М о т и в и: нохд №365/*14 г на ерсДата24.05.2017
Размер192.01 Kb.
М О Т И В И: НОХД № 365/*14 г. на ЕРС
Подсъдимият Х.И.Х. ***, е обвинен в това, че: през периода от 19.01.*13 г. до 23.01.*13 г. при условията на продължавано престъпление, като непълнолетен, но с възможност да разбира свойството и значението на деянията си и да ръководи постъпките си, извършил следното:

1. В село У. № *, ОЕ чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на лица и имот (счупване на прозорец и огъване на метални колчета на прозорец) отнел чужди движими вещи (меден котел, калайдисан отвътре и черен отвън с диаметър на дъното 40 см, побиращ 35 - 40 литра; меден котел, калайдисан отвътре и черен отвън с диаметър на дъното 25 - * см, побиращ 12 литра; ламарина с размер * x 35 см; 8 м плосък инсталационен проводник тип ПВВ - МБ1; 6 м силов кабел тип СВТ и прикрепен към него трифазен контакт) на стойност 121.09 лв., собственост на С.Д.С., Л.Д.С. и С.И.Д., от владението на собствениците, без тяхното съгласие с намерение противозаконно да ги присвои;

2. В село У. № 3, ОЕ, чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на лица и имот (счупване на стъкло на прозорец на етаж от къща) отнел чужда движима вещ (ДВД марка „KNT”, модел „MPG4”) на стойност 152.00 лв., собственост на П.С.Ц. и Ц.Х.Ц., от владението на собствениците, без тяхното съгласие с намерение противозаконно да я присвои.

3. В село Х. № 126, ОЕ, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на лица и имот (взломяване на катинар на врата и счупване на стъкло на прозорец) отнел чужди движими вещи (8 буркана със свинско месо, 4 буркана със зеле, 1 буркан с червен пипер, * килограма картофи, 1 бутилка от литър с бяло мартини „Мартини Бианко”, 1 бутилка от литър с ямболска ракия, 1 бутилка от 700 мл. с уиски „Кентъки”, 1 бутилка от 700 мл. с коняк „Плиска”, 5 броя енергийни напитки „Шарк” в метални кутийки, 10 броя стъклени бутилки от 250 мл. с „Кока кола” и „Фанта”, * броя СД дискове от 700 MB със записана музика на тях, 10 СД дискове от 700 MB със записана музика на Тони Дачева, Ивана, хитове на Пайнер *10 г., хитове на Пайнер *11 г., 2 литра домашна гроздова ракия от 42 градуса, 2 литра червено домашно вино, 2,5 литра бира „Дийп”, 2.5 литра „Пепси”, 2 литра сок на „Дерби” праскова, 4 броя пищовчета алкохол от 50 мл. (уиски „Джим Бийм”, ракия „Карнобатска гроздова”, ром „Бакарди” - бял, немски ликьор с 25 градуса алкохол), 4 броя пищовчета алкохол от 100 мл. (ракия „Пещерска специална” и мента „Пещера”), стенен часовник с бял циферблат с картина на Мики Маус, вафла „Хипер”, една кутия бисквити „Траяна”, фъстъци от 250 грама на фирма „Браво”, 6 броя нескафе „3 в 1”, 7 броя чай „3 в 1”, * метра кабел тип ПВВ - МБ1, * метра кабел тип СВТ, * метра кабел от типа СВТ с фасонка, ел. крушка от 60 вата и метален предпазител на подвижна лампа от единия край, а от другия с черен монофазен щепсел) на стойност 359.81 лв., собственост на С.С.И., И.С.И., Д.С.С. и С.И.С., от владението на собствениците, без тяхното съгласие с намерение противозаконно да ги присвои;

4. В село У. № *, ОЕ отнел чужди движими вещи (водопроводен кран от ¾ цола с врътка отгоре под формата на пръчка, 70 м медна тел 2 x 2,5 мм, 500 грама медна тел с диаметър под 1 мм) на стойност 113.60 лв., собственост на Д.С.П., Р.С.С. и С.П.С. от владението на собствениците, без тяхното съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои.

5. В село У. № 27, ОЕ, чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на лица и имот (счупване на стъкло на прозорец) отнел чужди движими вещи (маратонки марка „Булдозер” № 43, 50 м кабел от типа СВТ, * метра кабел от типа SiHF) на стойност 358.60 лв., собственост на И.В.Ч., Д.М.Ч. и Н.П.И., от владението на собствениците, без тяхното съгласие с намерение противозаконно да ги присвои.

6. В село У. № *, ОЕ, чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на лица и имот (счупване на стъкло на прозорец) отнел чужди движими вещи (един буркан с краставички, един буркан със сланина, 25 м ел. проводник за трифазен ток, четири тройни разклонителя, бели на цвят с кабел дълъг 3 м, 35 м кабел ШВПС-В 3 x 2,5 кв. мм за монофазен ел. удължител) на стойност *5.56 лв., собственост на С.А.Д. и В.М.Д., от владението на собствениците, без тяхното съгласие с намерение противозаконно да ги присвои;

7. В село Х. № 118, ОЕ, чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на лица и имот (счупване на стъкло на прозорец) отнел чужди движими вещи (4 броя вафли „Сиромашка радост”, 3 броя пакетчета 3 в 1 „Нескафе”, 1 консерва риба скумрия с гръцки сос, 1 консерва риба скумрия с доматен сос, 1 консерва риба скумрия с подлютен сос, 3 броя жълти ябълки с тегло 500 грама, голяма опаковка солети от „Лидъл”, 1 бутилка коняк от *0 мл., 1 бутилка коняк от 500 мл., 500 мл. сливова ракия от 42 градуса) на стойност 25.10 лв., собственост на П.Л.П., П.П.П. и С.С.Д., от владението на собствениците, без тяхното съгласие с намерение противозаконно да ги присвои.

8. В село У. № *, ОЕ чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на лица и имот (взломяване на катинари) отнел чужди движими вещи (10 м кабел от типа СВТ, 14 м медна тел с диаметър 1.5 мм, 27 м медна тел с диаметър 3.00 мм, 10 м кабел от вида ПВВ - МБ1, 2 м кабел от типа ШВПС-В с прикачен към него контакт, 3 м кабел от типа ШВПС - В с прикачен към него контакт) на стойност 69.21 лв., собственост на Й.Д.П. и И.Й.П., от владението на собствениците, без тяхното съгласие с намерение противозаконно да ги присвои;

9. В село У. № 9, ОЕ, отнел чужди движими вещи (5 бр. медни проводници на кабел от типа ШКПЛ с каучукова изолация, 5 м проводници на кабел от типа СВТ, 2.50 м кабел от типа ПВ-А1, 1.50 м кабел от типа ПВВ - МБ1) на стойност 15.87 лв., собственост на И.И.П., С.Д.С. и М.И.А., от владението на собствениците, без тяхното съгласие с намерение противозаконно да ги присвои;

10. От дърводелски цех, находящ се в с. ИР, ОЕ чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на лица и имот (изкъртване пирони на врата) отнел чужди движими вещи (29 м кабел от типа ПВВ - МБ1, статор на трифазен асинхронен електродвигател K90S-2, 27.5 м кабел от типа СВТ, статор на трифазен асинхронен електродвигател K132S-4, 18 м кабел от типа ПВ-А1, 1.5 м медна шина, трифазен асинхронен електродвигател K90S-2) на стойност 925.79 лв., собственост на К.А.К. и Б.Л.Ф.-К., от владението на собствениците, без тяхно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои;

11. В село ИР № 41, ОЕ, чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на лица и имот (взломяване на входна врата на къща) отнел чужди движими вещи (7.40 м кабел от типа ПВВ-МБ1, 4.70 м двойка едножилни инсталационни проводници, 4 м инсталационен проводник с медно жило, захранващ трансформатор за радиоприемник „Орфей”) на стойност 23.17 лв., собственост на Х.Б.К. и Н.С.А., от владението на собствениците, без тяхното съгласие с намерение противозаконно да ги присвои;

Всички вещи на обща стойност 2369.80 лв.

Районна прокуратура гр. Елена е квалифицирала извършеното от подсъдимия Х.И.Х. деяние като престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3 във вр. с чл. 194, ал. 1 във вр. с чл. 63, ал. 1, т. 3 във вр. с чл. 26 от НК от НК.

Представителят на Районна прокуратура поддържа така повдигнатото обвинение в съдебно заседание. Предлага на съда да признае подсъдимия Х.И.Х. за виновен в извършване на престъплението и му се наложи наказание. Счита, че спрямо последния следва да се приложи института на чл. 69 във вр. с чл. 66 от НК.

Защитникът на подсъдимия Х.И.Х. – мл. адв. С.П.Н. от ВТАК прави искане за допускане на предварително изслушване на страните с оглед провеждане съкратено съдебно следствие по глава 27 от НПК. Същият взема становище, че направеното от подзащитния му самопризнание по чл. 371, т. 2 от НПК се подкрепя от събраните на досъдебното производство доказателства. Моли съда да определи на подсъдимия Х.И.Х. наказание при условията на чл. 58 А от НК, чийто размер да бъде около минималния.

Подсъдимият Х.И.Х. по реда на чл. 371, т. 2 от НПК признава изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителният акт и изразява съгласие да не се събират доказателства за тези факти. Същият се признава за виновен, дава обяснения, съдейства за разкриване на обективната истина и проявява критично отношение към извършеното деяние.

Съдът, като обсъди и прецени събраните по делото доказателства в тяхната съвкупност и поотделно, прие за установено следното:

Подсъдимият Х. ***. Същият не е женен. Подсъдимият е безработен.

Подсъдимият Х. имал нужда от пари. Решил да си набави такива като извърши кражби от имоти, находящи се в с. ИР, с. У. и с. Х., ОЕ.

В периода 19.01.*13 г. – 23.01.*13 г. подсъдимият Х. отишъл в имота на свидетелите С.Д.С., Л.Д.С. и С.И.Д., находящ се в с. У. № *, ОЕ. Същият прескочил оградата на дворното място и отишъл до къщата. Подсъдимият Х. счупил един от прозорците на къщата и огънал металните колчета на решетката му. През образувалия се отвор влязъл в същата. От помещенията и мазата в къщата подсъдимият Х. намерил и взел меден котел, калайдисан отвътре и черен отвън с диаметър на дъното 40 см, побиращ 35 - 40 литра; меден котел, калайдисан отвътре и черен отвън с диаметър на дъното 25 - * см, побиращ 12 литра; ламарина с размер * x 35 см; 8 м плосък инсталационен проводник тип ПВВ - МБ1; 6 м силов кабел тип СВТ и прикрепен към него трифазен контакт. Същият изнесъл посочените вещи от имота и ги пренесъл в близост до дома си, където ги скрил, за да ги предаде на вторични суровини.

Откраднатите вещи, собственост на свидетелите С.Д.С., Л.Д.С. и С.И.Д., са на стойност 121.09 лв.

В периода 19.01.*13 г. – 23.01.*13 г. подсъдимият Х. отишъл в имота на свидетелите П.С.Ц. и Ц.Х.Ц.,***. Същият прескочил оградата на дворното място и отишъл до къщата. Подсъдимият Х. счупил стъкло на прозорец на къщата, след което развил телта, с която било вързано резето на прозореца, издърпал го и отворил крилата му. Същият влязъл в къщата. В една от стаите подсъдимият Х. намерил и взел ДВД марка „KNT”, модел „MPG4”. Същият изнесъл посочената вещ от имота и я пренесъл в дома си.

Откраднатата вещ, собственост на свидетелите П.С.Ц. и Ц.Х.Ц., е на стойност 152.00 лв.

В периода 19.01.*13 г. – 23.01.*13 г. подсъдимият Х. отишъл в имота на свидетелите С.С.И., И.С.И., Д.С.С. и С.И.С.,***. Същият прескочил оградата на дворното място и отишъл до къщата. Подсъдимият Х. счупил катинара, с който била заключена вратата на мазата, както и стъкло на прозорец на втория етаж на къщата, и влязъл в тях. В помещенията на мазата и стаите на къщата същият намери и взел 8 буркана със свинско месо, 4 буркана със зеле, 1 буркан с червен пипер, * килограма картофи, 1 бутилка от литър с бяло мартини „Мартини Бианко”, 1 бутилка от литър с ямболска ракия, 1 бутилка от 700 мл. с уиски „Кентъки”, 1 бутилка от 700 мл. с коняк „Плиска”, 5 броя енергийни напитки „Шарк” в метални кутийки, 10 броя стъклени бутилки от 250 мл. с „Кока кола” и „Фанта”, * броя СД дискове от 700 MB със записана музика на тях, 10 СД дискове от 700 MB със записана музика на Тони Дачева, Ивана, хитове на Пайнер *10 г., Хитове на Пайнер *11 г., 2 литра домашна гроздова ракия от 42 градуса, 2 литра червено домашно вино, 2,5 литра бира „Дийп”, 2.5 литра „Пепси”, 2 литра сок на „Дерби” праскова, 4 броя пищовчета алкохол от 50 мл. (уиски „Джим Бийм”, ракия „Карнобатска гроздова”, ром „Бакарди” - бял, немски ликьор с 25 градуса алкохол), 4 броя пищовчета алкохол от 100 мл. (ракия „Пещерска специална” и мента „Пещера”), стенен часовник с бял циферблат с картина на Мики Маус, вафла „Хипер”, една кутия бисквити „Траяна”, фъстъци от 250 грама на фирма „Браво”, 6 броя нескафе „3 в 1”, 7 броя чай „3 в 1”, * метра кабел тип ПВВ - МБ1, * метра кабел тип СВТ, * метра кабел от типа СВТ с фасонка, ел. крушка от 60 вата и метален предпазител на подвижна лампа от единия край, а от другия с черен монофазен щепсел. Същият изнесъл посочените вещи от имота. Хранителните продукти ги занесъл в дома си, а нехранителните вещи ги пренесъл в близост до дома си, където ги скрил, за да ги предаде на вторични суровини.

Откраднатите вещи, собственост на свидетелите С.С.И., И.С.И., Д.С.С. и С.И.С., са на стойност 359.81 лв.


В периода 19.01.*13 г. – 23.01.*13 г. подсъдимият Х. отишъл в имота на свидетелите Д.С.П., Р.С.С. и С.П.С.,***. Същият прескочил оградата на дворното място. Влязъл в постройка в последното, чийто прозорец е отворен. В нея намерил и взел водопроводен кран от ¾ цола с врътка отгоре под формата на пръчка. От стената на постройката и на простора в двора намери и взел 70 м медна тел 2 x 2,5 мм и 500 грама медна тел с диаметър под 1 мм. Същият изнесъл посочените вещи от имота и ги пренесъл в близост до дома си, където ги скрил, за да ги предаде на вторични суровини.

Откраднатите вещи, собственост свидетелите Д.С.П., Р.С.С. и С.П.С., са на

стойност 113.60 лв.

В периода 19.01.*13 г. – 23.01.*13 г. подсъдимият Х. отишъл в имота на свидетелите И.В.Ч., Д.М.Ч. и Н.П.И.,***. Същият прескочил оградата на дворното място и отишъл до къщата. Подсъдимият Х. счупил стъкло на прозорец на къщата и влязъл в нея. В стаите на къщата същият намерил и взел маратонки марка „Булдозер” № 43, 50 м кабел от типа СВТ и * метра кабел от типа SiHF. Подсъдимият Х. изнесъл посочените вещи от имота като маратонките ги занесъл в дома си, а кабелите ги пренесъл в близост до дома си, където ги скрил, за да ги предаде на вторични суровини.

Откраднатите вещи, собственост свидетелите И.В.Ч., Д.М.Ч. и Н.П.И., са на стойност 358.60 лв.

В периода 19.01.*13 г. – 23.01.*13 г. подсъдимият Х. отишъл в имота на свидетелите С.А.Д. и В.М.Д.,***. Същият прескочил оградата на дворното място и отишъл до къщата. Подсъдимият Х. счупил стъкло на прозорец на къщата и извадил крилото от пантите му и влязъл в нея. В стаите на къщата същият намерил и взел един буркан с краставички, един буркан със сланина, 25 м ел. проводник за трифазен ток, четири тройни разклонителя, бели на цвят с кабел дълъг 3 м и 35 м кабел ШВПС-В 3 x 2,5 кв. мм за монофазен ел. удължител. Подсъдимият изял краставичките и сланината. Същият изнесъл останалите вещи от имота, пренесъл ги в близост до дома си, където ги скрил, за да ги предаде на вторични суровини.

Откраднатите вещи, собственост свидетелите С.А.Д. и В.М.Д., са на стойност *5.56 лв.

В периода 19.01.*13 г. – 23.01.*13 г. подсъдимият Х. отишъл в имота на свидетелите П.Л.П., П.П.П. и С.С. ***. Същият прескочил оградата на дворното място и отишъл до къщата. Подсъдимият Х. счупил стъкло на прозорец на къщата и влязъл в нея. В стаите на къщата същият намерил и взел 4 броя вафли „Сиромашка радост”, 3 броя пакетчета 3 в 1 „Нескафе”, 1 консерва риба скумрия с гръцки сос, 1 консерва риба скумрия с доматен сос, 1 консерва риба скумрия с подлютен сос, 3 броя жълти ябълки с тегло 500 грама, голяма опаковка солети от „Лидъл”, 1 бутилка коняк от *0 мл., 1 бутилка коняк от 500 мл., 500 мл. сливова ракия от 42 градуса. Посочените вещи ги занесъл в дома си.

Откраднатите вещи, собственост свидетелите П.Л.П., П.П.П. и С.С.Д., са на стойност 25.10 лв.

В периода 19.01.*13 г. – 23.01.*13 г. подсъдимият Х. отишъл в имота на свидетелите Й.Д.П. и И.Й.П.,***. Същият прескочил оградата на дворното място и отишъл до къщата. Подсъдимият Х. счупил катинар на стопанска постройка и счупил катинар на вратата на къщата и влязъл в тях. В стопанската постройка, в стаите на къщата и на двора същият намерил и взел 10 м кабел от типа СВТ, 14 м медна тел с диаметър 1.5 мм, 27 м медна тел с диаметър 3.00 мм, 10 м кабел от вида ПВВ - МБ1 на, 2 м кабел от типа ШВПС-В с прикачен към него контакт и 3 м кабел от типа ШВПС - В с прикачен към него контакт. Същият изнесъл посочените вещи от имота, пренесъл ги в близост до дома си, където ги скрил, за да ги предаде на вторични суровини.

Откраднатите вещи, собственост свидетелите Й.Д.П. и И.Й.П., са на стойност 69.21 лв.

В периода 19.01.*13 г. – 23.01.*13 г. подсъдимият Х. отишъл в имота на свидетелите И.И.П., С.Д.С. и М.И. ***. Същият прескочил оградата на дворното място. В него намерил и взел 5 бр. медни проводници на кабел от типа ШКПЛ с каучукова изолация, 5 м проводници на кабел от типа СВТ, 2.50 м на кабел от типа ПВ-А1 и 1.50 м кабел от типа ПВВ - МБ1. Същият изнесъл посочените вещи от имота, пренесъл ги в близост до дома си, където ги скрил, за да ги предаде на вторични суровини.

Откраднатите вещи, собственост свидетелите И.И.П., С.Д.С. и М.И.А., са на стойност 15.87 лв.

В периода 19.01.*13 г. – 23.01.*13 г. подсъдимият Х. отишъл в имота на свидетелите К.А.К. и Б.Л.Ф.-К., представляващ Дърводелски цех, находящ се в село ИР, ОЕ. Същият разбил вратата на постройката блъскайки я, като й извадил пироните, с които била закована. Подсъдимият Х. влязъл в цеха. В него намерил и взел 29 м кабел от типа ПВВ - МБ1, статор на трифазен асинхронен електродвигател K90S-2, 27.5 м кабел от типа СВТ, статор на трифазен асинхронен електродвигател K132S-4, 18 м кабел от типа ПВ-А1, 1.5 м медна шина и трифазен асинхронен електродвигател K90S-2. Същият изнесъл посочените вещи от имота, пренесъл ги в близост до дома си, където ги скрил, за да ги предаде на вторични суровини.

Откраднатите вещи, собственост свидетелите К.А.К. и Б.Л.Ф.-К., са на стойност 925.79 лв.

В периода 19.01.*13 г. – 23.01.*13 г. подсъдимият Х. отишъл в имота на свидетелите Х.Б.К. и Н.С. ***. Същият прескочил оградата на дворното място и отишъл до къщата. Подсъдимият Х. разбил вратата на къщата и влязъл в нея. В стаите на къщата същият намерил и взел 7.40 м кабел от типа ПВВ-МБ1, 4.70 м двойка едножилни инсталационни проводници, 4 м инсталационен проводник с медно жило и захранващ трансформатор за радиоприемник „Орфей”. Същият изнесъл посочените вещи от имота, пренесъл ги в близост до дома си, където ги скрил, за да ги предаде на вторични суровини.

Откраднатите вещи, собственост свидетелите Х.Б.К. и Н.С.А., са на стойност 23.17 лв.

Част от вещите предмет на престъплението подсъдимият Х. продал на вторични суровини, като получените от продажбата пари похарчил. Същият консумирал хранителните продукти и напитки.

От заключенията по извършените съдебно-технико оценъчна експертиза на вещото лице инж. Н.Д. Н. и съдебно-оценъчна експертиза на вещото лице П. Й.П. е видно, че общата стойност на вещите, предмет на престъплението, е 2369.80 лв.

От заключението по извършената съдебно-психиатрична експертиза, осъществена от вещото лице д-р Т.Ц.М. се установява, че Х.И.Х. страда от лека степен на слабоумие. Същият е разбирал свойството и значението на постъпките си и е могъл да ги ръководи. Психичното състояние на подсъдимия му позволява правилно да възприема фактите имащи значение за делото и да дава достоверни обяснения по тях.

От заключението на вещото лице Г.М. С. по извършената съдебно-дактилоскопна експертиза е видно, че иззетите с протокол за оглед на местопроизшествие от 02.02.*13 г. в имот в с. У. № *, ОЕ два броя дактилоскопни следи за годни за идентификационно изследване. Дактилоскопната следа под № 1 е оставена от Х.И.Х., а следата под № 2 е оставена от С.Д.С..

Така описаната фактическа обстановка напълно се подкрепя от обясненията на подсъдимия, показанията на свидетелите, писмените и веществените доказателства, съдебно-технико оценъчна експертиза на вещото лице инж. Н.Д. Н., съдебно-оценъчна експертиза на вещото лице П. Й.П., съдебно-психиатричната експертиза на вещото лице д-р Т.Ц.М. и съдебно-дактилоскопна експертиза на вещото лице Г.М. С. по досъдебното производство.

Направеното от подсъдимия самопризнание по реда на чл. 371, т. 2 от НПК относно фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителният акт, се подкрепят изцяло от събраните в досъдебното производство доказателства. В този смисъл с определение от 23.03.*15 г. на осн. чл. 372, ал. 4 от НПК съдът е обявил, че при постановяване на присъдата ще ползва самопризнанието на подсъдимия Х.И.Х., направено по реда на чл. 371, т. 2 от НПК, без да събира доказателства за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.

Съдът приема за установено, че подсъдимия Х.И.Х. е осъществил от обективна страна престъпният състав на чл. 195, ал. 1, т. 3 във вр. с чл. 194, ал. 1 във вр. с чл. 63, ал. 1, т. 3 във вр. с чл. 26 от НК. Същият през периода от 19.01.*13 г. до 23.01.*13 г. при условията на продължавано престъпление, като непълнолетен, но с възможност да разбира свойството и значението на деянията си и да ръководи постъпките си, извършил следното:

1. В село У. № *, ОЕ чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на лица и имот (счупване на прозорец и огъване на метални колчета на прозорец) отнел чужди движими вещи (меден котел, калайдисан отвътре и черен отвън с диаметър на дъното 40 см, побиращ 35 - 40 литра; меден котел, калайдисан отвътре и черен отвън с диаметър на дъното 25 - * см, побиращ 12 литра; ламарина с размер * x 35 см; 8 м плосък инсталационен проводник тип ПВВ - МБ1; 6 м силов кабел тип СВТ и прикрепен към него трифазен контакт) на стойност 121.09 лв., собственост на С.Д.С., Л.Д.С. и С.И.Д., от владението на собствениците, без тяхното съгласие с намерение противозаконно да ги присвои;

2. В село У. № 3, ОЕ, чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на лица и имот (счупване на стъкло на прозорец на етаж от къща) отнел чужда движима вещ (ДВД марка „KNT”, модел „MPG4”) на стойност 152.00 лв., собственост на П.С.Ц. и Ц.Х.Ц., от владението на собствениците, без тяхното съгласие с намерение противозаконно да я присвои.

3. В село Х. № 126, ОЕ чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на лица и имот (взломяване на катинар на врата и счупване на стъкло на прозорец) отнел чужди движими вещи (8 буркана със свинско месо, 4 буркана със зеле, 1 буркан с червен пипер, * килограма картофи, 1 бутилка от литър с бяло мартини „Мартини Бианко”, 1 бутилка от литър с ямболска ракия, 1 бутилка от 700 мл. с уиски „Кентъки”, 1 бутилка от 700 мл. с коняк „Плиска”, 5 броя енергийни напитки „Шарк” в метални кутийки, 10 броя стъклени бутилки от 250 мл. с „Кока кола” и „Фанта”, * броя СД дискове от 700 MB със записана музика на тях, 10 СД дискове от 700 MB със записана музика на Тони Дачева, Ивана, хитове на Пайнер *10 г., Хитове на Пайнер *11 г., 2 литра домашна гроздова ракия от 42 градуса, 2 литра червено домашно вино, 2,5 литра бира „Дийп”, 2.5 литра „Пепси”, 2 литра сок на „Дерби” праскова, 4 броя пищовчета алкохол от 50 мл. (уиски „Джим Бийм”, ракия „Карнобатска гроздова”, ром „Бакарди” - бял, немски ликьор с 25 градуса алкохол), 4 броя пищовчета алкохол от 100 мл. (ракия „Пещерска специална” и мента „Пещера”), стенен часовник с бял циферблат с картина на Мики Маус, вафла „Хипер”, една кутия бисквити „Траяна”, фъстъци от 250 грама на фирма „Браво”, 6 броя нескафе „3 в 1”, 7 броя чай „3 в 1”, * метра кабел тип ПВВ - МБ1, * метра кабел тип СВТ, * метра кабел от типа СВТ с фасонка, ел. крушка от 60 вата и метален предпазител на подвижна лампа от единия край, а от другия с черен монофазен щепсел) на стойност 359.81 лв., собственост на С.С.И., И.С.И., Д.С.С. и С.И.С., от владението на собствениците, без тяхното съгласие с намерение противозаконно да ги присвои;

4. В село У. № *, ОЕ отнел чужди движими вещи (водопроводен кран от ¾ цола с врътка отгоре под формата на пръчка, 70 м медна тел 2 x 2,5 мм, 500 грама медна тел с диаметър под 1 мм) на стойност 113.60 лв., собственост на Д.С.П., Р.С.С. и С.П.С. от владението на собствениците, без тяхното съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои.

5. В село У. № 27, ОЕ, чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на лица и имот (счупване на стъкло на прозорец) отнел чужди движими вещи (маратонки марка „Булдозер” № 43, 50 м кабел от типа СВТ, * метра кабел от типа SiHF) на стойност 358.60 лв., собственост на И.В.Ч., Д.М.Ч. и Н.П.И., от владението на собствениците, без тяхното съгласие с намерение противозаконно да ги присвои.

6. В село У. № *, ОЕ, чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на лица и имот (счупване на стъкло на прозорец) отнел чужди движими вещи (един буркан с краставички, един буркан със сланина, 25 м ел. проводник за трифазен ток, четири тройни разклонителя, бели на цвят с кабел дълъг 3 м, 35 м кабел ШВПС-В 3 x 2,5 кв. мм за монофазен ел. удължител) на стойност *5.56 лв., собственост на С.А.Д. и В.М.Д., от владението на собствениците, без тяхното съгласие с намерение противозаконно да ги присвои;

7. В село Х. № 118, ОЕ, чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на лица и имот (счупване на стъкло на прозорец) отнел чужди движими вещи (4 броя вафли „Сиромашка радост”, 3 броя пакетчета 3 в 1 „Нескафе”, 1 консерва риба скумрия с гръцки сос, 1 консерва риба скумрия с доматен сос, 1 консерва риба скумрия с подлютен сос, 3 броя жълти ябълки с тегло 500 грама, голяма опаковка солети от „Лидъл”, 1 бутилка коняк от *0 мл., 1 бутилка коняк от 500 мл., 500 мл. сливова ракия от 42 градуса) на стойност 25.10 лв., собственост на П.Л.П., П.П.П. и С.С.Д., от владението на собствениците, без тяхното съгласие с намерение противозаконно да ги присвои.

8. В село У. № *, ОЕ чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на лица и имот (взломяване на катинари) отнел чужди движими вещи (10 м кабел от типа СВТ, 14 м медна тел с диаметър 1.5 мм, 27 м медна тел с диаметър 3.00 мм, 10 м кабел от вида ПВВ - МБ1 на, 2 м кабел от типа ШВПС-В с прикачен към него контакт, 3 м кабел от типа ШВПС - В с прикачен към него контакт) на стойност 69.21 лв., собственост на Й.Д.П. и И.Й.П., от владението на собствениците, без тяхното съгласие с намерение противозаконно да ги присвои;

9. В село У. № 9, ОЕ, отнел чужди движими вещи (5 бр. медни проводници на кабел от типа ШКПЛ с каучукова изолация, 5 м проводници на кабел от типа СВТ, 2.50 м на кабел от типа ПВ-А1, 1.50 м кабел от типа ПВВ - МБ1) на стойност 15,87 лв., собственост на И.И.П., С.Д.С. и М.И.А., от владението на собствениците, без тяхното съгласие с намерение противозаконно да ги присвои;

10. От дърводелски цех, находящ се в с. ИР, ОЕ чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на лица и имот (изкъртване пирони на врата) отнел чужди движими вещи (29 м кабел от типа ПВВ - МБ1, статор на трифазен асинхронен електродвигател K90S-2, 27.5 м кабел от типа СВТ, статор на трифазен асинхронен електродвигател K132S-4, 18 м кабел от типа ПВ-А1, 1.5 м медна шина, трифазен асинхронен електродвигател K90S-2) на стойност 925.79 лв., собственост на К.А.К. и Б.Л.Ф.-К., от владението на собствениците, без тяхно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои;

11. В село ИР № 41, ОЕ, чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на лица и имот (взломяване на входна врата на къща) отнел чужди движими вещи (7.40 м кабел от типа ПВВ-МБ1, 4.70 м двойка едножилни инсталационни проводници, 4 м инсталационен проводник с медно жило, захранващ трансформатор за радиоприемник „Орфей”) на стойност 23.17 лв., собственост на Х.Б.К. и Н.С.А., от владението на собствениците, без тяхното съгласие с намерение противозаконно да ги присвои.

Всички вещи, предмет на продължаваното престъпление, са на обща стойност 2369.80 лв.

Престъплението е осъществено от подсъдимия Х.И.Х. при пряк умисъл на вината. Същият е разбирал свойството и значението на извършеното, съзнавал е общественоопасния му характер и последици и е целял тяхното настъпване.

Обществената опасност на деянието е висока. Налице е посегателство спрямо обществените отношения, които осигуряват нормалните условия за упражняване правото на собственост върху движими вещи.

Обществената опасност на подсъдимия Х.И.Х. не е висока. Същата е с чисто съдебно минало. Х. е с не добра обществена характеристика. Спрямо същия са налагани множество възпитателни мерки по ЗБППМН. Подсъдимият не е женен. Същият е безработен. Следва да се отчете, че Х. прави самопризнание и проявява критично отношение към извършеното деяние.

Съдът като обсъди обществената опасност на деянието и личната такава на дееца, смекчаващите и отегчаващите вината обстоятелства, и като съобрази постановеното определение по реда на чл. 372, ал. 4 от НПК и разпоредбата на чл. 373, ал. 2 от НПК, съгласно която при постановяване на осъдителна присъда в случаите на чл. 372, ал. 4 от НПК следва да се определи наказанието при условията на чл. 58 А от НК, както и целите на наказанието, визирани в чл. 36 от НК, наложи следното наказание, а именно: На осн. чл. 195, ал. 1, т. 3 във вр. с чл. 194, ал. 1 във вр. с чл. 63, ал. 1, т. 3 във вр. с чл. 26 от НК във вр. с чл. 36 и чл. 58 А от НК осъди подсъдимия Х.И.Х. на ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.

Съдът определи наказанието при превес на смекчаващите вината обстоятелства. Подсъдимият се признава за виновен, дава обяснения и проявява критично отношение към извършеното деяние. Х. не е женен. Подсъдимият е безработен. Х. е с чисто съдебно минало. Същият страда от лека степен на слабоумие. Налице са обаче и отегчаващи вината обстоятелства. Х. е с не добра обществена характеристика. Спрямо същия са налагани множество възпитателни мерки по ЗБППМН. Стойността на предмета на престъплението не е ниска.

Съдът счита, че на подсъдимия Х. съгласно разпоредбите на общата част от НК следва да се определи наказание от една година и шест месеца лишаване от свобода, което съгласно разпоредбата на чл. 58 А от НК следва да се намали с една трета, т. е. с шест месеца лишаване от свобода, поради което му наложи наказание от една година лишаване от свобода.

Настоящата инстанция счита, че с така наложеното по вид и размер наказание на подсъдимия ще бъдат постигнати целите на специалната и генералната превенция, визирани в чл. 36 от НК.

Съдът намира, че следва да се приложи института на чл. 69 във вр. с чл. 66 от НК. Подсъдимият Х. не е осъждан на лишаване от свобода за престъпление от общ характер. С оглед постигане целите на наказанието и преди всичко за поправянето му не е наложително да изтърпи наказанието ефективно. На осн. чл. 69 във вр. с чл. 66 от НК следва да се отложи изпълнението на наказанието лишаване от свобода в размер на една година, наложено на подсъдимия, за срок от три години, считано от влизане на присъдата в сила.

На осн. чл. 59 от НК следва да се зачете времето, през което подсъдимият Х.И.Х. е бил задържан под стража, считано от 24.02.*15 г. до 23.03.*15 г.

Веществено доказателство – един чифт маратонки „Булдозер” № 43, след влизане на присъдата в сила, следва да се върне на собствениците И.В.Ч., Д.М.Ч. и Н.П.И..

Веществени доказателства – полиетиленов чувал с голи медни проводници с тегло 6 кг., след влизане на присъдата в сила, следва да се върнат на собствениците им Й.Д.П. и И.Й.П..

Веществени доказателства – 1 бр. найлонова чанта „Виваком” с голи медни поводници с тегло 2.5 кг., след влизане на присъдата в сила следва да се върнат на собствениците им К.А.К. и Б.Л.Ф.-К..

Веществени доказателства – част от фасонка с излизащи от нея два бели проводника с дължина 2 см, меден проводник с бяла изолация – 6 см, меден проводник с дължина 4 см, бял мостов кабел – 10 см, меден проводник с черна текстилна изолация – 6 см, меден проводник с черна текстилна изолация – 10 см, кабел с черна изолация с две жила – 21 см, кабел с черна изолация с две жила с изолирбанд в единия край – 8 см, черен двужилен кабел с дължина 14 см, черен двужилен кабел с дължина 13 см, черен мостов кабел с дължина 4 см, черен мостов кабел с дължина 5 см, кабел – 18 см, бял мостов двужилен кабел с дължина 55 см, след влизане на присъдата в сила, следва да се предадат на РУ на МВР гр. Елена за унищожаване.

Причини за извършване на престъплението: Ниска обща и правна култура, както и стремеж за облагодетелстване по престъпен начин.

При този изход на делото подсъдимият Х.И.Х. следва да бъде осъден да заплати сумата 169.60 лв., представляваща направени разноски по делото, по сметка на Районен съд гр. Елена.

При този изход на делото подсъдимият Х.И.Х. следва да бъде осъден да заплати сумата 899.89 лв., представляваща направени разноски по делото на фаза досъдебно производство по сметка на ОД на МВР гр. Велико Търново.В този смисъл съдът постанови присъдата си.

РАЙОНЕН СЪДИЯ:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница