Министерство на вътрешните работиДата07.08.2018
Размер33.96 Kb.

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

УРИ______________________, екз. №__

_____________2016 г.

ЧРЕЗ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НАНАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
ДО

Г-Н ГРОЗДАН КАРАДЖОВ

НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ

На Ваш № 654-06-1631/13.10.2016 г.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КАРАДЖОВ,


В периода 9-12 май 2016 г. се проведе експертна среща в ОАЕ, с участието на представители на отдел „Пътна полиция“ на ГДНП, на която са били уточнени повечето открити въпроси от техническо естество относно степента на съответствие на свидетелствата за управление на МПС на България и ОАЕ. След провеждането на експертната среща, от страна на компетентните органи на ОАЕ е изпратен проект на Меморандум, отразяващ постигнатата договореност.

Проект е с наименование „Меморандум за разбирателство“ по искане на ОАЕ, чиято вътрешноправна процедура предвижда споразуменията да се подписват от президента на страната, което значително би забавило процедурата. Сключването на Меморандум за разбирателство на ниво министри на вътрешните работи позволява повече гъвкавост и бързина, като запазва смисъла на документа като „международен договор“.

Проектът на меморандум ще се прилага единство за граждани на Република България и ОАЕ, които притежават валидно национално свидетелство за управление на МПС, но не и за граждани на трети страни, притежаващи СУМПС издадени от българските власти или властите в ОАЕ. Подробно се уредени изискванията за подмяна на свидетелствата, като се предвижда своевременно информиране между страните за промени в националните законодателства в областта на СУМПС.

Компетентните органи по прилагане на меморандума са Министерство на вътрешните работи на Република България и Министерство на вътрешните работи на ОАЕ.

В предложения от ОАЕ проект се предвиждаше да се регламентира взаимното признаване и подмяна на свидетелства за управление на МПС от категория „В” и „D1”, които отговарят на категория „Light Vehicle“ в ОАЕ.

Проектът на Меморандум за разбирателство относно взаимното признаване и подмяната на свидетелства за управление на МПС, издадени от Република България и Обединените арабски емирства беше изпратен за междуведомствено съгласуване по реда на чл. 32 от УПМСНА на 12 август 2016 година. Получените становища от всички ведомства подкрепят принципно проекта, като основните бележки са от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ към Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, които считат, че предмет на взаимно признаване и подмяна следва да бъдат свидетелства за управление на МПС само от категория “B”. Това предложение е отразено в текста, като са направени и някои други изменения и допълнения по текста, предимно от езиков и технически характер, чрез които да се прецизират разпоредбите.

На 13 септември 2016 г. Министерство на вътрешните работи изпрати проекта на Меморандум до дирекция „Консулски отношения“ и дирекция „Близък Изток и Африка“ на Министерство на външните работи, с молба за предоставянето му на Генералното консулство на България в Дубай и съответно на компетентните органи на ОАЕ.

Към момента очакваме коментарите на ОАЕ по актуалния текст, след получаването на които и отразяването на евентуални изменения и допълнения, проектът на Меморандум ще бъде внесен за одобрение от Министерски съвет, който да упълномощи заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи да проведе преговорите и да подпише меморандума от името на правителството на Република България.

В текста на проекта на Меморандум е предвидено, той да влезе в сила от момента на подписването му.

В заключение бих искала да отбележа, че МВР полага всички усилия за скорошното сключване на проекта на меморандум и финализира съгласувателната процедура на текста, като предстои единствено приемане на Решение на Министерски съвет. В същото време не можем да се ангажираме с конкретен срок за подписването на меморандума, предвид необходимостта от получаване на финалното становище на ОАЕ, като практиката показва, че отговорът им често се получава след значителен период от време предвид техните националните особености по отношение на приемане на международни споразумения.

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

И МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ: /п/


Румяна Бъчварова

Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница