Месец декември 2009 годинаДата15.01.2018
Размер73.19 Kb.
ПРОГРАМА НА БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ

ДОМ ВИТГЕНЩАЙН” – ВИЕНА, АВСТРИЯ

МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ 2009 ГОДИНА


До 04.12.2009 г . (петък) продължава самостоятелната изложба „Тиха светлина” на българския художник Андрей Янев. Изложбата включва акварел, масло и рисунки по темата „Света гора и българската култура”. Изложбата се реализира като проект от „Комуникационната стратегия България за Европейския съюз”.


Място – галерия „Партер”.
01.12.2009 г. (вторник)

19.00 ч.
Откриване на коледна изложба на живопис и скулптура „SEMANTRONUS ANGELICUS” представена от художниците Иван Иванов – Йоаний и Нина Иванова.
Нина Иванова завършва скулптура във Факултета по Изобразителни изкуства във Великотърновския университет "Свети Свети Кирил и Методий" през 1996 г. От същата година ежегодно участва във всички годишни изложби на Русенската художествена галерия. Прави акции, инсталации и други като "Дихотомия", "Макрография" през 1998 и 1999 г., на 39-ия международен пленер в Струмица – Македония и на "PAX DANUBIANA" в Регенсбург (Германия) през 2000 година, в Европейския културен център в Ерфурт (Германия), в "Les poisons ronde" в Брюксел през 2001 г., на 11-ия международен фестивал "Процес–пространство" в Балчик през 2002 г., на 29-ия пролетен салон в „Шато Сент Уан” в Париж през 2003 г. и др. Участва в изложбата "Жени–скулпторки" в Американското посолство – 2004 г., създава инсталацията "Повторно сближаване" в посолството на Австрия и самостоятелната инсталация "Индустриално културно историческо наследство" в Русенската художествена галерия през 2006 г. Творчеството на Нина Иванова е представено със скулптури от метал, дърво, керамика, камък и други материали, използвани самостоятелно или в комбинация, рисунките й също са важен и открояващ се дял в нейните изяви. Стилът й се отличава с деликатна изящност, силни пластични деформации и стремеж за овладяване на пространството вътре и около самата скулптура.
Иван Иванов – Йоаний е роден в гр. Русе през 1968 г. От 1978 до 1982 взима частни уроци при К.Станчев, Русе. През 1987 завършва Средното специално художествено училище в град Казанлък. През 1994 завършва факултета „Изобразителни изкуства” на ВТУ “Св. св Кирил и Методи” гр. Велико Търново. От 1995 е преподавател в Средно училище по изкуствата ”Проф.В.Стоянов”- Русе.

От 1990 има многобройни участия в колективни и поредица от самостоятелни изложби. Негови картини се намират в много частни колекции в Англия, Германия, Италия Франция и Израел.


Времетраене на изложбата: 01.12.2009 – 30.01.2010 г.

Място – галерия „Приземен етаж”.
03.12.2009 г. (четвъртък)

19.00 ч.
Камерен концерт „Стефан Камиларов представя свои ученици” В концерта ще вземат участие – Габриеле Хусци, Патрик Зигмунд, Шоко Окошиба, Юта Такасе и специален гост – Зорница Иларионова (Национална музикална гимназия”Л. Пипков” – София). На рояла Ивелина Казанджиева, Вероник Теруел, Гергеле Хусци. В програмата ще бъдат изпълнени произведения на Виенявски, Владигеров, Христосков, Сарасате, Сенс-Санс, Крайслер и др..
Място – концертна зала на 4 – район на град Виена.

Съорганизатор – кметството на 4 – ти район на град Виена
04.12.2009 г. (петък)

20.00 ч.
Във Виенското Бургкино се открива на международен кинофестивал „THIS HUMAN WORLD” с новия българския игрален филм „Козелът”.- режисьор Георги Дюлгеров. Продукцията е създадена по едноименната новела на Йордан Радичков и мотиви от неговото творчество.

Сюжетът на филма „Козелът” разказва за тромпетиста Йона, който се заселва върху останките на дядовата си къща. В нейното подземие той намира камък с издълбано върху него птиче и карта с арабски надпис: “За да имаш дом от злато, падни на небето и открий близнака!” Копие от същата карта довежда на мястото Румбата и Ема. Мъжът е българин, обсебен от иманярска страст. Жена му е американка, която изучава българския фолклор, за да се бори с глобализацията. Румбата иска да закупи имота на Йона, за да открие имането. Йона, чийто градски апартамент е бил отнет от чужденци заради дългове, се бои, че пришълците ще откраднат и този му имот. Между чужденката и тромпетиста възниква конфликт, подсилен от крайния национализъм на Йона. В този конфликт се замесват още двама – Анани, по-възрастен съсед на Йона, и циганката Иванка - жената, с която Йона преспива от време на време. Ема и Йона встъпват в историята като врагове, които се презират. Минават през редица перипетии, за стигнат накрая до силно привличане. Негов венец е една вдъхновена песен - импровизация по теми от българския фолклор и американска „кънтри” музика. Те я съчиняват заедно – Ема пее, а Йона съпровожда на тромпета. Тази тяхна неочаквана връзка продължава под земята и във водата - на дъното на един кладенец.

В ролите Иван Бърнев, Анджела Родел, Иван Савов, Красимир Доков, Руси Чанев и др.

БКИ „Дом Витгенщайн” e съорганизатор на фестивала, като част от EUNIC клъстер Виена.


Място – Бургкино - Виена.
10.12.2009 г. (четвъртък)

19.00 ч.
Откриване на обща изложба масло, графика и керамика на ДИАНА СТОИЛОВА; ИСКРЕН ИЛИЕВ И СТОИМЕН СТОИЛОВ. .
Диана Стоилова е завършила Академията по приложни изкуства във Виена, а преди това - Националната художествена академия в София в класа на проф. Петър Чуклев. Във Виена тя разделя времето си между Колежа по изобразителни изкуства, където преподава, и ателието си, където рисува винаги на фона на музика. Имала е самостоятелни изложби или участия в групови експозиции в почти цяла Европа, няколко пъти в САЩ, нейни работи са показвани и в Австралия, но, разбира се, най-многобройни са изявите й в Австрия.
Искрен Илиев е роден 1975г. в гр. Варна. От 1996г. живее и работи като независим художник във Виена, Австрия. Завършил Университета по приложни изкуства във Виена, специалност – живопис; с многобройни изложби, видео инсталации и проекти, осъществени в Австрия, България, Италия, Франция и Швейцария. Работи предимно в поредици и серии, следва определени теми, използвайки разнообразни техники върху платно. Огромните му картини са винаги „ Без Име”.
Стоимен Стоилов е роден във Варна през 1944 година. Във Виена идва през 1991 година, когато изгаря и варненското ателие на художника. Това е време на прелом и в творчеството на Стоимен Стоилов.

“Сега работя с повече цвят. Продължавам с моите фигури, но съм включил повече цвят”, разказва художникът. Стоилов идва във Виена с намерението да остане за кратко. Австрия обаче се превръща в негова втора родина. Запознава се с вече бившия австрийски канцлер Волфганг Шюсел – едно приятелство, което води до осъществяването на много съвместни проекти. Веднъж двамата дори рисуват заедно - с картината им е отличен победителят в конкурс за детски рисунки.

Работите на Стоимен Стоилов се ценят от любителите на изкуството не само в Австрия и България, но и по целия свят. Картини на художника се съхраняват в сбирките на музеи и галерии в Европа, Африка, САЩ и Южна Америка. През месец юни 2009 му бе присъдена от президента на Австрия титлата „професор”.
Времетраене на изложбата: 11.12.2009 – 22.01.2010 г.
Място – галерия „Партер”.
11.12.2009 г. (петък)

17.00 ч.
В рамките на международния кинофестивал „THIS HUMAN WORLD” прожекция на българския документален филм „Ангел клуб”. Режисьор на филма е Тамара Пещерска. Оператор е Андрей Рашев, Звукорежисьор е Георги Цветков, а режисьор по монтажа е Теодора Вепшек.
“Ангел клуб” разказва историята на един човек сбъднал мечтата си - Ангел Тичалиев. Той е професионален музикант и ръководител на сливенския оркестър “Карандила”. Разтревожен от това, че 12, 13 годишни деца ходят всеки ден на училище, а не знаят да умножават Ангел решава да направи нещо за тях. През 2007 г. събира около петнадесет деца от кв. ”Надежда” - циганското гето на град Сливен и започва да ги учи на музика. Името на създадения детски оркестър е “ Карандила Джуниър” (Karandila Junior). През тези години Ангел им подарява любовта си към музиката и мечтата, която сега грее в очите на всяко едно от децата, а именно да станат професионални музиканти. Филмът от една страна разказва житейската историята на Ангел Тичалиев, а от друга проследява сбъдването на една мечта, която се изразява в първото излизане на децата в чужбина за да изсвирят първият си концерт във Виена. Колко е дълъг пътя... от циганското гето до световната музикална столица. Авторите на филма смятат, че е много повече от 1400 км.
В ”Ангел клуб ” участват световно известни музиканти, като Милчо Левиев, Селия Мара, Биг Джон и др., а също така и острият и реалистичен Джони Пенков.

БКИ „Дом Витгенщайн” e съорганизатор на фестивала, като част от EUNIC клъстер Виена.


Място – Топкино - Виена
11.12.2009 г. (петък)

20.30 ч.
Джаз – клуб “Витгенщайн”. Коледен пиано – джаз концерт с Екатерина Владигерова..
Екатерина Владигерова е внучка на големия български композитор Панчо Владигеров. Още на 5-годишна възраст тя получава първия си урок по пиано. Впоследствие съвсем логично записва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София с основен предмет „Пиано“. През 1997 г. завършва магистърска степен по дирижиране в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ със специално отличие. Година по-рано записва дирижиране, оперна корепетиция и пиано в Университета за музика и изящни изкуства във Виена Екатерина понякога пее в авторски джазови парчета на братята си Александър и Константин.

Място – зала № 1 на галерия „Партер
12.12.2009 г. (събота)

20.00 ч.
В рамките на международния кинофестивал „THIS HUMAN WORLD” прожекция на българския документален филм „Виртуозите на Тракия”. Режисьор на филма е Златина Русева. Филмът е плод на “видението” на режисьора и на музикалния експерт Тери Ван Рой от Международната фондацията “Йехуди Менухин”. Златина Русева обяснява идеята си така:

„Дългите години прекарани в чужбина промениха погледа ми към музиката, на която бяхме свикнали да гледаме като на нещо много хубаво, но втора категория. Филмът “Виртуозите” е резултат на желанието ми да извадя едни изключителни музиканти от контекста, в който сме свикнали да ги възприемаме. Също - да ги поставя на европейска сцена, където да бъде оценена истинската стойност на тяхната виртуозност. Филмът разказва за пътя им от малките тракийски градчета и циганските гета до една от най-престижните сцени в Брюксел и представянето им пред една много взискателна и разглезена публика.”

Виртуозите на Тракия са сред най-изявените солови изпълнители на българска народна музика. Модерна и едновременно черпеща от народната традиция, отворена към разнообразни влияния, музиката на тези изпълнители звучи познато и едновременно с това екзотично. Те съчетават разнообразието на родния фолклор от различните региони на страната.

БКИ „Дом Витгенщайн” e съорганизатор на фестивала, като част от EUNIC клъстер Виена.


Място – Топкино
14.12. 2009 г. (понеделник)

19.00 ч.
Концерт на лауреатите на Първия международен песенен конкурс (дуо пеене – пиано) – София 2009. Конкурсът е проведен в рамките на фестивалът „Австрийски музикални седмици”. В концерта ще вземат участие – Надежда Кондаклиева (сопран) - Мария Мирчева (пиано), Даниела Панчевска (мецосопран) – Ана Линчева (пиано), Джинг- Джинг Ли (сопран) – Ружа Семова (пиано), Алек Аведисян (баритон) – Боян Коларов (пиано), Сигдем Соярслан (сопран) – Хи – Йон Джонг (пиано), Томаш Пиетак (баритон) – Лех Напиерала (пиано) и Хюн Джин Парк (сопран) – Ха Ян Ким (пиано).
Място – зала № 1 на галерия – партер.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница