Македонските студенти в България и българският паспорт: прагматизъм срещу емоцииДата06.02.2017
Размер17.29 Kb.
Македонските студенти в България и българският паспорт: прагматизъм срещу емоции
д-р Мария Бързинска

НБУ, CERMES

Статията представя една нова, но видима и относително голяма група в българското общество – тази на македонските студенти - през желанието им да придобият българско гражданство.
В последните години Р Македония премина през значими трансформации, започнали с разпада на бивша Югославия и намерили завършек в конфликта от 2001 г., довел до разделение на обществото на две части – македонска и албанска. Близкото географско разположение, многото общи маркери между България и Македония, членството на България в ЕС и други са сред основните причини млади македонски граждани да идват да следват тук. Към тях се добавят множество допълнителни фактори, които пораждат силно желание за придобиване на българско гражданство/паспорт. В този процес са ангажирани голяма доза прагматизъм, обществено внимание, емоции и дебати.
Статията представя някои характерни особености на това желание. На първо място са масовостта на явлението и стремежът за възможно най-бързо придобиване на документа. Паспортите се превръщат в „мечта”, целяща да изведе младите от македонското „визно гето”. Второ, причините за кандидатстване за българско гражданство в мнозинството от случаите са доста прагматични и предопределени от стремежа да се излезе извън пределите на гетото. Студентите жадуват да могат да пътуват в чужбина, да работят или да продължат следването си без ограничения (там, където това е възможно), а придобиването на българско гражданство е един от начините за осъществяване на това желание. Изключително важен момент, свързан с намеренията им, е членството на България в ЕС. Така описаните процеси привличат и много силно медийно внимание, както и са обект на разгорещени публични дебати.

Наред с това статията представя и статистически данни за нарастването на броя на подадените молби в последните 5-10 години, текущото състояние на броя на издадените укази за гражданство и очертава възможни насоки за развитие на процесите в близко бъдеще.


Комбинацията от гореспоменатите характерни особености дава своя принос в изучаването на групата млади македонски граждани в България и уникалната им идентичност. Това ще спомогне по-доброто им опознаване, задълбочаването на изследванията върху временната студентска миграция и извеждането на адекватна държавна миграционна политика.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница