Литература Usunoff, K. G., Popratiloff, A., Schmitt, O., Wree, A. Functional Neuroanatomy of PainДата20.05.2017
Размер48.08 Kb.
ТипЛитература
Съобщение
Теми за есе върху ЦНС

1. Функционална невроанатомия на болката

Литература
Usunoff, K.G., Popratiloff, A., Schmitt, O., Wree, A. Functional Neuroanatomy of Pain

Series: Advances in Anatomy, Embryology and Cell Biology, Vol. 184, 2006.


Функционална невроанатомия на болковата сетивна система . Първи неврон- Разпределение на ноцицептивните периферни окончания . Окончание в гръбначния мозък и гръбначното ядро на н. тригеминус. Възходящ пътища на гръбначния мозък и на STN . Ядра на дорзалната колонка и ноцицепция . Малък мозък и ноцицепция . Корови полета, участващи в усещането на болка и таламокортикални проекции . Низходящи модулаторни пътища .Невропатна болка.- Централна промени вследствие на периферните нерви вреда . Ролята на глиалните клетки .- Невропатология на херпес зостер (HZ) и на постхерпетична невралгия (PHN) . Диабетна невропатна болка . Невропатна болка при рак. Централна невропатна болка


2. Невроанатомия на болката и пътища, които модулират болка.

Литература
Willis WD, Westlund KN. Department of Anatomy & Neurosciences, University of Texas Medical Branch, Galveston 77555-1069, USA.


Абстракт
Последни научни открития относно механизмите и пътищата за болка и модулация, , чувствителност и диференциране на ноцицепторите и ноцицепторните неврони в задния рог на гръбначния мозък. Организация на възходящите ноцицептивни пътища, в гръбначния мозък, ноцицептивна обработка в таламуса и мозъчната кора. Низходящи системи за обезболяване, части на лимбичната система и невротрансмитери. Възможности за научните изследвания, които да доведат до подобряване на лечението на болката.
3. Състрадателен мозък: човек може да разбира силата на болката по чуждото лице

Литература
Miiamaaria V. Saarela, Yevhen Hlushchuk, Amanda C. de C. Williams, Martin Schürmann, Eija Kalso, Riitta Hari.

Абстракт
Разбирането на преживяванията на друго лице се основава на "отразяващи системи", мозъчни вериги споделяни от собствени действия/чувства на субекта и подобни състояния, наблюдавани при другите. Също така при усещането за болка се активират еднакви области на мозъка на преживяващия и мозъка на наблюдаващия. Последни проучвания показват значително припокриване между мозъчните области активиращи се при изпитване на болка и при наблюдаване на болково страдание у друго лице. С помощта на ядрено-магнитен резонанс, е показвано, че не само наличието, но и интензивността на наблюдаваната болката е кодирана в мозъка на наблюдаващия, както се случва по време на изпитване на болка от самия наблюдаващ. Когато дадено лице наблюдава хронична болка, изписана по лицето на пациент, се наблюдава билатерално активиране на предните участъци на insula, предна част на левия gyrus cinguli и долния участък на левия париетален дял на мозъка на наблюдаващия, свързано с оценката на интензивността на наблюдаваната болка от лицето. Освен това, степента на активиране в лявата предна insula и левия gyrus frontalis inferior по време на наблюдение на интензивна болка е свързана и с емпатията на лицето-наблюдател. Тези данни показват, че междуличностното представяне на болката в човешкия мозък е по-сложно, отколкото се е предполагало досега.

4. Соматотопично активиране по тригеминалния път на болката

Литература
Alex F. M. DaSilva, Lino Becerra, Nikos Makris, Andrew M. Strassman, R. Gilberto Gonzalez, Nina Geatrakis, and David Borsook. The Journal of Neuroscience, September 15, 2002, 22(18):8183-8192


Абстракт
Функционален магнитен резонанс се използва за изображение болка и свързана с нея дейност в три нива на невраксиса: задния рог на гръбначния мозък, таламус и първична соматосетивна кора. Термични дразнители (46 ° С) са приложени върху кожата на лицето в области на трите клона на троичния нерв (V1, V2 и V3), както и на ипсилатералните палеца. Получени са анатомични и функционални данни за активиране в tr. spinothalamocorticalis. Значителна активация се наблюдава при ипсилатералните nucl. spinalis n. trigemini ​​в рамките на продълговатия мозък и моста в отговор на лицеви стимули в приложените точки. Активирането от трите стимулирани лицеви области показват соматотопична организация по надлъжната (rostrocaudal) ос на мозъчния ствол, в съответствие с класическото описание на " кожа тип луковица " модел на сензорни дефицити, наблюдавани при пациенти след тригеминална трактотомия. В таламуса, се наблюдава контралатерално активиране, включващо nucl. ventroposteromedialis и dorsomedialis след стимулация на лицето и в nucl. ventroposterolateralis и dorsomedialis след стимулация на палеца. Активирането на първичната соматосензорна кора показва ламинарен последователност, която наподобява на тригеминалното ядро, с V2 повече рострално, V1 каудално, и V3 междинно, съседни на региона на кората на активиране, наблюдавани за палеца. Резултатите представляват първото едновременно изобразяване на болка, свързана с активиране на три нива на neuraxis. Този подход ще бъде от полза за проучване на централните корелации на пластичност в модели на експериментални и клинични болка.
5. Памет, реч и други способности мозъка

Памет
1. Памет


2. Как да подобрим паметта си
3. Видове памет

о Съзнателни когнитивни процеси

 Моментна памет
 Специализирна памет
 Лингвистична
 Зрителна
 Емоционална

о Съхранение на паметта

 Краткосрочна памет
 Средносрочна памет
 Дългосрочна памет
 Витална памет

о Надеждност на информационната система за паметта


о Интегритет на данните

4. Памет на човешкия мозък

O Автоматична памет и насочена памет
о Предварително установени логични структури
о Запаметяване само това, което не е логично

5. Еволюционна генетика и неврология

о Унаследяване на паметта
о Прост допълнителен ефект
о Генетична основа и произход на езика
6. Емоции и мозък

Амигдалоиден комплекс и свързани структури

Литература: www: thebrain.mcgill.ca

Абстракт
Амигдалоидният комплекс (АК) е от съществено значение за способността да се чувстват определени емоции и да ги възприемат от други хора. Това включва страх и многото промени, които тя създава в организма. Ако през нощта ви следва съмнителен тип и сърцето ви бие учестено, вероятно амигдалоидният комплекс е много активен!
При пряко стимулиране на АК на пациенти, подложени на мозъчна операция, пациентите съобщават най-често за непосредствена опасност и страх. При проучвания на много малък брой пациенти, при които са унищожени АК (в резултат на инсулт, например), те познават изражението на всяка емоция по лицето, освен страх.
В действителност, АК изглежда променят всички наши реакции към събития, които са много важни за нашето оцеляване. Събитията, които ни предупреждават за непосредствена опасност са много важни стимули за АК, но такива са и събития, които сигнализират наличие на храна, сексуални партньори, конкуренти, деца в беда, и така нататък.
Ето защо АК има много връзки с други структури в мозъка.
Критерии

за оценяване на есе

І. Актуалност на зададената тема от гледна точка на разглеждания проблем

ІІ. Целесъобразност и актуалност на използваните методи и средства за постигане на задачите на тематичната работа

ІІІ. Представяне на данните, качество на онагледяването

ІV. Обсъждане на резултатите и целенасоченост на използваната литература

V. Оценка на личните качества на дипломанта, проявени при разработването на темата: възможност да обяснява систематично, да обобщава, да прави анализи и да достига до целесъобразни изводи и заключения

VІ. Оценка на стила на писане: яснота на изказа, логичност на последователността на главите от съдържанието, прецизност при използване на термините, оформлението и т.н.

VІІ. Забележки към работата, свързани с пропуски, недостатъци, принципни и методични грешки

VІІІ. Заключение


Проф. д-р Стефан Сивков, дм
Срокът за предаване на есетата ще бъде уточнен по-късно.
Каталог: files -> Medic 1
files -> Рецептура на лекарствените форми рецептурни бланки и тяхната валидност
files -> Прогностични възможности на тестовете, използвани за подбор на млади футболисти
files -> Правила за реда за ползване, стопаниване и управление на стадион "христо ботев" благоевград глава първа общи положения
Medic 1 -> Литература Usunoff, K. G., Popratiloff, A., Schmitt, O., Wree, A. Functional Neuroanatomy of Pain
Medic 1 -> Съобщение Теми за разработване на есе върху двигателна система
Medic 1 -> Програма за упражненията по анатомия на І медицински курс ( извънредни ) през първи летен семестър на учебната 2010/2011 Г


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница