Между първо и второ четене, герб ревизира изцяло промените на Москов за болницитестраница1/9
Дата13.01.2018
Размер0.53 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9
Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”

14.07.2015
Национални вестнициМежду първо и второ четене, ГЕРБ ревизира изцяло промените на Москов за болниците


Сливането на болници и диспансери от императивно може да стане пожелателно

Диана Тенчева

Труд  стр. 5  

Между първо и второ четене ГЕРБ ще преразгледа и ревизира текст по текст промените в Закона за лечебните заведения. Това съобщи вчера за "Труд" д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ), която е председател на здравната комисия.

Вносител на поправките е Министерският съвет, но те са написани от екипа на здравния министър д-р Петър Москов и съдържат едни от основните реформи за сектора. "Ще предложим сливането на психо-, онко- или кожните диспансери с местните многопрофилни болници от императивно да се запише като възможност, а съответните лечебни заведения сами да решат дали да се обединяват", посочи д-р Дариткова. От опозицията коментираха, че по този начин ГЕРБ елегантно дава отпор на обявените от министъра промени. А в текстовете по вносител дори е записано, че ако диспансерите не се съобразят със зададеното сливане, министърът ще им отнема разрешението за дейност.

"Не сме съгласни да отпадне изискването управителят на лечебното заведение да притежава специалност по здравен мениджмънт. Ще настояваме то да остане, защото в противен случай всеки ще може да се упражнява в управлението на болниците", коментира още д-р Дариткова. С колегите й ще доразработят и дефинициите на понятия като медицински грижи, имат забележки и по изработването на Националната здравна карта, която от догодина ще посочва с колко структури и болници в дадена област здравната каса ще сключва договор. А както стана ясно още в началото на месеца и оповестено лично от премиера Бойко Борисов, ще отпадне цяла глава от промените, която предвижда приватизация на лечебни заведения. Текстовете, които предизвикаха шумни дебати в медицинската общност, бяха вмъкнати вечерта преди заседанието на следващата сутрин на МС и дори някои от министрите се възмутиха от подготвената изненада.Ако не спрем паралелния износ, болни ще остават без лечение


ГЕРБ не желае да подкрепи решаването на значими проблеми в здравеопазването

Д-р Султанка Петрова*

Труд  стр. 10  

Патриотичният фронт (ПФ) внесе промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и те бяха разгледани на последното заседание на здравната комисия миналия четвъртък.

Една от целите на поправките е да се въведе т.нар. състрадателна употреба на медикаменти, които са в процес да бъдат разрешени за лечение в България. Т.е. тежко болни пациенти в терминален стадий да могат да разчитат и на лекарства, които все още не са регистрирани у нас. Вторият акцент в промените е да се осигури регулаторна рамка, която да възпре съществуващите неблагоприятни тенденции по периодични липси на лекарства, спасителни за болни с хронични и тежки заболявания заради паралелния износ (това означава, че доставени за българския пазар медикаменти се изнасят и се препродават много по-скъпо в Западна Европа - б.р.). Палиативните (състрадателните) медицински грижи са уредени в законодателството на повечето страни - членки на ЕС. Те позволяват по изключение, при определени условия и за определени пациент да се ползват все още неразрешени за употреба медикаменти, когато терапевтичните възможности на разрешените терапии са изчерпани. Ако парламентът одобри тази възможност, и ние ще въведем още една добра практика от ЕС.

За съжаление задълбочава се тенденцията от нашия пазар да изчезват жизненоважни медикаменти. Причината е, че паралелни търговци изкупуват лекарства както на едро, така и на дребно от аптеки и болници. Преди дни подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров съобщи, че се проверяват десет болници, които препродават безплатни онколекарства извън страната...

Съществува голяма вероятност някои големи фармацевтични компании да спрат регистрацията на лекарства в България, какъвто случай вече имаме с ривотрил. Печалбата им от тях у нас е по-малка, отколкото загубата, в резултат на паралелен износ за по-скъпите европейски пазари.

Но най-сериозната последица е, че заради липсата на лекарства много пациенти прекъсват терапията си. Те са принудени да търсят и купуват лекарства от съседни страни на значително по-високи цени.

Точно по тези причини ПФ предложи промени, които да въведат гаранции за ограничаване на износа при строго обективни, пропорционални и подходящи мерки. Осигуряват се кратки периоди на проследяване и мониторинг на потреблението на лекарствените продукти от по три месеца, като системата се основава на задължението за текущо деклариране на наличните количества.

Уви, предложеният от нас законопроект не бе приет от комисията по здравеопазване, защото колегите от ГЕРБ гласуваха с "въздържал се" въпреки положителните становища на здравното и финансовото министерство и на пет неправителствени съсловни организации. В ПГ на ПФ оставаме с впечатление, че нашите колеги не желаят да подкрепят решаването на обществено значими проблеми в здравеопазването, които тлеят с години.

Ние обаче ще защитаваме до последно законопроекта, с който искаме да гарантираме закрилата на българските пациенти и запазване на българския интерес.

*Д-р Петрова е депутат от Патриотичния фронт, член на комисията по здравеопазване.

34-годишен осъди спешен център за забравен нож в корема


Възрастен хирург го зашил, но проспал острието

Румен Жерев

Монитор  стр. 6  

34-годишният якорудчанин Мустафа Паспалев осъди спешния център в Благоевград да му заплати 15 000 лева за забравен при операция нож в корема. Медицинското заведение трябва да покрие и съдебните разноски от 4000 лева.

През нощта на 3 април 2011 година Мустафа участвал в пиянско сбиване пред механа “Балкане” в Якоруда. Бил наръган с нож в корема, след което приятелите му го транспортирали в спешното отделение в Разлог. Дежурният лекар, 73-годишният пенсионер д-р Владимир Гарабийски, с над 45-годишен стаж, който бил дълги години шеф на хирургията в разложката болница, го прегледал и зашил кървящата му рана. Казал на пациента, когато съмне сутринта, да отиде, за да му направят рентгенова снимка на корема. После го изпратил по живо, по здраво. Цяла нощ пострадалият не мигнал от силни болки, а на сутринта загубил съзнание в банята на дома си в Якоруда. Чичо му го намерил паднал и веднага го върнал в разложката болница. След обстойни прегледи на рентген и ехограф, както и след пълни кръвни изследвания се установило, че в корема на Мустафа се намира забравено металното острие на ножа, с който е бил наръган при пиянското сбиване.

На съдебното заседание в Благоевградския окръжен съд заключението на вещото лице хирург е, че при първичния преглед е трябвало да се направи обзорна рентгенова снимка, за да се забележи острието, което при движението впоследствие е пробило коремната кухина и била създадена опасност за живота на пациента. В крайната си преценка съдия Лилия Масева осъжда здравното заведение Спешен център - Благоевград, в чийто филиал в Разлог е бил на работа дежурният лекар д-р Вл. Гарабийски, да заплати 15 000 лв. на Мустафа Паспалов, както и да покрие съдебните и направените от него разноски в размер на 4000 лв.

Решението подлежи на обжалване пред САС. Искът на Паспалов е бил за 30 000 лева.

  1   2   3   4   5   6   7   8   9


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница