Министерство на образованието и науката централна комисия за организиране на олимпиадата по астрономияДата20.06.2017
Размер36.44 Kb.
МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

ЦЕНТРАЛНА КОМИСИЯ ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА ОЛИМПИАДАТА ПО АСТРОНОМИЯ

ХІ НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО АСТРОНОМИЯ

http://astro-olymp.org
І кръг
Ученици от 9-10 клас
Задачите можете да решавате сами в къщи, или да ги обсъждате със съученици и приятели. За решаването на някои от тях ще са ви нужни числени данни, които не са дадени в условията. Ще ви потрябват знания, които не се учат в училище, или пък ще срещнете думи, чието значение може би не знаете. Потърсете необходимата информация в книги, учебници, Интернет. Обърнете се за помощ към вашите учители.
1 задача.

 • Кои космически обекти приличат на гигантски атомни ядра? Могат ли да се състоят от протони?

 • Кои космически обекти не могат да бъдат разделени на части, но могат да се сливат един с друг?

 • От физиката знаем, че газът се стреми да заеме цялото предоставено му пространство. Звездите са кълба от газ. Защо газовото кълбо, което представлява дадена звезда, се държи като едно цяло, а не се разпръсква в космоса?


2 задача. Диаметърът на планетата Сатурн е приблизително 120 000 km. • Направете нужните измервания върху снимката и определете външния и вътрешния диаметър на пръстените на Сатурн.

 • Върху обикновен компакт-диск (CD) могат да се запишат 700 MB информация. Измерете външния и вътрешния диаметър на областта от един такъв диск, върху която се записва информацията. Пресметнете площта на тази област. Представете си гигантски компакт-диск с размерите на пръстените на Сатурн. Пресметнете неговата площ. Колко мегабайта биха могли да се запишат върху него?


3 задача. Разделителната способност на космическия телескоп Хъбъл (Hubble Space Telescope) е около 0.1 (дъгови секунди). Това е най-малкото видимо ъглово отстояние мeжду две звезди, при което те биха могли да се различат като отделни звезди с телескопа.

 • На какво разстояние от вас трябва да застане ваш приятел, за да го виждате под такъв ъгъл? При пресмятанията посочете ръста на вашия приятел.

 • Определете разделителната способност на вашите очи. Нарисувайте върху чист бял лист две отчетливи черни кръгчета с диаметър 3 mm. Разстоянието между центровете на кръгчетата нека бъде 5 mm. Поставете листа на добре осветено място и се отдалечете от него. Измерете разстоянието, на което преставате да различавате кръгчетата като две. Направете необходимите измервания и определете ъгъла, под който се вижда разстоянието между кръгчетата в този момент. В случай, че носите очила, можете да ги сложите по време на измерването. • Колко пъти разделителната способност на телескопа Хъбъл е по-добра от тази на очите ви?


4 задача. Древногръцкият философ Филолай смятал, че Луната е прекрасен свят, където времето винаги е приятно и безоблачно. Според него там живеят красиви животни, 15 пъти по-едри от земните, защото лунният ден е 15 пъти по-дълъг от земния ден.

 • Има ли нещо вярно в предположенията на Филолай?

 • Колко време продължава лунното денонощие?

 • От какви фактори зависи продължителността на лунното денонощие? Обяснете качествено как се изменя тази продължителност в зависимост от всеки от факторите.


5 задача. Млечният път, или нашата Галактика, е огромна система от звезди. Тази система е с форма на диск.

 • Какъв е диаметърът на нашата Галактика? На какво разстояние се намира Слънцето от центъра на галактичния диск?

 • Нарисувайте схема на галактичния диск, погледнат „отгоре”. Отбележете примерното положение на Слънцето, като спазите мащаба на разстоянията.

 • Потърсете информация за движението на Слънцето около центъра на Галактиката. Отбележете върху вашата схема приблизително къде ще се намира Слънцето след 100 милиона години.

 • Какъв път ще измине Слънцето за това време? На какво разстояние ще бъде тогава то от сегашното си положение в Галактиката?


6 задача. Двама пилоти се състезават със своите самолети. Те излитат от Санкт Петербург (  60 с.ш.,   30 и.д.) в Русия. Целта им е да стигнат най-бързо до Анкоридж (Anchorage,   60 с.ш.,   150 з.д.) в Аляска. Самолетите им се движат със скорост 1000 km/h. Единият пилот избира източния път – движи се през цялото време само на изток. Другият избира западния път.

 • Пресметнете времената, за които пилотите са стигнали до Анкоридж.

 • Ако вие трябваше да се състезавате, кой път бихте избрали? Подкрепете отговора си с пресмятания.Разгледайте страницата на олимпиадата в Интернет:

http://astro-olymp.org

В нея можете да видите задачите за всички кръгове на последните няколко астрономически олимпиади, заедно с техните решения. В раздела, наречен “Пищов” има информация, която ще ви помогне да решавате астрономически задачи. Засега тази информация е изложена във вид, който е подходящ повече за учениците от VІІ до ХІІ клас.
Решенията на задачите предайте на вашите учители по предмета “Човекът и природата” за V-VІ клас, или по физика за VІІ-ХІІ клас.
По ваш избор можете да участвате в олимпиадата и индивидуално, като изпратите решенията на адрес:

Народна астрономическа обсерватория и планетариум “Николай Коперник”,п.к. 120, гр. Варна 9000
Краен срок за предаване на решенията – 15 януари 2008 г.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница