Новият шеф в нзок отмени сканирането за аптекитестраница1/17
Дата31.03.2018
Размер0.95 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   17Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
03.02.2017
Национални вестнициНовият шеф в НЗОК отмени сканирането за аптеките


Стандарт  стр. 7  

В първия си ден на стария пост като подуправител на Националната здравноосигурителна каса д-р Димитър Петров отмени две решения на институцията от последните месеци. Системата за пръстова идентификация вероятно изобщо няма да се въведе в аптеките и кабинетите на личните лекари и извънболничната помощ, както беше планирано в реформата на бившия министър Петър Москов и каквито тестове се правят в момента. И второ - касата няма да се съобразява със собствените си дискриминиращи критерии за отпускане на лекарства за хепатит С, докато не бъдат пренаписани и разширени през март.Съдът остави пръстовия отпечатък в болниците


До окончателното решение пациентите ще трябва да сканират пръстите си

Стандарт  стр. 7  

Пръстовите отпечатъци остават изискване за прием в болница. Това постанови 5-членен състав на Върховния административен съд, който трябва да се произнесе окончателно по казуса. До финалното произнасяне на магистратите изискването се връща, стана ясно вчера.

През ноември тричленен състав на съда спря пръстовите отпечатъци до окончателното произнасяне, но решението бе обжалвано.

От мотивите на 5-членния състав става ясно, че с пръстовите отпечатъци "не е налице ограничаване правото на пациенти да имат достъп до лечение и профилактика, нито се сочат реални вреди за тях, които дори да не са материални, не биха могли да бъдат компенсирани по някакъв начин в последствие след отмяната на акта".

Съдиите посочват, "че не става въпрос за заплащане на лечение, или до пациенти, чието здравословно състояние е подложено на риск в резултат на изпълнението на оспорения текст за пръстовите отпечатъци, поради което не може да бъде обоснована хипотезата, че вредите за хората ще са необратими и непоправими".

Поради това определението на 3-членката следва да бъде отменено, което като резултат ще доведе до продължаване действието на правната норма до постановяване на окончателното решение на Върховния административен съд, пишат магистратите.

Целта на т. нар. пръстов отпечатък беше да повиши контрола над изразходването на парите от здравни вноски, като гарантира, че се плаща само за реално присъстващи в болницата пациенти. Още при самото й лансиране тя беше приета с огромна съпротива от пациентите.

Системата беше въведена като официален вход в болниците на 1 ноември миналата година.ВМА свали дълга си на 14 млн. лв.


Герджиков, Семерджиев и Янев отидоха в болницата по време на отчета й

Стандарт  стр. 7  

От 227.5 млн. лв. общ дълг (главница и лихви) на ВМА през 2014 г. към 31 декември 2016 г. сумата е стопена на 14.3 млн.лв.

Това съобщи началникът на болницата ген.-майор чл.-кор. проф. Николай Петров по време на представянето на резултатите на Общото събрание на личния състав и в присъствието на служебния министър-председател Огнян Герджиков, служебните министри на отбраната и на здравеопазването - Стефан Янев и д-р Илко Семерджиев, както и на заместник-началниците на ВМА. "Болницата стои много добре - и финансово, и в учебно-преподавателски и научен план", подчерта проф. Петров. Той отчете сериозен ръст в допълнителните възнаграждения на лекарите, получени по клинични пътеки, от НОИ, от въвеждането на услугата "Избор на екип", от доболничната и от спешната помощ.

Началникът на ВМА отбеляза откритите няколко клиники за времето, откакто начело на болницата е настоящото управление - Клиника "Ранна болнична рехабилитация"; Клиника "Инвазивна кардиология"; Клиника по нефрология, както и нов блок в ББРБ-Банкя. Има увеличение на леглата в редица клиники, а общо разкритите нови легла са 200.

В края на миналата година във ВМА бяха проведени и няколко кампании за безплатни профилактични прегледи в различни специалности, като през лекарските кабинети преминаха няколко хиляди пациенти. "Хората имат доверие в нашите специалисти, а всичко това говори за ръст", подчерта проф. Петров и даде пореден пример с националните консултанти - от 4-ма през 2014 г. сега ВМА разполага със 17 такива.

Ген.-майор проф. Николай Петров изтъкна специално внимание и на закупената на уникални цени апаратура, както и на даренията, които болницата е получила от благодарни пациенти.Нефролог, експерт и съдия в здравното


Стандарт  стр. 5  Атанас Кундурджиев

Атанас Кундурджиев е началник на нефрологичното отделение в клиниката по нефрология и диализа в УМБАЛ "Св. Иван Рилски". От 2014 г. досега е участвал в Съвета на директорите на УМБАЛ "Александровска". В периода 2000-2001 г. е бил зам.-министър на здравеопазването. Завършва Медицинска академия - София, има специализации по вътрешни болести, кардиология и нефрология, както и докторска степен от МУ - София.Любомир Гайдов

Любомир Гайдов е съдия във Върховния административен съд, а преди това - в Административен съд - София област. В периода август-ноември 2009 г. е бил зам.-министър на здравеопазването. Завършил е право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и международни икономически отношения в УНСС.Галин Каменов

Галин Каменов е бил зам.-министър на здравеопазването и в периода 2000-2001 г. След това той става директор на РИОКОЗ - Софийска област. От 2011 г. до момента е главен секретар на РЗИ-Софийска област. Завършил е медицина в МУ-София, след което специализира "Епидемиология" във ВМА и в МУ. Бил е зам.-началник на Центъра по военна епидемиология и хигиена към ВМА.
Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   17


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница