Любен Иванов Загорчев АнотацияДата06.05.2017
Размер18.46 Kb.
Любен Иванов Загорчев


Анотация
На дисертационен труд на тема: “ Биохимични промени в състава и структурата на клетъчна стена на ембриогенни калусни култури от Dactylis glomerata L. третирани с NaCl ”
Растителните клетъчни стени са комплексни и динамични структури, изградени предимно от високомолекулни полизахариди и силно гликозилирани белтъци. Независимо от значението на клетъчна стена за растежа и развитието на растителните организми и участието й в редица физиологични процеси, познанията ни за функцията на основните й компоненти са недостатъчни. Повечето от белтъците, включени в реорганизцията, деградацията и сигналните пътища, контролиращи метаболизма й, не са характеризирани. Клетъчната стена може да се модифицира и реорганизира в отговор на различни стресови сигнали, но ефектът на абиотичния стрес върху състава и структурата й не е ясен.

Редица автори съобщават за възможното участие на експанзини, пероксидази, пектин метилестерази (PMEs), -1,3-глюканази, арабиногалактан-съдържащи белтъци (AGPs), стрес-свързани белтъци, асоциирани с клетъчната стена кинази, левцинсъдържащи рецептори и др. Те са локализирани на различни места – в мембраната, периплазменото пространсво, могат да са компонент от клетъчната стена или да функционират в клетъчната среда при суспензионни култури. Едно от големите предизвикателста на растителната биология е разбирането как растителната клетъчна стена се модифицира, за да стане възможна клетъчната експанзия и делене и какво е участието на компонентите й в отговор на абиотичен стрес.Целта на настоящия дисертационен труд е да се проследят биохимичните промени в структурата и състава на клетъчната стена на подложени на стрес с NaCl калусни култури от Dactylis glomerata. Конкретни задачи са изследване състава на арабиногалактанови белтъци (AGPs) на контролни и солево стресирани култури, постранслационни модификации на протеогликаните, проследяване на локализацията и активностите на ензими, свързани със стресовия отговор и изясняване функцията на отделни представители на протеогликаните. Повечето данни в тези направления в съвременната научна литература са оскъдни и противоречиви.


стр.


Автобиография

[ ЗАГОРЧЕВ, Любен Иванов]

Каталог: var -> ezwebin site -> storage -> original -> application
application -> Литература на народите на Европа, Азия, Африка, Америка и Австралия
application -> Издадена от министъра на труда и социалната политика, обн., Дв, бр. 102 от 22. 12. 2009 г., в сила от 01. 2010 г
application -> Програма за Климентови дни 21 ноември – 02 декември 21 ноември Час: 08: 00
application -> Автобиография Лична информация
application -> Автобиография Лична информация
application -> Автобиография Лична информация
application -> Програма за държавен изпит за специалност
application -> Автобиография Лична информация
application -> Автобиография Лична информация


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница