Народен представител от пг на герб, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми: Философията на Бюджет 2018. „Смятате ли, че това е най-добрият бюджет, който можете да приеметеДата02.01.2018
Размер33.64 Kb.
Александър Ненков: Бюджет 2018 е балансиран, той предвижда повече инвестиции в редица сфери


Александър Ненков, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:

Философията на Бюджет 2018.

„Смятате ли, че това е най-добрият бюджет, който можете да приемете, че не приехте нито едно предложение на опозицията?”, попита в началото на разговора водещата Клара Маринова. Александър Ненков отговори, че това е най-добрия бюджет от гледна точка на инвестиции, защото за следващата година са предвидени повече разходи. Тук влиза увеличение на заплати, например на учители, повече разходи за здравеопазване, за социалната сфера и т.н. А що се отнася до предложенията на опозицията, народният представител се спря на спора около средствата за „Св. Александър Невски” и българския манастир на Атон, като обясни, че Владислав Горанов е поел ангажимент те да бъдат отпуснати. А по отношение на останалите предложения на опозицията, Ненков обясни, че не е имало възможност всички те да бъдат изпълнени, защото такива са възможностите на бюджета. Като цяло философията на ГЕРБ е, че разходите трябва да бъдат съобразени с това, което изкарваме, а заемите не трябва да бъдат прекомерни.Доходите.

„3,8% увеличение на пенсиите, на най-бедната част от населението, 310 лева е прага за бедността, това нормални цифри ли са за следващата година според Вас?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Ненков отговори, че ако каже, че е нормално, няма да е прав, но за съжаление в момента това са възможностите. Той продължи, че ако си припомним България преди 10 години, тогава БВП е бил 50 милиарда, а през следващата година се очаква да надхвърли 100 милиарда. Просто сме започнали от много ниска база да догонваме развитите европейски държави. „Целта за нас е повече икономика, създаване на повече работни места, повече инвестиции и по-добра финансова политика. Само тогава доходите ни ще достигнат средното европейско ниво!”, категоричен бе народният представител от ГЕРБ. Той добави, че имаме сериозната амбиция следващата година да влезем в чакалнята на еврозоната. Ние отговаряме на всички критерии, с изключение на един – покупателната способност на хората. Затова ГЕРБ работи сериозно в тази посока.

„Не мога да разбера тази политика на залагане на по-ниски приходи, после се реализират някакви допълнителни средства, а пенсиите стоят 300 лева! В същото време се готви ново увеличение на цената на водата!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Александър Ненков отговори, че живеем в пазарна икономика и цената на всяка една такава услуга се определя спрямо определени разходи. Той продължи, че не би искал да коментира решението на независимия регулатор. В крайна сметка обаче разходите, които се правят, трябва да бъдат покривани. Народният представител обаче подчерта, че не бива да забравяме и някои положителни тенденции по отношение на политиката на доходите, например че най-ниските пенсии са били увеличени с 40 лева. Следващата година се предвижда минимум 4% увеличение на пенсиите. Освен това всяка година правителството отпуска пари за добавки за празниците на пенсионерите с най-ниски пенсии. Само за Коледа добавките ще излязат 50 милиона. Александър Ненков каза, че като цяла всеки един сектор е недофинансиран, но в момента държавата има определени възможности. За догодина е предвиден 1% дефицит, което означава, че се готви балансиран бюджет.

Повишаването на кредитния рейтинг на България.

„Стандарт енд Пуърс” и „Фитч” увеличиха кредитния рейтинг на България, какво означава това за нас, хората?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Ненков отговори, че това са много добри новини, те говорят, че страната ни е финансово стабилна и има добра икономическа перспектива. „Това, което показват световните рейтингови агенции, е, че България е добро място за инвестиции. Този рейтинг със сигурност ще доведе до намаляване на лихвите, възможност хората да инвестират повече и да използват кредитиране за бизнес!”, обясни народният представител. Това означава повече работни места и конкуренция, а това е начина за повишаване на стандарта на живот.Казусът с „царските имоти”.

„Как може да се реши трайно този въпрос? Решението може ли да наруши единството на управляващата коалиция?”, попита водещата Клара Маринова. Александър Ненков обясни, че се е наложило становището, че въпросът трябва да се реши със специален закон. Той обаче подчерта, че без консенсус в парламента трудно би могло да се стигне до каквото и да било решение.Признаването от страна на САЩ на Ерусалим за столица на Израел.

Александър Ненков заяви, че позицията на българското правителство е, че такива сложни и заплетени въпроси трябва да се решават на масата на преговорите. Той подчерта, че американските президенти неслучайно досега не са вземали това решение, защото от много векове Ерусалим е ябълката на раздора. „Смятам, че всяко едно насилствено или прибързано решение може да има необратими последици. Виждате, че днес отпорът срещу това решение е доста сериозен и се надявам да не доведе до сериозни катаклизми. Вярвам, че решението трябва да се търси на масата на преговорите, а не да се налага със сила и това е и позицията на правителството!”, завърши Александър Ненков разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 7 декември 2017 г.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница