Нсорб иво Петров: Областната администрация на Перник ще помогне за подобряване на тежката социална обстановка в странатаДата11.09.2016
Размер345.92 Kb.
06.04.2013

НСОРБ
Иво Петров: Областната администрация на Перник ще помогне за подобряване на тежката социална обстановка в страната

zapernik.com 6 април 2013 12:00

Областният управител инж. Иво Петров приветства участниците в заседанието на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България, което се проведе вчера в Перник.

Той запозна кметовете с инициативата на министър – председателя Марин Райков, с оглед тежката социална обстановка в страната, общините, областните администрации, общинските и други структури да съдействат за намиране на свободни обекти, които да се използват като складови и снабдителни пунктове с цел благотворително събиране и последващо раздаване на основни хранителни продукти и осигуряване на необходимия човешки ресурс за обслужването на тези обекти.

Инж. Иво Петров заяви, че областна администрация – Перник ще окаже пълно съдействие и подкрепа на тази инициатива. Заседанието продължи по предварително зададения дневен ред, в който беше предвидено представянето на анализ за изпълнението на общинските бюджети за 2012г., както и представяне на проект на механизъм за компенсиране на разходите на общините по обслужване на дълг, поет към фонд ФЛАГ. Участниците в срещата имаха и важната задача да обсъдят организацията в работните групи по подготовка на договора за партньорство, оперативните програми и националната програма за развитие на селските райони.
Кметове скочиха на финансовия министър

paper.standartnews.com събота, 6 Април 2013 Анна Георгиева

Кметове скочиха срещу финансовия министър Калин Христов. В началото на седмицата той изпрати писмо до общините, в което се дава 30-дневен срок да изчистят задълженията си към фирмите. Това няма как да стане, нямаме ресурси да изчистим старите дългове, а срокът е безумен, разбунтуваха се градоначалниците. Ние събираме приходи от 1 март, допълниха те. Ако срокът не бъде спазен, ще ни дадат на АДФИ за ревизия и директна глоба, ядосаха се кметовете на заседание на Националното сдружение на общините в Перник. Такъв тон е недопустим, обяви председателят на управителния съвет Тодор Попов. Според него писмото на финансовото министерство няма юридическа стойност и е само за сплашване. То е израз на непрофесионализъм и непознаване на темата. Министърът нещо се е объркал, но това не го оправдава, отсече Попов.

В писмото се визират промени в Търговския закон, според които общините трябва да се разплащат до 30 дни. Законът не важи за стари договори, затова смятам, че министърът се е объркал, каза Попов. Кметовете решиха да изпратят протестно писмо до президента Росен Плевнелиев. В него те ще искат той да се намеси и да упражни контрол върху служебния министър. Ще искат и спешна среща с Плевнелиев.


ОБЩИНИ

ФОКУС

Община Бургас започва изграждането на спортно игрище на Централния плаж

06 април 2013 | 13:25 | Агенция "Фокус"

Бургас. Община Бургас поема стопанисването на Централния плаж и през тази година. Това съобщи за Радио „Фокус” - Бургас Живко Иванов, директор на ОП „Спортни имоти, паркинги и гаражи”. В момента преговаряме с фирма, която да достави нови чадъри. И тази година чадърите и шезлонгите ще бъдат безплатни, уточни той. Подготовката е за около 250 чадъра и около 150 шезлонга. Може би пред големия хотел в Морската градина ще бъдат поставени около 50 чадъра, посочи още Иванов. Започваме ремонт на съществуващата сграда на Централния плаж, в която ще бъде разположен лекарският кабинет и санитарните възли към плажа. От дясната страна на съществуващата сграда, започваме и изграждането на едно спортно игрище, което ще бъде с около 500 седящи места за зрители и една малка трибуна за културни мероприятия. Игрището е предназначено за плажен футбол, ще могат да се практикуват плажен волейбол и плажен тенис. Миналата година бе закупено съоръжение за най-малките, през тази година може би ще има още едно такова съоръжение, така че на Централния плаж ще има две детски пързалки. На силовия фитнес на плажа ще бъде поставена слънцезащитна тента, което ще позволи спортуването в ранните часове на деня. След последните законови промени от първи юни на Централния плаж ще се осъществява водноспасителна дейност. За ивицата ще се грижат 10 спасителя, 1 старши спасител и 1 лекар. /Виолета ДИМОВА
Пет отличия на община Бургас предвижда нова наредба

06 април 2013 | 14:23 | Агенция "Фокус"

Бургас. Пет отличия на община Бургас предвижда нова наредба, съобщи за Радио „Фокус” - Бургас общинският съветник Руслан Карагьозов, председател на Временната комисия за изработване на проект за Наредба за символиката и отличията на Община Бургас. Първите две от тях кметът може да присъжда без решение на Общинския съвет. Това са „Ключът от Кулата на града”, който се дава в тържествени случай, когато в града гостуват делегации или изявен човек, а другото отличие е за „достойна служба”, което се връчва на хора, които са изключително изявени в дадена професия дълги години. Другите три отличия са степенувани. Най-ниското е „Почетен гражданин на Бургас”, след това е медал „Почетен съветник”, което се среща в страни като Италия и Франция и касае хора, които наистина имат особено големи заслуги и принос към града и жителите му, за дълъг период от време, в определена област на обществения живот. Най-високото отличие е Кавалерът на „Сребърния кръст на Свети Николай” като още на следващата или по-следващата сесия на Общинския съвет ще бъде предложен за негов носител Александър Георгиев Коджакафалията. Като целта е да се даде пример какви хора могат да бъдат носители на това звания. Предложенията за удостояването със званието се правят от председателя на Общинския съвет, кмета на Община Бургас или най-малко две трети от общия брой на общинските съветници. Относно последните три отличия са необходими по-голям брой общински съветници, който да се подпишат за да се внесе в Общински съвет предложението за даден човек, и още по-голям брой да гласуват. Например досега за почетен гражданин бе необходимо предложението да дойде от един общински съветник, а сега е необходима една четвърт от всички общински съветници. „Искаме да спрем девалвация на званията, с които се отличават видни бургазлии, тъй като сме свидетели през последните години на това, че много хора бяха удостоени със званието”, обясни Карагьозов като даде пример с Христо Стойчков. Той е удостоен със званието „почетен гражданин” на Барселона, но преди това отличието не е давано в продължение на 10 години, а градът е 4 млн. души. Той припомни, че при предния мандат на Общинския съвет цели колективи са били предлагани за удостояване със званието „Почетен гражданин”. / Виолета ДИМОВА
РАДИО ФОКУС

Над 1 млн. лв. са предвидени за довършването на канализацията на варненския кв. „Виница”

06.04.2013 11:04 / Варна / Новини

Варна. Над 1 млн. лв. са предвидени за довършването на канализацията на варненския кв. „Виница”. Това заяви за Радио „Фокус” - Варна Панчо Янакиев, председател на „Обществен съвет – Виница”. Той посочи, че тези средства са гарантирани, но не можа да уточни за коя част на квартала са предвидени. Панчо Янакиев посочи, че другото важно за жителите на квартала е промяната на изискванията на вече приетия Общ устройствин план /ОУП/ на община Варна в частта, която се отнася за района на кв. „Виница”. „ОУП трябва да се преразгледа отново защото той е от 2005 година, а се прие за много кратко време – по-малко от месец. Според нас това се дължи на личните интереси на криминалните кръгове в града”, категоричен беше Янакиев. Според него, трябва да се провежда ежедневен граждански контрол върху работата на местната власт по отношение на инфраструктурата. „Необходимо е да се промени законодателството в това отношение и гражданите да имат наистина реална възможност да контролират властите, иначе нищо няма да се получи. Това обаче трябва да стане само след като се промени закона”, подчерта Панчо Янакиев. Той посочи, че „Обществен съвет – Виница” многократно е повдигал въпроса пред местните власти за облагородяването на квартала, за построяването на детски площадки, изкуствени футболни терени и цялостно преасфалтиране на повечето от улиците, коит са в много тежко състояние. „към момента във „Виница” няма нито една нормална детска площадка, да не говорим за футболни терени и ли други спортни обекти”, обобщи Панчо Янакиев. /Петко ПЕТКОВ
ДАРИК НЮЗ

Обновяват пространството зад Централния пазар в Казанлък

6 април 2013 09:06 | Дарик Стара Загора |

Община Казанлък започна интензивни дейности по облагородяване на пространството зад Централния кооперативен пазар и около банята в града на розите. Има приет План за регулация на част от кв. 143 по плана на град Казанлък, одобрен със Заповед № 2236/20.11.2012 г. на Кмета на общината. Площта, която ще бъде облагородена, е над 2750 кв.м. Ще бъдат създадени 37 паркоместа и връзка между северната част на ул. „Славянска", ул. „Велико Търново", ул. „Бяло море" до бул. „Никола Петков". Ще се направи нова тротоарна настилка, а съществуващата ще бъде реновирана. Ще бъдат залесени зелени и цветни пространства и свързващи алеи. В момента се почиства терена от натрупаните с времето маси пръст и бетон. Демонтират се намиращите се в периметъра на района павилиони, които са изключително неестетични. Два от тях са разположени върху общински терен, а три са в имот частна собственост. Те се намират близо до турската баня, която е паметник на културата. В тази част на града Община Казанлък реализира още една идея - преустройство на площта под металните конструкции, северно от Кооперативния пазар, и превръщането й в привлекателен пазар за цветя. Ще се използват всички дадености на интериора и екстериора, като се предвижда направата на алуминиева конструкция, окачен флексибилен таван, рекламни пана и др. С това в Казанлък ще бъде изграден удобен, красив и съвременен цветен пазар.
СТАНДАРТ

Фандъкова: Има напрежение в Общинския съвет

12:04, 06.04.2013 Стандарт Нюз

София. Има напрежение в Столичния общински съвет. Това стана ясно от думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова пред бТВ. Това градоначалникът си обяснява със започващата предизборна кампания. Тя разказа още как оставката й е била поискана от политическа партия на бургаска телевизия, която е искала да се легитимира в София по този начин. Някои от проблмеите на столицата изискват повече време, категорична беше още Фандъкова. Тя разказа как дворните, но не безстопанствени животни са основен проблем и затова е започната кампания за кастрацията им. По отношение на софийския боклук стана ясно, че първият е етап на завода работи експериментално, а компостиращи инсталации ще функционират в края на годината. Фандъкова беше категорична, че кметовете не бива да влизат в листи, за да могат да си вършат работата, особено в пролетните месеци, когато започват активни строителни дейности.
Властта отива на крака при самотните старци

14:19, 06.04.2013, Станка Христова

Екипи от полицаи и социални работници ще помагат на възрастните да излязат от изолацията

Силистра. Специализирани екипи от социални работници и полицаи тръгват на посещения по домовете на самотните старци в отдалечените от градските центрове села на силистренска област.

Целта е да се преодолее социалната изолация на хората, които рядко излизат от къщи и да се гарантира тяхната сигурност и безопасност, обясниха от пресцентъра на МВР в крайдунавския град, по чиято иницатива стартира кампанията.

Ще се провеждат индивидуални срещи с болните и трудноподвижни хора, за да станат ясни на властта личните им проблеми. По време на беседите полицаите отново ще обясняват на старците, как да се пазят от телефонни измамници и на какви други мошенически схеми могат да станат жертва заради наивността си.


24ЧАСА

Фандъкова: Прогнозните сметки за парно не са точни, затова искаме месечни

06.04.2013 11:00; 24 часа онлайн

„Прогнозните сметки за парно не са точни и затова искаме месечни. Така кметът на София Йорданка Фандъкова определи пред bTV взетите мерки срещу високите сметки от „Топлофикация", чиито собственик е Столична община. „По отношението на работата с клиенти „Топлофикация" не прави нищо. Хората искат ясни сметки и да плащат каквото ползват. От най-сериозните искания, които обсъждаме, са месечни сметки и отчитане, а не прогнозни, защото не са точни", каза Фандъкова. Тя поясни, че преди месец са били приети първите мерки, а втория пакет е бил представен на икономическия министър. По думите й той е реагирал веднага със свикване на работна група и скоро ще са готови предложенията за нужните нормативни промени.

Столичният градоначалник заяви, че оставката й е била поискана от политическа партия на бургаска телевизия, която е искала да се легитимира в София по този начин. Тя обясни, че мотивите за оставката - проблемите с бездомни кучета, липса на детски градини и решения за боклука, са само част от политическата кампания, която партиите вече започнаха. По трите „вечни" проблема на София Фандъкова заяви, че се работи, но някои искат повече време, например бездомните кучета. По думите й дворните, но не безстопанствени животни са основен проблем и затова е започната кампания за кастрацията им. По отношение на софийския боклук стана ясно, че първият е етап на завода работи експериментално, а компостиращи инсталации ще функционират в края на годината. „Конкретно предложение да бъда предложена за кандидат-депутат не е имало", каза кметът на София Йорданка Фандъкова в отговор на въпрос дали е получавала предложение за водач на листа на ГЕРБ. „ГЕРБ обсъждаха различните варианти и смятам, че се взе правилното решение. Аз си казах и моето мнение, че кметовете не бива да се включват в листи, за да си вършат работата. Защото за нас е най-важно да си изпълняваме задачите. Ние нямаме време за губене. Представете си два-три месеца и то пролетта, когато започва активният строителен сезон, изпълнението на проектите, които са много сериозни от този програмен период, с европейски средства, не предполага никакво чакане и никакво забавяне, защото това означава загуба на пари", подчерта още тя. След протестите и оставката на ГЕРБ гражданите на столицата са станали по-активни в исканията си, смята Фандъкова. „Станаха по-активни и малко по-смели в своите искания и смятам, че това е много положителен ефект от всичките протести. Хората някак си повярваха, че когато са активни, могат да бъдат решени техните проблеми", допълни столичният кмет.


ДУМА

Във Варна преасфалтираха 4 км за 5 млн. лв.

6. Април 2013, брой 81, Дума

Километър магистрала излиза около 1 млн. лв. според експерти, но на последното си заседание кабинетът на Борисов е отпусна 5 млн. лв. за преасфалтирането на отсечка с дължина 4 км по бул. "Владислав Варненчик" във Варна. По-късно се разбра, че водач на листата на ГЕРБ в града е Лиляна Павлова. Вчера служебният премиер Марин Райков спази "традицията" и тръгна да инспектира строителството на магистрали и пътища. Той пристигна във Варна, за "да се запознае с хода на ремонтните дейности по бул. "Владислав Варненчик". Стана известно, че граждански комитет от Варна е изискал пълната документация за ремонта и разходите по него, но общината не им я е предоставила.
ДРУГИ

Детелина Николова: „Общината – това са хората” не е клише, а отговорност

aip-bg.org ИБ на ПДИ, Брой 3(111), 2013 г.Петромира Кирчева - координатор на ПДИ в ДобричЗа втора година Община град Добрич е на първо място в Рейтинга на активната прозрачност на Програма Достъп до Информация (ПДИ) . Как се постига това разкрива кметът на Добрич Детелина Николова

За втора година Община град Добрич е с най-висок рейтинг на активната прозрачност според проучването на ПДИ. С какво изпреварихте 490 институции в България?

Първото място е може би плод на съзнателните усилия да бъдем открити, да работим с добронамереност и в сътрудничество. Винаги мястото, на което някой се намира, е пряко свързано и със собствените критерии, с организационната и административна култура и добросъвестност. За нас наистина е признание, чест и отговорност да оглавим класация, съгласно критериите на една принципна, обективна и независима организация, каквато е Програма Достъп до информация.

Като член на УС на Националното сдружение на общините как си обяснявате ниския рейтинг на част от общините, а и на част от държавните институции?

Без да ги противопоставям, все пак смятам, че има взаимовръзка между политическите представители и администрацията, тоест т.нар. „субективен фактор”. Има движеща сила, има лидер. Ако и политиците, и администрацията са тази сила, това е добрият, работещ вариант. Ако е по-силна политическата воля, тогава трябва и по-силен контрол. Ако администрацията е водеща, важно е политиците да не пречат. Ако няма мотивация, воля и осъзнаване и у двете страни - има думата гражданското общество. За съжаление, у нас не само ЗДОИ не се спазва в пълен обхват, но и други закони. В България върховенството на закона не е култура! Но предоставянето на информация демонстрира в силна степен уважението към хората и затова то е една много чувствителна област на действие на нормите.

Как постигате това ниво на прозрачност и планирате ли обновяване на общинския сайт?

Стремежът ни е към повече диалогичност и партньорство с хората от общината. Изразът „Общината – това са хората” не е и не трябва да бъде клише, а отговорност на избраните представители на местната общност пред нея. В началото на февруари сключихме договор с фирмата-изпълнител на общинския сайт за технологично подобрение на функционалността, дизайна и администрирането му. В заданието, което подготвихме, са включени промени и подобрения, между които опции за публикуване на още повече информация за многобройните проекти, които общината е спечелила и изпълнява по оперативните и други донорски програми;

нова рубрика Проекти на нормативни актове (макар да нямаше отделна рубрика, досега всички проекти на нормативни актове са публикувани в Новини и там са актуално видими, когато се обявява съответното публично обсъждане); нова рубрика Обяви и съобщения (сега има такива две подрубрики, но след промяната ще се изведе повече обществено значима информация на началната страница), и др. Тоест, въпреки високите оценки за предоставяната информация и услуги сега чрез сайта, критериите ни са още по-високи и предприемаме стъпки за подобрение. Включени са и промени в посока на институционалната идентичност на сайтовете на администрациите. На 28 февруари на сайта ни, в изведеното поле на електронните услуги, стартира новата е-услуга Данъчни задължения - модул за онлайн проверка на данъчни задължения към общината, на базата на внедрения софтуерен продукт за дейностите в направление "Местни данъци и такси". По този начин смятам, че подпомагаме гражданите да изпълнят задълженията си като граждани-данъкоплатци. Нали процесът на отговорност е взаимен?

Какъв е механизмът на поддържане на страницата на общината?

Поддръжката и хостингът са възложени на външна фирма, а администрирането - на екип общински служители, определени със заповед на кмета. За всички рубрики и подрубрики има отговорни длъжностни лица в съответствие с направлението на дейност. Те имат конкретни задължения, срок за публикуване и/или актуализиране на информацията. Контролът е двустепенен. Определено се налага да има контрол, тъй като администрирането на сайта е наред с всички задължения на съответните служители по длъжностна характеристика. Отговорните служители разполагат с информацията, тъй като тя е създадена в тяхното направление на дейност и/или се помества в споделената база от данни (интранет) в локалната мрежа.

Каква е вътрешната координация по активното публикуване – кой отговаря, как се определя каква, колко информация да се публикува и кога?

Сайтът на Община град Добрич бе създаден през 2004 по концепция на екип от служители и одобрена от кмета. През годините страницата неведнъж бе надграждана – след промени в нормативните изисквания, промени в текущия „дневен ред” (например дейностите по проекти с външно финансиране), препоръки на виртуалните посетители. Тази концепция в развитието си определя съдържанието на сайта, а активното публикуване е задължение по споменатата по-горе заповед. При предложени промени за надграждане на сайта, при структурни и персонални промени в администрацията, заповедта се актуализира. На този етап служителите, отговорни за активното публикуване, са 18. Важно е да има хора, които дават идеи, които движат изпълнението им и които активно контролират. Без екипна работа напредъкът е немислим.

Заявленията за достъп до информация мотив ли са за публикуването на нова информация в сайта?

И те са сред мотивите. Отчетите и анализите, които се изготвят, справките за контрол на сроковете на изпълнение на постъпилите заявления – всичко това ни дава допълнителна тематична информация и насоченост. Пример, за който се сещам, е публикуването на заповеди (то е и нормативно изискване), на договори от повишен обществен интерес.

Доколко гражданското общество е коректив в дейността на местната администрация?

При всички взаимоотношения – лични, обществени, институционални – е важно да има повече добронамереност, да не се търси конфронтация. Но доверието е свързано с контрола, така че гражданското общество за нас е и партньор, и коректив. В тази насока активното публикуване включва множеството отчети на нашия сайт. В това число и за постъпили и постъпващи сигнали и предложения от гражданите. Освен гражданското общество, ние сме си „заложили” и други вътрешни корективи. Един от тях е „защитата” на сертификатите по трите стандарта, по които общината е сертифицирана – за качество, околна среда, информационна сигурност.

От началото на протестите в цялата страна се чуха искания за по-голяма прозрачност и откритост в управлението. Как според Вас да се подобри достъпа до информация и да се увеличи прозрачността и отчетността на институциите?

Прозрачното и открито управление да стане осъзната необходимост. Политическите лица и администрациите „да влязат в „обувките” на хората-клиенти, граждани, да се почувстват от тяхната страна. И обратно – общността да има очи и за доброто, да го подпомага и пази. Корективът да не се превръща в пълно отричане. Извън сферата на пожеланията – считам, че по-нататъшното развитие на електронните масиви и бази данни ще даде възможност за публикуване на още повече регистри, на информация като цяло. Стига това да не се превръща в самоцел, а да съответства на изпълнението на това основно гражданско право – правото на информация.


Кметът на Доспат: Ще открием болница в град Доспат

smolyandnes.com Петък, 05 Април 2013

Това заяви Кметът на община Доспат Антим Пържанов днес, цитиран от Вестник на община Доспат. Той допълни, че идеята я обмисля по принцип отдавна, но за евентуално реално откриване на практика се е родила днес. Антим Пържанов съвместно с д-р Красимир Събев управител на новоучреденото дъщерно дружество за Девин на смолянската болница са одобрили идеята да открият болница-филиал на смолянската в град Доспат. Два са възможните варианти за място, където ще е болницата в гр.Доспат – в сградата на бившата В и К или в сградата на ПГ „В.Левски”, която е на 10 етажа и в момента се ремонтира генерално. Това ще кажат органите, от които зависи отварянето на болницата. Кметът на общината се ангажира, че общината ще направи всичко възможно да осигури нормални условия за функционирането на болница в града-ще се осигурят средства както от община Доспат, така и от дарителски кампании. Кметът смята да предложи идеята веднага на предстоящата сесия на Общински съвет – Доспат, който да одобри идеята и да получи пълномощия. Д-р Събев каза, че естествения център за болница по принцип е Девин, но болница в Доспат също би могла да осигури здравна помощ за населението от общините Девин, Доспат и Борино. Проблем за откриване на болница в Девин е липсата на сграда за разкриване на лечебно заведение – сградата на болницата е под възбрани и запори, заради предни периоди. Д-р Събев изрази готовност пред общинските съветници в Доспат да обоснове идеята заедно с Кмета Пържанов. Той каза още, че болницата ще бъде обезпечена със специалисти, защото интерес има – към днешна дата молбите за работа са общо 44.
Хайде ОУП - 76 общини трябва в следващия месец и половина да внесат предложения за общи устройствени планове (цялата статия)

capital.bg 5 апр 2013 Бисера Станева

Точно осем години трябваха на Варна да приеме общ устройствен план на града. С изключение на Бургас другите черноморски общини не се справяха по-добре. Точно в този период обаче се случи "великото презастрояване", когато хотели се издигана на плажа или на дюни, паркове ставаха зони със смесено предназначение и т.н. До голяма степен този хаос се дължи именно на липсата на общи планове, което позволи строителство без мисъл за цялостния ефект от боцването на мол тук, а там жилищен комплекс.

Поставяне на срокове и определяне на наказания. Това се оказа единственият възможен начин да бъдат провокирани общините в България да се заемат с дълго отлаганото планиране на градовете. До 26 май кметовете на населените места, които нямат действащ общ устройствен план (ОУП), трябва да внесат предложение в общинския съвет за изработването му. Срокът е записан в последните промени на Закона за устройство на територията (ЗУТ), които са в сила на 26 ноември 2012 г., и общините са длъжни да се съобразят с него, защото противното би довело да финансова санкция от 10 хил. лв. за кмета. За да не изглежда като просто размахване на тоягата обаче, пак със закон държавата се ангажира да "подпомага ежегодно и със средства от държавния бюджет" финансирането на разработките.

И така - дотук добре. По всичко изглежда, че най-накрая населените места ще се сдобият с актуални градоустройствени планове, чиято липса през последните години беше най-големият "виновник" за хаотичното строителство, презастрояването, "отхапването" на гори, земеделски земи и дори природни забележителности тук-там из страната.

Строй се, преброй се

Попаднали под заплахата да бъдат глобени, един по един, кметовете започнаха да изпълняват изискването на нормативния акт и така вече в доста общини първоначалното решение "ще правим ОУП" е взето. Общо през процедурата до 26 май трябва да преминат 109 общини. Толкова поне са местата без градоустройствена разработка според проучване, направено от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) именно по повод на тази промяна в ЗУТ. Данните сочат още, че 33 общини са започнали процедури за изработване на плановете си и се намират на различни етапи от подготовката им. Други 117 пък имат общи устройствени планове за цялата или за част от територията си, като седем от тях са приети през последните две години.

Според експертите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) тези данни показват, че "състоянието на плановата готовност е незадоволително". Не дотам песимистично гледат от сдружението на местните власти. "Положението не е толкова трагично. Все пак министерството периодично е подпомагало общините и към момента една трета от тях имат общи устройствени планове, като някои от тях са съвсем актуални", коментира изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова. Тя смята, че местните власти са отговорни и ще се съобразят със законовото изискване и срок. Остава обаче по-важното решение - как държавата ще изпълни своя ангажимент и ще подпомогне изработването на плановете.

Цената на изработването на един общ устройствен план за по-малка до средна община може да е между 300 и 400 хил. лв. в зависимост от територията, населението и редица други фактори. Ето защо финансирането е и основният въпрос, който задават кметовете, особено на по-малките населени места. От всички 109 общини едва пет смятат, че ще могат да финансират сами плановете си, за което са заложили и необходимите средства в бюджетите си. Всички останали обаче са категорични, че имат нужда от финансова подкрепа. В повечето от досега взетите решения на общинските съвети категорично е записано, че кметът трябва да проучи възможностите за осигуряване на външно целево финансиране, ако не за цялата разработка, то поне за част от дейностите. На помощ от държавата разчитат и почти всички кметства, които вече работят по общите си устройствени планове. От регионалното министерство казват, че общо 135 общини са заявили желание да получат финансова помощ.Милион наужким

Държавата формално, изглежда, е изпълнила своята част от процеса. В Закона за държавния бюджет за 2013 г. са предвидени средства в размер на 1 млн. лв., които трябва да се предоставят на регионалното министерство и да се разпределят между общините за финансиране на плановете им. "Този ресурс е минимален, но ние се съгласихме с него. Все пак тези средства биха могли да помогнат на по-малките и най-затруднени населени места да стартират процеса и да подготвят първоначално необходимите документи - задание и опорен план", казва Чавдарова.

От МРРБ също признават, че предвидените средства, ако бъдат осигурени, са недостатъчни. Именно тук идва проблема - пари има планирани, но реално ги няма. Причината е отказ от страна на Министерството на финансите да бъдат преведени средствата, аргументирано със "строгата фискална политика и ограничените възможности на държавния бюджет". Кметовете са убедени, че средствата, които на тях са им необходими за общите устройствени планове, са далеч по-малко и в пъти по важни от тези, които се дават например за реклама на цифровизацията.

Все пак вратата не е напълно затворена, защото искането за този 1 млн. лв. може да бъде подновено сега, през второто тримесечие на годината. В зависимост от изпълнението на бюджета парите могат й да бъдат получени. "Ще подновим диалога сега и при служебното правителство, защото тези средства са нужни, за да може общините да стартират навреме процеса по изработването на плановете", категорична е Чавдарова.

След изборите разговорите ще продължат и със следващите управляващи, тъй като от сдружението на общините са категорични, че ще настояват през 2014 и 2015 г. да бъде осигурена по-съществена сума за финансиране на устройствените планове.

1 януари 2016 г.

Това е датата, на която ще влязат в сила приетите с "отложен старт" разпоредби на Закона за устройство на територията, които поставят ограничения за застрояване там, където няма общ устройствен план. Съдейки по това, е очевидно, че държавата очаква всички разработки да бъдат готови до началото на 2016 г.

Шанс този срок да бъде спазен е изработването на общите устройствени планове да бъде възложено в близките месеци. Дори и така обаче пак не е сигурно, че общините ще бъдат готови до определената дата, тъй като обикновено от избора на изпълнител до изработването, съгласуването и одобряване на даден общ устройствен план минават поне три години. При това ако няма обжалвания или връщане за преработка на части от плана.
Световната банка не ще да ни плаща ДДС

monitor.bg 06.04.2013 Красимира Янева

Световната банка не иска да плаща ДДС за извършени консултантски услуги по проекти за усвояване на европейски средства. Това е съобщил финансовият министър Калин Христов на заседанието на правителството в сряда, става ясно от стенограмата. „Ние не можем да се съгласим като страна да освободим от ДДС конкретна услуга, предоставена от международна финансова институция, тъй като, първо, третираме неравноправно частни фирми, които предоставят услуги. И второ, по принцип данъчната политика е да няма освобождаване от ДДС”, казва Христов. Той уточнява, че Световната банка не дължи налога, когато изпълнява международни договори. В случая обаче институцията предоставяла средства на конкретни фирми и затова не можело да не плаща налога. Министърът по еврофондовете Илияна Цанова обаче контрира, че ДДС трябва да се плаща от бенефициента на услугата, т.е. българската държава.
В Минерални бани предприемат мерки срещу изсъхналите гори

Публикация 06 април 2013 08:38 gissen

19 решения бяха заложени в проекта за дневен ред за поредното заседание на общинския съвет в Минерални бани. Непосредствено преди заседанието към тях бяха добавени още 8 и така дневния ред набъбна до 37 точки. Съветниците се произнесоха по докладна записка относно дарение към „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов д.м.” Община Минерални бани ще се включи с дарение от 1 000 лв. за паметен знак на проф. д-р Желязко Христов. Докато обсъждаха това решение общинарите се обединиха около идеята да бъде създаден фонд за подпомагане на талантливи деца. На следващото заседание на местния парламент решението ще бъде внесено като докладна.

Другото дарение върху което дадоха положително становище местните парламентаристи касаеше горива за нуждите на полицията. Съветникът Илиан Петров предложи като добавка в решението да бъде добавено полицейското управление да отчита работата си пред местния парламент веднъж на всеки шест месеца, като идеята бе приета с пълно мнозинство.

Местните парламентаристи одобриха осигуряване на превоз за децата от с. Винево на възраст от 3 до 5 години до ЦДГ „Райна Княгиня” в с. Караманци. Изпълнението на концесионните договори също бе тема на разискванията. Спешни мерки за оползотворяване на изсъхналата иглолистна дървесина в горските територии на община Минерални бани предложи кметът Мюмюн Искендер. Той допълни, че екопроблемът засяга още няколко родопски общини, а Минерални бани е една от най-слабо засегнатите. Въпреки това нещата трябва да се решат, като дървесината се оползотвори преди да се е похабила напълно.
Община Девин предоставя услугата „Обществена трапезария”

smolyandnes.com Събота, 06 Април 2013 09:34

Община Девин ще предостави социалната услуга „Обществена трапезария”. От 01.05.2013 год. до 31.12.2013 год., всички лица, които желаят да бъдат включени като потребители на услугата за новия период трябва да подадат Заявление-декларация /по образец/ до Кмета Община Девин. За ползване на услугата от дете се подават документи от неговия законен представител. Деца, за които е невъзможно да бъде подадено заявление-декларация от законен представител, ползват услугата по реда на чл.20, ал.4, т.1 от Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето. 22.04.2013 год. е крайният срок, в рамките на който лицата следва да подадат в Деловодството на общината Заявление-декларация, придружено със следните документи: медицински (от ТЕЛК или ЛКК); справка за размера на пенсията/дохода; документ за това, че лицето е безработен/учащ се
Имаме ли културен живот в Перник?

zapernik.com 6 април 2013 10:00

Имаме ли културен живот в град Перник? Въпрос, който е спорен що се касае до културо - информационния справочник на миньорското градче. Вече сме 6 - ти април, а в сайта на Община Перник не е публикуван справочникът за месец април. Как може такова нещо? Къде е културата, заради която парадираме, че сме европейски град? КИЦ продължава да работи, но дали е в полза на културния живот в Перник? Електронният справочник за месец март гордо "гледаше" гражданите от страниците на сайта на общината, но и там имаше гафове, които не останаха незабелязани. Според културно - информационния справочник за месец март, 2013 година на 17 март (неделя) трябваше да се проведе пресъздаване на обичая Сирни Заговезни - "Прочка" от 10:30 часа в народно читалище "Пробуда" в квартал "Бела вода". Събитието се е състояло няколко дни преди обявената в културния календар дата. На 21 март (четвъртък) от 12 часа в местността "Манастира" трябваше да се проведе посрещане на пролетта и избиране на "Мис Пролет". Това мероприятие се състоя няколко дни по - късно (на 24 март), но промяната не беше отбелязана в културния гайд. Читатели, според вас може ли да има истински културен живот в Перник като в програмата му е някаква бъркотия?
Център за деца и младежи с увреждания правят в Смолян

rodopinews.com събота, 06 април 2013 10:21

В Смолян започва изграждането на Център за деца и младежи с увреждания от семеен тип, съобщиха от общината. Проектът „Подай ръка” се реализира от община Смолян и е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие”. Стойността е 820 991,47 лева, посочи Захариев. Сградата се намира в терен общинска собственост до детската градина в ЖК „Петровица”, в смолянския квартал Устово. Бъдещият център ще се посещава от 14 деца с увреждания от 3 до 18 години. Проектирането е според изискванията. По проекта са предвидени стаи за почивка, занимални, трапезария, стаи за игри и санитарни възли, изцяло съобразени за нуждите на децата с увреждания. След приключването на този проект община Смолян ще кандидатства отново по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” за осигуряването на средства за развитието и функционирането на центъра.
Община Ценово ще кандидатства с проект по ОП "Административен капацитет"

ruseinfo.net 06 Април 2013 12:26:39

Общински съвет - Ценово подкрепи кмета на Община Ценово да кандидатства с проектно предложение по оперативна програма „Административен капацитет”, приоритетна ос 1 „Добро управление”, подприоритет 1.3 „Ефективна координация и партньорство при разработване и провеждане на политики”, бюджетна линия BG 051PO002/13/1.3-07. Дейностите по проекта отговарят на приоритетите на Плана за развитие на Община Ценово 2007 – 2013 г.
Районна отоплителна централа предвидена по Програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива 2013 – 2015 г. в Ценово

ruseinfo.net 06 Април 2013 12:28:24

Общински съвет – Ценово прие Програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива 2013 – 2015 г. Енергопотреблението за осветление на улици и площади на територията на Община Ценово е 397 хил. квт на стойност 68 760 лв.

Във всички населени места уличното осветление е с двойнотарифно отчитане на ел. енергията. С цел по голяма осветеност и икономия на енергия през 2010 година Общината подготви проект за поставяне на Соларно улично осветление по всички населени места, който вече е финансиран на 50%. Новите осветителни тела ще бъдат поставени по централните улици на населените места пред училища, детски градини, площади и др. През миналата година разходите за улично осветление възлизат на 41844,72 лева за 270 848 квт. Нискокачествените горива (въглища, брикети и дърва) се използват широко за битово отопление в къщите и апартаментите. Употребяваните печки не са с контролирано горене и емисиите на неголяма височина в гъсто населените райони могат да причинят силно замърсяване на въздуха. През зимния период с тихо време (слаб вятър) и температурна инверсия, битовото отопление без съмнение причинява проблеми с качеството на въздуха. За съжаление не е сигурно кога ще бъде газоснабден частният сектор. Тъй като горивата за битови нужди (въглища, брикети, дърва) са много по-евтини, те остават предпочитано гориво за отопление.

Община Ценово разполага с покривни конструкции с огромна площ - 15 000 м2, което представлява огромен неизползван потенциал за производство на фотоволтаична енергия. От практиката е известно, че коефициента на използваемост е над 0.6 като от 1кВт монтирана мощност в урбанизирана територия се добиват средно над 1000 кВтч годишно. Следователно, потенциалът на общинските покриви е 1 350 kВт.

Община Ценово попада в Зона А: зона на нисък ветроенергиен потенциал.

Характеристиките на тази зона са: • Средногодишна скорост на вятъра: < 4 m/s; • Енергиен потенциал: 100 W/m2 ; ( по-малко от 1000 kWh/m2 годишно); • Средногодишната продължителност на интервала от скорости Σ τ 5-25 m/s в тази зона е 900 h, което е около 10 % от броя на часовете в годината (8 760 h).;

Изграждането на ветро парк за собствено ползване не би била целесъобразна инвестиция, но при инвеститорски интерес, община Ценово би съдействала в издаването на нужните разрешителни за изграждане на съоръжението.

Водостопанската система на община Ценово е представена от дейностите по водоснабдяване и стопанисване на водохранилищата. Количеството на повърхностните води на община Ценово се изчислява като сума от повърхностните води, които се генерират на територията й главно от валежи и количеството води, влизащи в общината, чрез р.Янтра и р. Дунав.

Реките в региона се характеризират със значително променливо пълноводие, което започва от средата на месец февруари и е с продължителност до месец юни.

В Националния план за действие за насърчаване на влизането и развитието на устойчив автомобилен транспорт, включително на електрическата мобилност в България за периода 2012-2014, който е внесен на обсъждане в Министерски съвет са заложени и стимули при закупуване на електромобили. Община Ценово може също да въведе стимули и да засили интереса към електроавтомобилите.

Част от Енергийните одити на сградите са послужили при кандидатстването на Община Ценово за безвъзмездни средства към различни програми с проекти с които

една част от сградите са ремонтирани, а на други предстои започването на въвеждане на мерки за енергийна ефективност. През 2009 година бяха приложени мерки за енергийна ефективност в няколко сгради общинска собственост:

1. Със средства по проект Красива България 2009 е ремонтирана част от сградата на Общинска администрация – Комбинирана административна сграда с. Ценово

2. Със средства от Министерство на Финансите – Финансова помощ за общини с дефицитен бюджет – целева субсидия е направена подмяна на част от дограмата на Кметство с. Джулюница, монтирана нова отоплителна инсталация на ЦДГ – Ценово - Филиал „Щастливо детство” с. Долна Студена и ремонт на помещение за домашен социален патронаж с. Караманово;

3. Към 28.12.2009 година приключи ремонта на ОУ „Христо Ботев” с. Ценово – Подмяна на дограма, външна топлоизолация подмяна на котел на парна инсталация и радиатори в сградата на училището – Финансирането е от Програма ФАР на ЕС. В началото на м. Март – Април 2010 година бяха извършени строително

ремонтни работи на всички действащи детски градини и сградите на основните училища в Караманово, Долна Студена и Новград. Финансирането е по ОП „Регионално развитие 2007-2013”

С проектите се цели осигуряване на общинската образователна инфраструктура с високо ниво на енергийна ефективност, допринасяща за устойчиво местно развитие на община Ценово.

Постоянното поскъпване на течното гориво в международен план и съответно в България, налага да се мисли за възможна замяна с алтернативно, по-евтино гориво. Една такава възможност е смяна на горивната база от нафта на пелети като възобновяеми енергийни източници, получавани от отпадни продукти на земеделието или горското стопанство, което е достатъчно добре развито в Община Ценово. Досега са провеждани само мероприятия за енегийно саниране на сградите, като не на всички общински сгради е подменена дограмата, а само на част, по различни проекти.

На мястото на съществуващата отоплителна инсталации на твърдо гориво и на нафта да се изгради мини Районна отоплителна централа, която да захрани с топлинна енергия общински сгради във Ценово, като ще се използват пелети, собствено производство. За целта ще се монтира технологична линия на територията на фирма от ОЮК, която ще се състои от следните основни компоненти: • Дробилки - 1 броя, с обща производителност от 400 - 450кг/час; • Сушилна с двойна пещ - 1 брой, с производителност от 500 - 800 кг/час; • Формираща машина за пелети – 1 брой с общо от 250 - 300 кг/час.;

Основната суровина за производството на пелети ще бъде отпадъчни материали от дърводобива на фирмата, които са около 1500 т годишно. На мястото на котелната инсталация на нафта ще се монтират два котела TRMO 750 с топлинна мощност 1487 квт. При този вариант отпада изграждането на допълнителна топлопреносна мрежа от 700 м и остава само разпределителна мрежа от РОЦ до съответните консуматори. Също така отпада и производството на електроенергия на когенерационен принцип, което ще влоши общото КПД на системата. За целта следва да се изгради и топлоснабдителна мрежа до съответните сгради.

При реализация на проекта в този вариант, със собствено производство на пелети, ще се оползотворяват черупки и стебла, дървесни стърготини, стеблата на слънчогледите, отпадъци при производството на тютюн, пшеничена слама, люспите от соеви зърна и ориз, отпадъци от горите – храсти, клонки, дървесна кора и още много различни селскостопански отпадъци.


Спечелен проект от Община Ценово включва разработка на маркетингова стратегия за развитието на туризма

ruseinfo.net 06 Април 2013 12:29:53

През aвгуст 2012 година Община Ценово подготви проект за кандидатствне за финансиране пред Разплащателна агенция на Държавен фонд „Земеделие”по Мярка 313 „Насърчаване на туристическите дейности” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. (ПРСР). Проектът беше одобрен и Кметът на Общината подписа Договор № 18/313/00224 от 19.11.2012 г. за «Експониране на етнографското наследство и природните забележителности на община Ценово с прилагане на компютърни технологии”.

Една от дейностите заложени за изпълнение чрез проекта е да се разработи Маркетингова стратегия за развитието на туризма в Oбщина Ценово, включително и насоки за създаване на туристическа марка; да се определят необходимите маркетингови и информационни материали. Маркетинговата стратегия трябва да обедини всички дейности в проекта като определи изходни условия за тяхното изпълнение. В резултат на изпълнението на маркетинговата стратегия трябва да се определят

необходимите действия за превръщане на забележителностите и маршрутите в търговски продукти, както и осигуряване на разгласата на тези продукти.

Слагат още 300 камери в София, ще гледат гарата, подлези и стадиони

blitz.bg, 6 апр. 2013, 12:39

До края на октомври видеонаблюдението в София ще се разшири с още 300 камери. В момента устройствата на територията на града са над 3400.

В обсега на видеонаблюдението влизат повечето централни булеварди, всички ремонтирани подлези, градинки, паркове, както и над 200 училища и детски градини.

Целта на общината е да засили сигурността на всички места в града, където има концентрация на голям поток от хора. Затова камери ще се слагат поетапно през цялата година .

„За нас новите неща ще бъдат изграждане на видеонаблюдението в зоопарка, пешеходната зона по „Мария Луиза", където обхваща двете гари и Нови искър, отдалечен район. Там имаме идея освен общинска полиция да има и видеонаблюдение в централната част на Нови искър”, обясни пред bTV Красимир Димитров от общинския отдел "Обществен ред и защита при бедствия".

Кръстовището пред 5-та градска болница ще бъде едно от местата, което до есента ще бъде под постоянен видео контрол.

Статистиката е категорична - на местата с видеонаблюдение престъпността спада с до 80%, а нерегламентираната търговска дейност изчезва.

„Незаконна търговска дейност, главно на това се обръща внимание, защото е сезонно. По-хубаво е времето и започват да излизат разни търговци”, обясни Никола Захариев от „Оперативен дежурен център и видеонаблюдение” към Столична община.

Шествията на футболните фенове вече ще се следят от униформените, които охраняват мачове. Полицейския щаб на националния стадион ще получава картина в реално време за обстановката около спортното съоръжение и в "Борисовата градина".

Камери ще бъдат поставени и в 15 подлеза на бул. "Ботевградско шосе", Там ще се намира и първият периферен център за видеонаблюдение, който ще работи в синхрон със централата.
Предстои изменение и допълнение на Наредба № 2 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество във Ветово

ruseinfo.net 06 Април 2013 13:06:07

В деловодството на Общински съвет – Ветово постъпи проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, придружен с предложение за приемане на наредбата. Вносител на предложението е инж. Георги Александров Георгиев–Кмет на Община Ветово.
Георги Кадиев: Прокуратурата не иска да разследва Фандъкова заради Карат-С

society.actualno.com 06.04.2013 14:07

Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство по случая „Карат-С”, подаден от Георги Кадиев. Това съобщи самият общински съветник от БСП.

Според Кадиев реалната причина за отказа да се разгледа неговия сигнал е, че вече има подаден сигнал от Столична община. Двата сигнала са разгледани, като този на столична община е срещу одитиращата фирма по случая.

Случаят „Карат-С” нашумя след като стана ясно, че Столична община щеше да плати на превозвача неправомерно висока лихва в размер на 3.3 млн лв. След проверка се установи, че действително дължимата лихва е 630 хил. лв. т.е. щели са да бъдат надплатени 2,6 млн. лв. на „Карат-С”.

Кадиев обаче посочва, че неговият сигнал е подаден срещу кмета Йорданка Фандъкова и срещу заместник-кметовете Любомир Христов и Дончо Барбалов и е абсурдно да се приравнява със сигнала на Столична община т.е. точно на хората, срещу които общинският съветник на БСП сезира прокуратурата.

Един от аргументите на прокуратурата да не образува производство е, че грешката за начислената неточно лихва е намерена и не е допуснато ощетяване на общината. Да, грешката беше намерена, но от опозицията едва след като мнозинството на ГЕРБ вече бяха приели доклада, казва Кадиев. Това по никакъв начин не намалява отговорността им.

Друга причина за сезиране е и следното изявление на прокурор Аранудова, която е отговорила на Георги Кадиев защо не е приет сигнала му: "Договорите са сключени на цена 3,56лв за километър, въпреки че до този момент общината е заплащала много по-ниска цена на общинския превозвач."

Това само по себе си е признание, че интересите на общината са били накърнени при сключването на този договор и трябва да се направи проверка дали това ощетяване е умишлено и кой носи отговорност за него, казва Кадиев.

От постановлението на прокурор Арнаудова става ясно, че освен договора с „Карат-С” от 2008г. През 2011г. е сключено и друго ощетяващо общината споразумение между общината и частния превозвач, съгласно което Столична община започва да дължи лихви на „Карат-С” за дължимите суми, продължава Кадиев. Очевидно в първоначалния договор е липсвала такава клауза и по неясни причини общината приема да увеличи размера на своите задължения към „Карат-С”, завършва общинският съветник от БСП.


Красива "пеперуда" се моли за дъжд в Климент

Plovdivutre.bg 06 април 2013, 14:22Мома облечена в бяла роба и разпуснати коси омилостивява природата

Народният обичай “Пеперуда” пресъздадоха самодейци от село Климент с ръководител кмета Мано Манов, съобщиха от пресцентъра на община Карлово. В ритуала участват момите от селото, които се събират и обикалят къщите, като пеят песента “Дай, Боже, дъжд!”. За “Пеперуда” наричат сиротно момиче. Облечена в бяла роба с разпуснати коси и боса, заедно със своите другарки играят и пеят, обикаляйки къщите с молитви за дъжд. На широка поляна, стопаните подреждат трапеза с постни гозби за почерпка на всички участници.

Този народен обичай се провежда в автентичен вид за втора поредна година в селото. Той е част от проекта на Община Карлово “Обновяване и обогатяване на културния живот чрез организиране и промотиране на културни събития, като главен фактор за изграждане на идентичността и неповторимостта на община Карлово”, финансиран по ОП “Регионално развитие”.
Отварят на открито заседание предложението на подалата оферта фирма за изграждане на океанариум в Бургас

6 април 2013 / 09:32 / Бургас /Галя Тенева, БТА/

Предложението на подалата оферта фирма за изграждане на океанариум в Бургас ще бъде отворено на открито заседание на 8 април. Това ще стане от 15,00 часа в заседателната зала на община Бургас, съобщиха от пресслужбата й. Предвидено е океанариумът да се намира в североизточната част на бургаския парк "Езеро", голяма част от която в момента е неизползваема. Съоръжението трябва да бъде изградено чрез концесия, като бъдещият инвеститор го проектира, изгради и поддържа. В параметрите на концесията са включени: океанариум с аквариуми от черноморски, средиземноморски и океански видове; делфинариум със зала за представления и места за отдих на делфините; аквапарк със закрита и открита част; познавателно-развлекателен комплекс.
Застъпници на роми търсят решение за проблемите им

6 април 2013 / 15:09 / Стара ЗагораРумяна Лечева, БТА/

"Застъпничеството - прекият път за решаване на жилищните проблеми на ромите" е името на проект, спечелен от фондация "Лозенец" и регионалната асоциация на занаятчиите "Технитари". Това съобщиха на съвместна пресконференция в пресцентъра на БТА Александър Крачолов, председател на фондацията и Велчо Кръстев, директор на асоциацията. Стойността на проекта е 20 000 щатски долара и се финансира от Институт "Отворено общество" - Будапеща, Унгария. Проектът е едногодишен и ще се реализира на територията на община Мъглиж до февруари 2014 година. Основната цел е да се подобри социално-икономическия статус на ромите в района, посочи на пресконференция координаторът на проекта инж. Велчо Кръстев. По думите му чрез застъпничество от страна на ромски неправителствени организации ще се повиши обществената информираност и чрез мобилизиране на обществена подкрепа ще се допринесе за промени в местните и национални политики в областта на жилищното настаняване. Сред конкретните цели на проекта са идентифициране на незаконните жилища и терени, обитавани от роми на територията на община Мъглиж; анализ на жилищната политика, текущото състояния на ромските жилища, изясняване на проблемите и предлагане на решения. Председателят на фондация "Лозенец" Александър Крачолов обяви, че по проекта в Мъглиж вече функционира информационен център. Според Крачолов голямата си част ромите не са компетентни по отношение на жилищната политика и амбицията на двете неправителствени организации е в рамките на проекта те да се превърнат в свързващото звено между ромите и общинските и държавни администрации за решаване на проблемите им.
В Чирпан ще строятзавод за преработкана отпадъци

6 април 2013 / 15:26 / Чирпан /Румяна Лечева, БТА/

До края на април ще пристигне инвестиционно намерение за около 15 млн. лева за изграждане на завод за преработка на отпадъци в нашия град, съобщи на пресконференция кметът на Чирпан Кичка Петкова. Според нея тази инвестиция е сериозна, заслужава си и не бива да се отхвърля, понеже тя ще реши основни проблеми в града. Проблемът с неправилното изхвърляне на битови отпадъци и боклуци в общината е наболял от години, посочи Кичка Петкова. Кметът на Чирпан за пореден път напомни на обществеността, че до една година Чирпан ще трябва да извозва всички свои отпадъци на регионалното депо, което ще бъде изградено в село Ракитница.Това ще струва много скъпо на Общината и ще се наложи и повишаване цените на такса смет на жителите, което ще бъде непосилно за нашите съграждани. По тази причина ръководството смята, че е крайно време да се вземе решение и вече са започнали конкретни преговори и обсъждания по въпроса, включително и варианта за изграждане на завод за преработка на отпадъците. По този начин Общината ще се справи с отпадъците и с нерегламентираните сметища в покрайнините на града, а и с изграждането на завода ще бъдат осигурени около 50 работни места за чирпанлии, което за ръководството е изключително важно, тъй като процента на безработицата е твърде висок в нашата община, смята Кичка Петкова. Докато се случи всичко това, ако Общинският съвет даде своето съгласие за реализацията на инвестиционното намерение, ще мине може би година и половина и затова Петкова отново призовава жителите на Чирпан да бъдат добросъвестни граждани и да пазят чиста околната среда.
Парламентаристи решиха: Джамията в Кюстендил става паметник на културата

struma.com 6 април 2013 15:16 Даниел Цветков

Джамията "Фатих Мехмед", в Кюстендил заради собствеността, на която се разгоряха спорове скарали община Кюстендил и представителите на Мюсюлманското изповедание в България става "архитектурен паметник на културата и парк".

Така местния парламент в областния град, със свое решение даде съгласие за изработването на проект с цел промяна в отреждането на имота, за да го спаси.

Решението е съобразно Закона за устройство на територията. Претенции към този имот има Мюсюлманското изповедание в България.

Стотици кюстендилци изразиха с протест позицията си да защитават собствеността на този имот, както и на друг, където е паметника на Ильо Войвода.

Политика с храмове не се прави и никой не трябва да се заиграва с тях, каза кметът на община Кюстендил Петър Паунов по повод разгорелия се спор за това дали да се реставрира кюстендилската джамия "Фатих Мехмед" и дали това е най-подходящият паметник, с който да бъде вписан градът в Книгата на паметниците на културата и архитектурата на ЮНЕСКО.

Докато съм кмет, в Кюстендил действаща джамия няма да има. Тя може да бъде ползвана за музей, както и за всичко друго, тази позиция е заявявана нееднократно от нас като ръководство на община Кюстендил. Нормално е да има дискусии, но те не бива да бъдат прехвърляни върху плоскостта на предизборната кампания, каза Петър Паунов.

Той посочи, че още 2008 година е имало подобни опити, идвали са представители на турската държава, които проверявали дали може да се вкара вода в храма, но е категоричен, че действаща джамия в Кюстендил няма да има.

От Регионалния исторически музей в града излязоха с предложение джамията “Фатих Мехмед” да стане Музей на религиите. Според директора на РИМ - Кюстендил Валентин Дебочички едната от стените на джамията е върху южната крепостна стена на антична Пауталия,. Предполага се, че е построена върху основите на по-стар християнски храм.Идеята ни е в тази джамия, която ще бъде реставрирана с пари на турската държава, да бъде превърната в културен център, който да представи многообразие от ценни паметници на културата от различни периоди от историята на Кюстендил, коментира Дебочички.

Той изрази категоричното си несъгласие джамията “Фатих Мехмед” да стане действащ молитвен храм, въпреки, че никой до сега не е искал подобно нещо и не е декларирал намерения в тази насока.


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница