Курсова работа по „Е – маркетинг”Дата25.01.2018
Размер158.46 Kb.
Великотърновски университет

Св. св. Кирил и Методий” – гр. Велико Търново


СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ
СПЕЦИАЛНОСТ: МАРКЕТИНГ – ЗАДОЧНО ОБУЧЕНИЕ
КУРСОВА РАБОТА

ПО

Е – МАРКЕТИНГ”


ТЕМА:

КАК ТРАДИЦИОННИТЕ ПРАВИЛА ЗА ЧЕТИРИТЕ П-ТА: ПРОДУКТ, ЦЕНА, РЕКЛАМА, ПРОМОЦИЯ (PRODUCTS, PRICE, PLACE, PROMOTION), СЕ ДОРАЗВИВАТ И СПАЗВАТ В ИНТЕРНЕТ СРЕДА (ТЕХНОПОЛИС АД)
Изготвил: Соня Даниелова Нейкова
Факултетен №: МГЗ-1071

гр. Велико Търново

2013г.
Въведение
Повечето специалисти по маркетинг са наясно с 4P на маркетинга1. Това е стегната и добре запомняща се класификационна система на различни контролируеми елементи от маркетинговия план, който може да бъде част от интернет маркетинговата стратегия на всяка фирма. Всички знаем кои са 4P2: продукт (product), цена (price), дистрибуция (placement) и промоция (promotion).

 • продукт – стокова или продуктова политика3. Основните въпроси са свързани с това какъв да бъде асортимента на фирмата, за удовлетворяването на кои потребности служи стоката и това се прилага за различните нива на стоката:

- ядро на стоката (самото изделие), като за лекарствата това са  качество + безопасност + ефикасност;

- опаковка – добра или лоша; удобна;

- удовлетвореност и престиж в съответната социална група.


 • цена – ценова политика. Представлява това, което фирмата предлага като ценова линия, отстъпки, намаления, плащане, кредитиране. Включва т.нар. психология на цената:

- меки числа – 0,9,6,8 – 1,99 лв.

- остри числа – 1,7,4 – 2,01 лв. (важи за ниски цени), като за високите цени се изисква посочване на точна цена 17 477,77 лв.

- местоположение на цената – правилно е долу вляво 

- обезценка и сезонни намаления – обявяване минимум месец преди началото, с точен период и промяна на цената. • място – дистрибуционна политика. Включва каналите за разпространение, покритието на пазара, разпределение на стоковите наличности (запаси) по складови бази, локализацията(мястото) на стоката в търговската мрежа на дребно(мърчандайзинг), транспорт.

 • промоция  – Свързана е с действия, които представят качествата на фирмата и продукта и убеждават потребителите да станат клиенти на фирмата. Включва реклама, връзки с обществеността, лични продажби и стимулиране на продажбите.

С оглед на всичко посочено по-горе, целта на настоящата курсова работа е да отговори на това доколко 4P са приложими в интернет средата на Технополис АД.

 Всички знаем, че традиционният маркетинг представлява един монолог, в който фирмите изпращат послания към пазара, но комуникацията е еднопосочна. Интернет променя начините на общуване с клиентите чрез добавянето към медиа микса на блоговете, форумите и уебвидеото. Стратегиите вече не са насочени към масите а към малки групи от потребители, които дават обратната връзка, и това позволява оптимизиране на кампаниите дори в реално време. Най-често срещаната грешка, която правят фирмите, е, че използват средствата на онлайн маркетинга в преследване на традиционни маркетингови цели, като например привличане на внимание, разпознаваемост на марката, идентифициране с продукта и покупка. 


 1. История и основна дейност на Технополис АД.

„Технополис“ е верига специализирани хипермаркети за бяла, черна, офис техника и IT, създадена през 2001 г. Днес вече компанията управлява 25 хипермаркета в 22 големи града на България. В процес на изграждане са още два обекта.

През 2008 г. „Технополис“ инвестира в разширяване на търговската си мрежа повече от 20 млн. лева и разкри над 250 нови работни места. За изминалите седем години средствата, инвестирани от компанията в България надвишават 126 млн. лева, а екипът на веригата наброява близо 1900 човека.

Пазарът на техника в България бележи ръст от 24% за периода 2006-2012 г. Ръстът на продажбите на „Технополис“ значително изпреварва ръста на пазара като цяло.

Заради голямото разнообразие от предлагани продукти хипермаркетите „Технополис“ имат множество конкуренти – като се започне от сходни големи магазини и се стигне до малки търговски обекти, обслужващи определена част от целия сектор (например мобилни апарати или компютри). Конкуренцията е полезна, защото стимулира развитието на компанията и мотивира „Технополис“ да предлага все по-добри оферти и да се грижи още по-внимателно за интересите и нуждите на клиентите.


 1. Традиционните 4P на Технолополис АД.


Продуктът

Веригата хипермаркети „Технополис“ предлага огромен асортимент от бяла, черна, офис техника и IT. „Технополис“ е изключителен представител и вносител за България на домакински електроуреди CANDY, HOOVER, BEKO, TAURUS, SANG, на климатични системи HAIER и други. Официален вносител е и на JVC, LG, SONY, PHILIPS, CANON, INDESIT, ARISTON, AEG, ELECTROLUX, ZANUSSI.

В пет основни отдела се предлага цялото многообразие от над 25 000 уреда и аксесоара за дома, офиса и автомобила. Това са отделите „Телевизори и аудио системи“, „Car Audio & Photo“, „Kомпютри и комуникации“, „Eдра бяла техника“ и „Дребна бяла техника“. Хипермаркетите са обзаведени и подредени така, че да са уютни и удобни за клиентите, продуктите да са добре изложени и лесно достъпни, за да имат възможност посетителите да докоснат, да хванат в ръка и да разгледат различните уреди. Така, те могат да се запознаят с продукта още преди покупката и по-лесно да изберат това, което им допада най-много. След като бъде купена дадена стока от „Технополис“, хипермаркетът предлага безплатна доставка, и то до вратата на клиента.

Освен на качеството на предлаганите стоки и добрите гаранционни условия, веригата „Технополис“ изключително много държи на доброто обслужване на клиентите. Във всеки хипермаркет продуктите се предлагат от специално обучени продавач-консултанти, които в детайли познават спецификата и характеристиките им. Те са в състояние да посъветват клиентите кой точно продукт би удовлетворил максимално тяхната потребност.Място

Хипермаркетите „Технополис“ са двадесет и един на брой, разположени в двадесет големи града на България. Два от обектите са в София, в столичните квартали Младост и Люлин, а останалите са в Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора, Плевен, Враца, Шумен, Сливен, Благоевград, Добрич, Ямбол, Кюстендил, Пазарджик, Кърджали, Перник, Силистра, Видин и Монтана. В процес на изграждане са още два хипермаркета от веригата в столичния квартал Надежда и в град Велико Търново.Цена

За клиентите, които предпочитат да пазаруват на изплащане, финансовите партньори на „Технополис“ предлагат разнообразни варианти за покупка на стоки на кредит. Те имат възможност да заплатят избраните продукти с кредитни или дебитни карти и да се възползват от специалната програмата за лоялни клиенти на веригата, включваща бонуси и отстъпки.Промоция

Първият слоган на хипермаркети „Технополис“ е „Максимален избор – ниски цени“, който изразява и пазарната философия на веригата. През 2004 г. нейно рекламно лице е суперзвездата на българския футбол и селекционер на националния футболен отбор Христо Стоичков.

От май 2006 г. „Технополис“ започва нова рекламна и маркетингова стратегия със слоган „Елате в града на техниката“. Хипермаркетът като мястото, където техниката живее, е концепцията, с която веригата стартира серия телевизионни клипове. В тях участват популярните артисти от българския телевизионен сериал „Тя и той“ Стефания Колева и Юлиян Вергов.

През ноември 2007 г. е реализирана нова творческа концепция – ражда се символа „Знайко” на Технополис, което живее в магазина и има за задача да помага на клиентите при избора на най-добрия продукт. Слоганът, под който се осъществява тази кампания е: „Лесно е да избереш“.

В последната една година верига хипермаркети „Технополис“ проучва и изпробва различни подходи за реклама в интернет. Освен банерна реклама, бяха организирани серия от интернет конкурси, при които публиката можеше да участва със свои разкази и предложения по различни теми и да спечели награди. За компанията е важно да получава обратна връзка от своите клиенти и в това отношение интернет кампаниите предлагат редица интересни възможности. В крайна сметка се даде началото на интернет сайта на компанията, който следва да разгледаме спрямо традиционните 4P на компанията.


 1. Анализ по критерии.

 • организация

Сайтът на Технополис www.technopolis.bg е организиран динамично. Дава възможност за:

  • навигация в сайта на потребителите, преглед на стоките на фирмата и на техните характеристики, преглед на историята на компанията, преглед на новините.

  • преглед на информация от инвеститорите за финансовата и пазарната политика на фирмата, преглед на корпоративните събития и мениджмънта, актуална информация за най-търсените стоки и др.

  • преглед на всички магазини в страната и на фирмите производители, а така също и сервизно обслужване.

  • участие в различни промоции на лоялните клиенти, а за потенциалните клиенти – информация за новите продукти и услуги на фирмата.

  • преглед на свободните работни места във веригата магазини в цялата страна.

  • предоставя се възможност за търсене на категории продукти от каталог по групи, подгрупи и производител.

Структурата на сайта е изключително проста и логична, което улеснява посетителите му в ориентирането им и ползването на информация в него.

Сайтът е проектиран така, че да се зарежда бързо – липсват триизмерни изображения и мултимедия.

При зареждане на началната страница на сайта, потребителят може веднага да избере предпочитания език, каква точно информация иска да получи – например покупки на изплащане, топ оферти или обща информация за компанията, вход за регистрираните потребители, търсачка, която предоставя възможност за персонализация на търсенията спрямо категорията техника и падащо меню на продуктите в страничната лява лента.

Последното се намира под логото на фирмата, където се виждат “TV”, “Фото и Видео Камери”, “Аудио”, “Авто и GPS”, “Компютри и периферия”, “Компютърни аксесоари”, “Игри и забавления”, “GSM и таблети”, „Климатици и отоплители”, „Домакински електроуреди” и “Малки електроуреди”. Основното съдържание на тези менюта може да се види само с доближаване на показалеца на мишката до тяхното наименование. То съдържа отделните подкатегории стоки и топ офертата за деня. При кликване върху определена подкатегория стока, се отваря страница, на която е показан избрания продукт – снимка, цена, „виж още” и персонализация на показаните резултати. На фиг.1 е показано това.


Фиг.1

На тази фигура, също могат да се видят и препратките на сайта към отделните страници (хипервръзките), които са разположени в лявата част под логото на сайта. В десният ъгъл се намира „Вход за потребители”, в центъра търсачка, двата бутона за езици и не на последно място цялата дясна лента на монитора се заема от банери относно основните ползи от пазаруване в Технополис (Виж фиг.2)

Най-отдолу на сайта, са разположени често използвани препратки. Всички тези елементи се виждат и на останалите страници.
Фиг.2 • Наличие на FAQ, регистрация на посетителите, обратна връзка, форуми - не е наличен на сайта, независимо, че има потребителски контролен панел, чрез който всеки потребител може да пазарува и да следи своите покупки.

В сайта липсват важни раздели като FAQ, форум и карта на сайта. Липсва също осъществяване на контакти с фирмата чрез on-line връзка през ICQ и Skype.

На всяка страница на сайта има хипервръзка „Контакти”, при избор на която се отваря страница, която дава информация за адреса на компанията, телефони, www.technopolis.bg адрес за контакти, адреси на магазините, както и телефон на потребителя (Виж фиг.3)

Разделът ”За нас” присъства в сайта, като на неговата страница има поместена информация за фирмата от нейното създаване.

За статистиката, като инструмент от голямо значение за фирменото управление, е фирмата да има брояч на посетителите. Такъв в www.technopolis.bg няма. Наличието на брояч е много важен показател за рекламодателите, които искат да рекламират в сайта. Липсата на такъв е огромен недостатък в www.technopolis.bg.

 • навигация на сайта - глобална, локална, мрежова, какви навигационни системи са използвани?

Навигацията на сайта е сравнително бърза и лесна, поради опростената му структура. Потребителят се ориентира бързо в сайта, поради това, че няма голямо струпване на информация на едно място. Организирането на връзките с другите страници на сайта, прави всяка от страниците на www.technopolis.bg ефективно функционираща.

Навигационната лента е видима, както и препратките в лявата и долна част на всяка страница от сайта. Това представлява вид глобална навигация.

В страницата за контакти, присъства локална навигация, където потребителят има възможност да избира начинът за осъществяване на контакт с фирмата. При избор на тази страница, потребителят има възможност да избере необходимият му контакт с желания магазин от веригата магазини Технополис в определеният град на страната ни. На следващата фигура, се вижда този контакт (след като се избере бутон „Избери магазин”)

фиг.3


Недостатък е, че на която и страница да се намира потребителят, той няма възможност винаги директно да се върне в началната страница.

Мрежовата навигация (препратки към други сайтове) се наблюдава при избор на ”Производители”.

Фиг.4


 • Завоюване на пазарен дял чрез съдържанието на сайта

  Сайтът не предоставя информация за датата на последното обновяване. • Предлагане на безплатна информация

  В този аспект, сайтът не предлага безплатна информация, която да е от полза на потребителите. Нещо повече, недостатък на сайта е, че се всички промоционални стоки се продават без отстъпка, независимо, че потребителите могат да се абонират за е-новини, които те да получават ежедневно на своите персонални е-кутии. Това считаме, че е парадокс, но въпреки всичко 5% отстъпка може да се използва за всички останали стоки в е-магазина. • Възможности и функционалност;

Има възможност за получаване на т.нар. Newsletter, което позволява на компанията да изпраща съобщение с един клик до всички потребители. Също така има полета за банери, което дава възможност за събиране на статистически данни. Добре е те да бъдат разработени от експерти. Сайтът обаче не предоставя възможност за лесно изпращане на email от уеб базирана форма. Така, че може да препоръчаме създаването на форма за контакт, която може да осигури безопасен и ясен начин за контакт с компанията.

Основна функционалност на сайта е формата за регистрация, която позволява онлайн покупки след регистрация, както и получаване на различни новини от потребителите.

Фиг.5

 • Поддръжка на онлайн и офлайн четене

 Този знак присъства на всички страници на е-магазина, на които са разположени различни технически устройства. Обаче, например „Общи условия” за ползване на е-магазина не предоставя тази услуга, което отчитаме като недостатък, защото това е сигнал, че компанията пренебрегва или омаловажава фокуса на потребителите върху тази част, която защитава техните интереси и която урежда взаимоотношенията (права и задължения) на контрагентите при сделка. Това се отнася в пълна сила за всички Информационни страници, които са посочени в долното поле - Компанията, Работа при нас, Новини, Общи условия, Магазини, Сервизи, Продуктови документации, Транспорт, Доставка, Услуги, Как се поръчва, Лоялни клиенти

Еко оферти, Рециклиране.


 • Кръстосан маркетинг и кръстосани продажби

Традиционното разбиране за кръстосан маркетинг и кръстосаните продажби не са осъществени ефективно. Спрямо всеки един продукт, промоционален и всеки останал, в сайта се представя информация за „Аксесоари и подобни продукти”, „Топ оферти” и „Най-нови продукти”. Разбира се това е подход да се насочи вниманието спрямо допълващите продукти, спрямо които търсенето по този начин се стимулира.
Фиг.6 • Маркетинг, използващ специални събития

Не се предлага.


 • Вътрешна и външна реклама на сайта

На сайта няма никаква външна реклама. Рекламират се единствено продуктите и дейността на фирмата. • Ниво на защита

Въпреки, че е-магазина позволява разплащания по електронен път, то със сигурност не се предоставя криптирана връзка при въвеждане на данните на потребителите. Независимо, че се твърди, че: „За тази транзакция се използва нашият защитен сървър. Въведените от вас данни са криптирани.” По този начин, нашите данни могат да станат обект на кражба и последваща злоупотреба с тях. Добре е компанията да предприеме кампания спрямо осигуряване на безопастно пазаруване. Един от начините е да се сключи договор с Norton Secured и да се постави тяхното лого на е-магазина.


 • Четимост на текста и графиките

Като цяло информацията на сайта е написана на разбираем език, подходящ за голяма група от потенциални клиенти. Видимо е, че сайта се обновява периодично, тъй като има актуална и достоверна информация. Това се наблюдава от началната страница на сайта, където са разположени промоционалните стоки. • Локализация и персонализация

Локализацията се изразява във възможността за достигане до чужди пазари. Това се осъществява посредством регистрация на сайта в различни търсачки и чрез превод на сайта на различни езици.

При изследване на някои от най-големите търсачки в Интернет се установява, че сайтът е регистриран в следните такива:www.google.com; www.altavista.com; www.yahoo.com; www.excite.com www.msn.com; www.dir.bg и други

Сайтът е преведен на английски, така че има възможност за разглеждане от чуждестранни потребители.

По отношение на персонализацията, в сайта няма възможност всеки потребител да го персонализира спрямо своите изисквания.
 • Време на отговор (бързина на зареждане на нови страници)

Времето за зареждане на страниците е сравнително малко (1-5 сек.), взависимост колко и какви обекти се зареждат, тъй като на някои от страниците има повече графични обекти. • Допълнителни възможности

Допълнителна възможност е възможността да се сравни продукт с друг подобен по цена, от същата категория и функционални характеристики. Това позволява на потребителя да направи правилен избор спрямо особеностите на желания продукт и неговия бюджет.
Заключение
Оценката на автора е, че сайтът www.technopolis.bg е изключително добре разпознаваем и отлично позициониран в интернет пространството. За това свидетелства и ежедневно генерирания трафик.

Съдържанието на сайта е много добре организирано – в категории и подкатегории. Потребителите могат лесно да се ориентират, като за това от изключителна помощ има търсачката в сайта, която генерира точни резултати при задаване на ключови думи. Съдържанието на сайта е винаги актуално и не спира да се обновява – това е водещото условие за успеха на www.technopolis.bg.

Сайтът е изцяло и изключително потребителски ориентиран (customer2customer). В сайта е отдадено приоритетно значение на потребителя, на задоволяване на неговите нужди и на постигането на крайна удовлетвореност. За тази цел, в сайта е отделено голямо внимание на грижата за клиента. Сайтът е наситен с полезна и насочваща информация за потребителите. С цел улесняване на обмена на информация между www.technopolis.bg и неговите потребители, е препоръчително сайтът да предлага FAQ, групирани в отделни тематики, както и генерирана рамка за е-съобщения. Може да се препоръча внедряване на видео репортажи или музикален фон към някое от менютата. Въпреки, че това не е от значение за потребителите, дори считам, че е досадно в случай, че не е добре организирано.

Сделките през сайта могат да се осъществяват само след предварителна регистрация на потребителите. В тази връзка е добре всеки купувач да бъде приканван да остави коментар/обратна връзка след направена покупка. По този начин всеки потребител на сайта може да разполага със собствен рейтинг.

Успехът на сайта се дължи на голямото разнообразие от оферти и стоки.

Информацията, предназначена за потребителя е изцяло безплатна.

Навигацията в сайта е много опростена. Зареждането на страници става бързо, въпреки големия обем база данни. Снимките и текстът са четяеми. Предимство е, че всяка снимка може да бъде приближена с цел по-детайлно разглеждане на предлаганата стока.

След толкова години на утвърждаване в Интернет, определено сайтът вече няма нужда от реклама.

Може да се заключи, че сайтът е еволюция в Интернет и несъмнено символ на успех на електронния маркетинг и онлайн продажбите при непрестанна грижа за интересите на потребителите. Следователно може да се заключи, че принципите на индентифициране – посредством ясно отличимо лого, структура и организация на сайта, които могат да предоставят бърз достъп до желаните продукти за всеки потребител, дори и този който не е активен интернет потребител; интерактивност – посредством високо качеството на изображенията и четливостта на текста; диференциране – посредством персонализация на менюто и търсачката по продукти и цени; следене и персонализиране са спазени.
ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА:


 1. http://www.alexa.com/siteinfo/tehnopolis.com

 2. tehnopolis.com

 3. Котлер Филип, Маркетинг, С., 2002.

 4. Амор Даниел, (Р) Еволюцията на Е-бизнеса, ИнфоДАР, 2000.

1 Те са описани още преди 40 години от Джером Мъкарти в неговия класически труд Основи на маркетинга

2 С тях започва обучението на всеки маркетолог. Но по какъв начин те намират приложение в интернет маркетинга на компанията все още е проблем, който няма едностранен отговор

3 Обхваща сферата, която се занимава със създаване и развитие на “точния продукт” и неговите  варианти, като качество, дизайн, ползи, маркировка, опаковка, разфасовка, сервиз, гаранция, рекламация.

Соня Даниелова Нейкова

ул.Стара Планина №23

062/ 62 88 01

База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница