Младите лекари у нас до 35 години са едва 2356



страница1/12
Дата16.09.2017
Размер0.65 Mb.
#30334
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12



Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
16.12.2016
Национални вестници



Младите лекари у нас до 35 години са едва 2356


Труд  стр. 27  

Броят на лекарите у нас на възраст над 65 години превишава броя на младите лекари до 35 години. Това показва анализ на Евростат за медицинския персонал в здравеопазването на Евросъюза през 2014 г. Тогава медиците в страната ни над 65 години са били 3555 (12,3%) срещу 2356 лекари до 35 години (8,2%).

Като цяло у нас през 2014 г. на основен трудов договор в лечебните здравни заведения са практикували 28 842 лекари. Най-голяма е била групата на лекарите по различни видове специалности - 9640 души. Хирурзите у нас са били 6822 души, общопрактикуващите лекари - 4747, педиатрите - 1459, акушер-гинеколозите - 1449, и др. През 2014 г. е имало около 1,8 млн. практикуващи лекари в ЕС-28. Най-висок е бил броят на практикуващите лекари в Германия (333 000). Следват Италия (236 000), Франция (206 000), Обединеното кралство (181 000) и Испания (177 000). Взети заедно, тези пет държави членки отчитат близо две трети (64%) от общия брой на практикуващите лекари в ЕС.

Най-малко регистрирани практикуващи лекари е имало в Малта -1566, и в Люксембург -1589. Най-голям брой лекари, работещи в болници, е записан в Германия - около 180 000, Франция - 170 000, и Италия - 130 000.

България е на седма позиция сред 28-те страни членки на ЕС по брой на лекарите на глава от населението.

В следващите десетилетия застаряването на населението в ЕС ще бъде голямо предизвикателство за сектора здравеопазване, отчита анализът на Евростат. Търсенето на услуги в сферата на здравеопазването ще се увеличи драстично, а делът на хората в "бели престилки" вероятно ще намалее.



Закриха урологията на Първа МБАЛ в София


Труд  стр. 27  

Заради липса на медицински кадри временно закриха отделението по урология на Първа МБАЛ в София. Там са останали един-единствен специалист и двама специализанти. Изписани са всички пациенти.

Според лекарите от лечебното заведение подобно закриване на болнични отделения може да доведе до закриване на общинското здравеопазване въобще. Медиците често предпочитали да работят при по-високи заплати и да се реализират в частното здравеопазване. Затварянето на урологията е изненада за всички и е станало в рамките само на 24 часа.

Специална клиника ще помага след химиотерапия


Труд  стр. 25  

Набират се средства за създаване на високотехнологична клиника за биологична терапия и възстановяване след химиотерапия. Това съобщи носителят на приза "Изобретател на 2016 година" доц. д-р Влади Манев. Във въпросната клиника ще се прилагат разработки на наши учени. Те са насочени за възстановяване на хомеостазата (равновесие на жизненоважни процеси, контролирани от имунната система).

Специалистите ни в областта на молекулярната и клетъчна медицина са разработили три патента, отличени с Grand Prix от Националното изложение за изобретения, иновации и технологии "Експо-16", разказа доц. Манев.

Клиниката би помогнала и на пациенти със срината имунна система.

Годишно близо 18 000 българи умират от рак. Половината от тях са жертва на противопоказания на лечението, посочи още доц. Манев.

"Спартанът" летя до Виена заради болно бебе


Труд  стр. 2  

Бебе на четири месеца и медицински екип бяха транспортирани до Виена със "Спартана,, на българските Военновъздушни сили (ВВС) през нощта в сряда. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

Малкият пациент и медицинският екип от Националната кардиологична болница - София са пътували от авиобаза Враждебна до летище Виена в Австрия, а самолетът се е завърнал обратно с медицинския екип в 2 ч след полунощ, се казва в съобщението от пресцентъра на военното ведомство.

Екипажът на самолета, извършил животоспасяващата задача, е в състав: командир капитан Пламен Дончев, помощник командир капитан Веселин Асенов, борден инженер капитан Тихомир Латовски и технически лица капитан Райна Тодорова, старши лейтенант Георги Кръстев и старшина Даниел Димитров.

Полетите до Виена и обратно до София са изпълнени в съответствие с нормативната уредба, при строго спазване на мерките за безопасност, уверяват от военното министерство.

Светило в хирургията консултира онкоболни у нас


Проф. Кристиан Манеголд, преподавател в Хайделберг, пристига в Панагюрище

Труд  стр. 25  

Известният германски хирург и преподавател в Интердисциплинарния онкологичен център в университета в Хайделберг проф. Кристиан Манеголд пристига този уикенд в Панагюрище, където на 19 и 20 декември в МБАЛ "Уни Хоспитал" ще проведе консултации и ще определи лечението на пациенти със злокачествени заболявания на белия дроб. Това ще е поредна визита на проф. Манеголд в местната болница, където заедно с началника на отделение "Медицинска онкология" д-р Росица Кръстева извършват подобни консултации веднъж месечно. Двамата специалисти са категорични, че в основата на успешното лечение е ранното диагностициране, навременното и правилно определяне на терапия.

Проф. Кристиан Манеголд е член на German Cancer Society, Association of Medical Oncologists, European Society of Medical Oncology и American Society of Clinical Oncology.

Домът за деца "Св. София" в столицата затваря врати


Труд  стр. 27  

Здравният министър в оставка Петър Москов настоява правителството да приеме до края на годината проект на постановление за закриване на Дома за медико-социални грижи за деца "Св. София" в столицата. Бърза се, за да може то да влезе в сила от 1 януари, а домът за новородени и деца без родители или социално слаби да затвори врати.

До 2020 г. всички домове за медико-социални грижи, които са държавни, трябва да бъдат ликвидирани, посочват от Министерството на здравеопазването. Закриването на дома е в съответствие с националната стратегия за деинституционализация на децата в България.




Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница