На вниманието наДата30.07.2018
Размер23.99 Kb.

НА ВНИМАНИЕТО НА


СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВО

ОСВЕДОМЯВАНЕ


С понижаването на температурите зачестиха битовите пожари с причини характерни за отоплителния сезон. Обезпокоителен е факта че, най-често са нарушени елементарни правила за пожарна безопасност при употребата на отоплителни уреди.

От началото на годината до момента възникнаха 23 характерни за сезона пожари с нанесени материални щети, при които пострадаха трима човека. Най-честата причина - при 11 от пожарите е неправилната употреба на отоплителни уреди. От строителна неизправност (вградена греда или пукнатини в коминното тяло) същите са 6 и всички са в жилищни сгради. Проявена небрежност при изхвърляне на жарта от печките е причина за 4 от пожарите, а техническа неизправност в отоплителните уреди – за 2 от тях. От неправилно изхвърлена незагасена жар от печките горяха 3 навеса - в гр. Стамболийски, с. Ръжево Конаре и в с. Паничери и една барака в гр. Асеновград. Зачестиха случаите и на запалвания отлаганията в коминни тела, които за същия период са 66. При тях не са нанесени материални щети, но се създават предпоставки за възникване на пожари, както е посочено в статистиката. Най-често тези запалвания възникват в непроверени, непочистени и неизползвани дълго време комини. По-активно отлагания се получават при изгарянето на пластмасови, гумени изделия и други синтетични материали.


В ТАЗИ ВРЪЗКА НАПОМНЯМЕ НЯКОИ ОТ ОСНОВНИТЕ ПРАВИЛА ЗА НЕДОПУСКАНЕ НА ПОЖАРИ:


  • При използването на отоплителни уреди с твърдо гориво димоотводните тръби (кюнците) трябва да са укрепени стабилно. Печките не се зареждат от вечер за сутринта. Използването на леснозапалими и горими течности за разпалване на печките е опасно.

  • Жарта се изхвърля загасена на безопасни места в метални съдове.

  • Отоплителните уреди с течно гориво не се зареждат когато горят или са нагрети и се следи за изправността на дозаторите, спирателната и контролно-измервателната арматура, термозащитата и автоматиката.

  • Коминните тела трябва да са измазани по цялата им дължина и редовно да се ревизират за наличие на фуги към помещения и таванските части и за наличие на налепи и сажди в тях.

  • При използване на печки на газ в никакъв случай на трябва да се използват газови устройства и бутилки със съмнителен произход. Важно е да се знае, че горимият газ пропан-бутан е по-тежък от въздуха, за което е необходимо проветряване от най-ниските точки на помещението. Газови бутилки трябва да се съхраняват далеч от печки, радиатори и каквито и да е източници на топлина.

  • След употреба и при спиране на ел. захранването електроуредите трябва да се изключват.

  • Отоплителните и нагревателни уреди не се оставят без наблюдение.

  • Родителите да не разрешават на децата игра с огън и кибрит и не ги оставят без надзор сами или заключени при горящи печки или включени електроуреди.

  • Пътищата за евакуация в дома се подържат свободни от излишни вещи и горими материали.

  • Сушенето на дрехи над отоплителни и нагревателни уреди често води до пожар.

При необходимост, да се извърши консултация със специалистите от съответната Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”.

При пожар съобщете по най-бързия начин на телефон 160 или 112.ОБЛАСТНО УПРАВЛЕНИЕ “ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО” ГРАД ПЛОВДИВ

09.03.2011г.

Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница