Конкурс за комуникация на науката „Лаборатория за слава FameLab 2009Дата14.01.2018
Размер40.21 Kb.В неделя ще са известни финалистите от Варна на националния конкурс за комуникация на науката „Лаборатория за слава FameLab” 2009

Какво е общото между скачените съдове, изпарението и кондензацията в съдовете под налягане, изкуствения интелект, автоматиката, алтернативните горива и биогоривата, металообработката и регулярните микрорелефи?
На 4 април (събота) от 11.00ч. в Конферентната зала в Нов учебен корпус на Техническия университет във Варна, се проведе Първи кръг на конкурса Лаборатория за слава Феймлаб, организиран от Британски съвет и Министерството на образованието и науката.
Сред регистриралите се участници ще бъдат и финалисти за Националния финал на конкурса, който ще се проведе в София на 11 май в Театър „София”. Към тях ще се присъединят финалистите, избрани на кастингите в София (30 март) и Пловдив (11 април).
Жури на Първи кръг във Варна в събота бяха:


 • Доц. д-р инж. Иван Иванов – Зам. ректор Наука и научно приложна дейност на ТУ Варна

 • Росен Угринов - биолог, докторант в лаборатория “Биомолекулни слоеве” на Института по физика на твърдото тяло на Българската академия на науките, победител в Лаборатория за слава Famelab 2007. В момента се занимава с клинични изпитвания

 • Биляна Стоева – актриса, ДТ „Стоян Бъчваров” Варна

Критериите, по които ще бъдат оценявани кандидатите са Съдържателност (научна достоверност), Достъпност (разбираемост за неспециалисти) и Обаяние (комуникативност с публиката).


Водеща на събитието е актрисата от Младежки театър „Николай Бинев” и преподавател в НАТФИЗ Ангелина Славова, която е и един от обучителите в Майсторския клас, в който избраните на кастингите финалисти ще бъдат подготвени преди националния Финал. Входът за публика е свободен, като на Финала публиката ще трябва да даде и своя вот за любимец.
Лаборатория за слава Феймлаб се провежда едновременно в 10 страни в Европа и води към Международния финал на победителите, който ще се проведе в град Челтнъм в Обединеното кралство на 6 юни в рамките на Фестивала на науката – създател на формата Феймлаб. Тази година ще се проведе вторият международен финал, след като през 2007 г. хърватският химик Марко Кошичек спечели международното жури и публиката със своята тема за „Феромоните – молекули на любовта”.
В България конкурсът се провежда за трета година. След биолога от БАН Росен Угринов („Йонните канали – комуникатори в ушната мембрана”, 2007) и физика от СУ „Кл. Охридски” Венелин Кожухаров („Частицата неутрино – ключ към разгадаване на произхода на вселената”, 2008) още един млад български учен ще стане „Новото лице на науката в България”.
Партньори в конкурса, наред с Британски съвет и Министерство на образованието и науката, са Държавният културен институт към Министерство на външните работи на Р България, СУ „Свети Климент Охридски”, ПУ „Паисий Хилендарски”, ТУ Варна, Форум Демокрит, Столична община, Съюзът на учените в България, Софийска вода, издателство Сиела, БНТ и дигиталната медийна компания Нетинфо.
Бележки за редакторите:

На Майсторския клас заедно с Ангелина Славова учените се срещнаха и с проф. Франк Бърнет, първият професор по Комуникация на науката в Обединеното кралство и доктор по невро-ендокринология, както и Ирина Недева, ТВ и радио журналист.


Конкурсът „Лаборатория за слава Феймлаб” е част от регионалния проект на Британски съвет „Красива наука”, който се осъществява в 9 страни от Югоизточна Европа и Обединеното кралство. В България „Красива наука” се провежда в партньорство между Британски съвет и Министерството на образованието и науката.
Основни дати на конкурса:

30 март (понеделник) - Първи кръг София, Аулата, СУ „Свети Климент Охридски”

4 април (събота) - Първи кръг Варна, Конферентна зала в Нов учебен корпус на ТУ Варна

11 април (събота) - Първи кръг Пловдив, Театрален салон, ПУ „Паисий Хилендарски”

11 май (понеделник) - Финал България

6 юни (събота) - Международен финал, Челтнъм, Англия


Финалисти, подбрани от Първи кръг в София на 30 март:

 • Габриела Жекова - асистент, завеждащ научна дейност в Катедра по хигиена, медицинска екология и хранене към Медицинския университет в София, Медицински факултет.

 • Анна Гаврилова - докторант в Института по ботаника към Българската академия на науките /БАН/. Ростислав Кандиларов, бакалавър от Физическия Факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

 • Никола Каравасилев - оператор на двуметров телескоп към Националната астрономическа обсерватория Рожен към БАН.

 • Виолин Илиев - студент в Техническия университет в София.


Поощрително участие в Майсторския клас, без право да се състезават на финала:

 • Иван Христов - научен сътрудник ІІІ-та степен в Научно-изследователско звено „ Преработка на Зрителната информация” на Института по невробиология към БАН.

 • Лиан Неделчев - научен сътрудник ІІ-ра степен в Централната лаборатория по оптичен запис и обработка на информация при БАН.


Журито в София беше в състав

 • Ивайло Славов – физик-метеоролог в ТВ-МЕТ, комуникатор на науката с опит от телевизионни и други публични прояви, насочени към ангажиране на детска и широка аудитория, активен член на Форум Демокрит,

 • Георги Балджиев – специалист биолог в Института по ботаника при БАН, Носител на 3та награда и Наградата на медиите на Лаборатория за слава Феймлаб 2007,

 • Ирен Филева – старши редактор в Българското национално радио Програма „Хр. Ботев”

 • Светлана Белчева – ПР Мениджър на дигитална медийна компания Нетинфо,

За повече информация:

Дияна Запрянова I Мениджър „Публични комуникации и маркетинг” І Британски съвет

Тел. 942 4210; 0887 424210 І E-mail: diana.zapryanova@britishcouncil.bg

The United Kingdom’s international organisation for educational opportunities and cultural relations. We are registered in England as a charity.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница