Лекари искат промяна в системата за задължителни имунизации на децатастраница1/6
Дата14.01.2018
Размер398.64 Kb.
  1   2   3   4   5   6

13.04.2014, 17:33:38

Начало на формуляраЛекари искат промяна в системата за задължителни имунизации на децата

12.04.14 16:40 / 132


Общопрактикуващи лекари настояват да бъде променена Наредба 15 на здравното министерство в частта й за задължителните имунизации на деца. Сегашният начин на прогнозно планиране на децата, подлежащи на ваксиниране през следващата година, води до недостиг на ваксини. Според лекарите, информацията трябва да се получава от базата данни на Националната здравна каса. 

С писмо на Министерството на здравеопазването общопрактикуващите лекари са длъжни да отчитат всяка седмица направените ваксини, независимо колко далеч се намират от областните градове. Това губи време, казва доктор Селиме Карагьозова, и е за сметка на останалите пациенти.

Ние като лекари сме убедени в необходимостта от ваксинопрофилактика и сме задължени по закон, и я провеждаме. Една голяма част от колегите, които са на 70-100 километра от областен град, трябва да пътуват ежеседмично, за да отчетат една ваксина, което е разточителство на време и нямаме информация за какво се прави точно, каза Карагьозова.

По време на конференция, посветена на ваксините, главният здравен инспектор доктор Ангел Кунчев посочи, че петвалентната ваксина е в ограничени количества не само за нашата страна. Доктор Селиме Карагьозова коментира, че липсата на ваксината в периода октомври-февруари тази година е довело до конфликт с родители на децата.Ежедневно съм имала пациенти. Протестират и то с право, че няма ваксина за тяхното бебе. Хубавото в случая е това, че нямаме заболели деца през този период от липсата на ваксина. Надяваме се да има достатъчно или ако я няма, ще очакваме евентуално от Министерството на здравеопазването някакво указание как да се продължи имунизационният календар, обясни доктор Карагьозова.

http://bnr.bg/horizont/post/100396796/lekari-iskat-promana-v-sistemata-za-zadaljitelni-imunizacii-na-deca


Криза с доставките на детски ваксини


12.04.2014 | 17:02 Източник: Източник: БГНЕС

Снабдяващите ни фирми нямат достатъчни количества

Има опасност да останем без ваксина, която предпазва децата от пет тежки заболявания. Фирмите, които снабдяват страната ни, не могат да осигурят количествата, заявени от здравните власти. Ако до месец не бъде подписан договор с друг доставчик, новородените ще останат без имунизация срещу дифтерия, коклюш, тетанус и детски паралич. .

Още през октомври миналата година петвалентната ваксина свърши. Лекарите получиха нови количества през февруари, но има опасност те да не стигнат за всички деца, които подлежат на имунизация. .

"В резултат на това от Министерство на здравеопазването се опитват да упражнят административен тормоз върху общопрактукиващите лекари, като искат ежеседмично ние да им правим планове", оплака се д-р Селиме Карагьозова.

Лекарите всяка седмица трябва да представят на регионалните здравни инспекции отчет за направените имунизации и план за предстояшите следващата седмица. От Здравното министерство обясниха, че мярката е временна и се налага заради ограниченото количество ваксини. .

"В началото на април министерството също обяви процедура за обществена поръчка. Така че, ако всичко е наред, би трябвало да сключим договора и да пристигнат новите количества. Най-вероятно държавата ще започне да купува по-модерна ваксина, която се използва в цяла Западна Европа", коментира ситуацията главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

http://news7.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%97%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5/%D0%9A%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0-%D1%81-%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B8_l.n_i.64577_c.24.html#.U0qjOpDVRjo

Джипита поискаха промени в наредбата за задължителните имунизации


2.2487013 12 Април 2014 18:47:00

Novini.bg

Да бъде променена Наредба 15 на Здравното министерство в частта й за задължителните имунизации на деца настояват общопрактикуващи лекари. Според тях, сегашният начин на прогнозно планиране на децата, подлежащи на ваксиниране през следващата година, води до недостиг на ваксини, съобщи БНР. Информацията трябва да се получава от базата данни на Националната здравна каса, смятат медиците. С писмо на Министерството на здравеопазването общопрактикуващите лекари са длъжни да отчитат всяка седмица направените ваксини, независимо колко далеч се намират от областните градове. Това губи време и е за сметка на останалите пациенти, посочва доктор Селиме Карагьозова. Ние като лекари сме убедени в необходимостта от ваксинопрофилактика и сме задължени по закон, и я провеждаме. Една голяма част от колегите, които са на 70-100 километра от областен град, трябва да пътуват ежеседмично, за да отчетат една ваксина, което е разточителство на време и нямаме информация за какво се прави ...

Джипита поискаха промени в наредбата за задължителните имунизации

12.04.2014 | 19:29

Да бъде променена Наредба 15 на Здравното министерство в частта й за задължителните имунизации на деца настояват общопрактикуващи лекари.

Според тях, сегашният начин на прогнозно планиране на децата, подлежащи на ваксиниране през следващата година, води до недостиг на ваксини, съобщи БНР.

Информацията трябва да се получава от базата данни на Националната здравна каса, смятат медиците.

С писмо на Министерството на здравеопазването общопрактикуващите лекари са длъжни да отчитат всяка седмица направените ваксини, независимо колко далеч се намират от областните градове. Това губи време и е за сметка на останалите пациенти, посочва доктор Селиме Карагьозова.

Ние като лекари сме убедени в необходимостта от ваксинопрофилактика и сме задължени по закон, и я провеждаме. Една голяма част от колегите, които са на 70-100 километра от областен град, трябва да пътуват ежеседмично, за да отчетат една ваксина, което е разточителство на време и нямаме информация за какво се прави точно, каза Карагьозова.

На конференция на тема ваксините главният здравен инспектор доктор Ангел Кунчев посочи, че петвалентната ваксина е в ограничени количества не само за нашата страна.

Липсата на ваксината в периода октомври-февруари тази година е довело до конфликт с родители на децата, коментира д-р Карагьозова.

http://www.novini.bg/news/192131-джипита-поискаха-промени-в-наредбата-за-задължителните-имунизации.html


  1   2   3   4   5   6


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница