Ноември, 2010 Г. Зад Кое е неизвестното число в равенството: (420 Х): 3=310 а) 55 б) 66 в) 85 г) 504 За



Дата22.07.2016
Размер26.26 Kb.
ПРИМЕРЕН ТЕСТ ПО МАТЕМАТИКА

НОЕМВРИ, 2010 Г.
Зад.1. Кое е неизвестното число в равенството: (420+6.х):3=310

а) 55 б) 66 в) 85 г) 504


Зад.2. Опаковката на един подарък е с 80 лв по-евтина от подаръка, а подаръка с опаковката струва общо 102 лв. Колко струва опаковката на подаръка?

а) 8 лв б) 10 лв в) 11 лв г) 22 лв


Зад.3. Сборът на най-малките пет двуцифрени нечетни числа е равен на обиколката на равностранен триъгълник. Обиколката на квадрат със страна, равна на страната на триъгълника е:

а) 25 б) 75 в) 100 г) 300


Зад.4. В равенството 83-17=21 сменили местата на две цифри и то станало вярно. Сборът на другите четири цифри е:

а) 11 б) 8 в) 15 г) 38


зад.5. Всяка буква трябва да се замести с цифра по такъв начин, че да се получи вярно равенство. АА+В=ВСС

Еднаквите букви означават еднакви цифри. Как с тези букви ще запишем числото 19:

а) АВ б) ВА в) АС г) ВС
зад.6. Когато стана два пъти по-възрастен и прибавим 16 години ще имам сегашната възраст на баща ми, който е на 40 години. На колко години съм сега?

а) 8 б) 12 в)16 г) 24


зад.7. Колко пъти цифрата 3 се среща в числата от 1 до 100:

а) 10 б) 19 в) 20 г) 100


зад.8. Кое е следващото число в редицата: 20, 19, 17, 14, …

а) 13 б) 12 в) 11 г) 10


зад.9. Една ябълка и две круши тежат колкото една круша, 1 ябълка и още 100 грама. Ако всички плодове тежат общо 400 грама, то теглото на 1 ябълка е:

а) 50 гр б) 100 гр в) 150 гр г) 200 гр





























зад.10. Върху страните на квадрат външно са начертани квадрати. Страната на

всеки квадрат е 1 см. Сборът от обиколките на всички правоъгълници, но не квадрати, които се получават е:

а) 40 см б) 30 см в) 24 см г) 60 см

ЗАДАЧИ СЪС СВОБОДЕН ОТГОВОР
Зад.11. Сборът на двуцифрено и трицифрено число е 177, а сборът на техните огледални числа е 483. Кои са тези числа?
Зад.12. В един селски двор има 30 животни. Половината от животните са прасета, а останалите са кокошки и кози. Колко са кокошките и колко са козите, ако общо краката им са 36.
Зад.13. Бърз влак тръгва от София за Варна и пътува, без да спира, със скорост 80 км в час. Друг влак тръгва срещу него от Варна за София и също се движи, без да спира, със скорост 60 км в час. На какво разстояние един от друг ще бъдат влаковете един час преди да се срещнат?
Зад.14. Дължината на правоъгълник е 2 пъти по-голяма от широчината му. Страната на равностранен триъгълник е равна на широчината на правоъгълника. Сборът от обиколките на двете фигури е 153 см. Да се намерят обиколките на всяка от двете фигури.
Зад.15. Часовник показва 10 ч и 15 мин.Колко часа ще показва часовникът след 176 минути?
ЗАДАЧИ С ПОДРОБНИ РЕШЕНИЯ
Зад.16. Децата от нашия блок често играят пред входа. Вчера децата с червени блузи бяха толкова, колкото децата със сини. Днес пак се събраха същите деца и бяха облечени със същите дрехи, само Петър и Камен днес смениха червените блузи със сини, което направи децата със сини блузи два пъти повече от децата с червени. Колко деца играят пред входа на блока?
Зад.17. Трябва да налея от чешмата 6 литра вода, а имам само два празни съда от 9 и от 4 литра. Мога ли с тези съдове да отмеря точно 6 литра вода, като я наливам от чешмата?
Отговори:

1. В; 2. В; 3. В; 4. А; 5. Б; 6. Б; 7. В; 8. Г; 9. А; 10. А

11. 23 и 154

12. Козите са 3, а кокошките са 12.

13. 140 км

14. 102 см и 51 см.

15. 13 ч и 11 минути

16. Децата са 12.

17. решение: 4 литра 9 литра

0 0


0 9

4 5


0 5

4 1


0 1

1 0


1 9

4 6


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница