Мз ще ръководи нзокстраница1/20
Дата13.01.2018
Размер1.22 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   20Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
29.10.2016
Национални вестници

МЗ ще ръководи НЗОК


Надзорът не приел бюджета на касата за догодина, Москов сложи за шеф заместника си Шарков
Дума  стр. 5  

Новият председател на Надзорния съвет на НЗОК е здравният зам.-министър Ваньо Шарков, бе обявено тази седмица. Той замени финансовия зам.-министър Кирил Ананиев, който бе и председател на Управителния съвет на касата в периода 2002-2005 г. Така в момента в НС на НЗОК няма представител на финансовото министерство. В същото време четирима от деветимата надзорници са пряко подчинени на здравния министър - двамата му заместници и главният секретар на Изпълнителната агенция "Медицински одит", както и съветникът му Тома Томов, който е в надзора като представител на КТ "Подкрепа".

Шарков бе в надзора на касата от квотата на държавата до юни т.г., но го напусна ден след публикация на ДУМА. Дни преди това Шарков стана член на съвета на директорите на МБАЛ Бургас, но това противоречеше на чл. 18 на Закона за здравното осигуряване, според който членове на надзора не може да са в директорски бордове на лечебни заведения. Припомняме, че Министерският съвет освободи Шарков от Надзора на касата близо 3 седмици по-късно.

Проучване на ДУМА установи, че последните промени в съвета на директорите в МБАЛ-Бургас, отразени в Търговския регистър, са от 18 май 2015 г., независимо че на 14 юни бе съобщено, че съветът остава с трима вместо с петима членове - Шарков, Момчил Момчилов и Мартина Колева.

За връщането на Шарков в надзора съобщи в четвъртък министърът на здравеопазването Петър Москов. Той уточни, че причината е проваленото приемане на бюджета на НЗОК за 2017 г. на последното заседание на надзорниците. Юристи са категорични, че здравният министър няма правомощията да назначава и освобождава председател на НС на НЗОК, а само Министерският съвет, съгласно чл. 13, ал. 4 на ЗЗО.

Рокадата била заради отказ на Ананиев да подкрепи предложените от Москов корекции в бюджета на НЗОК, които предвиждат 37 млн. лв. повече за извънболничната помощ за сметка на парите за болници и лекарства.

Междувременно стана ясно, че надзорниците "прекроили" вчера бюджета на НЗОК за 2017 г., часове преди да бъде разгледан от социалните партньори в тристранката заедно с бюджета на държавата и на ДОО. В новия вариант на бюджета средствата за личните лекари се увеличават с близо 20 млн. лв. и вместо първоначално планираните 180 млн. За догодина ремонтираният вчера бюджет предвижда увеличение на парите за специалисти с 10 млн. лв. и те стават 211 млн. лв. С около 7 млн. лв. повече са парите за изследвания и общата сума става 77 млн. лв.

С 20 млн. лв. се намаляват от първоначалния вариант парите за лекарства за домашно лечение и стават 573 млн. лв. За онколекарства са предвидени 225 млн. лв., което ес16 млн. по-малко от първоначалния вариант, а за т.г. се очаква тези разходи да са над 259 млн. лв. Болниците получават 1.45 млрд. лв. при първоначално предвидени 1.47 млрд. лв.


Медици в Пазарджик протестират заради нападение над колега


Дума  стр. 5  

Медици от Областната болница в Пазарджик излязоха вчера на символичен протест под наслов "НЕ на агресията" пред Спешното отделение. На реверите си медиците носиха трикольори. Причината е, че завчера 18-годишният Димитър Костадинов нападна лекарка от Спешното отделение и охранител на болницата. Нападателят бе задържан и срещу него е образувано бързо полицейско производство за нанасяне на телесна повреда на длъжностно лице.

През пролетта на 2018 г. трябва да бъде завършено строителството на всички нови ЦСМП в страната, съобщиха от МЗ. Проектът е финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. За парите по него - 83 597 313 евро, министър Москов се похвали още в началото на февруари 2015 г. Инвестицията ще бъде разпределена за 76 изцяло новостроящи се спешни медицински центъра, 6 за дострояване на допълнителен етаж или допълнително крило, 155 за реконструкция и ремонт на съществуващи сгради. Подготвителният етап на проекта вече е на приключване. Инвестицията е разделена на 27 лота в цялата страна. Част от парите ще отидат за преоборудване и купуване на нова техника, включително и устройства за телемедицина и 400 нови линейки, снабдени с животоспасяваща апаратура. Целта на инвестицията е всеки български гражданин да имат достъп до спешна помощ в рамките на 30 минути, поясняват от МЗ.

Нови ползи от старо лекарство срещу диабет


Дума  стр. 16  

Метформинът е едно от най-използваните за лечение на диабет лекарства. От съобщение на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) става ясно, че препаратът може да се използва и при пациенти, които имат някакви бъбречни увреждания. Метформин се използва заедно с хранителен и двигателен режим, за да се подобри контролът на нивата на кръвната захар.

Досега в листовката се съдържали по-строго дефинирани противопоказания.

Сега от ЕМА правят заключението, че съдържащите метформин лекарствени продукти вече могат да бъдат прилагани при пациенти с нарушена бъбречна функция (GFR [скорост на очистване през бъбреците ] = 30-59 ml/min) за лечение на захарен диабет тип 2. Листовките на лекарствата с метформин (те се продават под различни търговски имена, най-популярното е глюкофаж) ще бъдат актуализирани с новата информация за дозиране, проследяване и предпазни мерки при пациенти с намалена бъбречна функция.

От ЕМА предупреждават, че все пак метформин може да повиши риска от рядко срещано, но сериозно усложнение, наречено лактатна ацидоза. То се развива, когато естествено продуцираната млечна киселина се натрупва в кръвта по-бързо, отколкото може да бъде отстранена.

Досегашната продуктова информация гласи, че метформин не бива да бъде прилаган при пациенти с нарушена бъбречна функция, тъй като се смята, че тези пациенти са по-високо рискови за развитие на лактатна ацидоза. При тях лекарството не се излъчва достатъчно ефективно от бъбреците.

След преглед на научна литература, клинични данни, епидемиологични проучвания и клинични ръководства ЕМА направи заключението, че употребата на метформин може да има благоприятен ефект за пациенти с умерено намалена бъбречна функция. Ясните препоръки при дозиране и наблюдение преди и по време на лечението целят да бъде намален всеки възможен повишен риск при тези пациенти. Противопоказанието при пациенти със силно намалена бъбречна функция (GFR по-малко от 30 ml/min) ще остане в сила.

Метформин се използва самостоятелно или в комбинация с други лекарства, заедно с хранителен и двигателен режим, за лечение на захарен диабет тип 2.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   20


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница