Листовка 419 tenofovir (Виреад®) какво е tenofovir?Дата25.07.2016
Размер41.41 Kb.

AIDS InfoNet www.aidsinfonet.org

www.sevt.info
Листовка 419

TENOFOVIR (Виреад®)КАКВО Е TENOFOVIR?

Tenofovir (Виреад®), също така познат и като bis-POC PMPA, е медикамент, използван като компонент на антиретровирусната терапия (АРТ). Произвежда се от фирмата Gilead Sciences. Американската Администрация по Храните и Лекарствата (FDA) одобри tenofovir за лечение на ХИВ-инфекция през октомври 2001.

Tenofovir е нуклеотиден инхибитор на обратната транскриптаза (НИОТ). Тези лекарства блокират действието на ензима обратна транскриптаза. Този ензим променя генетичния материал на ХИВ от РНК в ДНК. Това трябва да стане преди генетичния код на ХИВ да бъде внесен в генетичния код на инфектираната клетка.
КОЙ ТРЯБВА ДА ВЗЕМА TENOFOVIR?

Tenofovir беше одобрен като антиретровирусен медикамент за употреба при хора с ХИВ-инфекция. Действието на медикамента засега не е добре изучено при подрастващи и деца под 18-годишна възраст, както и при възрастни над 65 години.

Няма абсолютни правила кога да се започне АРТ. Ти и твоят лекар трябва да вземете под внимание броя на твоите CD4 клетки, твоя вирусен товар, евентуални симптоми, които имаш, както и твоята подготвеност да започнеш терапия. В листовка 404 има повече информация относно препоръките за ползване на АРТ.

Трябва да уведомиш лекаря си ако имаш проблеми с бъбреците. При хората с проблеми в бъбреците може да се наложи намаляване на дозата на tenofovir.


Ако вземаш tenofovir в комбинация с други АРВ медикаменти, ще можеш да понижиш твоя вирусен товар до много ниски нива и да повишиш броя на твоите CD4 клетки. Това означава да останеш здрав за по-дълго време.


Tenofovir играе роля и при лечението на хепатит Б. При някои ко-инфектирани ХИВ-серопозитивни, обаче, хепатит Б-инфекцията се влоши, след като те преустановиха приема на tenofovir. Необходимо е да си направиш тест за хепатит Б преди да започнеш терапия с tenofovir за ХИВ-инфекцията. Ако имаш хепатит Б и спреш tenofovir, лекарят ти ще трябва да проследява обстойно чернодробните ти функции в течение на няколко месеца.


Tenofovir се изучава и като средство за предпазване от заразяване с ХИВ. От фирмата производител се надяват, че една таблетка на ден ще бъде достатъчна.

 


КАК СТОИ ВЪПРОСЪТ С РАЗВИВАНЕ НА РЕЗИСТЕНТНОСТ КЪМ TENOFOVIR?

Много от новите вирусни копия на ХИВ са мутантни. Те се различават леко от изходната форма на вируса. Някои мутантни форми продължават да се възпроизвеждат независимо, че ти вземаш лекарство, което спира “обикновения” ХИВ. Когато това се случи, даденото лекарство ще спре да действа. Това се нарича “развиване на резистентност”. В листовка 126 има повече информация по въпроса.


Понякога, когато ХИВ стане резистентен към медикамент, който приемаш, то вирусът ще е резистентен и към други антиретровирусни медикаменти, независимо, че никога не си ги приемал. Това се нарича кръстосана резистентност.


Резистентност може да се развие бързо. Поради това е от особена важност да приемаш АРТ според указанията, навреме и без да пропускаш или намаляваш дозите.


Едно от преимуществата на tenofovir е, че той действа срещу някои мутантни форми на ХИВ, които са резистентни към AZT, ddC или ddI.

 


КАК СЕ ВЗЕМА TENOFOVIR?

Предписваната доза tenofovir за възрастни е 300 mg (една таблетка) веднъж на ден, с храна или между храненията. Хората, вземащи tenofovir и ddI (didanosine, Видекс®) трябва да вземат tenofovir 2 часа преди или един час след didanosine.

Tenofovir е компонент на Трувада® (комбинация от tenofovir и emtricitabine). Вж. листовка 421.

 


КАКВИ СА СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ?

Когато започнеш който и да е от АРВ медикаментите, може да имаш временни странични ефекти като главоболие, високо кръвно налягане или цялостно неразположение. Тези странични ефекти обикновено отшумяват с течение на времето.

Най-често срещаните странични ефекти при употреба на tenofovir са гадене, повръщане и загуба на апетит. При някои хора tenofovir може да повиши нивата на креатинин и трансаминазите. Това са ензими, свързани с дейността на

бъбреците и черния дроб. Завишените им нива показват увреждане на тези органи.

Tenofovir също така може да понижи плътността на костите (вж. листовка 557). Добавки от калций или витамин Д могат да помогнат. Това важи в особена сила за хора с остеопения или остеопороза.
КАК TENOFOVIR ВЗАИМОДЕЙСТВА С ДРУГИТЕ ЛЕКАРСТВА?

Tenofovir и didanosine (Видекс®): Едно неотдавнашно изследване показа, че приемът на 250 mg от бавно действащите капсули ddI (Видекс® EC) с tenofovir води до повишаване на нивата на ddI до степен сравнима със самостоятелния прием на 400 mg Видекс® EC. ddI и tenofovir не трябва да се използват съвместно, особено при пациенти с висок вирусен товар и нисък брой на CD4 клетките. Някои пациенти имаха сериозни странични ефекти в резултат на високите нива на ddI.


Нивата в кръвта на tenofovir се повишават ако медикаментът се взема с протеазните инхибитори atazanavir (Рейатаз®) и lopinavir/ritonavir (Калетра®). Това може да повиши риска от странични ефекти от tenofovir.


Tenofovir понижава нивата на atazanavir в кръвта. Поради тази причина atazanavir трябва да се подсилва с ritonavir, когато се приема с tenofovir.


Tenofovir не влияе на нивата на methadone, ribavirin или adefovir.

Три специфични комбинации, съдържащи tenofovir, трябва да се приемат само след внимателен анализ на рисковете и възможните ползи. При тези комбинации е най-добре да се добави и медикамент от друг клас:

• Tenofovir (Виреад®) + abacavir (Зиаген®) + lamivudine (Епивир®)

• Tenofovir (Виреад®) + didanosine (Видекс®) + lamivudine (Епивир®)

• Tenofovir + Видекс® EC + или efavirenz или nevirapine при пациенти, започващи първа линия терапия и с висок вирусен товар.


Tenofovir се отделя през бъбреците. Лекарството не се преработва в черния дроб и поради това не се очаква то да си взаимодейства с много други лекарства. Противовирусни лекарства, които завършват на "-ovir," обаче, като acyclovir и ganciclovir, може да взаимодействат с tenofovir. Уведоми лекаря си за всички лекарства, които приемаш.


Tenofovir трябва да се предписва като част от антиретровирусната комбинация. Най-често се използва с друг НИОТ плюс ННИОТ или плюс ПИ. 


Проект на New Mexico AIDS Education and Training Center. Частично финансиран от National Library of Medicine

Листовките могат да бъдат изтеглени от http://www.aidsinfonet.org Преводът е от www.sevt.info

Каталог: uploaded -> factsheets
factsheets -> Листовка 418 тризивир® (azt + 3tc + Abacavir)
factsheets -> Листовка 422 кивекса® (Abacavir + 3TC)
factsheets -> Листовка 433 delavirdine (Рескриптор®) какво е delavirdine?
factsheets -> Хепатит: преглед
factsheets -> Листовка 442 ritonavir (норвир®) какво е ritonavir?
factsheets -> Листовка 447 atazanavir (Рейатаз®) какво е atazanavir?
factsheets -> Листовка 124 cd4 (T-) КЛЕТКИ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ cd4 клетките?
factsheets -> Листовка 120 лабораторни стойности в границите на нормалното
factsheets -> Листовка 121 кръвна картина пълна кръвна картина
factsheets -> Листовка 150 да спрем разпространението на хив


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница