Нсорб мосв с "отстъпка" за общините от отчисления за отпадъцистраница1/4
Дата02.06.2018
Размер0.61 Mb.
  1   2   3   4
14.04.2013

НСОРБ
МОСВ с "отстъпка" за общините от отчисления за отпадъци

banker.bg 14.04.2014 12:26

Министерство на околната среда и водитеще освободи общините от дължимите отчисления за количествата депонирани отпадъци. "Отстъпката" обаче важи само за събраните отпадъци по време на мащабното почистване на страната в кампанията "Да изчистим България за един ден".

"На 26 и 27 април 2014 г. общините ще бъдат освободени от дължимите отчисления за количествата депонирани отпадъци, за да бъдат насърчени да организират събирането на отпадъка от своята територия", се казва съобщение на пресцентъра на министерството. Предстои министър Михайлова да изпрати писма всички кметове на общините в страната и до Националното сдружение на общините в Република България за съдействие и координация на дейностите по транспортиране на отпадъците, които са събрани по време на почистването. За успешното транспортиране ще се осигури свободен достъп до съществуващите общински и регионални депа, които се включат в инициативата.

Министерството ще предостави за кампанията 38 500 чувала и 38 500 чифта ръкавици, които ще бъдат разпределени по общини в страната. Средства за това са от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС ). За областните администрации ще бъдат отпуснати 3550 единични ваучери за гориво. Стойноста на всеки един от тях пък е 20 лева. Ваучерите също ще са разпределени от ПУДООС , но на база официално публикувани данни за събраните количества отпадъци по области през 2013 година.

В третата поредна година, в която министерството е партньор на кампанията, по време на почистването във всички 16 регионални инспекции по околната среда в страната ще е отворен "Зелен телефон". Той ще е на разположение за всички граждани, които имат въпроси за организацията по предаване на отпадъците.


Красимир Мурджев и Маргарита Стоилова ще помагат на Нареченски бани да си върне курортната слава

bsp.bg 14.04.14 14:41

Народният представител от Коалиция за България доц. д-р Красимир Мурджев и колегата му от Асеновград Маргарита Стоилова придружиха здравния министър д-р Таня Андреева в работното й посещение на територията на Асеновградска община. Първият проведен разговор с основен акцент общинско здравеопазване се състоя в кабинета на градоначалника д-р Емил Караиванов. Изграждането на спешните центрове с вариантите на стоянки на линейки под обща шапка на областните болници се обсъжда със Сдружението на общините, обясни д-р Андреева. Тя остана впечатлена от общинската болница в Асеновград, където се срещна с медицинския съвет и се запозна с проблемите на лекари и пациенти.

Работната визита на д-р Андреева продължи в Нареченски бани, където направи оглед на сградния фонд на Санитарнокурортния комплекс, чийто принципал е Министерството на здравеопазването. Кметът Димитър Бакалски посрещна групата с настоятелната молба към ведомството на Таня Андреева. Градът разчита единствено на минералните извори и прекрасната природа, те са единственият поминък за населението тук, посочи той и предложи решение. По думите му курортът може да се съживи, ако МЗ прехвърли на общината за стопанисване градската баня и бившата поликлиника, за които местната власт има стратегия за развитие. Идеята срещна разбирането на министър Андреева и по настояване на двамата пловдивски депутати – доц. Мурджев и Маргарита Стоилова. Те се ангажираха да работят за връщането на курортната слава на Нареченски бани.


ОБЩИНИ
ФОКУС
Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева ще бъде на работно посещение в Асеновград и Пловдив

14 Април 2014 | 07:22 | Агенция "Фокус"

Асеновград. Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева ще бъде на работно посещение в Асеновград и Пловдив, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. В 10.30 часа министър Таня Андреева ще посети МБАЛ Асеновград, където ще се срещне с директора и работещите в лечебното заведение. За 14.00 часа, в Международен панаир Пловдив е предвидена среща между д-р Андреева и лекари от МБАЛ, УМБАЛ, общински болници, представители на БЛС, РЗОК и други. Министър Андреева ще посети МБАЛ “Пловдив” АД, където ще се срещне с директора и работещите в лечебното заведение. В 15.30 часа, в МБАЛ “Пловдив” АД ще се състои брифинг.
Започва акция по кастриране на безстопанствени кучета и котки в Общинския приют в Казанлък

14 Април 2014 | 08:28 | Агенция "Фокус"

Казанлък. Започва акция по кастриране на безстопанствени кучета и котки в Общинския приют в Казанлък, съобщиха от пресцентъра на общината. Акцията е организирана с помощта на организацията „Помощ за животните в Южна Австрия”, с която община Казанлък има договор за сътрудничество. Акцията ще се проведе от днес до 18 април. По време на акцията работното време на приюта с граждани е от 9.00 до 16.00 часа. Очаква се съдействие от всички жители на общината, които са загрижени за бездомните животни. Общинският приют за безстопанствени кучета се намира на 300 м северно от Художествената гимназия в Казанлък. Желаещите граждани имат възможност да си осиновят куче.
Във Велинград отново обсъждат бъдещето на проекта „Сютка”

14 Април 2014 | 10:43 | Агенция "Фокус"

Пазарджик. Във Велинград от 11:00 часа ще се проведе среща за обсъждане на бъдещето на замразения проект „Сютка” за изграждане на спортно-туристически комплекс и ски писти, съобщи за Радио "Фокус" Пазарджик зам.-кметът на община Велинград Исмет Бабучи. „Идеята за рестарт на проекта беше представена в началото на месец февруари на специална среща от кмета Иван Лебанов, като тогава бяха обсъдени различни варианти как може да стане това. На днешната среща ще участва един от бившите председатели на сдружението, регистрирано за реализацията на проекта – Костадин Мъгев, както и представители на общините, участващи в сдружението – Ракитово и Пазарджик”, уточни Исмет Бабучи. „Ще проведем разговори за това какви са възможностите за инвестиции, какво е направено досега, може ли да се ползва вече готовият проект. Искаме да се чуе мнението на господин Мъгев, защото той е движил навремето този проект и да се прецени дали трябва да се търси друго решение”, каза още зам.-кметът на Велинград. /Теодора ДИМИТРОВА
Намаляват запалванията и обгазяването от сметището на Пазарджик, според кмета на село Капитан Димитриево

14 Април 2014 | 11:22 | Агенция "Фокус"

Пазарджик. Редовно посещаваме сметището на Пазарджик, което задимява района и създава проблеми с години и по мои наблюдение има подобрение след мерките, които се взеха от новия директор на РИОСВ Пазарджик. Това каза пред Радио „Фокус” Пазарджик кметът на село Капитан Димитриево Иван Златинов. Той уточни, че на сметището е създадена много добра организация за гасене, защото отпадъците понякога се самозапалват, а друг път се палят умишлено. „Сега се взимат мерки и го гасят горе долу навреме. Все още не е предотвратено изцяло падането на отпадъци на пътя за село Капитан Димитриево, но и в това отношение има подобрение. Спряно е внасянето на гуми в сметището и действителното запалване е по-малко и по-незначително. След затоплянето на времето имаше едни два случая на запалване, но много бързо бяха взети мерки от пожарната и фирмата за гасене”, добави Златинов. Според него, от другите институции, пред които е поставен проблемът със сметището на Пазарджик обаче все още няма реакция. „Нямаме официални отговори, чакаме да разгледат жалбите ни и да ни дадат отговор. Въпросът не е в това да се вземат частични мерки, защото капацитетът на сметището отдавна е изчерпан и сегашното положение не може да продължава постоянно. Ако не се вземат мерки, не се отпуснат средства и не започне работа до края на годината, това значи, че народът го обричаме наново. Това пак ще продължи и следващите години ще е с още по-голяма сила, затова се надявам, че институциите, включително и европейските, които са запознати, ще вземат мерки”, коментира също кметът на село Капитан Димитриево. /Теодора ДИМИТРОВА
В Плевен започва изграждането на нова тролейбусна мрежа и ремонт на съществуващата

14 Април 2014 | 13:11 | Агенция "Фокус"Плевен. В Плевен започва изграждането на нова тролейбусна мрежа и ремонт на съществуващата, съобщиха от пресцентъра на общината. Договор за изпълнение на обществената поръчка „Реконструкция, подобрение, разширяване и оптимизиране на тролейбусната мрежа - инженеринг” подписаха инж. Ангел Несторов - управител на „Тролейбусен транспорт” ЕООД - възложител на дейностите, и избраният изпълнител. Обединение „Електротранспорт „Плевен” - София, с управител инж. Камен Василев. Процедурата е част от мащабния проект на Община Плевен „Интегриран градски транспорт на Плевен”, който се реализира по Оперативна програма „Регионално развитие”. Тя е най-голямата като бюджет - 7 499 222 лева - без ДДС, и като обем работа в рамките на проекта, който е на обща стойност 23 322 246 лв. Изпълнението на обществената поръчка, което ще обхване практически целия град, включва изграждане на 11 км нова контактна мрежа по маршрутите: ул. “Сан Стефано” - РИМ - Втора клинична база - пътя на автобус № 1, ул. “Сан Стефано” - бул. “Хр. Ботев” - Горноплевенски гробищен парк - кв. “Кайлъка” - Моста при парк “Кайлъка”, ул. “Сан Стефано” - бул. “Хр. Ботев” - ул. “Трети март”, бивше Трудово поделение - бул. “Европа” - ул. “Кл. Охридски” - жк “Дружба”. Дейностите предвиждат още ремонт на съществуващата контактна мрежа, в това число на пет възлови кръстовища: пред хипермаркет “Билла”, при Гаровия площад, при бул. “Д. Попов” и ул. “Гренадирска”, ул. “Ив. Вазов” и “Д. Константинов” и най-натовареното - при бул. “Хр. Ботев” и бул. “Русе”. При ремонта ще се въведат нови автоматични стрелки с дистанционно управление от кабината на водача, които ще подобрят скоростта на тролеите. Мащабната работа няма да предизвика нарушения на ритъма на градския транспорт, тъй като новите тролеи, част от които пристигат до дни, са снабдени и с двигатели с вътрешно горене и могат да преминават през участъците, които се ремонтират, без необходимостта от електрическо захранване. Паралелно по проекта ще се изгражда и интелигентна система за управление на градския транспорт. Електронни табла на спирките ще информират чакащите кога точно пристигат тролеите, а монитори вътре в тях ще показват маршрута на пътниците, като е предвидено и гласово оповестяване на спирката. Изгражадането на новата контактна тролейбусна мрежа и ремонтът на съществуващата и възловите кръстовища ще продължат близо година. Първите четири нови тролеи вече пътуват към Плевен, съобщи управителят на “Тролейбусен транспорт” ЕООД -Плевен, инж. Ангел Несторов. До края на м. май ще бъдат доставени още 10, до края на м. юли екологичните возила ще бъдат 30, а до края на септември - всички 40, предназначени за Плевен. Община Плевен получава новите тролеи по проекта с европейско финансиране “рилагане мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен”. В момента 50 тролеи обслужват градския транспорт, а 15 са в резерв. С получаването на новите тролейбусният парк ще се състои от 60 екологични превозни средства, които ще обслужват всички линии, включително и новоизградените. Част от старите тролеи ще останат в резерв, а друга ще се използва за части.
Административният съд в Кюстендил констатира разлика в действителните бюлетини от гласуването за кмет в село Овчарци

14 Април 2014 | 14:14 | Агенция "Фокус"

Кюстендил. Административният съд в Кюстендил констатира разлика в действителните бюлетини от гласуването за кмет в село Овчарци, Община Сапарева баня, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. В съдебната зала се явиха представители на страните: адвокат Милен Попов, упълномощен представител на жалбоподателя ПП ГЕРБ; Александър Алащинов, председател на Общинска избирателна комисия – Сапарева баня; Йордан Куйов, новоизбрания кмет на село Овчарци. По време на заседанието бяха представени изисканите от съда изборни книжа, включително и бюлетините, използвани по време на втория тур от проведения избор. Беше извършено няколкократно броене на откритите в чувала на Секционната избирателна комисия в село Овчарци бюлетини. По време на преброяването се установи, че за спечелилия кандидат Йордан Куйов има шест бюлетини в повече от тези, записани в протокола на избирателната комисия, а съответно за неговия претендент - Йордан Камджилов, с шест по-малко. Бяха преброени и недействителните бюлетини, като за една от тях съдът установи, че знакът „Х” не излиза от очертанията на квадратчето. Спор между страните в съда възникна при отчитането на една бюлетина, която над отпечатаните за вота 1050 бройки. Върху нея няма отразен вот, няма и нито един печат. Тя е открита в последния разпечатан в изборния ден кочан от 50 бюлетини, като не е влизала в урната. „Индианската нишка е невъзможно без наличието на бюлетина с един печат, която да излиза извън помещението. Намерената бюлетина не съдържа нито един печат, тя е по образец и е била вмъкната в бюлетина, която е от кочана, от неизползваните бюлетини”, обясни след заседанието председателят на Общинската избирателна комисия Александър Алащинов. Според него откритата разлика в броя на бюлетините за двамата опоненти е заради броенето на секционната избирателна комисия и е пропуск на самата комисия. „Очакваме справката от Областна дирекция на МВР – Кюстендил, която да покаже дали има избиратели, които са допускани да гласуват без валиден документ за самоличност. Видяхте и бюлетината, която по начина, по който беше описано, че е намерена ми се струва изключително несъстоятелно. Не е възможно, при положение, че бюлетините са слепени, в тях да бъде открита друга бюлетина”, заяви адвокат Милен Попов, представител на ПП ГЕРБ. Следващото заседание по делото ще бъде на 16 април от 13:30 часа. Тогава трябва да бъде готова и справката от страна на Областна дирекция на МВР – Кюстендил, касаеща наличието на лица, гласували по време на изборите, но нямащи валиден документ за самоличност. /Венцеслав ИЛЧЕВ
Здравният министър, д-р Таня Андреева: Всички болници ще бъдат задължени да работят по всички клинични пътеки и да обслужват спешност

14 Април 2014 | 17:29 | Агенция "Фокус"

Пловдив. Всички болници, които отговарят на стандартите по определени специалности и на нивата на компетентност, ще бъдат задължени да работят по всички клинични пътеки и да обслужват спешност. Това каза на пресконференция в Пловдив министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева, предаде репортер Радио „Фокус”- Пловдив. Министърът поясни, че не само частните болници, а и всички останали, които отговарят на стандартите, ще работят по всички клинични пътеки и няма да имат възможност да правят селекция на по-скъпите пътеки. Освен това те ще имат и спешна помощ. Предстои тези промени да влязат за гласуване на Министерски съвет, а после да бъдат приети от парламента. Чак тогава тези промени ще бъдат разписани в поднормативен акт на Министерство на здравеопазването. Това ще бъде едно от условията за сключване на договор със Здравната каза, добави министър Андреева.

Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева участва в дискусия с лекарското съсловие на Пловдив, а по-късно преряза лентата на обновени отделения в МБАЛ Пловдив. /Цветана ТОНЧЕВА


Община Пловдив се отказа да закрие Белодробната болница

14 Април 2014 | 21:22 | Агенция "Фокус"

Пловдив. Община Пловдив се отказа да закрие Белодробната болница, съобщиха от пресцентъра на БСП - Пловдив. Още на следващата сесия ще внесем предложение за отмяна на решението за ликвидация на Белодробна болница, заявиха кметът на Пловдив Иван Тотев и неговият заместникът с ресор здравеопазване Розалин Петков на среща с министър Таня Андреева. Страните обсъдиха проблеми с общинските болници, като министърът разясни аспектите от здравната стратегия, свързани с тях. Д-р Андреева ги посъветва да използват финансовия ресурс на Норвежката програма, която ще подпомага проекти за оборудване на детски отделения. В общини като Раковски и Първомай министерството ще субсидира откриването на кабинети за майчино здравеопазване, съобщи здравният министър. Тя отговори на представителите на Пловдивска община, че разрешителното за дейността на Университетска болница се бави, защото не са изпълнили критериите, които са нормативно установени. Има още няколко здравни заведения у нас в подобна ситуация. В момента, в който ги покрият, няма причина да не им бъде издадено разрешително, заяви министър Таня Андреева.
РАДИО ФОКУС
Тодор Иванов, зам.-кмет на Варна: Общината разполага само с две машини за репатриране на автомобили

14.04.2014 14:32 / Варна / Новини

Варна. Община Варна разполага само с две машини за репатриране на автомобили. Това каза пред журналисти зам.-кметът на Варна Тодор Иванов по повод протеста на майките заради недостъпните тротоари в града. Тодор Иванов посочи, че автомобилите са много остарели и непрекъснато аварират. С две машини е невъзможно да се осъществява ефективна контролна дейност в град като Варна, каза още Иванов. В бюджета за 2014 година няма заложени средства за закупуването на нови “паяци”. Такива могат да бъдат наети за летния сезон. На ден във Варна се репатрират по 40 автомобила. Това е техническата възможност на наличната техника, защото един “паяк” може да репатрира по 20 коли на ден. Таксата за възстановяване е 30 лева. Тодор Иванов посочи, че решаването на проблема изисква време. Администрацията работи за изграждането на паркинги в града, предприети са широкомащабни действия. Търсят се и подходящи места за изграждане на паркинги. “Майките са прави в исканията си”, каза още Тодор Иванов. Другата ограничителна мярка, която може да бъде приложена, е поставянето на колчета за паркиране, допълни другият зам.-кмет Христо Иванов. На много места в града има монтирани такива колчета, но се регистрира и посегателство върху тях, когато пречат на автомобилите да паркират. Според Христо Иванов въпросът може да се реши с въвеждането на синя зона и с изграждането на паркинги. Проблемът е наслагван с години във Варна. Чрез проектите, които в момента се реализират в града, ще се регулират и подходите към самите сгради, за да имат възможност автомобилите да преминава по тротоара без да го нарушават. “Проблемът с тротоарите не е от днес, това състояние се дължи както на ненавременна поддръжка, така и на нарушаване вследствие на паркиране на автомобили по тротоарите. Община Варна е отделила средства за ремонт на тротоарите тази година, но изградените обекти трябва да се съхраняват. Трябва да имаме нетърпимост към нарушителите”, допълни Христо Иванов. Той допълни, че инфраструктурата в града е застрахована срещу пътни инциденти, ежеседмично се правят огледи, протестира се пред застрахователните компании и се получават съответните обезщетения за възстановяване. /Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Яш черпи опит от проекта на Велико Търново за Европейска столица на културата

14.04.2014 14:47 / Велико Търново / Новини

Велико Търново. Екипът на Велико Търново 2019 обмени опит с Даниела-Кристина Куиба от организационния комитет, подготвящ кандидатурата на румънския град Яш за Европейска столица на културата през 2021 година, информират от пресцентъра на Община Велико Търново. Чрез участието си в конкрса за Европеска столица на културата Велико Търново и Яш града се стремят да добавят нови творчески събития и да създадат нова, модерна и европейска визия на градовете си.

Представителят на проекта „Яш 2021“ е проявил интерес към привличането на към каузата на Европейска столица на културата на направителствените организации и бизнеса и активирането на доброволците от нашия град.

“Много съм вдъхновена, защото с проекта „Творим щастие“ имате визи и желание да промените нещо в обществото“, подчерта след срещата с нашия екип Даниела-Кристина Куиба.
Археологическо сондажно проучване е предвидено при изпълнение на проекта за Синагогата във Видин

14.04.2014 15:51 / Видин / Новини

Видин. Археологическо сондажно проучване около някои възлови места е предвидено при изпълнение на проекта за Синагогата, каза за Радио “Фокус”- Видин Оленка Миланова, археолог в Регионалния исторически музей. „Проучването ще бъде сондажно, а не масирани археологически проучвания. Правят се изкопи и се проверява в дълбочина основите на сградата, дали не лежат върху нещо друго”, допълни археологът. Тя посочи, че тези сондажни проучвания ще бъдат извършени във връзка със самия проект, когато стартира. „Интересни ще бъдат проучвания поне по данни, които имаме. От долу е римската Бонония – целият този квартал „Калето”, където е построена Синагогата лежи върху нея” , каза Оленка Миланова. Тя поясни, че материалите от античната римска Бонония излизат на дълбочина на сондажите от 4,5 метра. Иманярски набези е имало и при Синагогата през 2000-та година, но вероятно нищо не е открито и набезите не са повторени. /Анна ЛОЗАНОВА
Три проекта показват потенциала на Бургас в Международното състезание на НАСА

14.04.2014 16:08 / Бургас / Новини

Бургас. "Pocket Gravity" на Александър Дойков, Стамен Русинов, Добромир Господинов, Николай Господинов и Теофил Джамбазов, както и проектът "RAVEN - Robotic Advanced Visualization Embedded Network", разработен от Мартин Куванджиев, Димитър Иванов, Филип Янков, Константин Жлебинков, Искрен Ванков, Иво Янев и Ангел Петков, са отличените технологични решения в Международното състезание на НАСА за иновативни решения "International Space Apps Challenge 2014". Това съобщават от пресцентъра на община Бургас. Определена бе и награда на публиката в категория "People's Choice". Одобреният проект е "BFU Rover", разработен от екипа на Димитър Минчев, Стоян Узунов, Христо Христов, Георги Финдулов и Хасан Хасанов.Това решение ще се състезава с останалите избрани в тази категория от всички локации по света. Креативните идеи бяха избрани от общо 13 технологични проекта. Те ще представят потенциала на Бургас на големите международни финали в 30 -секунден видео клип. Бургас за първи път стана част от този глобален технологичен форум, а цялото състезание се излъчва на живо от над 100 града по целия свят. Събитието "International Space Apps Challenge 2014" се организира от Община Бургас, Природоматематическа гимназия "Академик Никола Обрешков", Сдружение "Форум Наука", и Университет "Проф. д-р Асен Златаров", с любезната подкрепа на Посолството на САЩ в България, и компаниите "М -тел", "Виваком", "ICN", и "Advanced Coding Enterprise".
Сдружения от Кюстендил и Лесковац ще си сътрудничат по проект за биоразнообразието

14.04.2014 16:19 / Кюстендил / Новини

Кюстендил. Сдружения от Кюстендил и Лесковац ще си сътрудничат по проект за биоразнообразието, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Дейностите се финансират посредством Програмата за трансгранично сътрудничество и възлизат на 99 975 евро, като в тях ще се включат младежи от българо-сръбския граничен район. Вече са подбрани десет средни училища от двете страни на границата, чиито възпитаници ще се обучават за застъпници на биоразнообразието. Обучението ще бъде в три основни модула: биоразнообразие, стойността на отпадъците и изкуство от отпадъци. „Учениците ще се обучават в областта на редките, застрашени и ендемични видове в региона, относно ефективното управление на отпадъците като ресурс за икономиката, относно категориите отпадъци, които могат да бъдат рециклирани, както и относно създаването на произведения на изкуството от отпадъци”, разказа Марияна Стоева, която е ангажирана по проекта от българска страна. Застъпниците на биоразнообразието ще събират, съставят и дигитализират материали за местни биологични видове, местообитания и екосистеми, които се нуждаят от защита и ще провеждат зелени училища в подобни райони. Планирано е и провеждането на съвместен българо-сръбски фестивал на културата и биоразнообразието.

/Венцеслав ИЛЧЕВДАРИК НЮЗ
Община Г. Оряховица депозира два проекта пред Министерството на инвестиционното проектиране

14 април 2014 07:02 | Дарик Велико Търново |

Община Горна Оряховица кандидатства за финансиране с два проекта пред Министерството на инвестиционното проектиране по Процедура за подпомагане на малките населени места за изпълнение на благоустройствени дейности, техническа инфраструктура и проекти със социална насоченост.

Общината кандидатства за 449 556 лв. с ДДС за проектиране и изграждане на три улици в Първомайци - „Христо Смирненски", „Цар Самуил" и част от „Отец Паисий Хилендарски". Към настоящия момент в селото привършват строително-ремонтните дейности по изграждането на канализация и доизграждане на водопровод, финансирани по ОП „Околна среда". Досега в Първомайци са изградени над 95% канализационни и водопроводни мрежи и изпълнени дъждоприемни шахти. Проблемът е, че няма положен асфалт върху улиците. Ангажимент на фирмата е да ги възстанови във вида, в който са били преди започването на изкопните дейности, но с асфалт са малка част от разкопаните по проекта. След изкопите и полагането на водопроводната и канализационна системи, неасфалтираните улици са покрити с

с речна баластра, чакъл и подръчни материали. В това състояние след дъжд или снеговалеж се отмива повърхностният слой и се образуват дупки. Дъждоприемните шахти, с тенденция за бъдещо асфалтиране, са повдигнати до такова ниво, че в момента не могат да поемат дъждовните води и те остават по улиците. Състоянието на някои от улиците е такова, че преминаването с автомобили през тях е почти невъзможно, а въздухът е изключително запрашен. Процедурата на министерството даде възможност на Общината да кандидатства с проектно предложение за проектиране и изграждане на част от неасфалтираните улици в Първомайци.

Другият проект, с който кандидатства Общината, е за рехабилитацията на 7 улици в Долна Оряховица. Става дума за „Черно море", „П. К. Яворов" и части от „Р. Даскалов", „Д. Благоев", „Асен Агов", „Църковна" и „Хр. Попов". За работата по тях Общината кандидатства за 435 311 лв. По посочените улици има изградена подземна инфраструктура, но асфалтът е в много лошо състояние.

  1   2   3   4


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница