Необходими средства за обезпаразитяване и първична каталогизация на новата библиотекаДата13.01.2018
Размер26.56 Kb.
НЕОБХОДИМИ СРЕДСТВА ЗА ОБЕЗПАРАЗИТЯВАНЕ И ПЪРВИЧНА КАТАЛОГИЗАЦИЯ НА НОВАТА БИБЛИОТЕКА

От гледна точка на българската духовност,история и култура Зографският манастир е уникално място. На първо място, поради това че древната църковно-монашеска традиция в него е жива и непрекъсната от създаването му до днес. Също така и поради това, че пази в хранилищата си значителни по брой и неоценими по своята стойност и значение за българската и въобще световната история произведения на християнския дух и култура. Това е единственият български манастир, който има запазен византийски архив, също така грамоти от древните български царе, както и молдавски, турски и по-нов архив, отразяващ цялата му дълговековна история от основаването му през 10 век. В ръкописната сбирка на Обителта се съхраняват над 400 славянски и 200 гръцки ръкописа, датиращи от 11 до 20 век, на които в момента Манастирът със свои средства извършва дигитализация с цел да бъдат предоставени за проучване от научната общност и от интересуващите се от историята. Печатните издания според приблизителна оценка са между 30 и 40 000, между които има уникални и редки издания на славянски, гръцки и европейски езици. Извънредно ценна е и иконната сбирка, в която има образци от общоправославно и общосветовно значение, почти непознати на обществеността. За съхраняването на всичко това манастирското братство винаги е полагало сериозни грижи. В последните няколко години е налице стремеж тези грижи да бъдат съобразени със съвременните познания в областта на реставрацията и консервацията. Измерват се целогодишно температурата и влагата в манастирските хранилища и непрекъснато се извършват консултации с отбрани специалисти от България, Дания, Гърция и Русия. Вече е налице една ясна стратегия на Манастира в тази посока, която се състои от множество по-малки проекти.

Един от тях, който е в непосредствена готовност, е обезпаразитяването, почистването и първичната каталогизация на печатните издания. За по-голямата част от тях Манастирът със свои средства успя да ремонтира и подготви ново помещение с подово отопление и нови дъбови рафтове, за което бяха изразходвани около 100 000 лв. Според оценката на експертите при пренасянето на книжния фонд е необходимо книгите да бъдат обработени срещу насекоми и микроорганизми, като бъдат поставени в балони с безкислородна среда, пълни с азот, тъй като това е единственият екологически и безвреден за книгите метод. След едномесечно престояване в балоните книгите трябва да се извадят и да бъдат почистени от умрелите насекоми, микроорганизми, както и от прахта, събирана през годините по тях. За целта е сформиран реставраторски екип от един преподавател по реставрация в Солунския университет с опит в подобни дейности в други светогорски манастири заедно с четири негови възпитаници.

Следващият етап, който трябва да бъде извършен веднага след почистването, е книгите да бъдат подредени в новите рафтове по форматен принцип, т.е. според големината им, защото това е начинът да се поберат максимален брой книги в новата библиотека. Поради това неизбежно се налага едновременно да бъде извършена и тяхната първична каталогизация по най-съществените им признаци, за да могат да бъдат намирани от библиотекаря при ползването им от манастирските братя, както и за да стане обозрим целият книжен фонд на Манастира. За тази цел е налице екип от двама преподаватели от Филологическия факултет на Софийския университет и шестима студенти и възпитаници на същия университет, които ще извършват каталогизацията на славяноезичните (четирима от студентите) и гръко- и чуждоезичните книги (другите двама). Целият процес ще трае около три месеца и за осъществяването му са необходими около 15 000 евро.В заключение: ако с дарителска помощ тези средства могат да бъдат предоставени на Обителта , тя щи може да завърши докрай един вече започнат и изключително необходим етап от опазването на своето книжно богатство, което има общоправославна и общобългарска стойност. Разбира се, имената на дарителите и техните близки с благодарност ще бъдат споменавани от манастирското братство в общите богослужения.

Подготвил: Иеродякон Атанасий, библиотекар на Зографската света обител


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница