на самостоятелната изложба „ДРУГИЯТ ЖИВОТ НА ИЛЮСТРАЦИЯТА” на художника Ясен Гюзелев.

Продължителност на изложбата до 31.05.2012 г.
Ясен Гюзелев e един от най-изтъкнатите илюстратори в наши дни.

Неговото изкуство се характеризира с брилянтна техника, вдъхновена от Ренесанса, добрите реалистични школи от XIX век, през Прерафаелитите до Сецесиона. В същото време неговите творби са модерни по своята концепция за дизайн, гледни точки, игра между светло и тъмно. Характерната перспективна игра ни препраща към изкуството на Ешер.


В списъка на книгите, които е илюстрирал, с заглавия като „Алиса в страната на чудесата” и „Алиса в огледалния свят” от Луис Карол, „Пинокио” на Карло Колоди, “Дама пика’ от А.С.Пушкин, „Дон Кихот” на Сервантес, „Оливер Туист” на Чарлз Дикенс; приказки от братя Грим, Оскар Уайлд, Джон Ръскин; митологичните истории за „Артур и Екскалибур” или „Орфей и Евридика”, разкази за живота на личности като Сократ и Микеланджело; Карти Таро и др. 
Най-важните издатели в кариерата му са:

„J.F.Schreiber”, “Esslingen”; “Grimm Press”, “Taipej”; “Aufbau-Verlag”, Berlin; “Simply read books”, Vancouver; “Walker books”, London.


Място – галерия „Партер” на БКИ „Дом Витгенщайн”.
05.05.2012 (събота)

22.00 часа
Концерт на Теодоси Спасов фолк квинтет.

С участието на Теодоси Спасов, Пейо Пеев, Петър Миланов, Иван Георгиев и Генадий Рашков. Концертът е в рамките на фестивала „Балканска треска- 2012”. БКИ „Дом Витгенщайн” е съорганизатор на фестивала.


Място – джаз клуб „ОСТ КЛУБ”.
06.05. 2012 г. (неделя)

15.00 ч.
Пето последно издание от поредицата „Да дадем думата на звука”.

Темата на разговора е „Музиката, интеграцията и жените в културата”.

Участие ще вземат Албена Данаилова – концертмайстор на Виенската филхармония и д-р Клеменс Хелсберг – председател на дружеството на Виенските филхармоници. Музикалните примери ще бъдат изпълнени от Албена Данаилова (цигулка) и Доминик Хелсберг (цигулка).
Място – зала 1 на галерия „Партер” на БКИ „Дом Витгенщайн”.

Съорганизатор – „Schweitzer Musik Managеment“ - Виена.


08. 05. 2012 г. (вторник)

19.00 часа
ГАСТРОЛ НА НАРОДЕН ТЕАТЪР „ИВАН ВАЗОВ”.
ШЪРЛИ ВАЛЪНТАЙН” –комедия от Уили Ръсел, постановка и музикално оформление – Тодор Колев, сценография и костюми – Чавдар Гюзелев. С участието на актрисата АЛБЕНА КОЛЕВА.
,,Шърли Валънтайн” е играна за първи път в Ливърпул, театър Евримен, с режисьор Глен Уолфорд и участието на Норийн Кершоу. През 1989 г. получава наградата ,,Лорънс Оливие” за най-добра комедия, номинация ,,Тони” за най-добра пиеса и множество  други награди и признания.

У нас е поставена за първи  път от Тодор Колев през 1998 г. в ,,Театър 199" с Илка Зафирова в ролята на Шърли. Според Уикипедия, свободната енциклопедия, бракът е обществен съюз (институция) или юридически договор между личности, създаващи отношения на родство.Според Федерико Фелини в брака сценарият и режисурата са дело на мъжа, а диалозите и тонът – на жената.

А Шърли Валънтайн просто се чуди защо някой, който е на 42 години и има възможност да осъществи най-голямата си мечта, поне за малко, не го прави.,,Как си" – ,,Добре съм"! И се правим, че всичко ни е наред, защото зеленчуците са пресни и не ни е хванал грипът, и децата ни са здрави, и си нямат работа с полицията...

Уили Ръсел е роден на 23 август 1947 г. в Уистън, предградие на Ливърпул. Родителите му работят в издателство и често го насърчават в четенето. Въпреки това Уили напуска училище на 15 годишна възраст и става фризьор, а по-късно дори открива собствен салон. На 20 годишна възраст се връща към образованието с намерение да стане учител.Окуражаван от съпругата си, той се запалва по театъра и започва да пише – първо текстове за песни, а по-късно и пиеси. Годините на ранната му кариера обикновено са описвани като време, формирало изцяло противоположния му на интелектуалната среда мироглед. Ръсел издига бариера срещу кухата претенциозност и е изпълнен със страст, ентусиазъм и нови идеи. Критиката, а и самият Ръсел, определят драматургията му като,,поетика на всекидневната реч”. Героите му обикновено са хора на труда, често поставяни в тежки обстоятелства. Чрез техните действия в своите взискателни към персонажите комедии Ръсел разкрива топлотата на човешките взаимоотношения.

Уили Ръсел несъмнено е оптимист. Не се отклонява от вярата си в доброто и човека, успявайки да ни я внуши с много хумор, което прави творбите му още по-привлекателни. 


Място – театрална зала на БКИ „Дом Витгенщайн”

09. 05. 2012 г. (сряда)

19.00 часа
ГАСТРОЛ НА НАРОДЕН ТЕАТЪР „ИВАН ВАЗОВ”.
СИБИР” – от австрийския драматург Феликс Митерер, постановка – Веселин Димов, сценография – Веселин Шурелов, музика – Тодор Стоянов. С участието на актьора ИВАН НЕСТОРОВ.
„Степента на развитието на една цивилизация се измерва в отношението към възрастните хора”. В една тъмна нощ, тайно, за да не видят съседите, господин Шуле е изпратен във високотехнологичен старчески дом. Там той е откъснат от естествената си среда и близостта на кучето си, и е обграден от студенина и любезно безразличие. Монологът му представлява поредица от въображаеми диалози със сина му, снаха му, кучето му, сестрите в дома и президента на републиката.

Феликс Митерер (р. 1948 година в Тирол, Австрия) е драматург, актьор, сценарист и режисьор, един от най-успешните и продуктивни съвременни немскоезични писатели, носител на множество европейски литературни награди. Автор е на над 20 пиеси, сред които ,,Сибир" е най-поставяната. Живее в Ирландия. В театралния свят на Митерер няма табута и често пиесите му предизвикват скандали и бурни обществени дебати.

Спектакълът е реализиран с подкрепата на Министерство на културата и Австрийско посолство – София. 
Място – театрална зала на БКИ „Дом Витгенщайн”
10. 05. 2012 г. (четвъртък)

19.00 часа
ГАСТРОЛ НА НАРОДЕН ТЕАТЪР „ИВАН ВАЗОВ”.
КЪЛБОВИДНА МЪЛНИЯ” – комедия от Иван Радоев, постановка – Георги Радулов, сценография - Кирил Наумов, музика – Тодор Стоянов. С участието на актьорите БИЛЯНА ПЕТРИНСКА и НИКОЛАЙ УРУМОВ.
Едно обикновено семейство с дългогодишен брак. Той, Цеко Цеков, е дребен чиновник, недоволен от себе си и от съдбата си, в непрекъсната борба със собствените си слабости, предразсъдъци, страхове. Човек, загубил смеха си. Тя – Стефка, е осветителка в театър,  влюбена в началника на съпруга си, самотна, невзрачна, необичана.

В една безсънна нощ на размисли и равносметки в дома им нахлува кълбовидна мълния.

 След повече от 20 години отсъствие Иван Радоев се завръща на сцената на Народния театър с блестящата си комедия ,,Кълбовидна мълния”.

Режисьорът Георги Радулов: ,,Това е една история за хората, загубили смеха си. За желанието да станеш и невъзможността да бъдеш. За неуспешния героизъм и за безмислието на героизма. Комедия на разминаването. История за една кълбовидна мълния, която влиза през прозореца и ни кара да си спомним кои сме.”

 

Иван Радоев  е  един от големите български поети и драматурзи от втората половина на 20-ти век. Един от създателите на лиричната драма у нас, оставил много ярка следа в историята на българския театър. Почти няма негова пиеса, която да е преминала спокойно през цензурата, но и няма спектакъл, който да не е имал изключителен успех сред публиката. Иван Радоев е автор на 25 пиеси – ,,Ромео и Жулиета”, ,,Петрол”,  „Биволът“, „Човекоядката” - изиграна над 400 пъти в театър „София”,  „Кълбовидна мълния”, „Садал и Орфей”,  „Чудо”, „Сън”, ,,Вангела”,  „Упи - или театърът в края на века” и др. Пиесите му и до днес се играят с голям успех и у нас и в чужбина. 
Място – театрална зала на БКИ „Дом Витгенщайн”

13.05.2012 (неделя)

22.00 часа
Концерт на Милчо Левиев (пиано) и Чико Фрийман (саксофон).

Заключителен концерт на фестивала „Балканска треска- 2012”. БКИ „Дом Витгенщайн” е съорганизатор на фестивала.


Място – джаз клуб „Порги и Бес”.
21.05.2012 г. (вторник)

19.00 часа
Представяне на българския роман „Нощното слънце на Мексико” от Мира Нико. Мира Нико е псевдоним на писателката, философка и журналистка от български произход Драгомира Никова. Книгата е издадена от австрийското издателство „Виндобона”.

Музикална рамка на представяното ще бъде направена с изпълнения на българския баритон Руси Ников.


Хуманитарните занимания на Драгомира Никова по време на гимназиалният й период в Национална Априловска гимназия и срещата и със забележителни преподаватели там я инспирират в посока литература и философия. Мечтата й да учи от любов към мъдростта се осъществява. Завършва философското си образование в Софийски Университет „Св. Климент Охридски” и започва сама да твори философия.

Пише философска есеистика, книги занимаващи се с философска антропология, изследва различията в културите през една философска призма, прави интервюта в сферата на музиката и изобразителното изкуството на личности от различни националности, отразява културни репортажи, разполага с много идеи, които се опитва да намести в относителността на времето.

От 2002 година живее в Баден, Австрия.

Първа издадена книга – „Любовта през един философско антропологичен поглед” – Издателство „Литера принт” – 2000 година, книгата е преведена на немски език.


„Есета” – на български и немски език. Публикации в различни издания в Австрия, България, Англия и Мексико.
Място – зала № 1 на галерия „Партер”.
24.05.2012 г. (вторник)
Програмата във връзка с Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост ще протече в следния ред:
БКИ „Дом Витгенщайн” ще бъде отворен от 09.00 ч. до 18.00 ч. за поднасяне на цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий, намиращ се в двора на БКИ “Дом Витгенщайн”.
19.00 ч. Приветствие към нашите сънародници и дейци на културата, науката и образованието, които живеят в Австрия от посланик Елена Шекерлетова и връчване на наградите на Министерството на културата на Република България и на наградата за най-добър студент по българистика във Виенския университет.
19.30 ч.Празничен концерт на носителите на първа награда на конкурса “Франц Шуберт“ – 2011 година, проведен в гр. Русе. В програмата произведения от Шуберт, Моцарт, Лист, Панчо Владигеров и др.
Място – театрална зала на БКИ „Дом Витгенщайн”.

Съорганизатор - Посолство на България в Австрия


25.05.2012 г. (петък)

17.30 часа
БКИ „Дом Витгенщайн” ще бъде домакин на празник на децата от Българо-австрийското училище за занимания в свободното време „Св. св. Кирил и Методий” във Виена по повод 20 годишнината от основаването на училището и по повод 24-ти май.

Програмата включва :

- „ЕЗИК СВЕЩЕН НА МОИТЕ ДЕДИ” – изпълнение на децата от 1-ви клас;

- „ШАРЕНА КИТКА” – танцова постановка на училищния състав „Шарено чорапче”;

и „НЕ ПАДАЙ ДУХОМ” от Станислав Стратиев - постановка на училищния театър.
Място – театрална зала на БКИ „Дом Витгенщайн”.

Организатор - Българо-австрийско училище за занимания в свободното време „Св.св. Кирил и Методий” - Виена.


27.05.2012 г. (неделя)

19.00 часа
Камерен бароков концерт „Злато и диаманти“.

С участието на проф. Йозеф Щолц (чембало), д-р Волфганг Оберкоглер (цигулка) и проф. Гюнтер Томасбергер (виолончело).

В програмата ще бъдат изпълнени произведения от Хенри Пърсел, Антонио Бертали и Франсоа Куперин.

Музикантите са членове на Виенския симфоничен оркестър и камерен музикален ансамбъл „Musica Vitrioli“.


Място – зала 1 на галерия „Партер” на БКИ „Дом Витгенщайн”.

Съорганизатор – камерен музикален ансамбъл „Musica Vitrioli“.


31.05.2012 г. (четвъртък)

19.00 часа
Концерт на австрийския пианист Роберт Лербаумер. В програмата са включени произведения от В.А.Моцарт, Франц Лист, Готфид фон Айнем и Джордж Гершуин.
Място – театрална зала на БКИ „Дом Витгенщайн”.База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница