Конкурс за детска рисунка „ слънчевите руни в българските носии и тъкани силистра 2009 Под патронажа на Европейския комисар г-жа Меглена КуневаДата11.06.2018
Размер23.42 Kb.
ТипКонкурс
ЧЕТВЪРТИ Международен конкурс за детска рисунка
СЛЪНЧЕВИТЕ РУНИ В БЪЛГАРСКИТЕ НОСИИ И ТЪКАНИ” - СИЛИСТРА 2009
Под патронажа на Европейския комисар г-жа Меглена Кунева
Община СИЛИСТРА
Фондация „АЗГАРД” и Фондация „ЯН БИБИЯН”
Конкурсът се организира под патронажа на Европейския комисар г-жа Меглена Кунева и с активната подкрепа на Община Силистра, Фондация “Ян Бибиян” и Фондация “Азгард”. Това е единствения по идея, цели и задачи конкурс за детска рисунка, зареден с огъня на народния гений – творец в плен на традициите и красотата.

Благодарение на широката разгласа, чрез всички кметове в България и Български посолства, в това издание на конкурса участваха общо 5566 рисунки и експонати от приложно изкуство, графика, живопис и компютърни презентации на деца от България, Румъния, Украйна и Португалия.

През първия, втория и третия конкурси досега са участвали над 4 000 експоната от България, Румъния, Украйна, Сърбия, САЩ и Дания.

Положителна е и подкрепата и съдействието на Българските посолства в чужбина, чрез чиято разгласа конкурса става все по - популярен и привлича вниманието на децата – художници от чужбина. Най-добрите рисунки вече посетиха зала “Средец” в гр. София, Народното събрание и Народния театър “Иван Вазов”, както и Българските посолства в Брюксел (http://www.bulgaria.be/news.htm), Букурещ, училищата в гр. Босилеград (Сърбия), гр. Кълъраш и гр. Слобозия (Румъния) и се готвят за нови участия.

Децата са разпределени в три възрастови групи от 6 до 18г., представители на 186 училища и 172 школи по изобразително изкуство в страната. Отпечатани са 500 броя дипляни с наградените рисунки и експонати.

От приключилия конкурс са наградени 86 деца и техните учители и 10 учители за най-добра колекция /общо 100 учители/. Изложбата ще се открие на 13 март 2009г. от 10.30ч. в Младежки дом, гр.Силистра в присъствието на много участници и гости от страната и чужбина. Наградите бяха осигурени от Европейското представителство на Европейския съюз в София, Община Силистра и Фондациите, Областен управител на обл.Силистра г-жа Светлана Великова.

Целта на конкурса е да привлече вниманието на децата да се запознаят с българската култура, съхранена в красивите тъкани и носии и така да съпреживеят тази уникална естетическа азбука, която е дошла от вечността. Много емоция, радостни чувства и благодарност носят всички текстове на гърба на рисунките, които разказват каква точно шевица или костюм е нарисувало детето, от коя година и край е. Покрай нашия конкурс много учители направиха прекрасни часове и школи по рисуване и бродиране на българската шевица, която се е превърнала в културен код.

Вниквайки в същността на орнаментите, извезани в българския костюм, децата обогатяват естетическото си възпитание и своята духовност. Те ни учат повече за българската традиция, идваща от мъдростта на руните, най-старите знаци, които са основата на писмеността и числата.

Всичко създадено от народния творец днес е предмет на изследване от учени, етнографи и учители, които запознават и подрастващото поколение. Тази непреходна красива палитра на българския костюм и тъкани радва българите в България и чужбина, както и представя достойно нашата страна в голямата културна съкровищница на Европа и света.
С уважение: Йонка Господинова

Координатор на Четвъртия международен детски конкурс – изложба“Слънчевите руни в българските носии и тъкани – Силистра 2009”

Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница