На борсата – повече взаимни и пенсионни фондовеДата25.07.2016
Размер17.74 Kb.
в-к Пари, 6 октомври 2006

На борсата – повече взаимни и пенсионни фондове


Обмисляме инвестициите в български компании да бъдат съпроводени с листване на книжата на българската и полската борса
Интервю с г-н Станислав Кнафлевски, партньор в Enterprise Investors
Камелия Иванова

civanova@pari.bg


Kaкви са пpeпoръкитe ви за бъдещето на БФБ?

-Много ще се радвам да видя повече местни финансови институции, които да инвестират в българския пазар. В Полша например имаме много пенсионни фондове, които залагат на книжа на полски компании. Приносът им е значителен, защото те играят предимно на местния пазар, без да движат капиталите си на различни борси в различни държави. Наред с това инвестициите на пенсионните фондове са по-крупни в сравнение с тези на индивидуалните малки инвеститори. Именно заради това БФБ трябва да привлече повече институционални играчи. За нас ще бъде позитивен знак, ако местните взаимни фондове увеличат участието си на българската борса.


Кои са фактоpитe, кouтo определят бъдещите ви инвестиции?

-Развитието на фондовия пазар е сред критериите, които определят избора на инвестиция за Enterprise Investors. За нас е важно да избираме между това да продадем дадена компания през борсата или да я продадем на друг индус­триален инвеститор.

Около една трета от на­шите инвестиции в Полша впоследствие са били продадени през местната борса. Подобен изход от инвестицията в дадена компания е много пече­ливш не само за нас, но и за самата компания. Обмисляме вариант бъдещите ни инвестиции в българ­ски компании да бъдат съпроводени с листване на техните книжа едновременно на българската и на полската фондова борса.

Вече има много компании от Източна Европа, които се търгуват успешно на пазара във Варшава. Според нас българските компании може да предизвикат инвеститорски интерес.


Buзuтka

Станислав Кнафлевски довежда до успешен kpaй инвестицията на Enterprise Investors в БТК. Той има и ключова роля в успешните cдeлки за Polfa Kutno, Stomil Sanok u дp. Преди това Кнафлевски е работил за The Boston Consulting Croup (BCC) във Варшава и Париж в продължение на повече от четири години. Преди да постъпи на работа в ВСС, е бил в Soltysinski, Kawecki u Szlezak, водеща пoлcкa прав­на фирма. Кнафлевски има юpидuчecкu степени от Познанския университет и от Европейския колеж в Белгия, кaктo и магистърска степен от INSEAD.
Каталог: news
news -> Община пловдив пловдив, 4000, пл. “Стефан Стамболов” №1 тел: (032) 656 701, факс: (032) 656 703
news -> Закон за изменение и допълнение на Закона за общинската собственост. От рождения си ден 1 юни 1996 г., Закона за общинската собственост претърпя множество промени, основните от които бяха през 1999 г и 2004 г
news -> Тема: здравеопазване
news -> П р а в и л а за провеждане на 68-ми Национален и Международен Туристически Поход "По пътя на Ботевата чета" Козлодуй Околчица" 27 май 2 юни 2014 година I. Цел и задачи
news -> Списък на училищата, които имат ученици с ниски резултати от външно оценяване след 5 клас по съответните предмети
news -> Уважаеми колеги, Лятото е при нас и ето, че е време да помислим къде ще прекараме лятната отпуска
news -> Новости в програмен продукт Заплати – версия 12
news -> Проф д-р Георги Ончев, дмн
news -> Код на училище Име на училище


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница