Наградите RegioStars: отличия за най-иновативните регионални проекти в ЕвропаДата10.04.2018
Размер36.39 Kb.


IP/08/294

Брюксел, 25 февруари 2008 г.Наградите RegioStars: отличия за най-иновативните регионални проекти в Европа

Тази вечер Елзас, Йоресунд, Уелс, Уест Мидландс, Йоркшир и Хъмбър застават в светлината на европейските прожектори като спечелили първите награди RegioStars за иновативни регионални проекти. Данута Хюбнер, комисар за регионалната политика и г-н Паскуал Марагал-и-Мира, бивш президент на Каталуня и председател на журито ще наградят проекти, които насърчават устойчивото развитие и основаното на знание регионално икономическо развитие. Връчването на наградите ще се проведе по време на двудневна конференция в Брюксел на тема „Региони за икономическа промяна – обмен на най-успешни практики“

За мен е огромно удоволствие да връча отличията на финалистите в това първо издание на наградите RegioStars, подбрани измежду местните и регионални изпълнители на проекти. Те са живо доказателство, че регионите, насърчаващи иновативни подходи са истинските катализатори за развитие. Те са тези, които правят така, че инвестициите на регионалната политика на ЕС да работят за обикновените хора“, каза комисар Хюбнер.

А г-н Паскуал Марагал-и-Мира добави: Успехът на Европа се дължи на регионалните и местните нива. Особено ми е приятно, че в надпреварата за тези награди са участвали региони от целия ЕС, които се гордеят с резултатите си и с готовност споделят придобитото си ноу-хау с цяла Европа и извън нея.

Всички 268 региона на ЕС бяха поканени да кандидатстват с проекти, които са били съфинансирани в периода 2000-2006 г. от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Общо бяха подадени 71 отговарящи на условията кандидатури от 18 страни, измежду които независимо жури, съставено от европейски експерти, подбра 26.Победителите:

Церемонията по награждаването ще се състои на 25 февруари вечерта. Ще бъдат наградени 5 проекта в три категории както следва:Категория: Енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници:

  • Победител: ENERGIVIE, Елзас, Франция

Тази регионална програма насърчава търсенето на оборудване, свързано с възобновяеми енергийни източници. Тя включва усъвършенстване и осъвременяване на уменията на специалисти в сферата на слънчевата енергия, енергията от дървесина и в строителството, както и експериментиране в подкрепа на сгради с ниско потребление на енергия. Направени са и изследвания относно биогорива, биогаз и геотермална енергия.

Категория: Подкрепа за клъстери от предприятия и бизнес мрежи:

  • Победител: Øresund Science Region, трансграничен регион Йоресунд, Швеция и Дания,

Проектът се основава на трансгранично партньорство между Швеция и Дания. Шест иновативни платформи обединяват регионални власти, предприятия и 14 университета от двете страни на границата, работещи в сферата на хранително-вкусовата промишленост, логистиката, околната среда, информационните технологии, здравеопазването и проектирането.

Оптоелектрониката е иновативна комбинация от оптическа и от електронна технология. Приложенията ѝ включват влакнестооптични комуникационни системи, DVD/CD като оптични носители, оптични екрани за телефони и компютри, лазерни принтери и цифрови фотоапарати. Optic Technium е инкубатор, който осигурява достъп до бизнес център и до технологичен център за новосъздадени в областта на оптоелектрониката предприятия.

Категория: Трансфер на технологии от изследователски институти към малки и средни предприятия (МСП):

  • Победител: EnviroINNOVATE, Уест Мидландс, Обединено кралство

Тази мрежа от университети съдейства на МСП от региона при технологични разработки и при въпроси, свързани с околната среда. Последните може да се отнасят както до мониторинг и намаляване на емисиите, така и до разработването на биоразградими опаковки. Предприятията имат достъп до специалисти от университетите в региона.

Тази мрежа от центрове за промишлено сътрудничество е създадена с цел да подпомага предприятията да използват иновативните и експертни знания на университетите в Йоркшир и Хъмбър. Тя също така насърчава промишлените иновации, научните изследвания и развойната дейност в региона.

Два други проекта получиха почетни отличия от журито на RegioStars 2008:  • Почетно отличие: Floating, Autonomous and Environmentally Friendly Desalination Unit, Южна Егея, Гърция

Този проект е разработил плаваща платформа, която използва енергия от възобновяеми енергийни източници и произвежда питейна вода за островите.

Този проект работи по пилотна схема за насърчаване на МСП да назначават наскоро завършили студенти, които да повишават технологичния и иновационен капацитет на предприятията.

Победителите ще бъдат наградени с кристален трофей, украсен с лазерно гравирана звезда и възпоменателни грамоти. Спечелилите регионални проекти ще участват в демонстрации на най-добри практики с цел да мотивират други региони.

По-подробна информация по темите, критериите за участие и членовете на журито на RegioStars се намира на следния уебсайт:

http://ec.europa.eu/inforegio/innovation/regiostars_en.htm.

За повече информация относно конференцията „Региони за икономическа промяна – обмен на най-успешни практики“: виж IP/08/281

База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница