Лекари поискаха старт на преговорите за нрд 2018



страница1/16
Дата11.01.2018
Размер0.92 Mb.
#44490
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   16



Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
12.12.2017
Национални вестници



Лекари поискаха старт на преговорите за НРД 2018


Труд  стр. 4  

Българският лекарски съюз (БЛС) е готов с предложенията за промени в Националния рамков договор (НРД) за 2018 година. Това стана ясно от писма на съсловната организация, изпратени до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и до управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев. От съсловната организация са силно притеснени, че стартът на преговорите по НРД 2018 тази година ще се забавят. "От името на членовете на УС на БЛС, изразявам безпокойство от факта, че все още работните групи от МЗ и БЛС не са започнали работа по промяна на нормативни документи, имащи отношение към преговорния процес за НРД 2018 г.", се казва в писмото до здравно министерство. От БЛС уверяват, че още днес ще представят на вниманието на ведомството и на НЗОК всички конкретни промени, за които ще настояват по време на преговорите. Председателят на Управителния съвет на БЛС д-р Венцислав Грозев настоява и за своевременен отговор от коя дата ще започнат преговорите по новия рамков договор.



291 случая на заразени в Пловдивско за седмица


Николай СПАСОВ

Труд  стр. 3  

На територията на Пловдивска област е отчетено през последната седмица увеличение на случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) в сравнение с предходната, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в града под тепетата. От 246, броят на респираторните заболявания се е увеличил на 291 случая за последните седем дни. Първите случаи от грип в Пловдив и региона се очакват не по-рано от средата на месец декември. В последните дни пред кабинетите на общопрактикуващите лекари в областния град и 17-те общини от Пловдивския регион има леко увеличение на чакащите за прием малчугани с хрема, дихателни инфекции и болки в гтърлото, като в някои от случаите те са свързани и с висока температура и се стига и до прием на антибиотици. Според медиците обаче е нормално да има увеличение на респираторните заболявания, тъй като месецът е декември, а и времето в Пловдив е доста променливо - от слънчево в обедните часове до минусови температури през нощта, късно вечер и рано сутрин.

Най-добрата защита от грип според лекарите си остава ваксинацията, но е добре тя да бъде направена през октомври или най-късно през ноември. Затова като предпазна мярка е добре да се ограничат контактите, доколкото е възможно. Също така трябва да се поддържа добър режим - и на хранене, и на почивка. Балансираното хранене е много важно, нужно е да има достатъчно протеини, витамини и микроелементи.

Колити мъчат бебетата във В. Търново, грип още няма


Веселина АНГЕЛОВА

Труд  стр. 3  

82 случая на остри заразни заболявания са регистрирани през ноември във Великотърновска област, отчитат експертите от Регионалната здравна инспекция. През октомври болните са били 95, така че се бележи лек спад. Най-често жителите на областта през ноември са били измъчвани от гастроентероколитите - те заемат дял от 50 % от общата заболеваемост.

Регистрираните въздушно-капкови инфекции през ноември са 27, казват експертите и припомнят, че през ноември 2016 г. въздушно-капковите инфекции в област Велико Търново са били 209.

Чревните инфекции през ноември 2017 г. са 47, което е в границите на нормалното, като най-висока е била заболеваемостта при бебетата и децата до 4-годишна възраст.

1134 изследвания са извършени през ноември в лаборатория "Паразитология" на РЗИ, 320 са във "Вирусология" и 1406 в "Микробиология".

Грипът все още не е настъпил в Старата столица и региона, но в първите дни на декември се забелязват оплаквания от ентероколити. Затова специалистите от РЗИ-Велико Търново съветват за завишена лична хигиена, често миене на ръцете и поддържане на дистанция при контакт, което е особено важно за разпространението на въздушно-капковите инфекции. Най-уязвими ставаме, разбира се, в градския транспорт, затова слагайте шал или маска на носа и устата.

За спиране разпространението на вируси сред децата е важна и отговорността на родителите. Здравните експерти препоръчват да не пускате кашлящото и подсмърчащо дете в детската градина или училище, а да изчакате възстановяването му.

Три вируса разболяват стотици варненци


Труд  стр. 3  

Три парагрипни вируса повалят на легло стотици варненци. Само през последните две седмици са се разболели 748 души. Повече от половината са деца от забавачките и ученици до 14 г., сочи справка от РЗИ. Първоначално заразата се проявява като банална хрема, но ако не се вземат мерки, може да прерастне в бактериална инфекция и да предизвика сериозни усложнения, обясниха лични лекари. Според тях има и случаи на заразени от грипния щам "Ямагата" от тип В. Той започва с висока температура и болки в ставите и бързо може да предизвика пневмония, ако човек няма добър имунитет. Според РЗИ миналата седмица диагноза грип е поставена на четирима варненци - две деца и двама възрастни. Други 22 са били настанени в болница с бронхити, а шестима - с пневмония.

В Бургас пък интерес към ваксините няма. "Заболеваемостта миналата седмица беше 236 на 100 000, а през тази е 202 на 100 000", съобщиха за "Труд" от РЗИ. В същото време, аптеките в морския град са пълни с хора, които купуват лекарства превантивно.

Има отсъстващи ученици, но това не е масово.






Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   16




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница