Мз пак заобещава болниците да не са търговски дружествастраница1/10
Дата26.10.2018
Размер0.52 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
12.04.2016
Национални вестнициМЗ пак заобещава болниците да не са търговски дружества


Янина Здравкова

Сега  стр. 3  

Здравното министерство явно не се е отказало да обяснява как търси начин да направи невъзможното - да премахне статута на болниците като търговски дружества. "МЗ търси под каква юридическа форма болниците да престанат да бъдат търговски дружества", заяви вчера зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, цитиран от БНР.

Според Шарков неравномерното заплащане на медиците се дължи в известна степен и на статута на лечебните заведения, които в момента се регистрират по Търговския закон. За тях се сключва колективен трудов договор за минимални и стартови заплати, но тъй като болниците са търговски дружества, макар и държавни, МЗ не може да определя възнагражденията в тях.

За това как да се промени статутът на болниците като търговски дружества се говори от над 10 години. Това беше и сред първите обещания на настоящия екип на здравното министерство, но досега вариант за промяната не е намерен. Държавните и общинските болници имат почти 500 млн. лв. дългове, които трябва да се разплатят на кредиторите преди преобразуването, а досега Министерството на финансите не е показало желание да осигури тези средства. Освен това преобразуването минава през ликвидация и може да отнеме до 2 г.2/3 от университетите увеличават таксите за студенти


Поскъпват даже специалности, за които се чака приоритетно финансиране от държавата

Силвия Георгиева

Сега  стр. 3  

22 родни университета са решили да увеличат таксите в редица свои специалности. Само шест са висшите училища, които възнамеряват да намалят тарифите, включително и за чуждестранни граждани, за да привлекат повече студенти. Това предвижда проектопостановлението за утвърждаване на таксите за кандидатстване и обучение в 37-те държавни висши училища у нас за учебната 2016/2017 г., качено на сайта на МОН.

Поисканото увеличение от вузовете идва на фона на предстоящия нов начин на финансиране на висшите училища, според който по-качествените специалности ще получат по-голяма държавна субсидия, а приемът в по-слабите ще бъде орязан. По всяка вероятност скокът на таксите в едни направления е именно опит за компенсиране на очакваните загуби по същите или други направления. Същевременно има и приоритетни специалности, за които се искат по-високи такси, независимо че ще получат по-голямо финансиране.

Такава е например педагогиката. Задочното обучение по тази специалност в СУ скача над 4 пъти от 115 лв. на 485 лв. на година, въпреки че университетът очаква да получи повече субсидия за нея от бюджета. От най-старото ни висше училище вече съобщиха, че повишават таксите за 23 от 27-те си професионални направления. Увеличението е между 40 и 239 лв. за редовно и между 15 и 370 лв. за задочно обучение. Обучението по право и по международни отношения в редовна форма се увеличава от 500 на 739 лв. Кандидат-бакалаврите по администрация и управление, туризъм и религия ще плащат с 40 лв. повече, тези по социология и филология - с 90 лв. повече, а по математика, биологически науки, информатика и др. - по 50 лв. отгоре.

Цената на педагогиката се увеличава и в други вузове, въпреки че е обявена за приоритетно професионално направление и по тази причина МС има право да намали таксата за нея с цел привличане на студенти. Увеличение в рамките на 20-40 лв. има например в Пловдивския, Русенския и Тракийския университет. Все още не е ясно дали там приемът по педагогика в тези университети ще бъде орязан, но при всички случаи те ще имат по-малко студенти в други не толкова добри направления. Само в един вуз педагогика ще се учи срещу по-ниска сума от м.г. - във Великотърновския, където кандидат-педагозите в магистърска програма ще броят по 300 вместо по 400 лв. годишно.

Икономиката е другата специалност, която се отличава с по-високи планирани такси, вероятно заради очакваното орязване на приема на учащите в нея в половината ни университети. Икономическият университет във Варна например предвижда промяна от 360 на 440 лв. за редовното обучение по икономика, туризъм и администрация и управление и от 740 на 900 лв. за бакалавърското обучение по информатика и компютърни науки. Цените на икономиката и администрация и управление се вдигат и в Стопанската академия в Свищов - от 360 на 380 лв. за редовна форма, бакалавър. Там е много вероятно да има намаляване на броя на студентите по икономика.

Пловдивският университет също увеличава такси в три "надценени" направления - администрация и управление, икономика и туризъм, като промяната е с 40-60 лв. Русенският университет "Ангел Кънчев" предвижда скок за почти всички свои специалности - редовното бакалавърско обучение по педагогика, икономика и администрация и управление например се повишава от 420 на 460 лв., а по европеистика и социални дейности - от 500 на 520 лв.

Редовното обучение по архитектура в УАСГ се увеличава от 660 на 700 лв. на година. Югозападният университет повишава таксите за машинно инженерство и за електротехника, електроника и автоматика (бакалавър, редовно) - от 530 на 580 лв.

Единственият медицински университет, който смята да увеличи таксите, е МУ-Пловдив. Неприятната изненада обаче е само за чуждестранните студенти, за които се увеличава подготвителният курс по български и английски съответно със 700 евро (до 3200 евро) и с 2300 евро (до 4800 евро).

***


СТАТУКВО

12 университета, сред които и големи като УНСС, ТУ и пр., смятат да задържат таксите на нивото от м.г. От увеличение се въздържат и в МГУ, Лесотехническия, НСА и др.

***

ДЕФЛАЦИЯ


Великотърновският университет намалява таксите за учащите в редовна форма религия и теология (бакалавър) - те ще плащат по 400 вместо по 560 лв. Драстично намаление там очаква и чуждестранните студенти по близо 20 специалности, чиито такси се свиват от 3100 евро на 1000 евро. Югозападният предвижда намаление на таксата за редовно бакалвърско обучение в направление науки за земята - от 660 на 520 лв. Шуменският университет намалява както таксите за изпит - от 30 на 15 лв., така и тези за задочното магистърско обучение по физически, химически науки, математика и др. - от 1600 на 1000 лв. На повече чуждестранни студенти очевидно разчитат и от ТУ-Габрово, Стопанската академия и др., които също намаляват сериозно таксите за чужденци.

  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница