Нсорб общините поискаха допълнително финансиране на болниците в 51 отдалечени и рискови регионистраница1/5
Дата08.06.2018
Размер0.78 Mb.
  1   2   3   4   5
21.03.2014

НСОРБ
Общините поискаха допълнително финансиране на болниците в 51 отдалечени и рискови региони

3e-news | 21.3.2014 | 1:41

Общините поискаха от Министерството на здарвеопазването да финансира допълнително през 2014 година болниците в 51 отдалечени и рискови региона, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

40% от населените места в тези общини са отдалечени повече от 70 км. от областната болница, поради което не се изисква прилагането на допълнителен критерий, поясняват от УС на Националното сдружение на общините в България. Относителният дял на отдалечените места повече от 40 км е 100% в по-голямата част от общините, сред които Белоградчик, Бяла, Етрополе, Карлово, Кнежа, Козлодуй, Крумовград, :юбимец, Никопол, Павликени, Пирдоп, Разлог, Сандански, Свиленград, Свищов, Сопот, Тетевен , Тополовград, Тутракан.

В Трявна, Мимчилград и Крумовград има най-много населени места, отдалечени от общинските болници.
6 млн. лв. тръгват към 51 малки болници

news7.bg | 21.03.2014 | 11:36Още осем се нуждаят от допълнително финасиране

Министерството на здравеопазването отпусна 6 млн. лв. за финасиране на медицински дейности в 51 малки общински болници, които се намират в райони, отдалечени от областните центрове. Списъкът изготвя Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Още осем болници отговарят на критериите за включване в списъка, но засега средства за тях няма. Това заяви в студиото на предаването "Още нещо" по NEWS7 изпълнителният директор на НСОРБ ст. н. с. д-р Гинка Чавдарова.

Основните критерии при изготвянето на списъка с общински болници, които да получат субсидии, са отдалечеността на повече от 40 км от областното здравно заведение, възрастовата структура на населението, медицинският екип, който обслужва населеното място.

Д-р Гинка Чавдарова заяви, че НСОРБ ще следи стриктно за коректното разпределение на средствата, които и без това не са много. Част от ресурса е изчезнал при управлението на предишното Здравно министерство, затова сега, ако има съмнения за злоупотреби с парите, от НСОРБ са готови да сезират Сметната палата.
МФ ще оцени отново през юни общинските инвестиционни проекти

starozagorskinovini.com, Петък, 21 Март 2014 13:08, Нина ЙОВКОВА

Министър Чобанов и изпълнителният директор на Българската банка за развитие Иван ХристовПрез юни Министерството на финансите ще направи нова преценка как общините се справят с проектите, одобрени по Публичната инвестиционна програма на правителството. Това обяви вчера в Стара Загора министър Петър Чобанов. "На срещата с Управителния съвет на Националното сдружение на общините се разбрахме и тази информация е стигнала и до кметовете, и до областните управители, през юни ще се направи преглед на това какво се случва с проектите.

Насърчаваме кметовете по-бързо да се справят с процедурите по обществените поръчки, по-бързо да ги обявяват, а ако имат проблеми, да се обръщат към областните управители - те също имат указания как да подпомагат процеса", поясни министър Чобанов. Междувременно, дирекцията в МФ, която е отговорна за взаимоотношенията с общините, била непрекъснато в контакт с кметовете и изисквала подобна информация. "Така че, ако има проекти, за които не са обявени процедури по обществени поръчки през юни, за тези проекти ще се прецени, че не е реалистично да бъдат извършени в рамките на тази година и да бъде усвоен ресурсът. А е важно тези пари наистина да стигнат до регионите, да създадат работни места, да подпомогнат икономическото развитие. Затова за проектите, за които няма обявени обществени поръчки през юни, ще бъде взето решение да бъдат прекратени и ресурсът отново ще бъде преразпределен към други реалистични проекти, които могат да станат факт до края на тази година", обобщи ситуацията министър Петър Чобанов.

За конкретен проект по Публичната инвестиционна програма на Община Стара Загора - изграждането на спортен парк от 90 декара на мястото на бившите артилерийски казарми, министърът успокои, че проектът не е в риск. Макар че Общината все още не е получила от Министерството на отбраната собствеността върху терена. "Водихме този разговор с областния управител, предприемат се всички мерки прехвърлянето на собствеността да се случи максимално бързо и след това да бъдат обявени необходимите процедури по обществените поръчки, така че да се разреши ситуацията", информира Петър Чобанов. На свой ред областният управител Живка Аладжова също увери, че няма риск за старозагорския проект, и подчерта, че съществува добра комуникация между нея, кмета на Стара Загора и Министерството на отбраната. Аладжова уточни, че по проектите по Публичната инвестиционна програма вече са обявени обществените поръчки за общините Стара Загора, Гурково и Опан, предстои такива да бъдат обявени в Чирпан и Николаево.

Преди да се срещне с представителите на медиите, министър Петър Чобанов разговаря с работодатели от Стара Загора. Това е втората му поред среща с бизнеса у нас, заедно с Българската банка за развитие, която представя новите си продукти в обиколка из страната.

Министърът се похвалил пред работодателите с цялостно подобряване на бизнес средата у нас, с намаляване на административната тежест по отношение на документацията и с нормализиране процеса на възстановяване на данък върху добавената стойност. "Той се възстановява според поредността на заявките, няма ги хаосът, безредието и толерирането на определени фирми, на които ДДС се възстановяваше с преимущество за сметка на други", увери Чобанов.

Той бе помолен да коментира твърдението на президента на КНСБ Пламен Димитров, че у нас получаваме два пъти по-ниски заплати, отколкото произвежда икономиката и което тя може да си позволи. Според синдикалния лидер "българинът не е беден, защото е мързелив, а защото имаме най-лошо първично разпределение на дохода". Според представително изследване за нагласите на работещите българи, гражданите считат за нормално минималната заплата да достига 450-500 лв., а средното месечно възнаграждение да варира между 900 и 1000 лв.

"Наистина има различни становища колко бързо трябва да растат заплатите, но държавната регулация се разпростира до минималната работна заплата", отбеляза министър Чобанов. Той припомни, че към настоящия момент тя е 340 лева, но до края на мандата на правителството ще нарасне до 450 лв. "Бизнесът има възможност да реагира според печалбите, които генерира, според разбирането си какви заплати трябва да плаща, според производителността на труда. Така че бизнесът си решава", добави финансовият министър.
Над 96% е покритието на цифровата телевизия у нас

21 март 2014 15:26 | Мариета Стоянова | Дарик Велико Търново|

Над 96% е покритието на цифровата телевизия у нас, съобщи във Велико Търново заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров. Той уточни, че заради трудния релеф в някои от населените места в страната все още няма цифрово покритие.

Министерствата на транспорта и на финансите и Националното сдружение на общините в България следят как се изразходват 660 000 лв., отпуснати от Министерския съвет в края на миналата година за цялостно покритие на сигнала на цифровата телевизия, уточни Тодоров. Според него всеки кмет на населено място има възможност сам да прецени за какво да инвестира предоставените средства, защото проблемите за всяко от селищата без покритие са различни. За подобряване на цифровия сигнал в четири общини от областта – Велико Търново, Златарица, Елена и Сухиндол, правителството е отпуснало 40 000 лв.

Във Велико Търново заместник-министър Георги Тодоров, главният изпълнителен директор на "Български пощи" Валентин Петков и областният управител инж. Георги Рачев откриха новия офис на Специализираното поделение за куриерски услуги на дружеството – "Булпост".

Очакваме 14 % ръст на приходите от куриерски услуги на „Български пощи“ благодарение на мерките, които предприемаме, каза Георги Тодоров при откриването на новия офис. „Нашата цел е с налагането на куриерските услуги да разширяваме и клоновата мрежа”, посочи зам.-министърът. Той обясни, че днес ще отворят врати още два офиса за куриерски услуги в градовете Плевен и Русе. По думите му това ще доведе до привличане на повече индивидуални и корпоративни клиенти, както и подобряване на позициите на дружеството на пазара.

По-рано днес заместник-министър Георги Тодоров се срещна с областния управител на Велико Търново Георги Рачев. Двамата обсъдиха възможностите за развитие на летище Горна Оряховица и някои други важни проекти за областта.
Данък споделена отговорност: Държавата обмисля да даде още малко финансова независимост на общините

capital.bg, 21 мар 2014, 17:30, Вера Денизова

"Ако се даде повече финансова свобода на общините, ще имат сериозен стимул да се борят за нови инвестиции на тяхна територия, за да се разкрият нови работни места", казва Ангел Жиланов, заместник-кмет на община Горна Малина.

Тя е с население от едва 6300 души, но е близо до столицата и според Жиланов се развива добре, въпреки че кризата се усеща и там. Безработицата се е увеличила, но само сред нискоквалифицираните. Затова зам.-кметът е убеден, че идеята държавата да преотстъпи част от данък общ доход на общините е добра. С тези допълнителни средства кметовете ще могат да са по-самостоятелни при провеждането на местни политики.

Искането на общините е отдавна – дебатът по темата се възобновява почти всяка година, но досега нито едно правителство не се е престрашило да направи крачка в посока по-голяма финансова децентрализация. Сега изглежда, че има политическа воля за някаква промяна и дори вече има сформирана работна група към Министерството на финансите. Както винаги обаче, дяволът е в детайлите, а те все още не са съвсем ясни. Защото е наивно да се смята, че държавата ще се лиши от няколкостотин милиона, без в замяна да прехвърли допълнителни задължения към общините. Има и друго притеснение - дали малките и бедни кметства със застаряващо население и ниски собствени приходи няма да се окажат губещи от промяната. Все още има какво да се желае и от местните власти, когато става въпрос за прозрачност и отчетност на техните финанси.

Идеята

В момента от всеки 100 лв. данък 4 отиват в общинския бюджет, а останалите 96 – в републиканския, твърдят от сдружението на общините. От своя страна държавата финансира всяко кметство с различни по вид трансфери. Единият е за т.нар. делегирани от държавата дейности – за училища, болници, социални домове и т.н. (общо почти 2 млрд. лв. за 2014 г.). Вторият е т.нар. трансфер за местни дейности (около 260 млн. лв.) и целева субсидия за капиталови разходи в размер на 122 млн. лв. Парите се разпределят по специален механизъм, въпреки това в решението коя местна власт колко пари да вземе винаги има и доза политически оттенък. Затова и общините искат да получат част от данъците на хората, които живеят и работят на тяхна територия, с идеята, че това ще ги направи по-независими от централната власт.

Засега планът е от следващата година държавата да им преотстъпи част от данък общ доход (т.нар. плосък данък). Все още не е ясно за какъв процент става дума, но директорът на Националното сдружение на общините (НСОРБ) Гинка Чавдарова каза преди десетина дни, че се работи по варианти за 2 или 3 процентни пункта (от общо 10%), което е между 400 и 700 млн. лв. Другата дискусия е и на каква база да се определя коя община каква част от приходите от данъка да получава – дали на база жителство или пък по месторегистрация на фирмата, която изплаща доходите. Емил Савов, зам. изпълнителен директор на НСОРБ, твърди, че вече има изготвен анализ каква картина би се получила, ако данъкът се разпределя на база регистрация на работодателя, като за БДЖ и за банковите клонове например разделението също е по местни структури. Предстои и анализ за това как би се разпределил ресурсът между общините, ако е на база постоянен адрес на хората, които плащат данък общ доход.

Промяната на модела, по който се финансират общините, вероятно ще наложи и преразглеждане на изравнителните субсидии, които се предоставят от републиканския бюджет, намекна финансовият министър Петър Чобанов преди дни.

Другият вариант е на местните власти да се прехвърлят повече задължения. "Имаме наследени дефицити при финансирането на местни дейности и те са за между 200 и 300 млн. лв. Общо загубените приходи на общините спрямо предкризисната 2008 г. са над един милиард лева. Традиционно местните власти приключват всяка година с между 150 и 200 млн. лв. общи просрочия към частния сектор. Така че, преди да говорим за поемане на нови правомощия, първо трябва да се вземат предвид тези обстоятелства", настоява Савов. Ако все пак дебатът се измести в тази посока, според него кметствата могат да поемат поддръжката на общински пътища, за които в момента няма достатъчно средства. Друго перо, което сега се финансира чрез субсидиите за делегирани дейности и което могат да поемат общините, според него е издръжката на администрацията им.

Според Савов всеки общински съвет трябва да има свободата да реши колко да бъде ставката в рамките на преотстъпената им част от данъка, т.е. местните власти да могат да се конкурират една с друга.Плюсовете са повече

Децентрализацията на властта се обмисляше и от предишния кабинет, но тогавашният заместник-министър на финансите Владислав Горанов разубеди бившия премиер Бойко Борисов. Аргументът му беше, че така държавата ще се лиши от приходи за близо милиард лева и ще загуби възможности да провежда политики, а преотстъпените средства ще се насочат в огромната си част към най-развитите общини.

Предоставянето на повече пари и отговорности в ръцете на местните власти обаче среща повече привърженици, отколкото противници. Подобна реформа предполага и по-големи възможности за решаване на непосредствени проблеми пред местния бизнес и гражданите. В момента правителството финансира общините с еднакви разходни стандарти. А това на практика не им оставя голямо поле за действие за провеждане на местни политики.

"Общините ще осъзнаят, че приходите от този данък са обвързани с това да се конкурират за повече инвестиции, които да създават нови работни места. И ако кметът е по-находчив, ще вземе мерки и за намаляване на административната тежест за бизнеса", обяснява Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и бивш председател на парламентарната бюджетна комисия.

Петър Ганев от Института за пазарна икономика обяснява, че техен анализ показва, че в момента собствените приходи на общините нямат много допирни точки с икономическите процеси в съответното населено място. "На практика идването на голям инвеститор не генерира автоматично ползи за местните бюджети, което отнема и от стимулите на местните власти да работят за по-добра бизнес среда. Именно липсата на стимули за развитие е водещият аргумент за повече правомощия и отговорности на местно ниво", казва икономистът.

Опасенията на властта пък са, че по-богатите общини ще станат още по-богати и различията с изостаналите региони ще се задълбочат. Анализът на ИПИ за данъчната политика на местно ниво на база данни до 2012 г. показва, че известна финансова самостоятелност имат общините, в състава на които влизат най-големите градове и курортните селища. "Дори и на тези места данъчните приходи са в рамките на 20 - 30% от бюджета на общината, което говори само по себе си за сериозните предизвикателства пред финансовата самостоятелност на местните власти в страната", се посочва в анализа.

Според Менда Стоянова този проблем може да се реши, като се изготви категоризация на общините и най-малките, които нямат достатъчно собствени приходи и не могат да финансират местните дейности, може да прехвърлят част от административните си услуги към по-големите общински или областни центрове. Петър Ганев допълва, че са нужни и промени в посока повече изисквания за прозрачност и отчетност към общините. "Въпросът е дали допълнителните средства ще служат за само за инвестиции, или ще отидат за увеличение на заплатите на общинската администрация. Местните власти нямат опит в изразходването на пари, които не са целенасочени", допълва Ганев.

Така или иначе, политическото решение е взето. И големият въпрос е как държавата ще отиграе ситуацията, за да не се окаже, че поредното добро намерение е изпълнено, но проформа.


ОБЩИНИ

ФОКУС
В Бургас обсъждат предизвикателствата в управлението на отпадъците

21 Март 2014 | 09:21 | Агенция "Фокус"

Бургас. Трансгранична конференция ще се проведе от 10.00 часа в зала "Петя Дубарова" на Морско казино в Бургас. На конференцията ще се обсъдят предизвикателствата пред местните власти в управлението на отпадъците, и ще бъдат представени резултатите от изпълнението на проект “Изграждане на капацитет за управление на биоразградимите отпадъци в трансграничния регион на Бургас и Къркларели“. Това съобщиха от пресцентъра на община Бургас. Проектът се изпълнява от Сдружение "Управление на отпадъците – Регион Бургас", съвместно със Земеделска камара – Къркларели, Турция. Проектът е съфинансиран по Програма за трансгранично сътрудничество чрез Инструмент за предприсъединителна помощ (ИПП) България-Турция и основната му цел е подобряване качеството на живот в трансграничния регион чрез въвеждане на механизми за устойчиво управление на отпадъците.
Зам.-кметът на Добрич арх. Пламен Ганчев: Предстои изграждане на тротоари и изкърпване на улични платна

21 Март 2014 | 09:58 | Агенция "Фокус"

Добрич. Новите дейности по благоустрояване на Добрич все още не са започнали, тъй като са в ход процедури по избор на изпълнители. Това съобщи арх. Пламен Ганчев, зам.-кмет „Устройство на територията”, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Арх. Ганчев посочи, че според заложените в Програмата за капиталови разходи дейности предстои изграждане на тротоарни настилки, изкърпване на улични платна, инсталационни работи. Тази седмица фирмата, която отговаря за чистотата в града, е започнала почистване на уличните регули. Тази дейност е стартирала близо с месец по-рано. Следващата дейност ще бъде измиване на уличните платна. Това е най-важната част от пролетното почистване, коментира зам.-кметът, защото насъбраните кал, пясък и боклуци замърсяват околната среда и са фактор за увеличения брой фини прахови частици. Усилено се работи в градския парк „Св. Георги”, който се обновява още от миналата година по проект на Община град Добрич. Новоизградени са мостчетата над парковото езеро, укрепено е неговото корито с нова облицовка, реконструират се алеите в зоната около самото езеро, което е причина част от парковите алеи временно да бъдат затворени за преминаване. Предстои засаждането на голям брой дървесни видове и храсти и подмяна на паркови аксесоари. От общината информират също, че е готов Подробният устройствен план - План за регулация и застрояване на част от „Северна индустриална зона” - град Добрич. Гражданите имат възможност да се запознаят с него в Центъра за услуги и информация на Община град Добрич. В срок от един месец от обнародването на плана в „Държавен вестник” гражданите могат да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта до общинската администрация. Планът се отнася за зоната, включваща бул. „25-ти септември” от изток, от юг и запад – река „Добричка” („Суха река”), ул. „Ангел Стоянов, строителната граница на града и от север – ж.п. линия Добрич-Кардам.

/Жулиета НИКОЛОВА


В Банско се проведе кръгла маса на тема модерното управление на човешките ресурси

21 Март 2014 | 14:15 | Агенция "Фокус"

Банско. В Банско се проведе кръгла маса на тема: „Модерното управление на човешките ресурси-предизвикателство пред малки и големи администрации”, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. На срещата присъстваха Лиса Маканс, началник на икономическо развитие в община Кройдън, Камелия Радева, ръководител на проекта, представители на Общински съвет Банско - Георги Еринин и Димитър Русков, Соня Ангелова, управител на фирмата, която е спечелила обществената поръчка за изпълнение на тези дейности и обучения. Този проект има за цел да допринесе за подобряване на управлението и развитието на човешките ресурси в Община Банско. Идентифицираните добри практики могат до голяма степен да се приложат и в Банско, за да се подобри работата на администрацията, да стане по-гостоприемна за новите хора, които влизат в нея. Към момента е установено едно партньорство между двете общини и проектът има напредък. Предвижда се този проект да свърши на 6 април.

/Цветелина МОРАЛИЕВА


Община Бургас търси строител на "Арена Бургас"

21 Март 2014 | 15:58 | Агенция "Фокус"

Бургас. Община Бургас обяви обществена поръчка за проектиране и изграждане на многофункционална спортна зала "Арена Бургас" на мястото на бившите казарми в комплекс "Изгрев", предаде репортер на Радио "Фокус"-Бургас. Фирмата трябва да направи предварителни проучвания по преценка на проектанта; да изработи инвестиционен технически проект; да извърши всички необходими дейности по съгласуване на инвестиционния проект с компетентните органи; да получи разрешение за строеж; да упражнява авторски надзор по време на строителството; да се ангажира с доставка на необходимите материали, оборудване и обзавеждане, със самите строително–монтажни работи.

Избраната фирма ще трябва да изгради нова лекоатлетическа спортна зала с капацитет поне 6 500 зрители, а срокът за това трябва да е 900 календарни дни. Прогнозната цена за строителството на обекта е около 38 400 000 лв. с вкл. ДДС. Участникът, чието ценово предложение надхвърля тази сума ще бъде отстранен от участие в процедурата. Тази година от държавния бюджет за реализацията на проекта са отпуснати 5 000 000 лв. по програма „Растеж на регионите“. Предвид това от общината предвиждат реализацията на обекта да става поетапно. През тази година ще се извърши проектирането и ще стартира строителството в размер до 5 млн. лв., като продължаването на строителството ще се извършва след писмено потвърждение от общината за осигурен финансов ресурс.

Повече подробности за обявената обществена поръка са поместени на интернет страницата на община Бургас в раздел Обществени поръчки. /Калина ЕНЧЕВА
Започва проект за разделно събиране на отпадъци „От врата до врата” в столичния квартал „Горубляне”

21 Март 2014 | 16:10 | Агенция "Фокус"

София. Започва проект за разделно събиране на отпадъци „От врата до врата” в кв. „Горубляне”, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Тази вечер в 18.30 часа с прояви в Народно читалище „Васил Левски- 1926” в кв. „Горубляне” ще започне проектът за разделно събиране на отпадъци „От врата до врата”. Инициативата е на „Екопак България”. Целта на събирането е да информира гражданите за проекта и да ги мотива да се включат в кампанията. Вече са разпространени 2000 информационни брошури и формуляри за желаещите да получат собствен домашен жълт контейнер. В проявата ще участва и кметът на Младост д-р Цвета Авджиева.
Няма загубени средства по Програмата за развитие на селските райони за 2013 година

21 Март 2014 | 17:10 | Агенция "Фокус"

София. Няма загубени средства по Програмата за развитие на селските райони за 2013 година, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните. До 21 март 2014 година в Министерството на земеделието и храните не е постъпвал документ от Европейската комисия, в който да се изразява намерение за невъзстановяване на изплатени суми по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за 2013 година.

Към момента на България са възстановени 290 млн. лв. Това е първият транш от средствата, които Европейската комисия (ЕК) възстановява на България. Практиката на разсрочено възстановяване на средства се прилага през последните две години от работата на ЕК. В този период пълният размер на заявяваните разходи в декларациите за четвъртото тримесечие на съответните календарни години /Q4/ не се е възстановявал еднократно, а на минимум два транша.

В началото на 2014 година ЕК отново обърна внимание на държавите членки, че заявените за възстановяване разходи по ПРСР за последното тримесечие на 2013 година е възможно да бъдат възстановени на няколко транша.

Очакваме в следващите месеци да бъдат възстановени и останалите средства по подадената от България декларация за разходите за последното тримесечие на 2013 година. Заявените за възстановяване средства са в размер на 693 млн. лв. общо публични средства.


Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница