Новини за общини 01. 09. 2014 г. ФокусДата23.10.2018
Размер177.71 Kb.
Новини за общини

01.09. 2014 г.

Фокус

Държавата не е изплатила над 40 % от средствата за изминалите избори на Община Велико Търново

1 Септември 2014 | 10:50 | Агенция "Фокус"Велико Търново. За провеждане на изборите за Европейски парламент, от поискания бюджет от Община Велико Търново за организационната и техническата подготовка, 41% не са били изплатени от държавата. Всички тези средства са взети от общинския бюджет. Това каза в интервю за Радио ''Фокус'' Велико Търново Мина Илиева, главен секретар на Общината. По думите й, това не е редно, тъй като държавата е тази, която прави изборите, а общината само подпомага. ''Не случайно е казано в закона, че общините правят организационно-техническата подготовка със средства, осигурени от държавата. И тези средства, по новия Изборен кодекс трябва да бъдат преведени по сметките на общините 1 месец преди изборния ден, сега ще видим дали това ще се случи'', коментира още Мина Илиева. По думите й до сега няма 100% изплащане на всички разходи, които общините в България правят за подготовка на изборите. Разходите на общините са свързани със списъците, които, за да се залепят на място, са необходими средства за лепило, така също и за транспорт и за хора. ''На 4-ти октомври, когато се раздават материалите за СИК, също ще има огромни разходи за транспорт и за двойния транспорт, който се извършва в изборния ден. Сред основните разходи са средствата за отпечатване на документи и извънредния труд, който почти никога не се заплаща. Затова ние сме за една постоянна изборна администрация, която да се занимава само с тези неща'', добави главният секретар на Общината Мина Илиева.

Фокус

Заместник-кметът на Казанлък Лилия Цонкова: Община Казанлък има готовност за новия програмен период

1 Септември 2014 | 10:32 | Агенция "Фокус"Казанлък. Община Казанлък работи основно по приключване на всички проекти, които са започнали през настоящата и предходните две години, каза за Радио „Фокус” зам.-кметът Лилия Цонкова. Тя поясни, че в края на тази година трябва да бъдат приключени всички инфраструктурни проекти и до месец октомври 2015 година всички, които са започнати в стария програмен период. Община Казанлък търси възможности за финансиране на проекти от други източници, поради забавяне старта на новия програмен период, като Национален доверителен екофонд, от който се финансира проектът за енергийна ефективност на болницата. Одобрен е и проект за въвеждане на мерки за енергийна ефективност на Детска млечна кухня, който се очаква да бъде финансиран също от този фонд. Община Казанлък очаква да започнат мерките по финансовия механизъм на европейското икономическо пространство и Норвежката програма , където също има възможност да бъдат изпълнявани проекти за енергийна ефективност. По същата тази програма май месец е подаден проект за реставрация и социализация на две от гробниците Хелвеция и Грифони и се очаква да започне неговото изпълнение. Общината започва и разработка на проект за 15 социални жилища . Той трябва да приключи до месец октомври месец 2015 година. С тези социални жилища ще бъде предоставена възможност на нуждаещи се хора - бездомни или в друго неравностойно положение да получат своя дом за временно ползване. „Имаме готовност за старта на следващите програми. Администрацията има нужния капацитет за това, в напреднал етап е подготовката на инвестиционни проекти и така ще можем да кандидатстваме веднага, след като стартират новите схеми”, каза Цонкова. 

Фокус

В Община град Добрич ще се проведе пресконференция и официално откриване на центрове за настаняване от семеен тип

1 Септември 2014 | 10:25 | Агенция "Фокус"Добрич. В Община град Добрич ще се проведе заключителната пресконференция и официалното откриване на центровете за настаняване от семеен тип по Проект: „Изграждане на четири броя центрове за настаняване от семеен тип в град Добрич“, финансиран по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.1-12/2011/037 по Оперативна програма ”Регионално Развитие 2007 - 2013”, Приоритетна ос 1. „Устойчиво и интегрирано градско развитие”; Oперация 1.1. „Социална инфраструктура”. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Събитието ще се състои на 2 септември от 11:30 часа, в ЦНСТ 1 , град Добрич, ЖК „ Балик – Йовково”. Целта на проекта е постигане на трайна подмяна на институционалните грижи с нови възможности за децата с увреждания и техните семейства чрез осигуряване на подходяща и ефективна социална инфраструктура в Община град Добрич, допринасяща за предоставянето на нов вид услуги в общността и подходяща жизнена среда за пълноценно израстване, развитие и социално включване на децата и младежите с увреждания.

Фокус

София и Югозападен регион представиха на компетентно европейско жури своя проект за Европейска столица на културата 2019

1 Септември 2014 | 09:32 | Агенция "Фокус"


Благоевград. София и Югозападен регион представиха на компетентно европейско жури своя проект за Европейска столица на културата 2019, съобщиха от пресцентъра на община Благоевград. Българският град за званието ще стане ясен на 5-ти септември, когато журито ще определи своя фаворит между основните конкуренти - София и Югозападен регион, Варна, Пловдив и Велико Търново. Официалното закриване на среща бе поставено от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов, кмета на София Йорданка Фандъкова и зам. председателя на КРИБ Атанас Гаров. 
Столичният екип заедно с екипите на Перник, Благоевград и Кюстендил изненадаха проверяващите с индустриални потайности, места на памет, дебат, проблеми, апатия и обезличаване. Представени бяха и активните граждански проекти за промяна на средата, отношенията между институциите, заедно с идеите за културна трансформация на София, Благоевград, Перник и Кюстендил през 2019 г. 
Първата точка на обиколката бе най-високата сграда в София. Членовете на журито наблюдаваха от там естествения ритъм на един град, който предпочете да не замита проблемите си под килима, а да разкаже, как званието Европейска столица на културата ще помогне тези проблеми да бъдат решени. В маршрута на журито бяха включени още рушащият се паметник „1300 години България“ и творбите на млади дизайнери. На среща в офиса на Асоциация за развитие на София с много въображение бе представен проектът за софийските вътрешни дворове. Срещата бе с екипа и доброволците, както и потенциалния управителен съвет на проекта за 2019 година - Тревър Дейвис, Мария Методиева, Зоя Паунова, Малина Едрева, Светлана Ломева и новоизбрания ректор на Американския университет в България Кевин Асперген. Последната спирка от арт програмата на журито бе Софийска градска художествена галерия, където Мария Василева, Даниела Тодорова и Яна Генова представиха акценти от съвременното изкуство в града. Там беше представен и третият партньор - Община Благоевград, от Йово Панчев и проекта за концептуално изкуство 11:11. 
Кметът Атанас Камбитов приветства журито с думите: „Подкрепата за Европейска столица на културата е споделена в целия Югозападен регион. Тази вечер Благоевград ви предлага вино от нашия регион - български сорт, който вирее само в нашия регион. Това е вино с характер и потенциал. Точно това добавя и регионът в кандидатурата на София 2019 - качество и идентичност! Искам още един път да изразя общата ни подкрепа и готовност да създадем успешна Европейска столица на културата през 2019”, заяви Камбитов. 
Посещението на журито за пореден път стана повод да се подчертае, че София, Благоевград Перник и Кюстендил успяха да превърнат тази инициатива в гражданска кауза. Кауза в която се включиха хилядите жители на тези общини. 
Общата кандидатура на Благоевград, София, Перник и Кюстендил стана факт през първата половина на 2013 г., а акценти в концепцията при кандидатстването са изграждане и възстановяване на културната инфраструктура, създаване на междусекторни партньорства, платформи за подкрепа на творческото преподаване, предприемачество и иновации. Във всеки от четирите града има сформирани екипи от културни и обществени дейци, които разработват проекти по кандидатурата.
Фокус

Кметът на Мизия Виолин Крушовенски: Учебната година в града ще започне навреме

1 Септември 2014 | 09:26 | Агенция "Фокус"София. Учебната година в Мизия ще бъде открита навреме. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на Мизия Виолин Крушовенски. Той обясни, че 300 хил. лева от отпуснатите 1 милион от правителството, ще бъдат използвани за ремонтни дейности на училищата. Учебната година ще бъда открита навреме, но остава проблемът с наводнените първи етажи на двете училища в Мизия и учениците ще се обучават на вторите етажи, обясни кметът. “Имаме проблем с парния котел в едното училище, ще се извършат основно бояджийски работи, тай като водата е повредила мазилките по стените“, уточни Крушовенски. Той припомни, че училището е било залято повече от два метра по време на наводнението. Кметът изрази надежда учебния процес през зимата да протече нормално. Виолин Крушовенски каза още, че до средата на седмицата ще станат ясни конструктивните проблеми и необходимите финансови средства за Мизия. Той допълни, че част от хората ,пострадали при наводненията са при роднини, като по-възрастните са настанени в детската градина в Мизия.

Кмета.бг__Приключи_гласуването_за_"Кмет_на_месеца"_през_август'>Кмета.бг

Приключи гласуването за "Кмет на месеца" през август

Победители са  градоначалниците на Русе и Тутракан - Пламен Стоилов и д-р Димитър Стефанов

понеделник, 1 септември 2014 г. 10:34 ч. 

Гласуването в шестото издание на конкурса, на Портала на българските общини Kmeta.bg - "Кмет на месеца" приключи. В него се включиха повече от 10 000 души.

През август избрахме да поощрим градоначалниците на населени места, които прилагат добри практики и иновации за развитието на фестивалите и съборите в общините, които управляват. Номинациите традиционно бяха в две категории - за общини с население над 20 хиляди жители, и за такива с по-малко от 20 хиляди души.

След обработване на данните, вече са ясни и победителите в августовското издание на конкурса.

В категорията на общини с над 20 хиляди жители, най-много гласове събра кметът на Русе Пламен Стоилов. Той получи подкрепата на 63.76% от нашите читатели.

Във втората категория - за общини с по-малко от 20 хиляди души, победител е кметът на Тутракан д-р Димитър Стефанов, за когото са гласували 59.82% от читателите ни.

Конкурсът "Кмет на месеца" продължава и през септември , когато новите номинирани от екипа на Kmeta.bg градоначалници ще се борят отново за вашата подкрепа.

Кмета.бг

502 деца в Кюстендил ще са първокласници

Училищата и детските градини в града са готови за началото


на новата учебна година

понеделник, 1 септември 2014 г. 11:13 ч. 

Училищата и детските градини в Кюстендил са готови за
началото на новата учебна година, казаха от Общината. На места
все още се извършват текущи ремонти, но те са козметични и ще
приключат до 5 септември.

По данни на ЕСГРАОН, децата в община Кюстендил, които


трябва да са в първи клас през тази година са 502, но записани в
училищата към момента са 460, като размествания са възможни до
15 септември.

През миналата учебна година първокласниците са били 459.Кмета.бг

Пламен Стоилов: Край на проблемите с местата в детските градини!

Кметът на Русе преряза лентата заедно с Бойко Борисов 

понеделник, 1 септември 2014 г. 9:58 ч. |  Автор: kmeta.bg

Проблемът с местата в детските градини, в Русе е на финала. До месец този казус няма да съществува. Това обеща кметът на града Пламен Стоилов при откриването на филиал "Снежанка - 2", съобщава ruse-news.

Новото детско заведение се намира до блок 4 в кв. "Дружба - 3" и наесен ще посрещне първите 100 деца, от 3 до 7 години. "До месец врати ще отвори и четвъртото детско заведение, което обещахме с програмата си за управление на Русе. С него на практика ще бъдат осигурени места за всички подрастващи русенчета", каза градоначалникът.

Стоилов, заедно с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и директора на директора на ОДЗ "Снежанка" Екатерина Иванова прерязаха лентата на новата сграда на обединеното детско заведение. То е изградено със средства на Община Русе, получени с целево финансиране от Министерството на финансите през 2012 г. -  1, 7 млн. лв. без ДДС.

"Нашата политика в тази сфера винаги е била да се раждат повече деца, да бъдат гледани и възпитавани по-добре", каза пък Бойко Борисов. По думите му, политиката на ГЕРБ е за внимание към възпитаването на децата и израстването им в добри условия, а родителите в това време да работят, защото с работа може да се оправи нашата държава.

БНР

Започна изграждането на бойните кули на Крепостната стена в "Хисарлъка"

публикувано на 01.09.14 в 10:12

Кулите ще бъдат три. Височината им е 14 метра. В изгражда подпорна стена до една от кулите. След като проектът бъде реализиран в кулите ще могат да влизат посетители за да се запознаят с подредената в тях изложба. На два пилона с височина 25 метра ще бъдат поставени националното знаме и знамето на община Кюстендил. Заедно с реставрацията на стената, ще се изградят лапидариум и н театрон с 300места. Целият комплекс ще бъде с художествено осветление. Проектът е дело на арх. Юлий Фърков, а стойността е 6 милиона лева. Обектът е проучен за първи път от акад. Йордан Иванов през периода 1906 – 1918 година.

БНР
Учебната година в община Мездра ще започне нормално

публикувано на 01.09.14 в 11:06

Извършената от общинска администрация Мездра проверка преди началото на учебната година показва, че учебните и детските заведения на територията на община Мездра са готови да посрещнат децата на 15 септември. Материалната база и санитарно-хигиеничните условия са в състояние, което гарантира провеждането на нормален учебен процес. Във всички заведения са извършени частични ремонти които са приключили, в Професионална гимназия по механизация на селското стопанство е извършено външно саниране на сградата, а в ОУ "Хр. Ботев" върви основен вътрешен ремонт, който ще приключи до дни.

Всички заведения в Мездра са газифицирани и имат сключени договори с доставчика, извършена е профилактика на отоплителните инсталации. За училищата в Зверино и Моравица са сключени договори за доставка на метан. В началото на отоплителния сезон ще бъде доставено твърдо гориво за училището в Елисейна и филиалите на детските градини в селата.

Всички училища и детските градини са снабдени с учебници и учебни помагала. Образователно-възпитателният процес също е обезпечен. Предстои назначаване на 1 учител по физическо възпитание и спорт и 1 възпитател в СОУ "Ив. Вазов", 1 учител по английски в ОУ "Хаджи Димитър" в село Елисейна и 1 учител по английски, 1 по математика и огняр в село Моравица.

БНР

Ще привличат туристи на Ченгене скеле

публикувано на 01.09.14 в 09:53 

Туристически комплекс посветен на рибарството ще бъде изграден в рибарското селище Ченгене скеле, предвиждат плановете на община Бургас. Идеята е тук на място да може да се научава повече за морския занаят, каза зам.- кметът Йорданка Ананиева 

Община Бургас провежда и процедура по промяна на предназначението на земи и гори от държавен горски фонд, за да осигури възможност за изграждане на елементите на техническата инфраструктура, уличната мрежа и нов канал с лодкостоянки на рибарското селище "Ченгене скеле". 

В зоната на новото пристанище ще бъде реконструирано и удължено съществуващото съоръжение. Ще бъдат осигурени допълнително около 110 места за акостиране на рибарски съдове и ще бъдат изградени обслужващи сгради за първична обработка и изкупуване на улова. Всички те ще отговарят на европейските стандарти.
Пристанището ще обхване площ около10 хил. кв. м., включително с довеждащ път, а средствата, необходими за проектирането са заложени в тазгодишния бюджет на Бургас.

БНР

С дата първи септември обявените свободни работни места в бюрото по труда Кюстендил са 173

публикувано на 01.09.14 в 08:34

33 от тях са за безработни с висше образование. Търсят се 10 учители, трима възпитатели и 15 лекари. Свободните работни места за хора със средно и по-ниско образование, с квалификация и опит в професията са 140. Те са основно за обувното, шивашкото и мебелното производство, за строителството, транспорта и кредитирането. Нивото на безработица в община Кюстендил е 14,6 процента за последния месец като има намаление с 0,3 пункта спрямо предходния. Регистрираните безработни в бюрото по труда Кюстендил са 3 895 човека. От тях 3 746 в община Кюстендил, 119 в община Невестино и 30 в община Трекляно. През миналия месец работа с посредничеството на бюрото по труда са започнали 187 безработни

БНР

По улиците на Видин и Враца- ремонти и протести

публикувано на 01.09.14 в 10:23

Грандиозен ремонт на улици във Враца кипи от известно време. Градът не е виждала подобно асфалтиране поне от 25-30 години. През последните 3 месеца бяха затворени централните булеварди "Демокрация" и "Втори юни", както и свързващата ги улица "Екзарх Йосиф", за да може валяците и останалата техника да си свършат работата. По-рано през годината завърши цялостното преасфалтиране на ул. "Кръстьо Българията", а процедурни хватки забавиха същинския ремонт на няколко важни улици в най-големия жилищен комплекс в града "Дъбника". Информация от града под Околочица от сътрудника ни Жоро Александров:

"Дейностите по историческото асфалтиране на улиците в града стана възможно, благодарение на 7-те милиона лева, отпуснати от правителството на Пламен Орешарски по инвестиционната програма за растеж на регионите. На някои тази новина може да им звучи предизборно, но е факт, че във Враца вече има улици, по които човек спокойно може да кара колата си, без да получава бъбречна криза от друсането или да си троши автомобила. И това се дължи на кмета Николай Иванов и екипът му, които докараха тези пари и направиха така, че врачани да не ги е срам да поканят гости от друг град, защото ще видят изровените като след бомбардировка улици. Аз например си спомням кои улици асфалтираха предишните трима кметове на Враца, които дойдоха на власт след последния успешен кмет на града - покойния Румен Стоманярски. Войслав Бубев ще бъде запомнен преди всичко с изсичането на дървета и асфалтираните тротоари, но и с това, че преди да си иде, оправи улица "Вардар", на която се намира жилището му. Не беше по-различен подходът на неговия наследник Тотю Младенов, който освен половината ул. "Христо Ботев"- от Гарнизонния стол до кръстовището с кръгово движение, успя да асфалтира и ул. "Хаджи Димитър", край която е апартаментът му във Враца. За д-р Костадин Шахов си спомням, че не успя да асфалтира нито една улица... Това е приносът на последните трима градоначалници, преди да се случи чудото и да се оправят улици във Враца. 

А това чудо се случва в един много деликатен момент, в който целият град е изтърбушен от екипите, които изграждат интегрирания план за водния цикъл на града. Но всички в града под Околчица стискат зъби, защото вярват, че все някога и по малките улички ще бъдат поправени пораженията от голямото копаене. Затова не бива да звучи странен вопълът на врачани за по-добри условия на живот в градската среда. Неслучайно липсата на подобни условия накара жителите на врачанския квартал "Кулата" да предупредят, че ако до 15 септември не им оправят улиците, ще се вдигнат на бунт. Това действие също прилича на предизборно, но е факт, че жителите на квартал "Кулата" също им се иска да карат по асфалтирани улици."

Ремонтът на врачанските улици се посреща нееднозначно от хората. Тъй като през последните 25-30 години подобно мащабно асфалтиране не е имало, някои врачани го посрещат подозрително, а други настояват ремонтът да продължи и от централните пътни артерии да се пренесе към по-малките улички. 

"Всички сме много доволни от това, че улиците ни се асфалтират. Всичко, което се случва с врачанските улици най-сетне е много хубаво. Вярно е, че сега много често се чува рев на мотори, тъй като волните ездачи нямат търпение да се нарадват на новия асфалт. Но честно казано предпочитам рев на мотори пред глухото дрънчене на ламарини или пукота на счупени амортисьори" - казаха врачани в анкетата на Жоро Александров по темата днес.

Не е розово положението обаче във Видин. Продължават тук и там изкопните работи по водния цикъл на крайдунавския град и никой не знае какво всъщност се случва. Различни слухове се носят сред видинчани за това, че парите са свършили и всичко ще остане така, както е в момента- разкопано и занемарено. Една от възловите улици в града е в безобразно състояние и никой нищо не прави по въпроса. Живеещите на улица "Екзарх Йосиф" от кръговото движение на блок "Кокиче" до парк "Нора Пизанти" се обединиха и организираха протестна подписка за справяне с положението. 

Darik news

Започва възраждане на комплекс “Възраждане”

1 септември 2014 11:57 | Дарик Бургас

Община Бургас изготви инвестиционни проекти за модернизация на един от големите си жилищни комплекси - "Възраждане". 
Акцентите в тях са свързани с предложения за цялостна концепция на мобилността, включително предложения за промяна в организацията на движение във вътрешността на територията, рехабилитация на уличните платна, тротоарни настилки, обособяване на места за паркиране, осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания, рехабилитация. 
Предвижда се внедряване на иновативни решения за оползотворяване на дъждовната вода, използване на алтернативни източници за генериране на енергия, мерки за управление на отпадъците, създаване на условия за ефективно включване на местната общност при намирането на решения за обновяване на междублокови пространства. 
"Вярвам, че с доказания си административен капацитет и висока успеваемост в материята на европейските проекти, ще успеем да привлечем значителен ресурс не само за "Възраждане", а и за другите ни големи жилищни комплекси", каза кметът Димитър Николов. 
Изготвят се инвестиционни проекти още за "Меден рудник", Централна градска част, парк "Езеро" и др. За тази цел бяха спечелени около 1 400 000 лв., които се използват "В подкрепа на инвестиционната програма на Община Бургас за 2014- 2020".

Darik news

В Каблешково правят първи национален фест за инструменталисти

1 септември 2014 11:53 | Дарик Бургас

Каблешково ще бъде домакин на Първия Национален Фестивал за народни инструменталисти „Да излееш душата си с музика".
Музикалният форум ще се проведе на 27 септември и е организиран от читалище „Атанас Манчев-1920", с подкрепата на община Поморие и кметство Каблешково. Началото е в 10,00 часа на открита сцена в градския парк. 
Първото издание на фестивала е в памет на инструменталната легенда на българския фолклор- акордионистът Петко Дачев.
Целта на организаторите е той да се превърне в ежегоден празник на уникалните, вечно живи ,неповторими и неизчерпаеми в многообразието си фолклорни традиции и представителен форум на народни инструменталисти и оркестри; да се открият и подкрепят нови дарования, посветили се на фолклорното изпълнителско изкуство, както и да мотивира младите изпълнители и творци към съхраняване и развитие на фолклорните традиции.
Фестивалът е с конкурсен характер. В него могат да участват иднивидуални инструменталисти и оркестри, изпълняващи български фолклор от всички фолклорни области на България които отговарят на условията, посочени в регламента.

Darik news

Кюстендилската болница няма задължения. Купен е нов интензивен кувьоз

1 септември 2014 07:31  

Плащанията от страна на здравната каса към болницата в Кюстендил вървят с 2 месеца назад, когато става дума за надлимитната дейност. Лимитната дейност се плаща навреме, но размера й е намален много през последните години, каза за Дарик изпълнителният директор на МБАЛ „Д- р Никола Василиев" д- р Александър Величков.
Въпреки забавените от касата плащания, на реално извършена дейност, кюстендилската болница успява да се разплаща с доставчиците си и няма задължения.
Д- р Величков подготвя и благодарствени писма до кмета на община Кюстендил и ОС. С осигурените от бюджета 16 200 лв. е купен нов интензивен кувьоз за отделението по неонатология.

Darik news

Община Павликени повиши по проект качеството на административния си капацитет

1 септември 2014 07:02 | Дарик Велико Търново

Приключва проектът „Повишаване на ефективността и укрепване на административния капацитет на общинска администрация Павликени" . Договорът е на обща стойност 71 367 лв. с продължителност 11 месеца. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

В рамките на общинска администрация- Павликени за управление и изпълнение на проекта отговаряше обособен екип от трима служители. Функционалният анализ, се извършени от избрания, след провеждане на обществена поръчка, външен изпълнител „Консорциум Добро Управление" ДЗЗД, гр. София, чрез прилагане на Единната методология за провеждане на функционален анализ, който разработи и/или актуализира нормативни, стратегически и други вътрешни документи.  Проведено е съпътстващо обучение на служителите.

След приключване на проекта устойчивостта на постигнатите резултати и мултипликационния ефект ще гарантират няколко важни стълба. Във финансово отношение ще бъде създадена възможност за постигане на по-високи резултати с разполагаемите ресурси, което да доведе до оптимално и рационално разходване на бюджетните средства, в институционално отношение ще се гарантира, че постигнатите резултати ще бъдат ефективно въведени в изпълнение и ще продържат да бъдат прилагани и след края на проекта, на ниво политики ще допринесе за успешно прилагане на принципите на добро управление в Общината и в частност на ефективността, ефикастността, координацията и прозрачността на нейната дейност.

Повишен е капацитетът на администрацията и създаден нов регулярен анализ на организационната структура и функционирането й.Darik news

Блокираха сметките на община "Марица"

1 септември 2014 12:07 

Фирма „Бибов и ко“ блокира сметките на община „Марица“ заради неплатени дейности по строителството на канализация в с. Трилистник. Това потвърди пред Дарик кметът на общината Димитър Иванов.

Запорът е наложен още миналата седмица. Съдия-изпълнител е блокирал сметките, по които постъпват приходи от местни данъци и такси, такса смет и капиталови разходи.

„За да излезем от тежкото положение, ще трябва да вземем нов кредит и заедно със собствени средства да изплатим дълга към фирмата, който е в размер на над 1,8 млн. лв.“, обясни кметът.

Проблемът е заложен още от 2007 година, когато е сключен договорът между общината и фирмата за строителство на канализацията в Трилистник, обясни кметът Иванов. Проектът е финансиран от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) с 2,5 млн. лв., като има и собствено участие на общината. Пред 2009 г. тя кандидатства за нов транш по ПУДООС, който е одобрен с решение на Управителния съвет. След това обаче се променят правилата за отпускането на кредити и решението се отменя, но тогавашният кмет на общината решава въпреки това да продължи строителството, обясни кметът Димитър Иванов. (Подробности чуйте в прикачения файл)

В крайна сметка общината се оказва с дълг около 1,65 млн. лв. към фирмата, който не е обслужвала през последните години.

 За съжаление сегашният ни бюджет е най-малкият от времето, когато е създадена община „Марица“. Затова ще трябва да вземем нов безлихвен заем в размер на 1,5 млн. лв. и с около 300 000 лв. собствени средства да изплатим дълга, обясни кметът Иванов.Darik news

Пловдивският кмет влиза в ролята на нощен гид

1 септември 2014 09:44

Кметът на Пловдив Иван Тотев прие предизвикателството да бъде нощен гид на журналисти от цялата страна, за да представи лично предимствата на града ни пред останалите кандидати за европейска столица на културата. Събитието се очаква да бъде към 23 чaса тази вечер, навръх 17-ия рождения ден на Дарик Пловдив. Колегите са поканили приятели и гости от цялата страна на парти в Новотел Пловдив.

В първия ден на най-богатия на културни събития месец септември, кметът дори е готов да отложи среща на най-високо партийно ниво в София, но в случай на негово отсъствие, заместник-кметът Стефан Стоянов също може да влезе перфектно в ролята на гид.Преди среднощната разходка, присъстващите ще имат привилегията да гледат камерния спектакъл „Приятели мои", в подкрепа на кандидатурата на града за европейска столица на културата. Тенорът на Пловдивската опера Ивайло Михайлов ще направи специален поздрав за гостите.

Нощната разходка ще приключи до обновения Римски стадион в центъра на града. По-късно празникът ще продължи в арт клуб „Библиотеката".
Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница