Листовка 421 трувада® (Tenofovir + Emtricitabine)Дата16.10.2018
Размер63 Kb.

AIDS InfoNet www.aidsinfonet.org

www.sevt.info
Листовка 421

ТРУВАДА® (Tenofovir + Emtricitabine)КАКВО Е ТРУВАДА®?

Tрувада® е комбиниран медикамент, съдържащ два антиретровирусни медикамента: tenofovir (Виреад®) и emtricitabine (Емтрива®). Tрувада® се произвежда от фирмата Gilead Sciences.

Лекарствата, влизащи в състава на Tрувада® са от класа на нуклеозидните инхибитори на обратната транскриптаза (НИОТ). Тези лекарства блокират действието на ензима обратна транскриптаза. Този ензим променя генетичния материал на ХИВ от РНК в ДНК. Това трябва да стане преди генетичния код на ХИВ да бъде внесен в генетичния код на инфектираната клетка.


КОЙ ТРЯБВА ДА ВЗЕМА ТРУВАДА®?

Трувада® беше одобрен като антиретровирусен медикамент за употреба при хора с ХИВ-инфекция през 2004. Действието му не е добре изучено при деца и хора в напреднала възраст.

Няма абсолютни правила кога да се започне АРТ. Ти и твоят лекар трябва да вземете под внимание броя на твоите CD4 клетки, твоя вирусен товар, евентуални симптоми, които имаш, както и твоята подготвеност да започнеш терапия. В листовка 404 има повече информация относно препоръките за ползване на АРТ.

Ако вземаш Трувада® в комбинация с други АРВ медикаменти, ще можеш да понижиш твоя вирусен товар до много ниски нива и да повишиш броя на твоите CD4 клетки. Това означава да останеш здрав за по-дълго време.


Действието на Трувада® не е изучено при хора под 18 години, както и при хора с хепатит Б. Те не бива да вземат Трувада® преди да са обсъдили това с лекуващия ги лекар.


При някои ко-инфектирани ХИВ-серопозитивни, хепатит Б-инфекцията се влоши, след като те преустановиха приема на emtricitabine, който е част от Трувада®. Необходимо е да си направиш тест за хепатит Б преди да започнеш терапия с Tрувада® за ХИВ-инфекцията. Ако имаш хепатит Б и спреш Трувада®, лекарят ти ще трябва да проследява обстойно чернодробните ти функции в течение на няколко месеца.


Трувада® е медикамент, в състава на който влизат два АРВ медикамента. Поради таза причина, в някои случаи може да е по-удобно да се използва Трувада® вместо някои други комбинации от лекарства. Това може да доведе до по-малко пропуснати дози и съответно до по-добър контрол върху ХИВ-инфекцията.


Трувада® не се препоръчва за употреба в тройна комбинация, състояща се само от НИОТ.
КАК СТОИ ВЪПРОСЪТ С РАЗВИВАНЕ НА РЕЗИСТЕНТНОСТ КЪМ ТРУВАДА®?

Много от новите вирусни копия на ХИВ са мутантни. Те се различават леко от изходната форма на вируса. Някои мутантни форми продължават да се възпроизвеждат независимо, че ти вземаш лекарство, което спира “обикновения” ХИВ. Когато това се случи, даденото лекарство ще спре да действа. Това се нарича “развиване на резистентност”. В листовка 126 има повече информация по въпроса.


Понякога, когато ХИВ стане резистентен към медикамент, който приемаш, то вирусът ще е резистентен и към други антиретровирусни медикаменти, независимо, че никога не си ги приемал. Това се нарича кръстосана резистентност.


Резистентност може да се развие бързо. Поради това е от особена важност да приемаш АРТ според указанията, навреме и без да пропускаш или намаляваш дозите.

 

КАК СЕ ВЗЕМА ТРУВАДА®?

Трувада® е под формата на таблетка. Предписваната доза за възрастни е една таблетка веднъж на ден. Всяка таблетка съдържа 300 mg tenofovir и 200 mg emtricitabine.

Трувада® може да бъде приеман с храна или между храненията. Ако имаш проблеми с бъбреците може да се наложи да вземаш Трувада® по-рядко.
КАКВИ СА СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ?

Когато започнеш който и да е от АРВ медикаментите, може да имаш временни странични ефекти като главоболие, високо кръвно налягане или цялостно неразположение. Тези странични ефекти обикновено отшумяват с течение на времето.

Най-често срещаните странични ефекти при употреба на Трувада® са същите като при tenofovir и emtricitabine. Те включват главоболие, гадене, повръщане, обриви и загуба на апетит. При някои хора tenofovir може да повиши нивата на креатинин и трансаминазите. Това са ензими, свързани с дейността на бъбреците и черния дроб. Завишените им нива показват увреждане на тези органи.

Tenofovir също така може да понижи плътността на костите (вж. листовка 557). Добавки от калций или витамин Д могат да помогнат. Това важи в особена сила за хора с остеопения или остеопороза.


При някои хора в резултат на употребата на еmtricitabine може да се повишат нивата на млечната киселина в кръвта (лактатна ацидоза, вж. листовка 556). Могат да се появят и проблеми с черния дроб, така нареченото състояние “затлъстял черен дроб”. В много редки случаи се появяват ограничени промени в цвета на кожата.

 

КАК ТРУВАДА® ВЗАИМОДЕЙСТВА С ДРУГИТЕ ЛЕКАРСТВА?

Трувада® не трябва да се взема с 3TC (lamivudine).

Трувада® повишава нивата на ddI. Дозата на ddI, когато се взема с Трувада® трябва да се намали на 250 mg за хората, тежащи 60 kg и повече. Засега няма информация за хората, тежащи по-малко.

Трувада® не трябва да се използва с tenofovir или emtricitabine или с лекарство, съдържащи lamivudine (3TC), включващи Комбивир®, Тризивир® и Кивекса®.


Няма информация относно взаимодействията вежду emtricitabine и methadone. Tenofovir не влияе на нивата на methadone. 


Проект на New Mexico AIDS Education and Training Center. Частично финансиран от National Library of Medicine

Листовките могат да бъдат изтеглени от http://www.aidsinfonet.org Преводът е от www.sevt.info

Каталог: uploaded -> factsheets
factsheets -> Листовка 418 тризивир® (azt + 3tc + Abacavir)
factsheets -> Листовка 422 кивекса® (Abacavir + 3TC)
factsheets -> Листовка 433 delavirdine (Рескриптор®) какво е delavirdine?
factsheets -> Хепатит: преглед
factsheets -> Листовка 419 tenofovir (Виреад®) какво е tenofovir?
factsheets -> Листовка 442 ritonavir (норвир®) какво е ritonavir?
factsheets -> Листовка 447 atazanavir (Рейатаз®) какво е atazanavir?
factsheets -> Листовка 124 cd4 (T-) КЛЕТКИ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ cd4 клетките?
factsheets -> Листовка 120 лабораторни стойности в границите на нормалното
factsheets -> Листовка 121 кръвна картина пълна кръвна картина


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница