Министъра на околната среда и водитеДата01.05.2018
Размер25.62 Kb.
Чрез

Председателя

на Народното събрание

г-н Георги Пирински

До

Министъра на

околната среда и водите


на Република България

г-н Джевдет Чакъров

ПИТАНЕот Яне Янев – народен представител от ПГ на ОДС

На основание чл. 90, ал.1 от Конституцията на Република България и във връзка с чл. 80 от ПОДНС внасям питане


ОТНОСНО: Политиката на МОСВ спрямо контрола върху пълноводието на реките и оттичането на битови и промишлени отходни води в тях

Уважаеми господин Министър,
Повод за настоящото питане ми дадоха многобройните оплаквания, отправени до мен от жителите на Сандански, свързани с пълноводието и замърсяването с битови и други отходни води на река Санданска Бистрица, минаваща през гр. Сандански.

Река Санданска Бистрица е един от символите на курортния град. Красотата на коритото й, минаващо през градския парк и разполовяващо града, с многобройните мостове над него, винаги е привличало туристите и местните жители. За съжаление недопустимо ниското ниво на водата, съчетано с количеството на изтичащите се в нея фекални и промишлени води, загрозява гледката и предизвиква изключително неприятна миризма.

Много по-съществено от естетиката обаче е, че това състояние създава опасност от епидемии, в т.ч. дизентерия. Речното корито е станало развъдник на комари, които разнасят инфекции в районите от двете страни на реката, а тя минава през целия град. Многобройни са случаите на заболели, както възрастни, така и малки деца, и зависимостта на този факт от състоянието на реката се потвърждава от немалко лекари в града .

Гражданите в най-засегнатите квартали са категорични, че е недопустимо в 21 век в един от български градове с най-европейски вид, с прекрасна природа и огромна туристическа посещаемост, населението и гостите да бъдат подлагани на такъв екологичен тормоз.

Причината за този абсурд е ниското ниво на река Санданска Бистрица. Това е следствие от неправилното използване на водите й - както за захранване на водоеми, така и за многобройните ВЕЦ-ове, изградени по поречието й. В централната градска част, особено след моста, намиращ се в непосредствена близост до III Основно училище, отходните и битовите води от градската канализация се оттичат директно в коритото на реката.

За съжаление случаят със Сандански не е единствен и това е добре известно на жителите на много населени места, през които минават реки. Подобни проблеми създава далеч не само Санданска Бистрица. Сигнали и оплаквания с такъв характер има и от други курортни градове (напр. Тетевен), в минаващите през които реки се оттичат фекалните води на селищата.


Във връзка с гореизложеното, уважаеми г-н Министър, питам следното:


  • Какво е политиката на МОСВ относно контрола върху ползването на водите на реките, които минават през населени места?

  • Има ли постъпили сигнали и жалби в МОСВ относно проблема с пълноводието и замърсяването на река Санданска Бистрица, и ако такива има, какви мерки са предприети до момента?

  • Кой осъществява контрола на количеството на водите на р. Санданска Бистрица, използвани за захранване на ВЕЦ-овете, и ще бъде ли потърсена отговорност от службите, които са допуснали описаното състояние?

  • Ще бъде ли потърсена отговорност на нарушителите – физически и юридически лица, използващи неправомерно или в по-голямо количество водите на реката?

  • Какви мерки ще предприемете с цел най-бързото и трайно решаване на проблема?


29. 10. 2008

Яне Янев


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница