Народното събрание г-н михаил миковДата05.08.2018
Размер23.47 Kb.
ЧРЕЗ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Г-Н МИХАИЛ МИКОВ
ДО

ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР -

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ И

МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ

РАБОТИ

Г-Н ЦВЕТЛИН ЙОВЧЕВ

В Ъ П Р О С
На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 89 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, внасяме въпрос
Относно: възникнал инцидент в края на месец ноември в

Дома за временно настаняване на чужденци, гр.

Любимец и изнесени твърдения от страна на

Посланика на Алжир в България пред медии за

превишаване на полицейски правомощия от

служители на МВР срещу чужденци от алжирски

произход
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

На 7 декември тази година в медийното пространство бе изнесена информация за инцидент, който е станал на 30 ноември в Дома за временно настаняване на чужденци към дирекция „Миграция” на Министерството на вътрешните работи, който се намира в гр. Любимец. Според изнесената информация е възникнало напрежение между чужденците, пребиваващи в Дома за временно настаняване, което е ескалирало и се е стигнало до повреждане и унищожаване на имуществото в помещенията на сградата.

  С оглед недопускане на други по-тежки инциденти са били използвани полицейски сили, като е направен безуспешен опит за преговори и е оказана съпротива от страна на чужденци от алжирски произход, находящи се на територията на Дома за временно настаняване в гр. Любимец. В журналистическия материал се твърди, че органите на полицията са използвали физическа сила и помощни средства, за да потушат създалото се напрежение, като след края на инцидента е имало пострадали и от двете страни, на които е оказана медицинска помощ.

В медиите е цитирана реакция от страна на Посланика на Алжир у нас, който е заявил, че български полицаи са ранили тежко шестима алжирски имигранти, някои от които били откарани в хасковската болница със счупени крайници. До побоя се стигнало след провокация на служител от центъра, твърди още посланикът, а в медийните публикации има снимки на мъже, на които личат наранявания, по всяка вероятност, предизвикани от сблъсъка между чужденците и органите на полицията. Посланикът на Алжир е обявил, че ще сезира международни правозащитни организации за случая.УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Какво се е случило във вечерните часове на 30 ноември тази година в Дома за временно настаняване на чужденци, гр. Любимец, отговарят ли на истината изнесените твърдения от страна на Посланика на Алжир в България пред медии за прекомерна употреба на сила срещу чужденци от алжирски произход, изяснена ли е отговорността за възникналия инцидент, колко са пострадалите лица сред чужденците и полицейските служители и какви са установените наранявания на пострадалите от компетентните медицински органи?НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ:


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница