Нсорб кметове се съмняват в лобизъмстраница1/5
Дата01.06.2018
Размер0.64 Mb.
  1   2   3   4   5
20.02.2014

НСОРБ
Кметове се съмняват в лобизъм

starozagorskinovini.com, Четвъртък, 20 Февруари 2014 14:33, Нина ЙОВКОВА

Кметът на Казанлък Галина Стоянова внесе 4 проекта по програмата, но нито един не беше одобрен. Искат протоколите с оценките на всички проекти на общините по инвестиционната програма на правителството

Заради недоволството от разпределението на паpитe по публично-инвестиционната програма на правителството, вчера се проведе извънредно заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България, в което участва и кметът на Община Казанлък Галина Стоянова.

"Управителният съвет излезе с категорична позиция, в която се разграничава от начина, по който са разпределени средствата от Междуведомствения съвет, и не носи отговорност за това непрозрачно, неравнопоставено и без необходимите критерии разпределение", заяви за "Старозагорски новини" Галина Стоянова.

Тя и колегите й настояват до следващата сряда, когато трябва да се проведе поредното редовно заседание на кабинета, премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов да се срещнат с кметовете. "Имаме конкретни искания към тях: да получим списък на всички входирани в Министерския съвет проекти на всички общини, както и да бъдем информирани дали областните управители с правомощията, които имаха, са си позволявали някаква избирателност при номинирането на проектите", посочи кметът на Казанлък. Градоначалниците се интересуват дали всички проекти са достигнали до оценка в Междуведомствената комисия, както и биха искали да получат протокола с оценка на всички проекти с мотивите - и за одобрените, и за отхвърлените.

"Настояваме да се определи от Министерския съвет допълнителен фонд - общините трябваше да получат общо 350 млн. лева, между тях бяха разпределени 286 млн. лева, тъй че нека остатъкът бъде разделен на експертен принцип само между ощетените общини", призовават кметовете. "И запазваме правото си да искаме отмяна на постановлението за разпределението на тези 286 млн. лева", допълни Галина Стоянова.

Тъй като някои градоначалници не са успели да вземат лично участие във вчерашното извънредно заседание на Управителния съвет на Сдружението на общините, те ще получат позицията по най-бърз начин, за да изработят единното си становище най-късно до петък.


Кметовете ревизират кабинета за „Развитието на регионите"

standartnews.com 17:04 ч. 20.02.14 Красимира Славова

Хасково. Националното сдружение на общините ще ревизира кабинета Орешарски за разпределението на парите по правителствената програма„ Растеж и развитието на регионите". Решението е взето на среща на УС на НСОРБ на 19 февруари в София, съобщи кметът на Димитровград и член на Управителния съвет Иво Димов.

Управителният орган на сдружението е разписало декларация, в която иска от финансовия министър списъка на всички подаден проекти, както и критериите за точкуването им и крайното оценяване.

Сдружението търси от Чобанов и обосновка за отхвърлените проекти.

В декларацията, чийто окончателен текст ще стане ясен в петък, общините настояват и за спешна среща с министър -председателя Пламен Орешарски, както и с финансовия министър Петър Чобанов. Кметовете настояват тя да е не по-късно от дата на следващото заседание на Министерски съвет, което ще е на 26 февруари. След нея кметовете ще обсъдят дали ще поискат преразглеждане на списъка с одобрените проекти, преразпределение на парите по общини или ще настояват за осигуряване на допълнителен финансов ресурс от държавата за районите, които нямат одобрена нито една разработка.

Освен това УС на НСОРБ ще излезе в декларацията и с категоричното изявление, че няма нищо общо с разпределението на парите по общини, въпреки, че председателят на сдружението пазарджишкия кмет Тодор Попов е участвал в обсъждането.

Някои от кметовете се канят да подадат пред ВАС колективен иск за обжалване на акта на МС, тъй като в него имало административни пропуски.

На практика реакцията на кметовете спрямо правителственото решение е своеобразна първа стъпка към децентрализацията, за която толкова много се говори в последните години, коментира Иво Димов. Според него вече е време да се чуе и гласът на кметовете.
Георги Стаменов от ГЕРБ е новият представител на Пловдив в Сдружението на общините

gustonews.bg 20.02.2014 17:16 Таня Грозданова

След като зае заместник-председателското място на ген. Димитър Цветков в Общинския съвет при оттеглянето му от ГЕРБ и вливането в редиците на „България без цензура“, колегата му Георги Стаменов ще го замени и като представител на Община Пловдив в Националното сдружение на общините в Република България. Смяната стана по предложение на групата съветници от ГЕРБ и бе гласувана на сесията днес с 33 гласа „за“ 13 „против“ и без въздържали се.

Разглеждането на точката бе придружено от пререкания, обвинения, иронични усмивки и подмятания от страна на опозицията. Бившият кмет Славчо Атанасов поиска вносителя да посочи мотиви, тъй като в предложението липсват такива, на което Радослава Ташкова от ГЕРБ отговори, че няма да мотивира нищо повече от написаното. Тук се включи Тодор Кръстев от БСП, който предложи да не се постъпва политически и партизански и издигна кандидатурата на колегата му Николай Радев. Той се мотивира така: „Георги Стаменов е млад и амбициозен, което е прекрасно, но не е достатъчно, докато Радев има голям административен опит с 5 мандата като общински съветник“. Предложението на Кръстев не бе прието, а той получи и реплика от Петър Попов от ГЕРБ, който заяви, че социалистите е трябвало да се загрижат за Пловдив, когато правителството е отказало да финансира проектите на общината. Илко Илиев от НИЕ предложи да бъде гласуван отново генерал Цветков на поста, след като от ГЕРБ така и не могат да аргументират какво се е променило. Докато течеше гласуването на това предложение от микрофона се намеси Ясен Михайлов с апел към председателя да спре вота, защото още не е гласувано оттеглянето на Димитър Цветков и той е действащ представител в НСОРБ. Михайлов поиска и подкрепата на юриста Дани Каназирева, която да обясни на колегите си, че ще се забъркат в сложен правен казус и дори могат да нарушат закона. Тя потвърди и процедурата бе прекратена.


Кметовете настояват за спешна среща с Орешарски и Чобанов

УС на НСОРБ излиза с декларация, в която иска ревизия за финансирането на проектите

Красимира Славова, 20 февруари 2014, четвъртък, 19:17 ч.

Управителния съвет на Националното сдружение на общините ще поиска спешна среща с премиера Пламен Орешарски и финансовия министър Петър Чобанов заради скандала по разпределението на парите по правителствената програма "Растеж и развитието на регионите".

Настояването е срещата да се проведе преди следващото заседание на Министерски съвет, което е на 26 февруари.

Решението за това е взето на 19 февруари в София на заседание на управителния орган на НСОРБ, съобщи кметът на Димитровград и член на УС Иво Димов.

Разписана е и декларация, чиито окончателен текст ще стане ясен в петък. В проектния вариант общините искат от финансовия министър да им предостави списъка на всички кандидатствали за финансиране проекти, както и критериите за точкуването им.

Кметовете настояват и за отговор какви са били мотивите за отхвърлените разработки.

Градоначалниците ще изчакат резултатите от исканата среща с премиера и едва тогава ще решават следващите си стъпки: дали ще поискат цялостно анулиране на списъка с одобрените проекти и преразглеждането му, преразпределение на парите по общини или ще настояват за осигуряване на допълнителен финансов ресурс от държавата за районите, които нямат одобрена нито една разработка.ОБЩИНИ

ФОКУС

Пресконференция за разработване на инструментариум за мониторинг при изпълнение на политики на местно ниво ще се проведе в Казанлък

20 Февруари 2014 | 07:57 | Агенция "Фокус"

Казанлък. Пресконференция по проект за разработване и въвеждане на инструментариум за мониторинг и последваща оценка при изпълнение на политики на местно ниво ще се проведе в Община Казанлък, съобщиха от пресцентъра на общината. От 2 декември 2013 година Община Казанлък започна изпълнението на проект „Разработване и въвеждане на инструментариум за мониторинг, контрол и последваща оценка при изпълнение на политики на местно ниво в Община Казанлък”, финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет” - схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG051РО002/13/1.3-07, съгласно Договор за безвъзмездна финансова помощ № 13-13-34/02.12.2013 г. В тази връзка ще се проведе пресконференция по проекта от 11.00 часа в град Казанлък, централна сграда на Община Казанлък, бул. „Розова долина”, зала № 6.
В Благоевград ще се проведе възлагане на обществена поръчка - oсигуряване на охранителни услуги чрез СОТ на обекти на общината

20 Февруари 2014 | 09:46 | Агенция "Фокус"

Благоевград. В Благоевград ще се проведе възлагане на обществена поръчка - oсигуряване на охранителни услуги чрез СОТ на обекти, съобщиха от пресцентъра на общината. От 10.00 часа в зала 101 ще се проведе възлагане на обществена поръчка чрез публична покана по реда на ЗОП с предмет „Осигуряване на охранителни услуги чрез СОТ на обекти на община Благоевград, като има за цел осигуряване на охрана на недвижимо имущество, собствено или експлоатирано от община Благоевград, с цел постигане на сигурност.” Критерий за оценка ще бъде „най-ниска цена.“
Столичен общински съвет прие Доклад на председателя Елен Герджиков

20 Февруари 2014 | 11:12 | Агенция "Фокус"

София. Столичен общински съвет прие доклад на председателя на СОС от ПГ на ГЕРБ Елен Герджиков относно приемане на отчет за изпълнението на Оперативната работна програма на Столичния общински съвет за 2013 година и приемане на Оперативна работна програма на Столичния общински съвет за 2014 година. В срок до 31 юли 2014 година трябва да бъде представен отчет за Оперативната работна програма до този момент, а до 20 декември да бъде представен окончателен отчет за 2014 година. По отношение на изпълнението за 2013 година на програмата, Герджиков каза: „Много ясно е обяснена по-голямата част от докладите защо не са стигнали до зала. Част от тях са свързани със законодателни промени, част от тях са в процес на изработване. По всички предложения се работи. Абсурдно е да гоним някакъв план, или някакви резултати от порядъка на 100%. Оперативната програма, която приема Общинският съвет, няма нищо общо с плановата икономика. В изпълнението на програмата няма как да напиша нещо друго, освен чистата фактология”.

Панайот Бончев, заместник-председател на СОС от ПГ на БСП, заяви: Аз смятам, че и ние всички тук с вас сме солидарно отговорни – нито контрол, нито проверка. Дайте да си вършим работата, каза още той.

Общинският съветник Атанас Атанасов от ДСБ заяви: Разумно беше да се направи отчет за неизпълнените 15 - 16 точки, за да изследваме и изясним причините, какво не е изпълнено и кой не си е свършил работата. Мисля, че трябва отчетът да се изпълни отделно. Не чухме от г-жа Фандъкова кои са лицата, които не са си свършили работата. /Веселина СТАНЧЕВА
Селата в община Стара Загора активно участват в кампанията „За чиста околна среда 2014“

20 Февруари 2014 | 16:52 | Агенция "Фокус"

Стара Загора. Селата в община Стара Загора активно участват в кампанията „За чиста околна среда 2014“, съобщиха от пресцентъра на общината. Почти половината от селата в община Стара Загора участват с проекти в обявената от Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) Национална кампания „За чиста околна среда - 2014 година“ на тема „Обичам природата – и аз участвам “. За реализиране на всеки от класираните проекти ще бъдат предоставени средства в размер до 10 000 лева ( с вкл. ДДС ). До обявения краен срок за получаване на заявленията в деловодството на ПУДООС - 21.02.2014 г., проекти са представили 24 села. Критериите за оценка и подбор на проектите включват и обществено участие – в т.ч. доброволен труд, подкрепа от гражданите , живущи в предлаганите за облагородяване райони , частни лица и фирми, неправителствени организации и др., както и оригиналност на идеите. С най-висока оценка ще бъдат оценявани проекти, които в най-голяма степен показват приобщаване на гражданите към проекта, вменяване на дългосрочни задължения и постигане на определени резултати от участващите в проекта. Активно участие на жителите от съответното населено място, както при самото създаване на идеята, така и при подготовката за кандидатстване и изпълнението на предвидените дейности за реализацията му, също дават преднина при оценката. Целта на кампанията е повишаване на екологичната култура и навлизане на съвременните тенденции в сферата на опазване на околната среда . С доброволния труд на гражданите ще се осъществи залесяване и зацветяване на почистени площи, създаване и възстановяване на зони за отдих, ремонтиране на детски и спортни съоръжения и други. Крайната дата за реализация на дейностите по кампанията е 28 ноември. Резултатите от извършеното класиране на постъпилите Заявления ще бъдат обявени в срок до 04 април на електронния сайт на Министерство на околната среда и водите.
В община Созопол започва плащането на местни данъци и такси на недвижимо имущество и моторни превозни средства

20 Февруари 2014 | 17:28 | Агенция "Фокус"

Созопол. В община Созопол започва плащането на местни данъци и такси на недвижимо имущество и моторни превозни средства, съобщиха от пресцентъра на общината. Община Созопол уведомява всички собственици на недвижимо имущество на територията на Община Созопол и моторни превозни средства с постоянен адрес на собственика на територията на община Созопол, че от 4 март започва събирането на местни данъци и такси за 2014 година. Всички собственици на превозни средства с мощност до 74 киловата, включително с действащ катализатор или екологични категории Евро 3, Евро 4, Евро 5, Евро 6, автобуси, товарни автомобили, седлови влекачи с ремарке, снабдени с двигатели,отговарящи на екологична категория Евро 3 ,Евро 4, Евро 5, Евро 6 или EEV преди плащане на текущия данък превозно средство да представят документ за удостоверяване на горните обстоятелства. Плащането става на касите на отдел „ПМДТУ” в Созопол от 8.30 до 15.30 часа и в Черноморец – Кметство от 8.30 до 17.15 часа и в кметствата по населените места на общината. Плащането може да стане с пощенски запис за данъчно плащане в пощенски клон или по банков път – ТБ ИНВЕСТБАНК, IBAN BG63IORT73788411156200, BIC IORTBGSF. Тел. за справки: 0550 25778 - каса; 0550 25795 – инспектори.
РАДИО ФОКУС

В Симитли дискутираха въздействието върху околната среда на регионално депо за отпадъци край Благоевград

20.02.2014 09:27 / Благоевград / Новини

Симитли. В Симитли се проведе обществено обсъждане на доклада по Оценка на въздействието върху околната среда на проекта за регионално депо за отпадъци край Благоевград, съобщиха от пресцентъра на общината. В заседателната зала на общината, институциите, ангажирани по оценката успяха да изкажат мнения, предложения и препоръки. Преди общественото обсъждане на доклада за инвестиционно предложение: “Изграждане на регионална система за управление на отпадъците, регион Благоевград, обслужваща общини Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево”, той бе на разположение на заитересовани лица в сградата на община Симитли. Присъсващи на общественото обсъждане бяха екипа, изготвил доклада за ОВОС, представители на Община Благоевград, Регионална инспекция по околна среда и води–Благоевград, кметове, кметски наместници на селата в Община Симитли, както и представители на общинска администрация и Общински съвет –Симитли.

Екипът специалисти подробно разясни доклада по време на обществения форум.


Общо шест двойки с репродуктивни проблеми от Пазарджишко очакват бебета след общинско финансиране по метода ин витро

20.02.2014 11:08 / Пазарджик / Новини

Пазарджик. Общо 12 двойки с репродуктивни проблеми получиха финансова помощ от общинския бюджет в размер на 3 000 лева за ин витро процедури, съобщи за Радио „Фокус” – Пазарджик д-р Красимир Темнилов, председател на Комисия „Ин витро” към община Пазарджик. От тези двойки шест вече очакват своите бъдещи деца. По решение на общинските съветници тази година парите за фонд “Ин витро” бяха увеличени до 50 000 лв. Очаква се около 20 двойки от община Пазарджик да получат финансиране. На свое заседание от 19 февруари 2014 година Общинската комисия "Ин витро" взе решение за облекчаване на процедурата за кандидатстване на двойки с репродуктивни проблеми. Бяха разгледани предложения за промяна в правилника, приет с решение на Общинския съвет, касаещи облекчаване на процедурата за кандидатстване и промени в сроковете за одобрение и получаване на финансирането от страна на общината. Всички предложения, направени от представителят на фондация "Искам бебе" Елена Попова бяха одобрени от комисията"Ин витро". Предстои те да бъдат внесени за приемане на заседание на Общинския съвет, уточни д-р Темнилов. В комисията участват социални работници и здравни специалисти. /Албена ЖИЛЕКОВА
Николай Апостолов, ГЕРБ - Варна: Промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие запазват работни места

20.02.2014 11:37 / Варна / Новини

Варна. Рестрикции налагат изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Това каза за Радио "Фокус" - Варна народният представител от ПП ГЕРБ Николай Апостолов. Вносител на законопроекта са депутатът от Бургас Снежина Маджарова и група народни представители от Варна и Добрич. Сред тях са и варненските депутати от ПП ГЕРБ Николай Апостолов, Павел Христов и Пламен Манушев. Николай Апостолов посочи, че според сега действащия закон, с последна редакция от 15 март миналата година, е предвиден рестриктивен елемент по отношение на поставянето на преместваеми обекти на територията на Зона А и Зона Б по Черноморското крайбрежие. В тази му редакция законът допуска в Зона А да бъдат поставяни само обекти от градското обзавеждане - спирки, пейки, осветление, чешми. Гратисният период от една година, предвиден в закона, изтича. Това означава, че всички обекти, които са монтирани в съответните зони, трябва да бъдат премахнати. Става въпрос и за обекти, които предлагат разхладителни напитки, сладолед и плажни принадлежности. Според Николай Апостолов това ще има отрицателен ефект върху икономиката на черноморските общини. "Това би довело до закриването на работни места, а общините ще бъдат лишени от приходи, което е недопустимо в условия на криза. Освен това, ще бъдат възпрепятствани и различни обществени прояви, които в летния сезон черноморските общини организират на брега на морето", допълни Николай Апостолов. Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие вече бе гласуван на първо четене в Народното събрание.

/Марияна ВАЛЕНТИНОВА


Откриха мултифункционална спортна площадка в Община Ракитово

20.02.2014 12:51 / Пазарджик / Новини

Пазарджик. Откриха мултифункционална спортна площадка в Община Ракитово, съобщиха от пресцентъра на общината. В 10.00 часа беше открита мултифункционална спортна площадка – за тенис, баскетбол и футбол, в Ракитово. Новото спортно съоръжение се намира в двора на СООУ „Хр. Смирненски” и е по проект на Община Ракитово, с изпълнител „Елит строй-98”-ЕООД. След водосвета, площадката откри кметът на общината Любомир Петков, в присъствието на председателя на Общински съвет-Ракитово Валентин Хаджимосков, общинските съветници, кметовете на Костандово и Дорково - Ясен Шишеков и Николай Ковачев, директори на училища, настоящи и бивши и спортни деятели. Председателят на ФК „Левски” Ракитово Ангел Ангелиев поднесе първият подарък – предлати билетите за първите десет срещи. Технически площадката бе открита с футболната среща между отборите на СОУ „Св. Климент Охридски” и ОУ „Христо Ботев”-момчета, като кметът би първия удар. Таксите за ползване на площадката са както следва:Таксите за ползване на новостроящата се мултифункционална спортна площадка в СОУ „Хр. Смирненски” са както следва:

През учебната година - до 15.00 часа, площадката ще се ползва безплатно, по график от всички общински училища. През останалото време, както следва: в делнични дни по време на учебната година след 15.00 часа, в почивни дни по време на учебната година от 10.00 до 19.00 часа и по време на летния сезон от 10.00 до 21.00 часа. Ще се заплаща такса в размер на 10.00 лева на час - за футболното игрище, баскетболното игрище и за тенис игрището.


Кметът на Смолян Николай Мелемов преряза лентата на новия кукления театър

20.02.2014 16:02 / Смолян / Новини

Смолян. Кметът на Смолян Николай Мелемов преряза лентата на новия куклен театър, който се открива днес в сградата на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов” – Смолян, предаде репортер на Радио „Фокус” – Смолян. На събитието присъства и секретарят на община Смолян Момчил Николов. „Още едно помещение в нашата прекрасна сграда осмисля своето съществуване и то по най-добрият и смислен начин. Надявам се да бъде от полза на родители, на баби, дядовци и педагози и най-вече на децата, които тук да се пренасят в света на приказките, да има много приятни емоции, като освен всичко друго има и възпитателен ефект. На добър час”, каза Мелемов преди да пререже лентата и да влезе в залата. Директорът на театралната сграда Адриан Петров приветства посетителите и заяви, че тази идея му е хрумнала преди два месеца благодарение на техническия екип на сградата на театъра. „Идеята да създадем една школа за куклен театър под ръководството на Искра Йосифова и Деси Минчева да можем да реализираме куклени театрални спектакли, с което да можем да започнем отново да си възпитаваме младото поколение на това какво е театър и има ли то почва у нас”, каза Петров. По неговите думи сега остава и голямата надежда в някои от следващите поредни сряди Министерството на културата най-после да се решат и да извършат това, което е необходимо, за да се възстанови Родопският драматичен театър. Петров каза още, че по решение на общината децата от детските градини, когато посещават представленията в залата да заплащат символична цена от 1 лев, а за Детските утра, които ще се правят в събота и неделя ще бъдат на цени от 2.50 лв. и 3 лева. В момента се играе детския спектакъл „Жълто” на актрисата Деси Минчева. /Даниела БОЙКОВА
ДАРИК НЮЗ

Разпределят дивидента от общинските търговски дружества

20 февруари 2014 06:54 | Виктор Кадири | Дарик Пловдив|

Регламентът за разпределянето на дивидента от търговските дружества, собственост на община Пловдив ще бъде гласуван на днешната сесия.

Очаква се в хазната на местната администрация да постъпят около 300 хил. лв. Според ресорният зам.-кмет Розалин Петков общината се е отказала от част от парите, които й се полагат, което обяснява защо сумата е толкова малка.

Администрацията ще получи пари само от Икономическа зона Пловдив – 160 хил. и 140 хил. от част от здравните заведения.

Дивидентите от Белодробна болница, МБАЛ „Св. Панталеймон“ и Комплексния онкологичен център, няма да бъдат взети от общината, а ще бъдат използвани за покриване на стари задължения, закупуване на апаратура и укрепване на материалната база.


Общината и реститути си поделят „Снежанка“ на Малката главна

20 февруари 2014 07:20 | Виктор Кадири | Дарик Пловдив|

Община Пловдив и реститути ще си поделят бившият Детмаг „Снежанка“ на Малката главна. Това става ясно от предложението на зам.-кмета Димитър Кацарски, което ще бъде гласувано на днешната сесия на общинския съвет.

Ако то бъде прието, местната администрация ще получи 60% от обекта под формата на магазин на 2 етажа и склад на стойност над 340 хил. лева.

Останалите 40% ще бъдат поделени между 35 реститути, наследници на семейства, които са притежавали сграда на същото място преди комунизма. Сред реститутите е и бившият областен управител Гьока Хаджипетров и част от фамилията му.


Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво
News -> Г бнр деница Караджова: Около 90 милиона евро са замразените от ек средства по оп "Регионално развитие"


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница