Международен туризъм в египетДата01.01.2018
Размер176.84 Kb.

КУРСОВА РАБОТА
НА ТЕМА:
МЕЖДУНАРОДЕН ТУРИЗЪМ В ЕГИПЕТ

Изготвил: Проверил:

Райка Йонева

F 54372 /............../

София, 2014

Съдържание:

Увод………………………………………………………………………………………….....стр.2
1. Обща характеристика на Египет………………………………………………………...стр.2

2. Туристически ресурси на Египет………………………………………………………...стр.4

3. Пристигания, приходи, заминавания…………………………………………………....стр.6

4. Курорти и туристическа база………………………………………………………...….стр.10

5. SWOT анализ и тенденции в развитието на международния туризъм в Египет…стр.11
Заключение……………………………………………..…………………………………….стр.14
Използвана литература……………………………………………………………..………стр.15

Увод

Историята на Египет, неговия климат и красиви плажове привличат голям брой туристи. Поради което туризмът се е превърнал в един от най-важните сектори в египетската икономика. В Арабския свят Египет се отличава с предимството на своята уникална история и поразителните архитектурни паметници от древните египтяни - пирамидите, които вероятно ще продължават да привличат туристи от цял свят в продължение на много години напред. В допълнение към своите културни и исторически забележителности, Египет също се инвестира в създаването на хотели, курорти, услуги и инфраструктура, която е необходима, за да посрещне големия приток на туристи. Целта на настоящата курсова работа е да се анализира международния туризъм в Египет.1. Обща характеристика на Египет

Египет, известен официално като Арабска република Египет, се намира в Северна Африка и Югозападна Азия. По-голямата част от страната се намира в североизточната част на Африка, но включения в нея Синайския полуостров достига до Югозападна Азия и по този начин свързва двата континента.

Египет граничи с Ивицата Газа и Израел, Судан и Либия, и има водни граници по протежение на Средиземно море и Червено море. Египет е с площ от около 1,01,000 квадратни километра и с население от над 82 милиона души, което го прави петнадесетата най-многолюдната страна в света.

Местоположение на Египет на границите с Африка, Европа и Азия е значителна част от дълга история на нацията и превръща страната във важна световна сила. Египет се счита за част от Близкия изток, както и от арабския свят, както в културно, така и в политическо отношение.

Египет е разположен в континента Африка Съседните на Египет на неговите морски граници са: Кипър, Гърция Йордания, Йордания, Саудитска Арабия, Турция, Акротили и Декелия.

Страната има широк излаз на Средиземно и Червено море, които са свързани чрез Суецкия канал. Повече от 90% от площта на Египет е заета от сухите пустини на Източна Сахара, Либийската, Арабската и Нубийската пустиня. Преобладаващият тип климат е тропичен, а по Средиземноморското крайбрежие е субтропичен. В пустините на Египет се наблюдават едни от най-големите денонощни температурни амплитуди.

На територията на страната се намира Суецкият канал и долното течение на река Нил - най-дългата река в света. От древни времена животът на хората в Египет е зависел от водите на реката. По време на пълноводие те заливат крайбрежните низини и обогатяват почвите с минерални вещества. Почвите по делтата и долината на реката са едни от най-плодородните в света и от тях се събират по три реколти годишно. Въпреки че те са около 4% от площта на страната, в тях живее 96% от населението (по брой на населението Египет е на второ място в Африка). Египет има най-старата туристическа индустрия в света. Още преди 2000 години гърци и римляни са идвали тук, за да посетят древните храмове и гробници.

Кайро е столица на Египет и е най-големият град в Африка. Разположен е на юг от делтата на р. Нил. Той е крупен транспортен възел и голямо промишлено и търговско средище. В римско-византийската епоха градът е известен с названието Вавилон. От 1517 г. е бил в Османската империя, а от 1882 г. до 1922 г. е бил британски. От 1922 г. е столица на независим Египет.

В стария град има над 400 архитектурни паметника. Запазени са „Кулата на Траян“ (130 г. пр.н.е.), църкви от IV—VII в., джамията, „Амър аби ал-Аса“ от VII в., джамията „Ибн Тулун“от IX в., мавзолеят„Събъс Банат” („Седемте дъщери“) от XI в. В покрайнините му има много некрополи и мавзолеи.

Центърът на съвременен Кайро е площад „Тахрир“ с ансамбъл от здания на Египетския музей, хотел „Нил-Хилтън“ и Лигата на арабските държави. В архитектурния облик на новия Кайро прави впечатление булевардът по брега на р. Нил с високи сгради и зданието на телевизионния център, мостът на реката с дължина 500 м. и първият в Кайро небостъргач, построен през 1956 г. На о. Гезира е изграден университетът на Кайро, пред който е издигнат монументът „Пробуждането на Египет”.

Александрия (по името на основателя на града Александър Македонски) е град в Северен Египет на брега на Средиземно море и северозападния край на делтата на р. Нил. Той е вторият по големина и икономическо значение в страната. Градът е крупен транспортен и търговски център и главно морско пристанище. Основан е през 332-331 г. пр.н.е. и е център на елинистичната култура. От 30 г. пр.н.е. е в пределите на Римската империя, а от IV в. - в пределите на Византия. Той е един от центровете на ранното християнство. От VII в. е в пределите на арабския свят, като след основаването на Кайро, Александрия минава на втори план. Запазени са археологически паметници от древността - Храмът на Серопис, дворци, некрополи и катакомби. Интерес представлява т.нар. Колона на Помпей, която е висока 22 м. През III—II в. пр.н.е. тук възниква Александрийската школа за елинистични изкуства. На о. Фарос до града е бил разположен знаменитият Александрийски фар, висок 120 м. и увенчан със статуята на Посейдон. Той се смята за едно от „седемте чудеса на света“. На мястото на неговите руини през 1477 г. е построена крепостта „Кант-Бей“

В Средновековието Александрия е важен център за производството на художествени тъкани и изделия от стъкло. Средновековният град е бил обкръжен с крепост с порти и е застроен с бели сгради до 3 етажа. В източната част се намират дворците „Дар ас-Султан” „Дар ал Адър”, „Дар ат Тираз” и др. В стария град има много джамии от периода XVII-XIX в. Интересен е дворецът „Рас ет-Тин“, който е музей. В основата на съвременния град е крайбрежната улица и площадът „Ал Тахир“ със статуята на Мохамед Али. В града има много пазари, хотели и магазини, висши учебни заведения, институти и музеи. Забележителност е свръхмодерната Александрийска библиотека, построена в края на XX в., която в стилово отношение е смесица между древния и свръхмодерния стил.

Тива е древногръцкото название на град Уасет. Градът е едно от най-големите културни средища на Древен Египет. Известен е от средата на третото хилядолетие пр.н.е. Градът се е намирал в средното течение на р. Нил, на мястото, където днес се намира гр. Луксор. В периодите ХХII-ХХ в. пр.н.е. и XVII-VII в. пр.н.е. Тива е била столица на Древен Египет. В периода VII- I в. пр.н.е. е била важен религиозен център. През 88 г. пр.н.е. градът е бил разрушен от Птолемей IV Сотер по време на потушаване на въстание. На територията на древна Тива са запазени грандиозни храмови комплекси.

На западния бряг на Нил се намират храмове и некрополи на фараони. В т.нар. „Долина на царете" са погребани фараоните от втората половина на Новото царство. За да се предпазят от разграбване, тези гробници са изградени в скалите. Те представляват сложни подземни комплекси, състоящи се от много коридори и камери. Стените им са покрити с красиви рисунки. В този район са открити 60 гробници, но само една от тях не е разграбена. Това е прочутата гробница на фараона Тутанкамон. Тя съдържа разнообразни ценни паметници на древноегипетската култура.2. Туристически ресурси на Египет

С водещо значение за международния туризъм в Египет са неговите исторически ресурси. Те могат да бъдат класифицирани в четири категории:  • Древните туристически ресурси са най-уникални и ценни в Египет, привличащи посетители от цял свят. Те са разположени главно по поречието на река Нил с големите пирамиди в Гиза и храмовете в Луксор като Акценти, следвани от Храма на Абу Симбел;

  • Коптските християнски туристически ресурси са главно църкви и манастири, които са разположени в Кайро и в пустинните области. Повечето от тях са места, свързани с религиозния живот и не са подходящи за масов туризъм. Примери за това са планината Синай и манастира на Света Екатерина, които са символ на историята на Мойсей.

  • Ислямските туристическите ресурси - представени са от ислямския Кайро, който е средновековен град с редица оригинални джамии, порти и улици.

  • Съвременните паметници, Суецкия канал и язовира Асуан също спадат към историческите ресурси на Египет.

Културните ресурси на Египет се класифицират в две категории: фолклор и градски живот. Фолклорът е представен от бедуинския фолклор в Синай и от нубийския фолклор в Горен Нил, въпреки че не е утвърдени като туристическа забележителност. Типичните египетски сувенири като папирус, метални изделия, бутилки с парфюми, аксесоари и т.н., могат да бъдат открити във всяко туристическо място в Египет. Атракциите на градския живот са концентрирани предимно в Кайро и Александрия, където има луксозни хотели, ресторанти, магазини и атракциони, като например клубове, казина и барове.

Природните ресурси на Египет се класифицират в четири категории: • Морските ресурси са сравнително нови за привличане на туристи в Египет. Червено море и Южен Синай имат богат морски живот, като коралови рифове и риби, а нейните чисти води привличат редица водолази от Европа.

 • Основните ресурси като река Нил в Горен Нил, пустинята и оазисите са категоризирани като пейзажи.

 • Други ресурси като топли и студени извори, флора и фауна са разположени предимно в оазисите и влажните зони. Въпреки че те не се считат за основните забележителности на египетския туризъм, те се част от природния туризъм в района.

Разпределението на основните туристически ресурси в Египет е показано на фигура 1:

Фиг. 1 Разпределение на основните туристически ресурси в ЕгипетИзточник: JICA Study Team

3. Пристигания, приходи, заминавания

След една стабилна година за сектора на туризма в Египет, политическите вълнения, които разтърсват Египет през януари и февруари 2011 г. водят до незабавен драматичен срив в международния туризъм в страната. Скоро след като започват антиправителствените


протести през януари 2011 г., цените в хотелите в големите градове и в ключовите
ваканционни дестинации в района на Червено море се сриват. Стачните действия след
политически вълнения веднага се отразяват върху сектора на туризма. За да спомогне за стимулиране на възстановяването, Министерството на туризма одобрява разширяването на субсидиите за някои летища през 2011 г. с цел насърчаване на повече чартърни полети. Въпреки че туристическите компании предлагат големи отстъпки за почивки в Египет, някои отговарят на отлива в търсенето, като се фокусира върху алтернативни дестинации, което е в ущърб на Египет. Правителството прогнозира приходите от туризъм за общо US $ 10 милиарда за 2011, в сравнение с US $ 12.5 милиарда за 2010 г. За съжаление, обаче, дори тази прогноза се оказва твърде оптимистична, тъй като приходите от туризма през 2011 г. са едва US $ 8.7 милиарда.

Данните за пристиганията на международни туристи е Египет след 2011 г. показват, обаче, че страната бързо се възстановява от колапса и отново се превръща в атрактивна и екзотична световна туристическа дестинация. Най-голям е делът на пристиганията от Европа, следвани от Средния Изток, които са с тенденция да нарастват и през следващите години.Табл. 1 Реални и прогнозни пристигания на туристи в Египет по региони за периода 2010-2017 г. ( в млн. души)

От следващата таблица се вижда, че най-голям е делът на международните туристи от Русия, следвани от Германия, Великобритания, Италия и Франция. Забелязва се значителен ръст в броя на пристиганията на руски туристи в периода 2012 - 2014 г. Факторите за увеличението се дължат на силата на руската икономика и нарастващата търговия между Египет и Русия, която е отговорна за отбелязването на значителен ръст в деловия и бизнес туризъм в Египет. Всъщност, Министерството на туризма отчита значението на руските туристи в частност за общото нарастване на чуждестранните пристигания в периода до 2009 г. Може да се заключи, че несъмнено най-ценният източник на международния туристи в Египет остава Европа.Табл. 2 Реални и прогнозни пристигания на туристи в Египет по страни за периода 2010-2017 г. ( в млн. души)

През 2010 г. се наблюдава видимо годишно увеличение на броя на туристическите


заминаване. Това се случва след значителен спад на заминаванията през предходната година. За периода 2010 – 2017 г. като цяло е прогнозирано нарастване на броя на заминаванията. Трите най-важни пазари за международен туризъм на египтяните, по степен на важност, са Саудитска Арабия, ОАЕ и Турция. Саудитска Арабия отчита почти 60% от целия международен туризъм, а заедно трите държави привличат 75% от Египетските туристи. Тъй като средната класа в Египет все още съставлява малък процент от общия брой на населението, изходящият туризъм остава сравнително малък, особено в сравнение с броя на входящите туристи.

За съжаление, данните на СТО международния туризъм в Египет през 2013 г. показват рязък спад в броя на заминаванията. Египет отчита двуцифрен ръст през първата половина на годината, но реализира значителен спад в посещенията през втората половина поради подновеното политическо напрежение в страната, което води до цялостно намаляване от


18%:

Пристигания на международни туристи

Постъпления от международен туризъм

(1000)

Изменение (%)

Дял (%)

(US $ млн.)

Дял (%)

2010

2011

2012

2013

11-10

12/11

13/12

2013

2010

2011

2012

2013

2013

14,051

9,497

11,196

9,174

-32.4

17.9

-18.1

17.8

12,528

8,707

9,940

6,044

12.8

Източник: World Tourism Organization, May 2014

Табл. 3 Реални и прогнозни заминавания на граждани на Египет към други дестинации за периода 2010-2017 г. ( в млн. души)

Важен показател за развитието на сектора на туризма в страната са отчетените приходи.:Фиг. 2 Приходи от туризма в Египет за периода 2010-2013 г. ( в млрд. USD)

От графиката ясно се вижда, че 2010 г. е най-успешна за туристическия сектор в Египет с рекордно отчетените 12.5 млрд. щатски долара. Поради политическата и икономическа нестабилност в страната през 2011 г., приходите от туризма рязко спадат с 30.5 % до 8.7 млрд. щатски долара. През 2012 година секторът започва да се възстановява като отчита прираст от 14.3 %, но отчита рязък спад през 2013 г. Това се дължи на спада в египетската икономика. Прогнозите са приходите през 2014 да бъдат сходни с тези от предходната година.4. Курорти и туристическа база

Туристите, които решат да осъществят пътуване до екзотичната земя на пирамидите в Африка могат да ползват настаняване в Египетски хотел. Те могат да изберат да останат в луксозните хотели, в евтини хотели или в курортите. Хотелите в Кайро и Александрия са известни със своето гостоприемство. Стаите в луксозните хотели в Египет са оборудвани с всички съвременни удобства. Хотели в Кайро са изградени в много удобни места в града. По време на престой в тези хотели, туристите могат да излизат, за да посетят река Нил или величествените пирамиди. Хотелите предлагат най-добрите услуги на своите гости.


Изгодни хотели в Египет предлагат качествени услуги на много разумна цена. Тези хотели предоставят различни удобства и денонощно обслужване по стаите де. Услуги предлагани от тях включват паркинг, пералня, достъп до интернет и телефон.

Освен настаняването в египетски хотели, някои туристи предпочитат да останат в луксозните курорти в Египет. Съоръженията и услугите предлагани в курортите са не по-малко от тези, които се предлагат във всеки хотел. Курортите в Египет са от различни категории. Най-важните от тях са водолазните курорти, еко хижите и голф курортите. Т. нар. водолазни курорти със застъпен дайвинг туризъмса разположени в близост до морето и дават възможност на гмуркачите да изследват и да се наслаждават на удивително красивата морска флора и фауна. Еко хижите са центрирани около естествената растителност и фауната. Голф комплексите предлагат голф игрища и са най-подходящи за бизнес пътувания. Едни от най-известните курорти в Египет са: Alexandria Resorts, Aswan Resorts, Cairo Resorts, Dahab Resorts, El Quseir Resorts, Giza Resorts, Hurghada Resorts, Luxor Resorts.

Според Министерството на туризма в Египет, категориите за туристическо настаняване са хотел, туристическо селище и плаващ хотел. Хотелите са дефинирани като високи сгради, а туристическите селища са дефинирани места за настаняване от тип „вила”:

Табл. 4 Настаняване в Египет през 2013 г.
Брой

стаи

легла

хотел

515

50,239

99,900

туристическо селище

100

14,118

28,461

Плуващ хотел

214

11,322

22,625

общо

829

75,679

150,986

Източник: Egypt Tourism in Figures 2013 by MOT

Хотелите и туристическите селища се класират според качеството на съоръженията и услугите, които предоставят. Същото се отнася и за плаващите хотели, които могат да бъдат в четири категории (от 2 до 5 звезди). Таблица 5 показва, че 60% от 5-звездните стаи са разположени в района на Кайро. В региона на Средиземно море, 3-звездните и 2-звездните хотели са широко разпространени и има 30% некласифицирани хотели в региона на Червено море. Това означава, че все още не са получили категоризация от Министерството на транпосрта.Табл.5 Разпределение на стаите според категорията на хотелите през 2013 г.

Източник: Egypt Tourism in Figures 2013 by MOT

През 2000 г. и 2008 г., повече от 50% от хотелските стаи са разположение в туристическия регион на Кайро, но делът е намалял до 30% през 2013 г., както е посочено в таблица 6. Делът на туристическия регион на Червено море бързо нараства до 31,1% през 2013 г. от 7,7% през 2008 г. Броят на хотелските стаи в долината на Нил също е три пъти повече, отколкото през същия период, докато делът се е увеличил само с 8%.

Табл. 6 Брой хотелски стаи в туристическите региони на Египет5. SWOT анализ и тенденции в развитието на международния туризъм

В следващата таблица са представени силните, слабите страните, възможностите и заплахите пред международния туризъм в Египет.Табл.7 SWOT анализ на международния туризъм в Египет


Силни страни

 • Богато историческо, културно и религиозно наследство – Египет е дом на безброй добре запазени исторически, културни и религиозни обекти, които обхващат цялата страна – пирамиди, фараони и др.

 • отлично развита физическа инфраструктура – магистрали, ж.п. линии, пристанища и летища от световна класа, които осигуряват лесен и бърз достъп към страната;

 • разнообразен релеф – плажове, оазиси, световноизвестни пустини, планини, Средиземно и Червено море с брегова ивица, която наподобява тази на Южна Италия и Испания, долината на река Нил;

 • Мек климат, който дава възможност за целогодишен туризъм и прави дестинацията много привлекателна през зимния период за туристи от студени локации като Русия и Северна Европа;

 • Египет разполага с голяма квалифицирана и образована работна сила в сектора – годишно, повече от 22 хиляди студенти се дипломират от египетските университети с компетенции по всички основни европейски езици – английски, френски, немски, италиански и испански език.

Слаби страни

 • силна външна конкуренция от страна на други Средиземноморски страни;

 • Египет продължава да бъде под терористична заплаха – последният голям инцидент са фаталните бомбардировки в Кайро през 2009 г., когато един турист загина, а много други бяха ранени.

Възможности

 • засилено хотелско и курортно строителство;

 • развитие на нови туристически продукти и пазарни ниши, като например еко-туризма, здравния туризъм (с наличните рекреационни центрове на световно равнище) и конферентен туризъм;

 • либерализиране на някои от изискванията за туристически визи от средата на 2012 г. и увеличаване на субсидиите за чартърни полети към някои летища.

Заплахи

 • терористичните нападения и отвличания;

 • все по големите огнища на обществено недоволство ще окажат сериозно отрицателно въздействие върху сектора;

 • стачните действия, свързани с политическите вълнения, предизвикват значителни проблеми – отмяна на международни полети поради стачки в летищата;

 • страхът за личната безопасност все още може да обезкуражи туристите да посещават Египет е краткосрочен план;

 • регионална политическа нестабилност – особено в съседна Либия;

 • ескалиращото насилие между религиозните групи;

 • нарастващото влияние на ислямистите в правителството може да подкопае сектора на международния туризъм в Египет.

Туристическата индустрия в Египет е сред най-разнообразните и различни в света. Освен девсвените плажове и целогодишното слънце, дългата и разнообразна история на Египет, богатото културно наследство и уникални географски характеристики я превръщат в популярна междунардна дестинация за приключенски, еко-туризъм, ветроходство, гмуркане, здравен и културен туризъм.

Основните тенденции в развитието на международния туризъм в Египет са свързани е увеличаване дела на международните туристи, които посещават дестинацията за осъществяване на здравен и медицински туризъм, на терапевтични обиколки, осъществяване на сафарита в пустинята, еко-туризъм и приключени пътувания.

Очаква се приходите от международния туризъм и броят на международните туристи в Египет да се възстановят и да се увеличат значително през следващите години, а средната продължителност на престоя, се очаква да се възстанови.

Макар и туризмът с цел отдих да остава най-големият пазарен сегмент на международния туризъм в Египет, тенденциите са конферентният и бизнес туризъм, както и здравният туризъм значително да увеличат дела си.

Европа е основният туристически пазар за Египет, с дял от 79% от всички международни туристи, които посещават Египет. Руските туристи съставляват най-големия дял на пренощувалите от една-единствена страна с 19.7%, следвани от Обединеното кралство и Германия с около 8,7% . Министерството на туризма си е поставило амициозни цели за 2020 г. – разполагане с 300 хил. стаи за настаняването на 14 млн. посетител.

Заключение

В заключение, може да се обобщи, че международният туризъм в Египет е ключов фактор за икономиката на страната. Благодарение на своите природни дадености и богатото си културно-историческо наследство, страната се радва на голям интерес. С най-голямо значение за международния туризъм в Египет има Европа. Все още недостатъчно развит е потокът на чуждестранни туристи от Америка. За удовлетворяване на нуждите на чуждестранните туристи, важно значение има отлично изградената туристическа инфраструктура на Египет – първокласни магистрали, модерни летища, луксозни хотели и курорти. Египет е известен със своето гостоприемство. За съжаление, нестабилната политическа обстановка в страната оказва силно негативно влияние върху международния туризъм, поради което е много трудно да се дадат точни прогнози за развитието на сектора в бъдеще. Но едно е сигурно – Египет винаги ще бъде най-предпочитаната екзотична дестинация в Близкия Изток – едно мистично пътуване към наследството на древните цивилизации.Използвана литература


 1. Великов, В., М. Стоянова. Международен туризъм. Изд. Матком, С., 2008

 2. Великов, В., М. Стоянова. Въведение в туризма. Изд. Фабер, В. Търново, 2009

 3. UNWTO Tourism Higlights, 2014 Edition

 4. Egypt tourism report Q1 2013, published by Business Monitor International, November 2012

 5. http://english.ahram.org.eg/NewsContent/3/12/106415/Business/Economy/Egypt-tourist-numbers-decline--pct-in-June-yearony.aspx

 6. http://www.arabcin.net/importance-tourism-egypt.php

 7. http://egypttoday.com/

 8. http://en.egypt.travel/

 9. http://www.indexmundi.com/facts/egypt/international-tourism

 10. http://www.nationsencyclopedia.com/Africa/Egypt-TOURISM-TRAVEL-AND-RECREATION.html

 11. http://www3.weforum.org/docs/TTCR/2013/TTCR_OverallRankings_2013.pdfКаталог: files -> files
files -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
files -> Дебелината на армираната изравнителна циментова замазка /позиция 3/ е 4 см
files -> „Европейско законодателство и практики в помощ на добри управленски решения, която се състоя на 24 септември 2009 г в София
files -> В сила oт 16. 03. 2011 Разяснение на нап здравни Вноски при Неплатен Отпуск ззо
files -> В сила oт 23. 05. 2008 Указание нои прилагане на ксо и нпос ксо
files -> 1. По пътя към паметник „1300 години България
files -> Георги Димитров – Kreston BulMar
files -> В сила oт 13. 05. 2005 Писмо мтсп обезщетение Неизползван Отпуск кт


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница