Лекция Четвърта Източник на благословениеДата09.01.2018
Размер24.49 Kb.

Лекция Четвърта

Източник на благословение


(третата заповед)
Не изговаряй напразно името на Господа Твоя Бог, защото Господ няма да счита безгрешен онзи, който изговаря напразно името Му” (Изход 20:7).
Този пасаж може би изглежда безполезен и излишен. Но някои други библейски преводи ни дават възможност да го разберем по-добре. Така например преводът на Библията на Рабинат казва: “Да вземеш името Му на лъжа, Ерусалимският превод: “Да произнасяш името Му фалшиво”, Английският превод Good news: Да не произнасяш името на Бога виновно”. А Майо: “Да не считаш за нищо ИМЕТО НА ЙХВХ”.
Ще открием, че тук става дума и за нещо друго освен кълнене и клетви. Всъщност тази заповед визира магическото повтаряне произнасяне на магически формули. Употребяването на името имало магически смисъл. Да познаваш името на някого, това означавало да имаш власт над него: “Знаем Те, Кой си!” (Марко 1:24). “С ПОМОЩТА НА ТВОЕТО ИМЕ ние съкрушихме нашите противници” (Пс. 44:6).

В този контекст историята на гадателя Валаам е много поучителна (виж Числа 22:6). Да благословиш, това ще рече да изкажеш добро, да пожелаеш доброто на твоя ближен. Да прокълнеш, това означава да изкажеш зло, да пожелаеш нещо лошо на някого.

Господ забранява да се намесва името Му в такива зложелателни неща и не ще остави ненаказан всеки, който прави това.
Името на Господ е също така много мощно и то никога не може да бъде призовано без резултати: “Това е Словото, което излиза от устата Ми. То не ще се върне напразно, без да извърши волята Ми и да изпълни намеренията Ми” (Исая 55:11).
Бог изисква от нас да приличаме на Него: “Благославяйте тези, които ви кълнат” (Лука 6:28); “Благославяйте и не кълнете” (Римл. 12:4).

Ако употребяваме свещеното име на Господ, това трябва да бъде само за да благославяме, за да правим добро на нашите ближни.


Декалогът е път към свободата, третата заповед също освобождава от страха от окултизма, това явление старо колкото света, което изпълва рафтовете на нашите библиотеки. Този, който практикува окултизъм (хороскоп, гадание, спиритизъм и пр.), е мерзост пред Господа (прочетете по този въпрос текстовете във Втор. 12:10-14; Лев. 20:27; Деян. 19:19).
Но има и нещо още по-тежко - когато употребяваме религията, за да вредим, когато, така да се каже, се окопаваме зад Божието име и когато религията се използва за алиби. Тогава религията е “заложник” било:


  • или на икономическата власт (“Трябва да живееш в мизерия сега, за да имаш право на рая отвъд” - “Блажени бедните, блажени гладните…”).

Ако моите постъпки противоречат на изповеданието на моята вяра, поведението ми рискува да хвърли позор върху името на Господ.


А какво да кажем за магиите (които се свързват с религията), за всички онези “талисмани”, които ни предлагат “търговците в храма”, които Исус изгони безжалостно.
Кръстове и чудотворни медальони, реликви, миниатюрни Библии носени на шията срещу уроки, поклонничество в “Святата земя”, специални молитви и пр.
Бог иска от нас да сме зрели, отговорни хора, поставяйки цялото си доверие на Бога-Творец и осланяйки се напълно на Неговата могъща сила.
Аз трябва да бъда едно постоянно благословение за всички около мен, да моля непрекъснато Бога за благословението на моите близки.
Ето съветът на Христос в тази област: Матей 5:43-48.База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница