Кратка икономическа справкаДата07.08.2018
Размер39.94 Kb.
Кратка икономическа справка

Султанат Оман е държава в Югоизточна Азия, разположена на югоизточния бряг на Арабския полуостров. Столицата на страната е град Маскат. Територията й разполага с 1700 км плажна ивица. Паричната единица е реал; освен арабски, говорими езици са английският, наскоро обявен за втори официален език и френският.

В Оман здравеопазването и образованието са напълно безплатни, в най-отдалечените области има модерни гимназии и болници. Няма град без младежки стадион, а всеки с постижения в учението получава правото и стипендия за образование в странство.

Като строго мюсюлманска държава, Оман е безалкохолният рай – наложени са тежки ограничения по отношение на алкохола, продава се единствено на чужденци във високи категории хотели.

В държави от Близкия Изток като Оман и Кувейт се наблюдава активно развитие в сектори като енергетика, транспорт и инфрастуктура, машиностроене, строителство, селско стопанство, дървообработване, оборудване, здравеопазване; расте необходимостта от техника, произведена в Европа, търсенето на европейска мода, информационни технологии и интелектуален труд.

Това е една добра предпоставка за активизиране на стокообмена, разширяване дела на българския износ и възможност за привличане на повече инвестиции от Близкия Изток в България.Кувейт и Оман се явяват добра алтернатива за развитие на българската икономика. Тяхното търсене и българското предлагане биха били основна база за взаимоизгода и добро икономическо сътрудничество. Тези перспективите ще донесат в полза на българската страна - реабилитиране на качествените български продукти и реализирането на българския интелектуален труд зад граница и използването им от страна на държавите в Близкия Изток.

Икономически направления – Оман:

 1. Нефтена и газова промишленост – основно перо от производството и износа на Оман. Пазарът на стоки и услуги, свързани с отрасъла е отдавна разработен и разпределен.

 2. Пластмаси и опаковъчна промишленост – много успешна дейност в последните две години. В бъдеще се предвижда увеличаване на производството на полипропилен, пластмасови тръби и т.н.

 3. Химическа промишленост – това е една от сферите, върху които се поставя основно ударение в плановете за развитие на оманската икономика. Значимостта на сектора предопределя потенциалния интерес към консумативи и оборудване, свързани с него.

 4. Металообработка и машиностроене – секторът заема специално място в оманската икономика. Разработват се мащабни проекти за изработка и рециклиране на алуминиеви изделия. Важното място, което заема отрасъла предопределя потенциалния интерес към консумативи и оборудване, свързани с него.

 5. Строителство – След кризата, строителният сектор бързо се съживява, за което допринасят нуждите на прогресивно нарастващото население и тези на туризма и търговията. Страната инвестира в голям брой транспортни и инфраструктурни проекти – пътища, летища, пристанища, заводи, язовири. Това води до перспективи за участие на чуждестранни строителни компании и интерес към възможностите, които Оман предлага.

 6. Транспорт и инфрастуктура – активно развиващ се отрасъл с непрекъснато разработвани и прилагани проекти и влагане на инвестиции. Голямо внимание се отделя на изграждането на летища, пристанища, увеличаване на пътната мрежа, ЖП – мрежа, която трябва да стане част от планираната интернационална железопътна система на страните от Залива.

 7. Енергетика – планира се изграждането на поне 4 ВЕЦ-а, както инвестиции във възобновяемите източници, например соларни инсталации. Оборудването и ноу-хау в тези направления представляват потенциален интерес.

 8. Води – поради спецификата на геогрфското си положение, Оман е силно зависим от правилното управление на водните ресурси. Отеделни са големи суми за финансирането на различни проекти в тази насока, най-вече за обезсоляването на морска вода.

 9. Селско стопанство – по-малко от 1% от територията подлежи на обработване, но около 1/3 от населението е заето в сектора. Вносът на земеделска продукция значително надвишава износа, което е много добра възможност за чуждестранно участие. Оман поощрява изграждането на парници и производство на био-продукти. Най-развит в стараната е риболовът, който е традиционен поминък на населението.

 10. Хранително-вкусова промишленост – подобно на останалите страни от Залива, Оман е мащабен вносител на храни. Султанатът се стреми да стимулира хранителната си промишленост, но капацитетът й не може да покрие нуждите на нарастващото население. Прогнозите са, че стойността на внесените продукти ще нарасне от $2,1 млрд през 2010 до $4,8 млрд през 2020 г.

Особено голям потенциал има пазарът на халал-продукти, но той има своите специфики – необходими са сертификати от институции, които контролират дали продуктите наистина са халал.

 1. Текстил – Оманският текстилен холдинг е основен производител и разпространител на различни тъкани и текстилни изделия в страната, както и износител за други страни.

 2. Дървообработка – на практика Оман не разполага с източници на дървен материал. Пазарът на вносни дървени изделия крие потенциал.

 3. Оборудване – нарастващата промишлена и търговска дейност предопределя интереса към складово и търговско оборудване ( както традиционно обзавеждане, така и модерни машини, софтуер и т.н.), кранове, електрокари и т.н.

 4. Информационни технологии – висок интерес към IT продукти, обслужващи нуждите на държавната администрация, нефтената и газова промишленост, финансовите институции, авиацията, телефонните компании и др.

 5. Здравеопазване – планират се реформи в здравния сектор, както и изграждане и оборудване на нови болници. Цялото медицинско оборудване (с изключение на някои консумативи) и фармацевтичните изделия се внасят.

 6. Туризъм – един от секторите, върху които Оман акцентира най-много. Страната предлага широк спектър от атракции и дестинации – исторически и културни обекти; запазена природа с възможности за хайкинг, круизи и екстремни спортове; шопинг туризъм, фолклорни, културни мероприятия и фестивали. Оман се оформя и като център на конферентния туризъм. Предложенията за развитие на съвместни инициативи в туристически отрасъл вероятно ще бъдат посрещнати с интерес.Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница