Награда за качество на сдружение “клуб 9000”



Дата10.02.2018
Размер122.88 Kb.
#57132


СДРУЖЕНИЕ “КЛУБ 9000”

Правилник


за реда и начина за участие и за присъждане на

НАГРАДА ЗА КАЧЕСТВО НА



СДРУЖЕНИЕ “КЛУБ 9000”

2009 година



НАГРАДА ЗА КАЧЕСТВО

НА СДРУЖЕНИЕ “КЛУБ 9000”
Уважаеми дами и господа,

Управителният съвет на Сдружение “Клуб 9000” реши процедурата за присъждане на Награда за качество на Сдружение “Клуб 9000” за 2009 година да стартира през м. април.

В съответствие с Правилника за присъждане на наградата крайните срокове са:


  • за подаване на заявки - 15 септември 2009 година;

  • за обявяване на резултатите – 12 ноември 2009 година.

Досега носители на Наградата за качество на Сдружение “Клуб 9000” са:

  • За 2003 година – Видима АД – Севлиево

  • За 2004 година – ЕПИК Електроник Асембли ЕООД - Ботевград

  • За 2005 година – Лукойл Нефтохим Бургас АД

  • За 2006 година – не е присъдена награда на организация.

  • За 2007 година – КЦМ 2000 АД – Пловдив и

Раломекс АД – гр. Завет

  • За 2008 година – „Гривас” ООД – гр.Сливен

В конкурса могат да участвуват организациите – членове на Клуб 9000 от всички категории – микро, малки, средни и големи, като състезанието е в рамките на съответната категория.

Най-учтиво каним всички наши членове – юридически лица, които оценяват положително своите резултати по качеството и въведените добри практики, да вземат участие в конкурса за наградата, за да постигнат широко признание за лидерство, доверие и престиж.

Допълнителна информация можете да получите на тел. 02 980-4910

СДРУЖЕНИЕ “КЛУБ 9000”

Правилник


за реда и начина за участие и за присъждане на
НАГРАДА ЗА КАЧЕСТВО НА СДРУЖЕНИЕ “КЛУБ 9000”
1. Наградата за качество на Сдружение “Клуб 9000” (по-нататък “наградата”) се присъжда ежегодно. Правилата за обявяване, реда и начина за участие в конкурса, критериите за оценка, присъждането и награждаването са съгласно настоящия Правилник.
2. Цели на наградата

Наградата е отличие на Сдружение “Клуб 9000”, което се присъжда на организации - негови членове, за постигнати резултати по качеството.

Наградата има за цел:


  • да стимулира членове на “Клуб 9000” за постиженията им в областта на управлението на качеството;

  • да популяризира постиженията, опита и добрите практики по качеството;

  • да повишава значението на качеството като фактор за устойчив успех на организациите и конкурентоспособност на националната икономика.


3. Общи правила за обявяването на конкурса за наградата и условията за участие.

3.1. Конкурсът за присъждане на наградата се обявява в интернет страницата на “Клуб 9000” не по-късно от шест месеца преди датата за обявяването на резултатите. Посочва се най-късната дата за подаването на заявки за участие в конкурса. Тя трябва да бъде най-малко 45 (четиридесет и пет) дни преди датата за обявяването на резултатите.




    1. Участието в конкурса се инициира по два начина:

  • Първи начин - всяка юридическа организация, член на Клуб 9000, има право да подаде заявка за участие в конкурса, ако желае да бъде отличена с Наградата за качество на Клуб 9000;

  • Втори начин - Управителният съвет и регионалните координатори на сдружението имат право да номинират за участие в конкурса проспериращи юридически организации – членове на Клуб 9000 с доказани постижения по качеството, като номинирането се съгласува с ръководителя на съответната организация.

3.3. Организациите се състезават помежду си в рамките на съответната категория в зависимост от броя на техния персонал и годишния им оборот.

Наградата се присъжда в две категории:



  • категория “микро и малки организации” – с персонал до 50 души и годишен оборот до 1 000 000 лв.

  • категория “средни и големи организации” – над 50 души и годишен оборот над 1 000 000 лв.

Във всяка категория се присъжда по правило една награда. По предложение на Комисията, Управителният съвет може да вземе решение за присъждане на повече от една награда в категория.

3.4. Условия за участие

В конкурса могат да заявяват участие само организации - членове на “Клуб 9000” с валиден сертификат за системата по качеството на база ISO 9001.

3.5 Необходимите документи за участие в конкурса се подават в определения срок до Председателя на “Клуб 9000” на адреса на сдружението – София 1000, ул. Раковски № 108.

Тези документи са, както следва:

- при участие, инициирано по първия начин (т.3.2), кандидатът за участие в конкурса попълва и изпраща Заявка (Приложение 1), прилага копия от притежаваните актуални сертификати и кратко представяне на организацията (до две стандартни страници). Едновременно с това, всеки кандидат попълва и изпраща Матрица за самооценка, съдържаща набор от приоритетни критерии (Приложение 2). Критериите отразяват основни показатели за успешен бизнес на една конкурентоспособна организация с ефективна система по качеството. При попълването на матрицата е приложим метода за самооценка, съгласно ISO 9004:2008.



  • при участие, инициирано по втория начин (т.3.2), номинираната организация потвърждава желанието си за участие в конкурса, като попълва и изпраща Заявка (Приложение 1), прилага копия от притежаваните актуални сертификати и кратко представяне на организацията (до две стандартни страници).

3.6. Подаваните за участие в конкурса документи трябва да отговарят на следните изисквания:

  • в заявката за участие организациите следва да посочат категорията, в която се състезават и съответните данни за персонал и годишен оборот;

  • документите следва да са подписани от ръководител, който представлява организацията и да са подпечатани с печата на организацията;

  • всички данни трябва да бъдат актуални, точни и обективни.

Всички представени документи са конфиденциални и не се разпространяват без писменото съгласие на кандидатите.
4. Оценяване и присъждане на наградата

4.1. Оценяването на кандидатите се извършва от Комисия. Комисията извършва оценяването въз основа на представените документи - заявката, попълнената Матрица, представените сертификати и други материали.

При необходимост се допуска Комисията да изиска допълнителни данни от/ за кандидата, както и да организира, съгласувано с кандидата, посещение на място за изясняване на възникнали въпроси и получаване на необходимите доказателства. Посещението на място е желателно при участие, инициирано по втория начин.

4.2. Комисия за оценяване

Председателят на “Клуб 9000” предлага състава на Комисията за оценяване и класиране на участниците за наградата. Тя е от 3 (трима) души – членове на сдружението, като съставът й се одобрява от Управителния съвет на „Клуб 9000”. В нея не могат да участват представители от организациите, кандидатстващи за наградата. Председателят на комисията се определя от нейния състав. Същият ръководи дейността на комисията, която трябва да бъде обективна и прозрачна. Решенията на комисията за наградата трябва да се вземат с квалифицирано мнозинство от 2/3. Решенията подлежат на одобрение от Управителния съвет на “Клуб 9000”, който взема окончателно решение, вкл. за размера на паричната награда.

4.3. Особени условия и предпоставки

Наградата не се присъжда на една и съща организация повторно. Носителите на наградата от предишни конкурси се изключват от следващо участие.

4.4. Награждаване

Наградата във всяка категория включва: парична награда - до 1000 лева; специален плакет; златната значка на „Клуб 9000”.

Отличили се служители от наградените организации – не повече от 5 (пет) души, предварително посочени в заявката за участие, получават индивидуална грамота и златна значка.

Награждаването става в рамките на Националната годишна конференция по качеството, по повод световния ден на качеството, през м. ноември. Обявяването на наградата, както и публикуването на информация за наградените организации става чрез интернет страницата на “Клуб 9000”, периодичните издания на сдружението и в други подходящи издания и публичните медии.

Приложение № 1
ДО СДРУЖЕНИЕ “Клуб 9000”

ОТНОСНО: НАГРАДА ЗА КАЧЕСТВО



ЗАЯВКА

за участие в конкурса


  1. Наименование на организацията




  1. Точен адрес_____________________________________________

__________________________________________________________

  1. Име и фамилия на ръководителя на организацията

__________________________________________________________

4. Име и фамилия на представителя на ръководството за СУК __________________________________________________________

5. БУЛСТАТ____________________________________________


  1. Адрес за контакти_______________________________________

__________________________________________________________

7. Предмет на дейност

____________________________________________________________________________________________________________________

8


. Кандидатства за категория:

  • “МИКРО И МАЛКИ ОРГАНИЗАЦИИ”


  • СРЕДНИ И ГОЛЕМИ ОРГАНИЗАЦИИ”



9. Данни за персонала (брой) и за оборота (за предходната година) на организацията

________________________________________________________

_________________________________________________________

__________________________________________________________

10. Данни за системата за управление на качеството на организацията: Сертификат - № и дата, срок на валидност, сертифицираща организация, код по ЕАС, консултант ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________

11. Особени заслуги за постигане на резултатите имат следните служители:

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

12. Приложение


  • попълнена матрица за самооценка;

  • други доказателствени материали.



Забележка: В следващата Матрица за самооценка са дадени ключови изисквания за функционирането на организацията с оглед постигане на ефикасна СУК и устойчиво развитие.

Извършването на тази бърза самооценка следва да отнеме около един час, но тя е полезен инструмент за всяко ръководство - за общ поглед, анализ и насочване към областите за приоритетно подобряване.



Приложение №2

МАТРИЦА ЗА САМООЦЕНКА НА КАНДИДАТА

Да/ Не/ П (необходимо е подобрение)

Въпрос 1:Управление на процесите

Прилага ли се процесният подход за постигане на ефективно и ефикасно управление на процесите?






Въпрос 2: Документация

Документиран ли е реда за управление на документите и записите по качеството за подпомагане ефективното и ефикасно протичане на процесите в организацията?






Въпрос 3:Ангажираност на ръководството

Ангажирано ли е активно висшето ръководство със системата за управление на качеството?






Въпрос 4 : Потребности и очаквания на заинтересованите страни

a) Организацията следи ли потребностите и очакванията на своите клиенти?

b) Организацията определя ли потребностите на персонала от признаване, удовлетвореност от работата, компетентност и усъвършенстване?

c) Организацията взема ли под внимание ползите от сътрудничество със своите доставчици?

d) Организацията определя ли потребностите и очакванията на други заинтересовани страни, който могат да доведат до постигане на целите?

e) Организацията гарантира ли, че взема предвид на законовите и подзаконови изисквания?






Въпрос 5: Политика по качеството

Ръководството има ли документирана, обявена и разяснена политика по качество, която да гарантира, че потребностите и очакванията на клиентите и на другите заинтересовани страни са осъзнати?






Въпрос 6: Планиране

a) Определени ли са измерими цели по качество?

b) Задачите за изпълнение на целите възложени ли са на всички равнища на управление, за да се осигури активно участие на хората с оглед тяхното постигане?








Въпрос 7: Отговорности, пълномощия и обмен на информация

Определени и съобщени ли са отговорностите на персонала в организацията ?






Въпрос 8: Преглед от ръководството

a) Висшето ръководство извършва ли преглед на СУК на база валидна входна информация?

b) Ръководството взема ли решения за подобряване ефективността и ефикасността на процесите и СУК в организацията?





Въпрос 9: Управление на ресурсите – общи насоки

Висшето ръководство планира ли навременното осигуряване на необходимите ресурси, вкл. човешки ресурси?






Въпрос 10: Персонал

а) Ръководство насърчава ли приобщаването и участието на целия персонал за подобряване на ефективността и ефикасността на СУК?

b) Организацията предприема ли действия за осигуряване на компетентност на персонала с оглед настоящите и бъдещи потребности?





Въпрос 11: Инфраструктура

a) Ръководството гарантира ли, че осигурената инфраструктура е подходяща за реализиране на целите на организацията?

b) Ръководството взема ли предвид въпросите по отношение на околната среда, които са свързани с инфраструктурата?





Въпрос 12: Работна среда

Ръководството гарантира ли, че приложимите закони и другите нормативни изисквания се изпълняват и оценява ли, че работната среда подпомага мотивацията, удовлетвореността, развитието и работата на хората в организацията?






Въпрос 13: Информация

Ръководството гарантира ли, че съответната информация и данни за вземане на решения, основаващи се на факти, е налична и достатъчна?






Въпрос 14: Доставчици и партньорство

a) Организацията оценява ли доставчиците при определяне на потребностите от закупуване?

b) Организацията има ли споразумения за партньорство с доставчици?





Въпрос 15: Процеси, свързани с клиентите

Организацията определила ли е процесите, отнасящи се до клиентите, за да осигури вземането в предвид на техните потребности?






Въпрос 16: Проектиране и разработване

a) Организацията управлява ли процесите за проектиране и разработване, за да гарантира, че разработваните продукти отговарят на потребностите и очакванията на клиентите на организацията и на други заинтересовани страни?

b) Има ли записи за изпълнението на дейности като преглед, проверка, потвърждаване в процеса на проектиране и разработване?





Въпрос 17: Закупуване

Организацията управлява ли процесите за закупуване, за да гарантира, че закупените продукти отговарят на потребностите на организацията?






Въпрос 18: Производство и сервизни дейности

Организацията управлява ли производствените процеси така, че да гарантира изцяло изискванията на клиентите?






Въпрос 19: Управление на средствата за наблюдение и измерване

Организацията управлява ли средствата за наблюдение и измерване, за да осигури получаването и използването на верни данни и спазването на нормативните изисквания?






Въпрос 20: Измерване, анализ и подобряване

a) Организацията управлява ли дейностите по наблюдение и измерване, за да се осигури удовлетворяване на клиента?

b) Организацията осигурява ли събиране и анализ на данни с оглед възможни подобрения?

с) Използват ли се съвременни статистически техники?

d) Оценява ли се удовлетвореността на клиентите?





Въпрос 21:Управление на несъответствията

a) Организацията управлява ли несъответствията на продуктите?

b) Организацията анализира ли несъответствията, набира ли данни, за да подобрява процесите и продуктите?

с) Обвързано ли е заплащането на персонала с резултатите по качеството?









Въпрос 22: Подобряване

a) Организацията провежда ли коригиращи действия за отстраняване на причините за констатираните проблеми по качеството?

b) Организацията провежда ли превантивни действия за предотвратяване възникването на проблеми по качеството и допускане на загуби?





Допълнителни въпроси

Какви други системи за управление са внедрени в организацията?

Моля посочете данни за съответните сертификати







В кои страни от Европейския съюз се реализират произвежданите продукти?





В кои други страни (извън ЕС) се реализират произвежданите продукти?





Дата:

Представител на ръководството: Ръководител на организацията:



…………………………. …………………………….

(подпис) (подпис, печат)
Каталог: news
news -> Община пловдив пловдив, 4000, пл. “Стефан Стамболов” №1 тел: (032) 656 701, факс: (032) 656 703
news -> Закон за изменение и допълнение на Закона за общинската собственост. От рождения си ден 1 юни 1996 г., Закона за общинската собственост претърпя множество промени, основните от които бяха през 1999 г и 2004 г
news -> Тема: здравеопазване
news -> П р а в и л а за провеждане на 68-ми Национален и Международен Туристически Поход "По пътя на Ботевата чета" Козлодуй Околчица" 27 май 2 юни 2014 година I. Цел и задачи
news -> Списък на училищата, които имат ученици с ниски резултати от външно оценяване след 5 клас по съответните предмети
news -> Уважаеми колеги, Лятото е при нас и ето, че е време да помислим къде ще прекараме лятната отпуска
news -> Новости в програмен продукт Заплати – версия 12
news -> Проф д-р Георги Ончев, дмн
news -> Код на училище Име на училище


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница