Нова линия от турбодизели увенчава двигателната гамаДата24.07.2017
Размер127.39 Kb.
Задвижване


Нова линия от турбодизели увенчава двигателната гама

  • Още с пускането на модела, той разполага с широка гама от 7 двигателя, отговарящи на стандарта Euro 5

  • Новите двулитрови дизелови двигатели имат нисък разход на гориво и позволяват изминаването на 1200 км с едно зареждане

  • Гамата на бензиновите мотори включва атмосферни и турбоагрегати с четири и шест цилиндъра

Новият Opel Insignia се представя с изключително широка гама от седем двигателя, всичките отговарящи на стандартите за вредни емисии Euro 5. Четирите бензинови мотора с диапазон на мощност от 115 до 260 к.с. се допълват от три двулитрови турбодизела със съответно 110, 130 и 160 к.с.


В следващите месеци гамата от задвижващи агрегати ще бъде разширена с още два двигателя – по-малък бензинов турбомотор и нов турбодизел. Към тях ще се прибави и версията ecoFLEX, която има изключително ниски нива на емисиите на CO2 и ще се появи през следващата година. Всеки един от тези двигатели е между най-добрите по отношение на разхода на гориво и емисиите на CO2 в своята мощностна категория.
Трите дизелови и четирите бензинови агрегата имат мощност от 110 до 260 к.с. и са обзаведени с шестстепенни механични скоростни кутии. Върховите дизелови и бензинови версии разполагат с възможност за оборудване и с шестстепенна автоматична трансмисия. Вариантите с двойно предаване могат да бъдат поръчани с 2.0 Turbo и 2.8 V6 Turbo бензинови двигатели, а на по-следващ етап и с по-мощни дизелови агрегати.
Всички бензинови двигатели са оборудвани с променливи фази на газоразпределение – на всмукателните и на изпускателните клапани при четирицилиндровите и на всмукателните при V6. Променливото газоразпределение подобрява характеристиката на въртящия момент при ниски обороти и играе важна роля в намаляването на разхода на гориво и достигането на нива на емисии на газовете Euro 5.

Дизеловите двигатели – мощност до 160 к.с. и въртящ момент до 350 Нм; среден разход на гориво 5.8 л/100 км
Новото поколение дизелови двигатели на Insignia разполага с голяма мощност и въртящ момент и същевременно с това – с висока икономичност. И трите агрегата са стандартно оборудвани с шестстепенна трансмисия и имат среден разход на гориво 5,8 л на сто километра съгласно MVEG (7.6 л при градско движение и 4.8 извън града). Това съответства на средни емисии CO2 от 154 г/км
Insignia ще стартира с три версии на двигателя 2.0 CDTI. Базовият вариант със 110 к.с. ускорява автомобила от нула до 100 км/ч за 12,1 секунди; максималната скорост е 190 км/ч. На варианта със 130 к.с. са му необходими 11,1 секундни, а максималната скорост е 205 км/ч. Най-мощната машина разполага със 118 kВт/160 к.с. и 350 Нм въртящ момент и дава възможност на автомобила да достига 100 км/ч за 9,5 секунди и да постига максимална скорост 218 км/ч.
Благодарение на големия 70-литров резервоар, дизеловите модели могат да покрият разстояние от 1200 км преди да посетят следваща бензиностанция.

Двигателите имат по два горни разпределителни вала, четири клапана на цилиндър, система за многократно директно впръскване common-rail и турбокомпресор с променлива геометрия, осигуряващ по-бърза реакция на двигателя при подаване на газ от ниски обороти. Двумасовият маховик гарантира минимално ниво на вибрациите, а за спестяване на тегло всмукателните колектори са излети от алуминий. Електронно контролираната рециркулация на отработилите газове е оборудвана и с охладител. Електропневматично задействаните байпасни клапи на рециркулацията се контролират от системата за управление на двигателя, така че да се гарантира оптимална температура на газовете, които се връщат в цилиндъра и по този начин да се осигури безпроблемно горене.Преглед на дизеловите двигатели:


Двигатели

2.0 CDTI

2.0 CDTI

2.0 CDTI

Брой на цилиндрите

4

4

4

Работен обем (см3)

1956

1956

1956

Макс. мощност (kВт/к.с.) при об./мин

81/110 при 4000

96/130 при 4000

118/160 при 4000

Макс. въртящ момент (Нм) при об./мин

260 при 1750 - 2500

300 при 1750 - 2500

350 при 1750 - 2500

Ускорение

0-100 км/ч (сек)*12.1

11.1 (11.2)

9.5 (9.6)

Макс. скорост (км/ч)*

190

205 (204)

218 (215)

MVEG разход
комбиниран (л/100 км)*

5.8

5.8 (NB: 6.7;
HB: 6.8)

5.8 (NB: 6.7;
HB: 6.8)

CO2 емисии (г/км)

154

154
(NB:177; HB: 179)

154
(NB:177; HB: 179)

*Със шестстепенна мех. трансмисия; (шестстепенна автом.)

NB: Седан; HB: хечбекБазовите бензинови мотори: Два агрегата с безстепенна промяна на фазите на газоразпределение
Базовите двигатели на Insignia са родственици. Оптимизираните от гледна точка на теглото агрегати 1.6 и 1.8 ECOTEC разполагат с мощност съответно с 85 kВт/115 к.с. при 6000 об./мин и 103 kВт/140 к.с. при 6300 об./мин и с въртящ момент от 155 Нм при 4000 rpm и 175 Нм при 3800 об./мин. Високотехнологичните четириклапанови мотори разполагат с безстепенна промяна на фазите на газоразпределение и двустепенни всмукателни колектори за по-оптимална форма на каналите при различни режими, както и нов магнитен сензор на коляновия вал с олекотена конструкция.
Инженерите са успели да намалят теглото на двигателите и едновременно с това да постигнат по-голяма твърдост и структурна устойчивост чрез усилване на блока и главата. Двигателите тежат само 118 кг съгласно DIN 70020, като блокът на двигателя сам по себе си има тегло от едва 27 кг - с 20% по-ниско от това на предшественика му.
За разлика от конвенционалните двигатели където разпределителният и коляновият вал са свързани в твърда механична връзка чрез ремък или верига, променливото газоразпределение позволява на разпределителния вал да се измества относително спрямо коляновия. Това става безстепенно, с помощта на лек и много компактен лопатково електрохидравлично приспособление. Изместването е в рамките на 60° ъгъл на коляновия вал при всмукателните и 45° при изпускателните клапани.

Двата газоразпределителни вала позволяват осъществяването на променливи фази, които от своя страна спомагат за по-доброто пълнене при различни оборотни режими и натоварване.


Това дава възможност да се постигне по-голяма мощност, по-голям въртящ момент при по-широк оборотен диапазон, по-ниски емисии благодарение на възможността за оптимизиране на количеството върнати отработили газове, по-ниска консумация и намален шум.
High-tech в най-висша форма: алуминиев двулитров бензинов турбоагрегат с директно впръскване
Новият двулитров бензинов турбомотор, който се предлага стандартно с 6-степенна механична или автоматична скоростна кутия и система за двойно предаване е нов за моделите на Opel от средния клас. Ефективността на този мотор е ярко изражение на така наречения даунсайзинг. Той без проблеми може да съперничи на големи атмосферни пет и шестцилиндрови агрегати по отношение на мощностните параметри, но консумира по-малко гориво и има по-ниски емисии. Този агрегат с мощност 220 к.с. и директно впръскване е близък роднина на мотора на Opel GT.
Високотехнологични прийоми, като директното впръскване на бензин, двуструйният турбокомпресор с междинен охладител на въздуха, променливо газоразпределение и двата балансиращи вала осигуряват на този изцяло алуминиев агрегат с работен обем от 1998 см3 впечатляващи технически характеристики: максимална мощност 162 kВт/220 к.с. при 5300 об./мин и плоска, широка крива на въртящия момент (със стойност 350 Нм между 2000 и 4000 об./мин), гарантираща впечатляваща динамика във всякакви ситуации.
Оборудваната с този двигател версия на Insignia ускорява от нула до 100 kм/ч само за 7,6 секунди и достига максимална скорост 242 kм/ч. Средната консумация с механична предавателна кутия е 8.9 литра бензин на 100 километра.(MVEG).
В сравнение с двигателите с впръскване в колекторните тръби директното впръскване дава възможност за по-пълно изгаряне на гориво-въздушната смес. Горивото осигурено от електрическата помпа в резервоара допълнително се нагнетява до 155 Бара от втора помпа за високо налягане, задвижвана от газоразпределителния механизъм. Дори при работа на празен ход налягането остава високо и достига 50 Бара. Впръсквачите на дюзите имат няколко отвора и са разположени под отвора на всмукателните колектори в главата, а благодарение на специалната форма на челото на буталото сместа се завихря около централно разположената свещ. Поради прецизно контролираното и пълно горене е възможно реализирането на висока степен на сгъстяване от 9,3:1, което от своя страна е доста голям показател за мощен турбо-бензинов мотор и има важно значение за ефективната работа на двигателя при частични натоварвания.
Турбокомпресорът на четирицилиндровия агрегат е двуструен и работи на така наречения twin-scroll принцип. Входът на турбокомпресора за отработилите газове, идващи от изпускателните колектори, е разделен на две, като всяка част поема газовете на два отделни цилиндър – първи и четвърти от една страна и втори и трети от друга. Пулсиращите газови потоци преминават през „охлюва” на турбината и се отвеждат пред турбинното колело. Разделянето на потоците дава възможност динамичните процеси в тях да бъдат използвани максимално ефективно. Нарастването на налягането започва още при 1400 об/мин като натискането на педала за газта води до бърза реакция на мотора. Максималното налягане на турбокомпресора е 1,38 Бара.
Други интересни елементи в конструкция на компактния турбокомпресор са пневматичният предпазен клапан и оптимизираната форма на турбинните колела. При затваряне на дроселовата клапа въпросния клапан се отваря и отвежда въздуха обратно от изхода към входа на компресора, карайки го да циркулира. При частични натоварвания това помага да не намаляват оборотите на турбокомпресора. Така, когато педалът на газта се натисне отново, необходимото налягане се осигурява много бързо. За да се подобри обемната ефективност, сгъстеният въздух се охлажда с около 100 градуса преди да навлезе в цилиндрите.
Високата термична издръжливост на двигателя се осигурява от водна риза, която достига до долния край на цилиндрите и от охлаждане на дъното на буталата с впръскване на масло. Силата на газовете, поета от летите алуминиеви бутала, се пренася чрез усилени мотовилки към също така усиления колянов вал.
И двата газоразпределителни вала се управляват от електрохидравлично дефазиращо устройство (за да се адаптират фазите на отваряне на клапаните според оборотите и натоварването на двигателя), а то от своя страна се контролира от електронния мениджмънт на двигателя. При ниски оборотни режими голямото припокриване на фазите на всмукателните и изпускателните клапани, осигурено от безстепенна система, дава възможност за по-бърза реакция на турбокомпресора. Изпускателните клапани са пълни с натрий, а както те, така и всмукателните се задвижват от нискофрикционни ролкови повдигачи.
Други интересни елементи от конструкцията на този мотор са балансиращите валове, веригата за задвижване на клапанния механизъм с дълъг интервал на обслужване и леглото на масления филтър, до която има лесен достъп отгоре. Смяната на маслото просто изисква смята на вътрешния филтърен елемент, за нуждата от което водачът получава сигнал от индикатор. Сензори измерват промените и параметрите на напълно синтетичното масло съгласно параметри, като броя на студените стартове и броя на искрите протекли през електродите на свещите. Самите свещи се сменят на всеки 160 000 км, а охладителната течност трябва да се смени чак след 240 000 км!
Върхови бензинов мотор: 2.8 V-6 Turbo с 260 к.с.
На върха на двигателната гама се намира 2.8 литровият V-6 Turbo, осигуряващ мощност 191 kВт/ 260 к.с. и 350 Нм въртящ момент между 1900 и 4500 об./мин. Тази машина разполага с богат арсенал от високи технологии: класически ъгъл 60 градуса между цилиндровите редове и разпределителни валове в главите, задвижвани от двойни вериги; променливи фази на газоразпределение и колянов вал с четири основни лагера, изработен от микросплавна кована стомана обикновено използвана в състезателните автомобили. Напредничавата конструкция на този V-6 двигател включва бутала със специално намаляващо триенето покритие. Каналите на буталните пръстени са с твърдо анодно покритие за удължаване на живота им, а самите бутала се движат в чугунени втулки и се охлаждат чрез впръскване на масло. Високотехнологични са и кованите чрез синтероване стоманени мотовилки, изпускателните клапани са пълни с натрий са по-добро охлаждане, а масленият картер е от лята алуминиева сплав за допълнителна структурна устойчивост.
Двигателят е със степен на сгъстяване 9.5:1 и е оборудван с един двуструен турбокомпресор. Междинният охладител е разположен централно над трансмисията, а налягането на пълнене е 0,6 Бара. Турбинното колело е изработено от специална високоустойчива легирана стомана. Двуструйната конструкция позволява навлизането на газовете в двата канала на входа на турбината да става поотделно за всеки от цилиндровите редове, като по този начин се разделят газовите пулсации. В противен случай при смесването им се получават нежелани вълнови ефекти, които намаляват ефективността на компресора.
Безстепенната, електронно контролирана и хидравлично управлявана система за промяна на фазите на всмукателните клапани гарантира бърза реакция при подаване на газ и наличие на голям въртящ момент дори при ниски оборотни режими. Валовете на всмукателните клапани могат да се завъртат на ъгъл от 50 градуса спрямо коляновия вал, за да се избере продължителността и подходящият режим на пълнене в зависимост от натоварването и оборотите на двигателя. Както те, така и тези на изпускателните клапани са изработени от високоякостен алуминий, което ги прави изключително леки, термо и износоустойчиви.
Освен бързореагиращият турбокомпресор значителен дял в равномерното разгръщане на мощността има и 32-битовата електронна система за управление на двигателя Bosch-Motronic. Софтуерът на управляващия блок е специално адаптиран за Insignia и контролира всички ключови функции, като запалване, впръскване на гориво, налягане на турбото, измерване на масата на всмукания въздух и положението на дроселовата клапа.
Изпускателните колектори са с двойни стени, като вътрешните са изработени от хидроформована неръждаема стомана. Това намалява емисиите на отработили газове след студен старт, тъй като тази конструкция абсорбира по-малко топлина. Като добавка, в продължение на 30 секунди след студен старт в тръбите допълнително се сгъстява въздух, така че катализаторът да се активира по-бързо.

Динамиката на версията с този двигател е също толкова впечатляваща, колкото и неговите технически параметри. 90 процента от максималния въртящ момент от 350 Нм е налична още при 1500 об./мин, а максималната стойност е на разположение в широк диапазон - от 1900 до 4500 об./мин. 2.8-литровият агрегат се предлага с шестстепенна механична или автоматична скоростна кутия, а също така със системата за двойно предаване Adaptive 4x4.


Преглед на бензиновите двигатели:Двигатели

1.6 ECOTEC

1.8 ECOTEC

2.0 Turbo
ECOTEC


2.8 V6 Turbo

Брой на цилиндрите

4

4

4

6

Работен обем (см3)

1598

1796

1998

2792

Макс. мощност (kВт/к.с.) при об./мин

85/115 при 6000

103/140 при 6300

162/220 при 5300

191/260 при 5500

Макс. въртящ момент (Нм) при об./мин

155 при 4000

175 при 3800

350 при 2000 - 4000

350 при 1900 - 4500

Ускорение

0-100 км/ч (сек)*12.9

11.5

7.6 (7.8)

6.9 (7.1)

Макс. скорост (км/ч)*

192

207

242 (240)

250** (250**)

MVEG разход
комбиниран (л/100 км)*

7.6

7.8

8.9 (9.6)

10.9 (11.6)

CO2 емисии (г/км)

179

184

FWD: NB: 208; HB: 209 (225)
AWD: 215 (229)

256 (272)

*Със шестстепенна мех. трансмисия; (шестстепенна автом.)

NB: Седан; HB: хечбек

AWD: двойно предаване


Текст и снимки можете да откриете в Интернет на адрес http://media.opel.com


Adam Opel GmbH http://media.opel.com General Motors Corporation

D-65423 Rüsselsheim
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница