Конкурс за френска песен. Публиката можеше да гласува за своя фаворит. Той ще бъде обявен в неделната финална вечерДата04.08.2018
Размер75.37 Kb.
ТипКонкурс
30 юни - 1 юли 2018 г.

ТЕМА: ФРЕНСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

(към 14:00 часа)

Съдържание:


www.bnt.bg 1

www.bnr.bg 2

www.bnr.bg 2

www.bnr.bg 2

www.dir.bg 3

www.dir.bg 4

www.bnt.bg, 01.07.2018 г.

http://news.bnt.bg/bg/a/festival-na-frankofonskata-pesen-zlaten-klyuch-v-plovdiv
Фестивал на франкофонската песен "Златен ключ" в Пловдив
Владислав Севов

15-ото издание на фестивала на франкофонската песен "Златен ключ" се провежда в Пловдив. Млади изпълнители от цялата страна и от близки държави изпълняват класически шансони и съвременни хитове на френски, като тази година публиката определя голямата награда.

Първата фестивална вечер на сцената на Дома на културата "Борис Христов" пяха лауреати от предишни години и чуждестранните участници - от Украйна, Турция и Румъния.

Теофана Брадинска, директор на Алианс франсез - Пловдив: Чухме много интересни гласове. Публиката беше реагира доста радушно, което нас ни зарежда с положителна енергия и мотивира.

На втория концерт се представиха финалистите от националния конкурс за френска песен. Публиката можеше да гласува за своя фаворит. Той ще бъде обявен в неделната финална вечер.

Теофана Брадинска: С което ще завършим тазгодишното издание. И продължаваме със същата сила подготовката за 2019 година, където освен песни ще има типично френско ноухау - висша мода.

Изданието на фестивала през 2019-а се подготвя отдавна. То ще съчетае български фолклор с френски шансони, както и български традиционни шевици с френска висша мода.
Видеофайл
www.bnr.bg, 30.06.2018 г.

http://bnr.bg/post/100990252/nim-predstava-v-luvara-izlojba-posvetena-na-parvoto-balgarsko-carstvo
НИМ представя в Лувъра изложба, посветена на Първото българско царство
Светослава Кузманова

Националният исторически музей ще покаже днес в Лувъра редки експонати. Експозицията е посветена на Първото българско царство.

Изложбата е озаглавена "Преславското съкровище и Преслав - средновековна столица на България". Експозицията ще бъде показана в зала 6 на крило "Ришельо" на музея.

В нея участват 45 паметника, като най-голям интерес сред посетителите се очаква да предизвика Преславското златно съкровище, изработено в Константинопол в края на 9 век. Сребърен, позлатен накрайник за колан, характерен за ранновизантийските коланни обкови от 6-7 век е друг акцент в изложбата, която ще бъде в Лувъра до 5 ноември.


Снимка – без текст
www.bnr.bg, 30.06.2018 г.

http://bnr.bg/radiobulgaria/post/100990325/denat
Денят в снимки
От днес до 5 ноември Националният исторически музей показва в Лувъра изложба на редки експонати, посветена на Първото българско царство. Експозицията е подредена в зала 6 на крило "Ришельо" на музея. Очаква се най-голям интерес сред посетителите да предизвика Преславското златно съкровище, изработено в Константинопол в края на IX век. Снимка: архив
www.bnr.bg, 30.06.2018 г.

http://bnr.bg/shumen/post/100990416/zlatoto-na-preslav-veche-v-luvara
Златото на Преслав вече в Лувъра
Снимка: Радио Шумен Изложбата на Средновековното българско злато, която е експонирана в най-големия национален музей на Франция „Лувъра“ бе открита в 17:30 часа, съобщи за Радио Шумен директорът на Археологическия музей във Велики Преслав Пламен Славов. Той е в Париж от седмица, където участва в подреждането на преславските експонати. В френската столица се намират едни от най-ярките експонати от 10 век. Това са двустранната огърлица на преславската царица Мария, диадемата в комплект с наушниците, изработени от клетъчен емайл и керамичния иконостас. Специално за откриването във френската столица Париж пристигна и кмета на Велики Преслав д-р Александър Горчев. Изложбата с шедьоврите на Златния ни век ще остане в Лувъра до 5 ноември.
Снимка - без текст


www.dir.bg, 30.06.2018 г.

https://impressio.dir.bg/kino/startira-mezhdunarodniyat-kinofestival-v-karlovi-vari
Стартира Международният кинофестивал в Карлови Вари
Два филма с българско участие са в програмата на престижния кинофорум
Кинофестивалът в Карлови Вари, един от най-старите в Европа, стартира за за петдесет и трети път, като в програмата му са включени 182 художествени и документални филма, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Фестивалът е един от символите на нашата република и тази година за нас е особено забележителна - отбелязваме столетието от създаването на независима Чехословакия", заяви на тържественото откриване президентът на кинофеста, чешкият актьор Иржи Бартошка.

Той връчи почетната награда на фестивала на американския актьор, сценарист, кинорежисьор и кинопродуцент Тим Робинс. Той бе удостоен с приза за забележителния му принос в развитието на световното кино.

Тазгодишният кинофорум в Карлови Вари е посветен на паметта на чешкия и американски кинорежисьор и сценарист Милош Форман. Той се спомина през месец април тази година.

След приключването на официалната церемония се състоя ретроспективната прожекция на романтичната комедия "Любовта на русокосата", заснет от Форман през 1965 година в пражката киностудия "Барандов".

Американският продуцент и режисьор Бари Левинсън ще получи също почетна награда за принос към киното на церемонията за закриване на фестивала в Карлови Вари на 7 юли. Бари Левинсън е известен с филмите "Рейнмен" , "Добро утро, Виетнам", "Авалон", "Бъгси", "Слийпърс".

Два филма с българско участие са в програмата на международния кинофестивал в Карлови Вари, съобщават продуцентите от АГИТПРОП, цитирани от БТА.

"Ненужен герой" на режисьора Стефан Командарев ще бъде представен в рамките на проекта "Окупация 1968" (Словакия, Чехия, България, Полша, Унгария), посветен на 50-годишнината от "Пражката пролет".

Филмът е осъществен с подкрепата на Националния филмов център (НФЦ) в копродукция с БНТ.

Петима режисьори от петте страни, окупирали Чехословакия, представят филми за инвазията през гледната точка на преки участници в събитията - окупацията, видяна през очите на окупаторите.

"Не ме докосвай" на режисьорката Адина Пинтилие (Румъния, Германия, България, Чехия, Франция) с участието на Ирмена Чичикова и Георги Налджиев е включен в секцията "Хоризонти", която представя "най-забележителните съвременни филми".

Продукцията - със "Златна мечка" за най-добър филм и наградата за дебют на Берлинале - 2018, е осъществена с подкрепата на НФЦ и ще е в разпространение у нас през есента.

В него се разказва за интимността и секса, като режисьорката използва внушителен брой различни тела, както и неприкрита голота, за да подчертае човешкия копнеж за допир. Героите търсят интимност, но същевременно се боят от нея.

Всичко за фестивала можете да видите: ТУК http://www.kviff.com/en/homepage


Снимка - Тим Робинс бе удостоен с почетен приз за забележителния му принос в развитието на световното кино (Снимкa: © 2018 Film Servis Festival Karlovy Vary)
Снимка - Откриването на 53-я Международен кинофестивал в Карлови Вари(Снимкa: © 2018 Film Servis Festival Karlovy Vary)
Снимка - Президентът на кинофеста - чешкият актьор Иржи Бартошка поздравява Тим Робинс, получил почетния приз, за забележителния му принос в развитието на световното кино (Снимкa: © 2018 Film Servis Festival Karlovy Vary)
Снимка - Фестивалът отдаде почит на неповторимия Милош Форман (Снимкa: © 2018 Film Servis Festival Karlovy Vary)
Снимка - Тим Робинс (Снимкa: © 2018 Film Servis Festival Karlovy Vary)
Видеоматериал
Снимка – без текст
www.dir.bg, 01.07.2018 г.

https://impressio.dir.bg/afish/pleven-otnovo-shte-bade-v-ritama-na-udarnite-instrumenti
Плевен отново ще бъде в ритъма на ударните инструменти
Петият международен фестивал за маримба и ударни инструменти ще се състои от 1 до 6 юли
Петият международен фестивал за маримба и ударни инструменти ще се състои от 1 до 6 юли в Плевен. Това съобщи за БТА Августина Серафимова - преподавател в Националното училище по изкуствата в Плевен, от организаторите на феста.

В музикалното събитие ще се включат десетки перкусионисти от седем държави - България, Гърция, Франция, Русия, Израел, Финландия и Германия. По традиция фестивалът ще се проведе под патронажа на кмета на община Плевен Георг Спартански.

За пет дни Плевен ще бъде музикален център на ударните инструменти, наситен с концерти и майсторски класове. В тях ще участват водещи солисти в света като Небойша Живкович - Германия /Сърбия, Теодор Милков /Гърция/, френското трио SR9 в състав Александър Еспере, Никола Кузан и Пол Шангарние. С интерес са очаквани И-Пинг Янг от Тайван/Франция, Жан-Батист Льоклер и Василена Серафимова - възпитаник на Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков", със световна музикална кариера.

Международният фестивал за маримба и ударни инструменти е единствен по рода си в България и неговата цел е популяризиране на класическата музика пред широка аудитория. Фестивалът дава възможност за културен обмен, способстващ развитието на музикалните способности на младите инструменталисти от училищата по изкуствата в България и десетки ученици и студенти от различни страни.

Чудесната идея за създаване на международен фестивал за маримба и ударни инструменти в Плевен през 2009 г. и настоящото пето издание, продължава делото на проф. д-р Добри Палиев, създател на българската школа по ударни инструменти.

В рамките на феста са организирани майсторски класове със световноизвестни преподаватели по ударни инструменти. Участниците в тях са 25, като 15 са ученици от националните училища по изкуствата в Плевен, София и Пловдив. Те са от 11 и 12-ти клас и за тези инструменталисти е важно за предстоящата кариера къде ще продължат образованието си - у нас или в чужбина, коментира за БТА Симеон Серафимов - преподавател в Националното училище по изкуствата в Плевен.

Той е подготвил повече от 100 ученици през годините, 20 от които се изявяват на най-престижните сцени по света - в Германия, Австрия, Франция, Великобритания и други. Конкуренцията сред инструменталистите на ударни инструменти е голяма, защото се развива бързо този вид в музиката. Младите изпълнители трябва да имат качества, да са упорити и амбициозни, каза Серафимов.

Програмата на фестивала ще покаже съвременното развитие на тази музика, съчетано със старата барокова традиция. Сред публиката сигурно ще предизвика интерес "свиренето с тяло", което е атрактивно занимание на млади музиканти, гости на фестивала, каза Серафимов.

Откриването ще бъде на 2 юли с музикално шествие по главната улица на Плевен от 17.30 часа. След това от 19.30 ч. в парка на Регионалния исторически музей /при лошо време - зала "Катя Попова"/ ще се състои първият концерт с Перкусионни ансамбли от НУИ "Панайот Пипков", НМУ "Любомир Пипков" - София, и от участници във фестивала. Всички концерти са със свободен вход.

На 3 юли, вторник, 19.30 часа концертът ще бъде в зала "Катя Попова" с участието на Небойша Живкович - Сърбия/Германия, И-Пинг Янг - Тайван/Франция и Василена Серафимова - България/Франция.

На следващия ден - 4 юли, 19.30 часа, в зала "Катя Попова" ще свири Трио SR9 - Франция, а на 6 юли, петък, 19.30 часа в залата на Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" в Плевен ще се изяви Теодор Милков - Русия/Гърция и ще бъде и заключителният концерт на участниците в майсторските класове.

Всичко зе фестивала вижте ТУК и ТУК


Снимка - Световноизвестната перкусионистка Василена Серафимова, основател на фестивала (Снимка: Модо България)
Снимка - И-Пинг Янг от Тайван/Франция (Снимка: International Marimba and Percussion Festival)
Снимка - Програмата на Петия международен фестивал за маримба и ударни инструменти представиха Стефка Григорова (средата) - началник отдел "Култура" в община Плевен, Симеон Серафимов и Августина Серафимова - преподаватели в Националнато училище по изкуствата "Панайот Пипков" (Снимка: БТА)
Снимка - Василена Серафимова (Снимка: International Marimba and Percussion Festival)
Снимка - Небойша Живкович - Сърбия/Германия (Снимка: International Marimba and Percussion Festival)
Две снимки – без текст
Каталог: media
media -> Български футболен съюз правилник за статута и трансферите на
media -> Curriculum vitae Georgi Merdzhanov
media -> Отчет на разходите за държавно подпомагане на филмовата индустрия по бюджета на иа "нфц" за 2010 г
media -> Организират четвърта Национална експертна среща
media -> До районен прокурор гр. Казанлък м о л б а
media -> Програма „Околна среда 2007-2013г. Bg161PO005/10 11/03/19
media -> Музеят за история на София открива изложбата "Среща с египетски жрец" в новата си сграда


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница