Nemo: малък, находчив лекотоварен автомобил РезюмеДата07.05.2017
Размер117.86 Kb.
Nemo: малък, находчив лекотоварен автомобил

Резюме
Citroën ще пусне в продажба Nemo, нов базов модел, който ще обогати и допълни гамата от лекотоварни автомобили на Марката, включваща трите модела: Berlingo, Jumpy и Jumper.
Нова концепция, адаптирана към съвременните изисквания

В обстановката на все по-натоварения трафик в града и околностите му и на все по-ограниченото място, отредено на шосейния транспорт, Nemo успява да се придвижи и промъкне навсякъде и се превръща идеалния лекотоварен автомобил за придвижване в съвременните градове. Благодарение на компактните си размери, на голямото си вътрешно пространство, на находчивите функции, които предлага и на икономичния си характер, този нов модел с привлекателен стил отговаря перфектно на изискванията на клиентите на компактни минивани.


Компактни външни размери и оптимално вътрешно пространство
Едновременно компактен и просторен автомобил, Nemo се характеризира с:

 • компактни външни размери – дължина само 3,86 м. Той е лесен за управление, което му позволява да се придвижва в града с лекота, подобно на лек автомобил,

 • находчив дизайн, който съчетава компактни размери със забележителни за един лекотоварен автомобил показатели (2,5 м3 полезен обем и 610 кг полезно натоварване) и практично оборудване: асиметрични задни врати и една или две странични плъзгащи се врати с големи размери,

 • сгъваема и прибираща се в пода седалка за пътника, EXTENSO, която предлага многобройни възможности за конфигуриране на пространството.


Функции, гарантиращи ефективност на автомобила и комфорт за пътниците
Благодарение на икономичния си характер, както при закупуване, така и при ползване, и на доказалите качествата си двигатели с нисък разход на гориво, незамърсяващи околната среда (119 гр CO2 на км при дизеловия двигател), Nemo заема лидерска позиция в категорията си.

Той предлага на пътниците си също и предимства, характерни за леките автомобили: модерен стил и оборудване, комфорт, в най-широкия смисъл на думата, ергономични командни елементи, вътрешна осветеност и безопасност.


Модерен и престижен стил
Стилът на Nemo е едновременно модерен и престижен. Привлекателният му вид придава по-голяма стойност на присъщите му качества.

Дизайнът му свидетелства за сила и подчертава големия му вътрешен обем и невероятната му практичност при ползване.


Завършена гама, която отговаря на всякакви изисквания
Чрез Nemo, Citroën предлага лекотоварен автомобил с компактни размери на ниска цена. Този четвърти модел допълва вече съществуващата гама, включваща Berlingo, Jumpy и Jumper.

Благодарение на гамата си, която покрива по-голямата част от нуждите на клиентите в тези сегменти (до 2 тона полезно натоварване и от 2,5 м3 до 17 м3 полезен обем), Citroën разполага с предимства, позволяващи му да затвърди позицията си сред водещите марки на пазара на лекотоварни автомобили. В края на август 2007 г, пазарният дял на Citroën се увеличи на 10 % на пазара на лекотоварните автомобили в Европа (18 страни).Nemo: интелигентен и находчив лекотоварен автомобил

Уникална функционалност и практичност
Външни размери, пригодени за движение в градски условия

Nemo се промъква навсякъде лесно и безпрепятствено, благодарение на външните си размери – дължина 3,86 м, широчина 1,72 м и височина 1,72 м или 1,78 м заедно с релсите на покрива, предлагани като аксесоар, както и на радиуса си на завой между стени от само 10,6 м.


Забележителни вътрешни размери

Размерите му, адаптирани към движение в града се допълват от голям вътрешен обем. С товарна дължина 1,52 м, вътрешна широчина между калниците 1,05 м и максимална височина 1,18 м, Nemo се радва на обем на товарното отделение от 2,5 м3 зад предните седалки. Полезното натоварване на автомобила при всичките му версии достига до 610 кг.

За да се улесни товаренето на тежки предмети, товарният праг при празен автомобил е с височина от 53 см.
«Комплект строеж», съобразен с разнообразните нужди на клиентите

С цел да се адаптира още по-добре към града и околностите му и да покаже, че може да се ползва и с друго предназначение, Nemo предлага «Комплект Строеж», който включва повдигнато окачване, 15-цолови джанти, предпазна кора под двигателя и подсилени странични предпазни елементи (по-широки странични лайстни, предпазни елементи в долната част на каросерията, лайстна на предната броня, калобрани). Всичко това, позволява на Nemo да се движи по неравни пътища както в града, така и извън него.Удивително полезно оборудване
EXTENSO: Сгъваема и прибираща се пътническа седалка

Пътническата седалка на Nemo, може да има две функции, които й позволяват да предложи голяма практичност при ползване. Тази седалка, наречена EXTENSO, може да застане в положение „табла” (когато облегалката е свалена хоризонтално върху седалката) и да се прибере изцяло в пода, като по този начин освобождава допълнителна товарна дължина от близо 1 м. В такъв случай, наличната дължина достига приблизително 2,50 м, а товарният обем се увеличава с 0,3 м3 и се осигурява общ полезен обем от порядъка на 2,8 м3.


Приспособима предпазна решетка между кабината и товарното отделение

Предпазната решетка, разположена между кабината и товарното отделение е приспособима. Тя защитава кабината по цялата й широчина, а в случай на превозване на дълги предмети, частта от нея, разположена зад прибраната пътническа седалка EXTENSO, се завърта към водача и по този начин му осигурява максимална защита. Решетката предлага две предимства: много лесно и без демонтаж осигурява оптимални дължина и полезен товарен обем и в същото време предпазва водача от превозваните предмети. Nemo предлага също и традиционната гама прегради между кабината и товарното отделение: метална или остъклена преграда и фиксирана решетка.Асиметрични задни врати

На миниваните често им се налага да спират и е необходимо да се осигури лесен и практичен достъп до товарното им отделение. Поради тази причина, Nemo е оборудван серийно с асиметрични задни врати, по-тясната от които е разположена от дясната страна. По този начин се осигурява лесен достъп до задната част на автомобила, когато пространството е ограничено. Вратите могат много лесно да бъдат отворени и до 180 °.

В страните, където правилникът за движение го позволява, може да се движите с отворена дясна задна врата, разположена от страната на сгъваемата седалка, като по този начин ви се предоставя възможността да превозвате много дълги предмети. Табелката с регистрационния номер и третия стоп, разположени върху лявата задна врата постоянно се виждат.
Високи и широки странични плъзгащи се врати

Като опция Nemo предлага една или две странични плъзгащи се врати, позволяващи товаренето на обемисти пакети: използваемата височина е 1041 мм, а широчината варира между 410 и 644 мм.
Nemo: Функции, гарантиращи ефективност на автомобила и комфорт за пътниците
Комфорт, в широкия смисъл на думата
За да постигне ефективност в работата си, един професионалист има нужда от оптимален комфорт при ползването на своя автомобил. Nemo, верен другар в ежедневието на трудещите се хора, е поел задължението да осигури спокойствие, комфорт и безопасност на своите пътници.
Функции, характерни за леките автомобили

Множество полезни детайли превръщат Nemo в автомобил, предлагащ функции, характерни за модерните леки автомобили, като например:
 • забележителна ергономичност на командните елементи, които съвсем естествено попадат в обсега на ръката. Скоростният лост е поставен високо в близост до волана, а различните командни елементи за управление или в помощ на управлението са разположени по-възможно най-ергономичния начин,

 • многобройни места за вещи, от първостепенно значение за един лекотоварен автомобил. В предната част на автомобила са обособени до 12 места за вещи с цел да се задоволят разнообразните професионални нужди,

 • възможност за различни видове регулиране на поста за управление: съобразно телосложението си, водачът може да регулира както волана, така и седалката в най-удобното положение за управление,

 • високотехнологична аудиосистема с 4 високоговорителя, 2 от които за високите честоти, разположени във вратите,

 • предварително оборудване за телефон Bluetooth®.


Полезни системи в помощ на управлението, ориентирани към нуждите на клиентите

За да се улесни ползването на Nemo, както в града, така и извън него, автомобилът е оборудван серийно със сервоуправление при всички предлагани версии и с множество системи в помощ на управлението.

Сред предлаганото оборудване откриваме системата за улеснено паркиране назад, включваща 4 датчика, имплантирани в задната броня и системата за предупреждение при превишаване на програмираната с помощта на бордовия компютър скорост, която осигурява визуално и звуково предупреждение.

През 2008 г, в гамата ще бъде въведен и ограничител-регулатор на скоростта.Модерни и високоефективни двигатели
Икономични и чисти двигатели

Предлаганите двигатели са изключително икономични, както бензиновия 1.4 литра с мощност от 75 к.с. DIN, така и дизеловия 1.4 HDi от 70 к.с. DIN. Дизеловият двигател изразходва само 4,5 л гориво на 100 км при смесен цикъл и отделя до 119 гр/км CO2, което го превръща в лидер в сегмента на миниваните.


Механична пестепенна скоростна кутия с електронно управление при двигателя HDi

Механичната петстепенна скоростна кутия с електронно управление ще се предлага през 2008 г. с двигателя HDi 70. Nemo, също както и останалите модели от гамата на Citroën, оборудвани с този тип трансмисия (като се започне от градския автомобил C1 и се стигне до еднообемния Grand C4 Picasso), предлага на клиентите си всички предимства на тези кутии по отношение на комфорта и безопасността.


Системи за безопасност, съобразени с предназначенията на Nemo
Освен серийната въздушна възглавница за водача, Nemo може да бъде оборудван като опция и с фронтална въздушна възглавница за пътника до водача, както и със странични въздушни възглавници за предните места. Когато автомобилът е екипиран с въздушна възглавница за пътника, тя може да се дезактивира, за да позволи превозването на малко дете.
Коланите с ограничител на усилието и пиропатрони са адаптирани към въздушните възглавници, а за водача е осигурен индикатор за незакопчан колан.
Една от основните грижи на ползвателите на лекотоварни автомобили е да осигурят безопасността на превозваните стоки. Поради тази причина, както и при останалите нови модели в по-горните сегменти, товарното отделение на Nemo може да бъде отключено отделно от кабината с помощта на дистанционното управление отвън или посредством бутон, разположен на бордното табло, от вътрешността на автомобила.

Осигурена е също и функцията за автоматично заключване на вратите от момента на потегляне на автомобила.

Индикатор върху бордния панел информира водача за отворена врата.
Ефективно окачване
Основната цел на използваното окачване е да запази пътното поведение на автомобила независимо от натоварването и да гарантира постоянен комфорт, отговарящ на очакванията на клиентите, за които е предназначен автомобила. Използвани са преден мост от типа McPherson и заден мост с напречна торсионна греда. Гумите Michelin са монтирани върху 14-цолови джанти (или върху 15-цолови, предлагани като опция или в рамките на „Комплекта строеж”). Спирачната система, оборудвана серийно с ABS, включва предни спирачки с вентилирани дискове и барабанни спирачки в задната част.
Икономичен във всяко отношение
Купувачите на миниван, в частност управителите на автопаркове, отдават голямо значение на общите разходи при ползване на автомобила. В това отношение, Nemo притежава множество предимства:


 • продажна цена по-ниска от тази на традиционните минивани, предлагани в момента на различните пазари,

 • дизайн, гарантиращ здравина и дълъг живот на автомобила,

 • ограничени разходи за поддръжка, благодарение на периодичността на поддръжка на 30 000 км или на 2 години,

 • ограничени разходи за ремонт, благодарение на вграждането на множество части с доказана надеждност, използвани и при други автомобили, както и на използването на износващи се части, чиято продължителност на живот съвпада с плана за поддръжка,

 • намален разход на гориво, който отрежда на Nemo лидерското място в неговата категория.Nemo: модерен и практичен дизайн

Благодарение на специално отделеното внимание на стила на Nemo, той въвежда непознати досега стилови похвати в света на лекотоварните автомобили.

Модерните му линии, изразяващи сила, подчертават големия вътрешен обем и практичността при ползване на автомобила.

Всичко това прави от Nemo симпатичен и привлекателен автомобил, който оказва положително въздействие върху своя водач и повдига имиджа на фирмата, за която работи.


Голяма и защитена предна част
Предната част на Nemo съчетава по забележителен начин сила с модерен стил, напълно съответстващи на положението, което заема автомобила. Това впечатление се подсилва от обтегнатите линии на предния капак, върху който са разположени големите шеврони, от фаровете с гладки стъкла, защитени от леки удари и от голямата обгръщаща броня, осигуряваща ефективна защита. Високото и широко челно стъкло осигурява на пътниците светлина и оптимална видимост.
При поглед отстрани, Nemo създава впечатление за голям обем и сила
Погледнат отстрани, Nemo създава впечатление за голям обем и още от пръв поглед вдъхва доверие. Големите изпъкнали калници се допълват от широки странични лайстни, оразмерени така, че да гарантират ефективна защита в случай на леки удари.

Страничните плъзгащи се врати (една или две, в зависимост от оборудването) са в перфектна хармония със стила на Nemo. По металните странични части на автомобила не се забелязват метални свръзки или следи от щампи, което им позволява да предложат идеална повърхност за изписване името на фирмата.

Големите стъкла на кабината свидетелстват за оптимална видимост и изключителна осветеност на интериора.

Nemo недвусмислено изразява принадлежността си към света на лекотоварните автомобили, посредством ясното разграничение на кабината от товарното отделение. Кубичната форма на товарното отделение осигурява голям вътрешен обем и практичност при товарене.


Задна част, която затвърждава положението на Nemo в света на лекотоварните автомобили
Погледнат отзад, Nemo затвърждава качествата, загатнати от профила му. Дизайнът на задната част на автомобила улеснява максимално операциите по товарене/разтоварване: кубична форма, нисък товарен праг и асиметрични задни врати, за по-голяма практичност, в случай че пространството е ограничено. Задните фарове с големи размери, разположени високо над страничните предпазни елементи, са защитени от удари в градски условия и съчетават модерна форма с ефективност.

Вътрешен стил в хармония с външния
Във вътрешния стил на Nemo преоткриваме характерните за външния стил компактност и голямо пространство. Nemo се отличава с: • Модерен интериор, включващ бордно табло с изтънчен и функционален дизайн, което създава впечатление за пространство,

 • Голямо вътрешно пространство във всички посоки. Също както и при товарното отделение, вътрешният обем на кабината е учудващо голям на фона на външните размери,

 • Голяма остъклена повърхност, осигуряваща изключителна видимост навън и създаваща впечатление за простор, подсилено от светлината, проникваща в купето.


Nemo: миниван, адаптиран към своя пазар

Клиентела, съставена от търговци и занаятчии
По традиция, близо 90 % от клиентите на миниваните са мъже. В 80 % от случаите, купувачите са търговци и занаятчии. 30% от клиентите на този тип автомобили ги използват и за лични нужди. Фирмите, които ползват такива автомобили, в повечето случаи са съставени от по-малко от 10 души персонал.
Nemo се стреми да привлече клиенти, заети в следните области: търговия на дребно, услуги, доставки, занаятчийство, териториални общности, технико-търговски дейности и довършителни работи в областта на строителството и благоустройството. Тези клиенти търсят предимно функционални автомобили, адаптирани към техните професионали нужди, които не са много скъпи и не изискват много разходи при поддръжка и ползване.
Миниваните се използват най-вече в града или на къси разстояния и в много редки случаи по магистрали или за изминаване на дълги маршрути.Международният пазар
В рамките на европейския пазар, през първите 6 месеца на 2007 година, 11,9 % от продадените автомобили са лекотоварни. Делът на Citroën на този пазар достига18,2 %.
Разделянето по сегменти на лекотоварните автомобили се извършва на базата на полезния обем и полезното натоварване.
Марката Citroën е представена и в 5-те категории, съставящи пазара на лекотоварните автомобили. Berlingo, принадлежащ към сегмент F1 (минивани с полезно натоварване до 800 кг и 4 м3 полезен обем), Jumpy към сегмент K1 (до 1 200 кг и 7 м3) и Jumper, представен в сегментите от K2 до K4 (до 3 000 кг и 22 м3).
Nemo, също като Berlingo, заема място в първата категория - сегмент F1.

На пазара на миниваните в Европа (18 страни) през 2006 г. бяха продадени 410 300 автомобила.На товарното Berlingo се падат 16,6 % от европейския пазар в този сегмент или близо 67 900 продадени автомобила.
Миниваните са най-продавани на следните пазари, посочени в низходящ ред: Франция, Великобритания, Италия, Германия, Испания, Холандия, Белгия и Люксембург, Португалия и Швеция.

Nemo ще се продава и в много страни извън Европа.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница