Национален парк ИгуасоДата15.10.2017
Размер114.89 Kb.
Университет за национално и световно стопанство – София

Курсова работа по основи на туризма на темаНационален парк Игуасо

Изготвили: Проверил:

Петър Георгиев 245134 гл.ас. Т.Тончева

Искрен Динев 245118

Иван Ламбов 245146


Националния парк Игуасо

Разположение
Националния парк Игуасо е Аржентински парк, разположен в областта Игуасо в северната част на провинцията Мисионес. Има площ от 550 кв.км. На север се намира бразилската част на парка, като двете части са разделени от река Игуасо. На изток граничи с колонията Андресито, и с провинциалните паркове Яку, Кабуру и Уругуа, на запад с градската община на Пуерто Игуасо. Територията Игуасо включва три международни туристически зони с техните градове:


 • Пуерто Игуасо в Аржентина

 • Фоз до Игуасо в Бразилия

 • Сюидад дел Есте в Парагвай

Паркът е открит на девети Октомври 1934 г. и притежава едни от най – красивите забележителности на Аржентина – водопадите Игуасо, заобградени от субтропическа джунгла. Националния парк е обявен за културно наследство от ЮНЕСКО през 1984 г.


Климат
Климатът е субтропичен влажен, което е предимство за парка като туристическа дестинация. Няма точно определен сух сезон, затова и зимата не е никога сурова. Влияние върху влажността на въздуха оказват и реките Парана, Игуасо. Валежите могат да достигнат 2000мм на година, а влажността на въздуха варира между 75% и 90%. Средната температура за месеците Юни и Юли е от 11 до 23 градуса, а за месеците Декември и Януари е от 20 до 32 градуса. Ветровете идват от изток и север като средната им скорост е 21 км.ч.

Най – доброто време за посещение на водопадите е през дъждовния период от Януари до Март. Тогава разнообразието от растителни видове е най – голямо и водопадите и реките са най – пълноводни. Важно за туристите е да вземат със себе си леки, удобни и добри дрехи и обувки, тъй като пътищата през гората са често кални и много хлъзгави. Облеклото е хубаво да бъде по свободно и широко. Задължителни са и препаратите против комари.
История
Паркът е бил населен около преди 10 000 г. от ловци от Елдорадската култура. Първо те били изместени от Гуараните. Гуараните живеели в независими села и създали нови земеделски сечива. Когато през 16 в. дошли испанските и португалските конкистадори те разширили своята територия. Наследството на тази култура може да се види в специално защитена зона. Първият европеец посетил парка бил Нунес Кабеса де Вака през далечната 1542 г. Той нарекъл водопадите „ Saltos de Santa Maria”. Праз 1609 г. Дошла първата язуитска мисия в региона. През първата туристическа експедиция до водопадите Виктория Агире дарила пари да се построи път, който да води от Пуерто Игуасо до водопадите.

Гуараните и до ден днешен предлагат своите сечива в националния парк и в град Пуерто Игуасу. Те говорят своя език и повечето от тях живеят около и в града. За повечето гуарани гората е много повече от мястото където живеят. За тях тя е изпълнена с митологическо и духовно изобилие. Религията на гуараните приема само един бог – Тупа. Интересното е, че те не вярват в идоли и предмети. Те вярват в безсмъртието на душата и в злото, което наричат – Ана. Тези демони съществуват, за да накажат онези, които опустошават гората и животните.
Флора и фауна
Фауната на резервата включва няколко застрашени вида. Тук може да видите ягуар, тапир, оцелот, мравояд, орел, тукан, множество видове пеперуди. Най – популярната птица се нарича „bencejo de cascada”. По пътеките може да срешнете малки гущерчета, наричани от месните „tropidurus”.

Реката Игуасо е част от река Парана и се намира на 23 км. от водопадите, като има у- образна форма. Дълга е 1320 км. и е широка от 500 до 1000 мили. Навътре в парка достига широчина до 1500 мили. Бреговете и са плътно покрити от множество различни дървета, като най – известните са лавровото дърво и дървото цейбо, чиито цветове са обявени за Аржентинските национални цветове. Постоянно високата температура и влажност допринасят за голямото разнообразие от растителни видове. Флората на парка още включва 90 вида като по известните са лапачо негро, лапачо амарило, ибира пута както и палмови дървета и 40 м. Пало роса. Под неговата сянка растат някои видове като „палмитос”.Водопада Игуасо
Самия водопад е висок около 80 м. И има диаметър 2700 м. И е разположен върху базалтова земя на границата между Бразилия и Аржентина. Водопада произхожда от около 200 000 г. и се намира на място, което днес е известно като „ трите граници”, там където реките Игуасо и Парана се сливат. Геоложки разлом образува от речното корито на река Парана отвор и така се образува отсечене каскада, висока около 80 м. Съставен от множество каскади, той е един от най – грандиозните водопади на света. Зависейки от нивото на водата може да се видят за една секунда от 160 до 260 падания на водата като всяко падане съдържа около 1500 куб.м. вода. Силата на водата образува постоянна мъгла, където слънчевите лъчи образуват многоцветна мъгла.

Има легенда, която гласи как се е образувал водопада. Преди много години имало един много лукав човек, който се казвал Мбои и живеел в реката Игуасо. Веднъж годишно хората пренасяли в жертва някое момиче в негова чест, хвърляйки я във водата. Много племена дори най – далечните били канени на церемонията. По време на една от тези церемонии момче на име Тароба среща момиче на име Напи, което трябвало да бъде жертвано. Тароба се опитвал отчаяно да спаси Напи. Говорел с всички племена да не жертват Напи. Но всичко, което се опитвал да направи било безполезно. Затова вечерта преди церемонията той отвлякъл Напи и избгъл с нея през реката. Когато Мбои разбрал, той се завъртял под реката, разклатил скалите и образувал огромна пукнатина, която днес е известна като водопадите Игуасо. За наказание той превърнал бегълците в дървета, които днес живеят на горната част на реката. Вярва се че водите, които падат са чудесната коса на Напи, а Мбои се скрил под дяволкото гърло, за да държи влюбените разделени.
Градът Пуерто Игуасо
Пуерто Игуасо е място пълно с изненади. Заобграден от гъстата и девствена гора това е регион с чудесни реки, субтропичен климат, червена земя и разнообразна флора и фауна. Скалите са покрити с хумус, което допринася за разнообразието от растителност. Разположен в североизточната част на Аржентина.

Градът е построен на природна тераса, откъдето се виждат Бразилия и Парагвай. Градът има население от едва 30 000 жители, чиято главна цел е да предложат широка гама от туристически продукти и услуги на туристите. Тук може да направите екскурзии до парка и водопадите. Това е идеалното място за почивка. Тук всеки турист може да вдиша от кристално чистия въздух и да се наслади на девствената природа.
Забележителности
Музея Игуасо – разположен до летището, може да се види невероятно разнообразие от флора и фауна, характерни за региона.

Еко музеят – има за цел да запази спомените, традициите, обичаите на обществата живели тук преди.

Музея Мбороре - основан от д-р. Луис Онорио Ролон, защитник на правата на месните и месната екология.

Горския музей – разнообразие от дърворезба и фигури на животни ит националния парк.

Мини със скъпоценни камъни – в Уанда и Либертад, разположени на 45 – 50 км. от Пуерто Игуасо туристите могат да видят отворени мини със скъпоценни камъни, част от които се и продават.

Туристически комплекс Арипука – думата арипука означава малък капан, който Гуараните са използвали за да хващат птици. В този комплекс може да видите много застрашени от изчезване растения. Тук може да се купят и ръкописи от времето на Гуараните.

Има много ферми, които на драго сърце посрещат туристите.


Ферми

Чакра лас Бисас

Чакра тио Залиндо

Чакра лос Седритос

Чакра Ати

Лос Роблес Лоджинг Хаус

Чакра Сомбра де Торо

Кааки Пора

Native fruits packaging plant and plant nursery

Чакра Сан Себастиян де ла Селва

От Пуерто Игуасо туристите могат да направят обиколка по река Парана и да и се насладят напълно.

Туристите могат да направят обиколка за един ден на областта Мисионес и да посетят следните градове.

- Апостолес – разположен на 60км. от Посадас. По – известен като град на цветята. Градът е домакин на Националния Йерба Фестивал, където може да посетите историческия музей „ Хуан Чуковски”.

- Сан Игнасио – разположен на 60 км. от Посадас. Тук може да видите стари индиански оръдия на труда, както и да посетите парка Те Куаре.

- Леандро Алем – разположен на 81 км. от Посадас. Той е важен индустриален център.

- Обера – разположен на 97 км. от Посадас. Градът е известен като столицата на храстите. Домакин на националния имигрантски фестивал. Туристите могат да посетят „Градината на птиците” и туристическия комплекс.

- Посадас – столицата на областта Мисионес. Туристите могат да видят амфитеатъра, пазара на занаятчиите, музея „Хуан Япари”, Парагвайския национален парк и др.

- Профундидат – по известно място е туристическия комплекс „Урундай”.

- Монте Карло – разположен на 180 км. от Посадас. Туристите могат да посетят са парка „хуан Вортич”, о- в Карагатай.

- Санта Ана - – разположен на 44 км. от Посадас. Туристите могат

да посетят руини от времето на язуитите и фабриката за ръчно приготвена захар. • Градина Америка – представлява 10м. водопад, заобграден от богата растителност.

 • Гарухапе – тук се намират водопадите Майо.

 • Уанда – разположен на 48 км. от Пуерто Игуасо.Известен с полускъпоценните си камъни и предлаганите ръкописи.


Спортни дейности
Сафари 4х4 и екскурзии в Игуасо

Това е 20 км. пътуване по пътеката Якартиа, намираща се в националния парк Игуасо. Отсечката е затворена за частни превозни средства като проучвания като проекта Карниворе и други подобни изследвания са провеждани тук. Обиколката по трасето отнема около два часа и се провежда в специални кабрио автомобили, за да бъде улеснено правенето на снимки и заснемането на филми. Това е от особена важност като се има в предвид невероятната природа, включваща всякакви видове растителност и животни: орхидеи, кактуси, увивни дървета като има и голямо разнообразие от птици и бозайници като катерици, маймуни и други животни, живеещи по дърветата.


Наблюдение на флора и фауна

Иманяколко начина за наблюдение на флората и фауната в района. Горската растителност съдържа около 2000 вида растения, 400 вида птици, безброй бозайници и насекоми.


Яздене на коне

Язденето на кон е единствената възможност за минаването по някои пътеки като ви дава възможност да чуете някои от легендите за Мисионовата гора.


Колоездене

Друга възможност за за опознаване на природните пейзажи.


Риболов

Риболовът в региона се извършва както с лодки така и от бреговете. Най – често срещания улов е дорадо, шафалот, суруби и пирипати. Най – посещаваните места за риболов са реките Игуасо и Парана. Най – доброто време за улов на дорадо и суруби е от началото на септември до края на март. Други видове риба има и през останалата част на годината.Национални спортове

Освен основните предизвикателства за любителите на силни усещания се предлага спускане по „Долната” игуасова река по специално изграден 5 км. участък с гумена лодка. Спускането е около час и половина като преминава през множество бързеи и след дълго плаване по бързите вълни се стига до самия водопад. Тук туристите вземат участие в т.нар. „Водно кръщене” като попадат под падащата вода и стават целите мокри. След като веднъж се стигне до горната част на реката Игуасо емоциите намаляват и пътуването става по – спокойно.На борда на лодката туристите могат да се насладят на невероятната природа и песните на птиците. Пътуването свършва в района величественото „ Дяволско гърло”.
Достъп до парка
До парка може да се достигне по маршрутите 12 и 101. Най – близкия град Пуерто Игуасо е разположен на 17 км. от защитената зона. Има няколко национални и интернационални полета до Пуерто Игуасо, Сюидад дел Есте (Пар) и Фоз до Игуасо (Бр). Летището на Пуерто Игуасо е разположено на 7 км. от националния парк.

На всеки половин час има транспорт до парка. Цената на билета е 2.80 $.Хотели


Категория

Има на хотела

5*

Рафайн Центро Хотел
Интернасионал Фоз Хотел
Бърбън Катаратас Хотел

4*

Рафаин Палас Хотел
Фолс Гали Хотел
Бърбън Игуасо Голф Хотел
Панорама и Аквамарина Хотел
Колониал Игуасо Хотел
Реканто Парк Хотел

3*

Роял Парк Хотел
Сан Диего Хотел
Търънс Хотел
Надаи Хотел
Ланвил Палас Хотел
Тароб Хотел

2*

Бевиера Хотел
Мона Лиза Хотел


Ресторанти
В парка има голямо разнообразие от ресторанти, заведения за бързо хранене и кафенета.


Ресторанти

Оазис

Ла Руеда

Ла Мартина

Хуан Боличе

Гуд Фуд

Фечорас

Ел Кинчо

Чаро

Кабиар


Маршрути и услуги
Паркът е отворен за посещение от 8:00 до 18:00 ч. От 1 април до 31 август и от 8:00 до 17:00 часа през останалата част на годината.

Цените на билетите са: • възрастни над 12 г: 30$

 • деца между 6 и 12г: 15$

 • деца под 6г: безплатно

Отстъпка се предлага за посетителите от Аржентина и от страните членки на търговското обединение Меркосур. За хората с увреждания посещението е безплатно. Отстъпка има и за туристите, които посещават Националния парк за втори последователен ден. За да получат тази отстъпка те трябва да подпечатат билета си на входа на парка. Билетите включват традиционните маршрути, пътуване с влак в безопасните райони, посещение на обсерваторията, обиколка около о – в Свети Мартин, а също и пътеката Макуко. Билетите не включват извънмаршрутни екскурзии.
Традиционни маршрути:

 • „Долен” маршрут: този маршрут дава възможност за изглед към водопадите. Туристите ще получат панорамна гледка към „Дяволското гърло” и към бразилските водопади; също така туристите ще имат неверпятна близост до Бозетските водопади. Тази обиколка отнема около два часа. По време на обиколката се изкачват стълби, равняващи се по брой на осем етажна сграда.

 • „ Горен” маршрут: високите пешеходни мостове ще ви отведат до нивото, от където пада водата. Тази обиколка отнема около час. Няма стълби и не изисква особени физически усилия.

 • „ Дяволското гърло”: туристите могат да посетят острова с услугите на безплатна лодка, която тръгва от „Долния” маршрут. Най – високата точка на острова се равнява на височината на 12 етажна сграда.

 • Пътеката Макуко: тази пътека води до водопад, намиращ се в центъра на джунглата. Висок е 20 метра. Този маршрут предоставя на туристите страхотна възможност да посетят джунглата. Туристите могат да получат повече информация и от брошурата за пътеката Макуко, която могат да получат в туристическото бюро.

Допълнителни услуги. • Пътека Якаратия: предлага интересен досег до вътрешността на джунглата.

 • Екскурзия по реката до „ Долен Игуасо”: достигане в максимална близост с падащата вода.

За контакти
Iguazu National Park

66, Victoria Aguirre (3370)

Puerto Iguazu

Misiones, Argentina


Тел. Номер: 03757-420722/423252

E-mail: Iguazu@apn.gov.ar
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница