Най-странните автомобилни закони (видео)Дата06.11.2018
Размер23.85 Kb.
Любопитно
Най-странните автомобилни закони (ВИДЕО)
Да не возим горили на задните седалки и да не стреляме в движение по животни, си е съвсем в реда на нещата, но ако на шофьорите им е забранено да возят пияни пътници, таксиджиите ще останат без хляб...
Източник: motor.ru

Не се сещаме да съществува пътеводител на автомобилиста за местните закони. Може би е наложително да бъде издаден и такъв, защото някъде между вицовете и легендите има и по някое парченце истина, когато говорим за странни забрани. Ето и някои от тях.


Австралия
В страната е забранено да се отдалечавате от автомобила си на повече от три метра, ако ключът е вътре или ако прозорците са отворени. Освен това, ако на пътя излезе стадо животни, вие сте длъжни да спрете и да ги изчакате, без да ръкомахате и да ги подкарвате. В някои части на страната неспазването на това правило би ви струвало 141 австралийски долара.
Може би това е проява на загриженост не само към животните, а и към собствената ви безопасност.
Испания
Доскоро в Испания шофьорите, които носят очила, трябваше да имат резервен чифт в колата си. Този закон бе пренаписан още през 1997 г., след като предизвика негодувание от страна на потърпевшите кьорчовци. Сега нормата съществува само като препоръка. Аз лично бих я спазвала, защото чудесно знам какво е да имаш пет диоптъра късогледство и да се опитваш да фиксираш каквото и да било на два метра пред себе си.

Кипър
Ето тук са най-строги. Забранено е да се пие вода и да се храниш зад волана (дали в страната излъчват реклами на KitKat?). Като нищо, ако похапването в движение може да ви струва 85 евро. Нарушението се приравнява с разговорите по мобилен телефон. Като се замислим, разсейва не по-малко.


Китай
В Китай всички закони са на страната на шофьорите, а пешеходците и велосипедистите се третират като сган (предвид количеството, може би е някаква форма за регулиране на броя на населението?). Рядко ще видиш местен шофьор да спре на пешеходна пътека. Всъщност спирането пред „наземна“ зебра е... забранено. Истината е, че там в повечето случаи се минава по пешеходни надлези. В страната дори имаше опит да се въведе глоба за трезви пътници, осмелили се да седнат при пиян шофьор.
Македония
При нашите съседи не можеш да седнеш въобще пиян в колата. Даже и да си пътник. Всъщност дали глобяват таксиметровите шофьори, които превозват клиенти в нетрезво състояние? Може би все пак има някаква уловка, трябва да се провери!
САЩ
Тук в някои щати законът забранява шофирането със завързани очи (на кой ли малоумник въобще би му хрумнало подобно нещо?!), в Род Айлънд пък нямаш право да влизаш дори със затворена бутилка бира (а с каса от магазина?).
Туркменистан
В Туркменистан пък наскоро въведоха забрана за внос на... черни автомобили! В страната битува суеверие, че те носели нещастие.
Саудитска Арабия
Това е единствената страна в света, където жените нямат право на шофьорска книжка (сигурно мнозина от вас са съгласни). Забраната влезе в сила от 1990 г., като не става дума за истински закон, а за решение, прието от мюфтийството според принципите на исляма. Това не пречи на много дами, взели книжка в чужбина, да въртят волана и после да пускат видео в YouTube. E, после малко ги арестуват, че и глобяват съпрузите им, но ги пускат по живо по здраво. Ама че дивотия! Преди две години самият крал се застъпи за „дамските“ книжки, но това предизвика бурни протести.

https://www.youtube.com/watch?v=BT-3I5jg1xg


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница