Научна фантастикаДата20.08.2016
Размер21.24 Kb.
Доста специалисти обявяват панспермията за пълен абсурд, други пък я слагат в графата "научна фантастика" Тя обаче има и много привърженици, сред които са англичанинът Франсис Крик (лауреат на Нобелова награда през 1962 г. за откриването на строежа на ДНК) и американецът Лесли Оргел. Преди няколко десетилетия те написаха знаменитата статия "Управляваната панспермия". В статията се подчертава, че "...животът на Земята е продукт на транспорт от страна на друга развита цивилизация, съществувала 4 милиарда години преди нашата".
От известно време спорът между еволюционистите, креационистите и привържениците на панспермията се пренесе в политиката. Преди няколко години в САЩ а-ха да въведат закон според който еволюцията и креационизмът трябва да се преподават на равни начала.
Надали обаче размаханият политически пръст би накарал някого да повярва в нещо. Европа е притеснена от религиозните възгледи за сътворението на света, защото те стават пътеводна звезда на крайни християнски и мюсюлмански групировки, коментира Ройтерс. Според тази агенция резолюцията няма да е задължителна, но разискванията по нея и гласуването ще са лакмусът за отношението към важния проблем за сътворението на света.
ПАНСПЕРМИЯ

Този термин може да се разшифрова така - "семе, разпространено по цялото мироздание". Съгласно тази хипотеза животът е разпространен на много планети и се прехвърля от една на друга в резултат на пренасяне чрез някакво космическо тяло.

Теорията е възникнала още в средите на древноин Дийските мъдреци, на които им се сторило малко вероятно нашата планета да е някаква избраница, щом Космосът е така безграничен, а богьт-творец Вишну - толкова всемогъщ. Наистина, индийците смятали, че семето на живота се разпространява именно от Земята (те познавали кометите и метеорите, наричайки ги "колесници на творението и разрушението"), а съвременните европейски учени, обратно, смятат, че ние сме приемащата страна, а другите галактики - донори.

Според една от версиите животът на Земята е донесен от остатъците на загиналата планета Фаетон. Според друга той бил дошъл с Халеевата комета по време на едно от ранните й приближавания до нашата планета, която тогава била още съвсем млада.

В рамките на самата теория има два варианта. Според първия животът бил донесен на Земята във вид на микроби и бактерии, които се развили, и в този план теорията за панспермията се оказва родствена с класическата теория на еволюцията.

Според втория вариант животът е дошъл на Земята във вид на готови биологични видове (например във вътрешността на метеорити или комети). Неин автор е британецът Френсис Крик, който смята, че живот е могъл да се зароди на друга планета, а тамошната развита цивилизация впоследствие е разпространила своите консервирани първообрази из Вселената. Неговата позиция доста напомня на извънземния вариант, само без "куриерската доставка"...Така или иначе, всяка от изложените хипотези изглежда днес доста нестабилна. Най-много аргументи "против" набират дарвинистите, най-малко - теолозите. Макар и затова, че всяка религия по същество няма намерение нищо да доказва - тя изисква просто вяра, а с вярата не можеш да спориш, именно с това тя се отличава от рационалните теории...


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница