Нсорб обучения на общински съветницистраница1/6
Дата02.06.2018
Размер0.82 Mb.
  1   2   3   4   5   6
18.03.2014

НСОРБ
Обучения на общински съветници

kambana.net/17 марНационалното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/, организира поредица от обучения по проект „Подобряване на общинския капацитет за предоставяне на публични услуги” за общински съветници и служители в общинските администрации.

Общинските съветници се обучаваха в рамките на четири месеца /от ноември 2013 до февруари 2014/ по различни теми, обхващащи дейността на общинските съвети. Темите бяха:

1. „Управление на отпадъците и опазване на околната среда”;

2. „Подобряване на административното обслужване на гражданите”;

3. „Общинска младежка политика и закрила на детето”;

4. „Ефективно управление на общинското образование”;

5. „Подобряване на обществения ред и превенция на бедствия и кризи”;

6. „Управление на водите и екология”;

7. „Социалните услуги - потребности и възможности на общините”.

Представители на ОбС - Златица в тези обучения, бяха председателите на постоянни комисии Цанка Варгелова, Димитър Харалампиев и Асен Згуровски. Участие в тях взеха и сътрудничките в ОбС - Златица Гергана Иванова и Юлиана Ботушанова.

Общинската съветничка Стоянка Балова бе лектор в обучението но тема: „Общинска младежка политика и закрила на детето”. Като участник в предишни обучения и обществени съвети към Министерството на младежта и спорта, тя е натрупала голям опит и ценни познания в разработването на младежки политики.

Дадена й бе възможност да сподели с групата придобитите знания и натрупан опит, тъй като на голяма част от нея, темата бе напълно непозната. След края на обучението представители на НСОРБ поканиха Стоянка Балова да стане част от звеното им експерти по „Младежки дейности”.

***

От 26 до 28 февруари в гр. София се проведе последното обучение на тема „Управление на водите и екология”, по проект на НСОРБ, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет” и съфинансиран от Еврапейския съюз. В него участваха Димитър Харалампиев - председател на ПК „УТПМТОС”, Стоянка Балова - член на ПК „ОКСТМДЗСП” и Юлиана Ботушанова - стажантка в ОбС - Златица. На обучението присъстваха и представители от Панагюрище, Копривщица, Челопеч и Антон.По време на обучението бе разгледана темата за формите на управление на водите, в която представителите от ОбС - Златица бяха много активни.

По време на обучението се проведоха много дискусии, а най-интересно бе по време на ролевата игра. За нея ни бе раздаден готов сценарий, в който представителите от ОбС - Златица бяха в ролята на:

- представители на Постоянната комисия на Общинския съвет по бюджет и финанси - Стоянка Балова;

- представители на Постоянната комисия на Общинския съвет по околна среда и води - Юлиана Ботушанова;

-представители на обществеността - Димитър Харалампиев.

В края на обучението получихме сертификати, а малко след това направихме и обща снимка с лекторите.


Кърджали с най-висока успеваемост от фонд „Региони”

novjivot.info/март 18, 2014

Три от 28-те области в страната се отличават с изключително висок коефициент на успеваемост в кандидатстването за пари от правителствения фонд “Региони”. Това са Кърджали, Търговище и Кюстендил. Почти 100% от подадените от тях проекти са одобрени от кабинета при средно ниво на одобрение около 33%. Това става ясно от данни, публикувани от Националното сдружение на общините в България.

Общият брой на подадените проекти е 2197, от които 735 са получили финансиране. Най-много предложения има от област Пазарджик – 88, от които 22 са одобрени. Следват Пловдив с 83 проекта и Софийска област – със 79.

Най-големи късметлии при раздаването на милионите обаче са областите Кърджали (с 25 одобрени от общо 28 подадени проекта), Кюстендил (10 от 12) и Търговище (17 от 19). На другия полюс са Монтана, получила зелена светлина само за 3 от общо 31 проекта и Силистра с 4 от 25.

Най-успешният кандидат пред фонд “Региони” е кърджалийската община Кирково (ДПС) с упеваемост 10 от 10 проекта. Конкуренти са благоевградските Гоце Делчев (БСП) с 6 от 6 проекта и Сатовча (ДПС) с 15 от 17, както и търговищката Омуртаг (ДПС) с 10 от 11 и разградската Лозница (ДПС) с 6 от 7 проекта.

Тоталните аутсайдери са старозагорската община Павел баня (земеделци и социалдемократи) и Бяла Слатина (ГЕРБ), Врачанско, подали по 21 проекта, но получили пари за 0.

Други общини с висока активност, но лош късмет, са Карлово (СДС, ДСБ), Панагюрище (ГЕРБ), Симитли (БСП, ВМРО), Созопол (ГЕРБ), Благоевград (ГЕРБ), Костинброд (ГЕРБ).


КСБ събира институциите и бранша на кръгла маса за обществените поръчки

Ще бъдат обсъдени промени в Закона за обществените поръчки

fakti.bg, 18 Март, 2014 07:15 Калина Петрова

За трета поредна година по инициатива на ОП на КСБ – София, Камарата на строителите в България събира представители на различни институции на кръгла маса на тема „Модернизация на обществените поръчки“. Тя ще се проведе на 18 март в централния офис на КСБ от 13.00 ч, на ул. „Михаил Тенев“ 6, ет. 1.

Форумът ще бъде открит от инж. Светослав Глосов – председател на Камарата, доц. Даниела Бобева – вицепремиер по икономическото развитие, арх. Иван Данов – министър на инвестиционното проектиране, и Бойко Великов – директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност. Неговият заместник Елеонора Николова ще направи презентация на тема „Електронните обществени поръчки като инструмент за противодействие на корупцията“.

В дискусията ще вземат участие и Миглена Павлова – изпълнителен директор на Агенцията по обществени поръчки, Борислав Гуцанов – председател на парламентарната Комисия по регионална политика и местно самоуправление, инж. Емил Костадинов – председател на парламентарната Комисия по инвестиционно проектиране, представители на Комисията за защита на конкуренцията, на АФКОС, на Агенцията за държавна финансова инспекция, на Националното сдружение на общините в Република България, на управляващите органи по оперативните програми, на дирекция „Управление на собствеността и социалните дейности“ към МВР.

Във форума ще се включат и представители на УС на КСБ, както и на ръководните органи на сродните браншови организации. Ще бъдат обсъдени промените в Закона за обществените поръчки, които са на второ четене в Народното събрание, както и приетите от Европейския съюз директиви за обществените поръчки и концесиите. Ще се дискутират типизирането на процедурите и договорите и премахването на дискриминационните условия в търговете.


Трета процедура за етикет за иновации и добро управление на местно ниво

oshtepan.com, Вторник, 18 Март 2014 09:30

От 10 април до 31 юли българските общини ще могат да подават документите си за участие в Третата процедура за Етикет за иновации и добро управление на местно ниво.

Анкетно проучване сред гражданите на кандидастващите общини ще бъде направено от 8 август до 10 декември, съобщават още от Министерството на регионалното развитие. Официалната церемония по връчване на Етикетите трябва да се състои до 30 април 2015 година.

България е една от първите страни в Европейския съюз, заедно с Белгия, Италия, Норвегия и Испания, която прилага Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво, приета от Съвета на Европа (СЕ). Основен елемент от Стратегията е присъждане на Етикет за иновации и добро управление на местно ниво. Етикетът е сертификат за цялостно качество на управлението в общината и се оценява по единни критерии и процедури, разработени от СЕ, за всички страни в Европа. Оценката се извършва на база обективни показатели, чрез единни рамкови процедури и инструменти за оценяване. Носители на Етикета са местни власти, които приемат и прилагат в дейността си 12-те основни принципа на добро управление.

В България вече се проведоха две процедури за присъждане на европейския приз. През 2011 г. с Етикета бяха удостоени първите 13 български общини, а през 2013 г. високото отличие получиха 16 общини, доказали, че спазват 12-те принципа на добро управление и се ангажират да ги прилагат активно и занапред в дейността си.

Носителки на Етикета по Първата процедура от 2011 г. са общините: Димитровград, Добрич, Долна баня, Карлово, Кирково, Кнежа, Лясковец, Перник, Свиленград, Свищов, Смолян, Столична община и Търговище.

Общините, на които е присъден Етикетът за 2013-2015 г. по Втората процедура, са: Бяла Слатина, Димитровград, Добрич, Долна баня, Кирково, Кнежа, Мездра, Перник, Поморие, Русе, Свищов, Смолян, Смядово, Столична община, Троян, Търговище.

Организаторите от България са регионалното министерство и Националното сдружение на общините в Р България.
Кабинетът „Орешарски“ заседава утре във Видин

tribali.info 18-03-2014 г. 11:20 ч.

Правителството на Пламен Орешарски започва нова инициатива – ще прави изнесени заседания в регионите. Първата сбирка е още утре във Видин. Нито вчера, нито днес от областната управа и от общинската администрация не съобщиха темите, които ще бъдат поставени по време на заседанието.

Идеята на кабинета е да се запознае отблизо с проблемите на хората и да насърчат местния бизнес.

На „Дондуков“ 1 още нямат точния график за сбирките в страната. Изпълнителният директор на националното сдружение на общините ст.н.с. д-р Гинка Чавдарова коментира, че идеята не е нова. Подобни екзотични инициативи е имало и при управлението на ГЕРБ, и при управлението на НДСВ.
Велико Търново чака пари от „Региони в растеж“

stroitelstvoimoti.com, 15:37, вторник, 18 март, 2014

Европейската комисия ще финансира 39 града по новата оперативна програма „Региони в растеж”, в това число и Велико Търново. Това беше голямата новина на последното събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Като кмет и член на УС на НСОРБ Даниел Панов успя да защити интересите на града, за да може да бъде включена общината от трето във второ ниво за финансиране. Така и Велико Търново ще има възможности да получава евросредства в допълнителни направления като интегриран градски транспорт и спортна инфраструктура.

Членовете на сдружението настояваха в новата оперативна програма да бъдат включени повече градове, като задължително да бъде предвидено финансиране и за малките населени места.

В методологията за финансиране на „Региони в растеж” се предвижда 20% от средствата за съответната община бенефициент по програмата да бъдат разпределяни за дейности по населените места. Едни от основните направленията са образование, социални дейности и икономическо развитие.


Даниел Панов: Проектите, предложени от Национално сдружение на общините, трябва да имат ясно изградени критерии, по които да се оценяват

focus-news.net |18 Март 2014 | 17:51 | Агенция "Фокус"

София. Проектите, които са предложени в момента от Националното сдружение на общините, трябва да имат ясно изградени критерии, по които да бъдат оценявани. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” кметът на община Велико Търново Даниел Панов. „Така ще бъде по-добре, защото ще има по-голяма прозрачност. Второто нещо, което сме предложили е в рамките на годината да бъде направен подбор на проекти, с които ще кандидатстваме по програма „Региони в растеж”. В целия период има процедури, които трябва да се направят, да се избере фирмата- изпълнител и да може в рамките на следващата година проектите да бъдат реалистични и да бъдат изпълнени”, заяви Панов. Той посочи, че сега има опасения, че може би юни месец някои от общините няма да са обявили процедури, а някои процедури ще бъдат жалени и в крайна сметка до края на годината проекти за някои от общините може и да не бъдат изпълнени. „Тази програма е една глътка въздух за всички общини, тъй като очакваме през тази година в края на есента да бъдат отворени оперативните програмите по различни проекти и няма да могат да започнат да се реализират още тази година”, каза Панов. Той посочи, че по въпроса за средствата от публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” е имало много дълги дискусии на национално ниво, в Националното сдружение на общините, както и между кметовете на общините. Относно кандидатурата на Търново за европейска столица на културата през 2019 г., Панов заяви, че екипът, който се занимава с това е мотивиран и има повече от хиляда доброволци, които работят за тази кауза. „ Събитията които ще бъдат предложени през тази година са доста иновативни. Но, не е важно какво ще предложим през годината, важно е гражданите сами да усетят и да участват в този проект. Надявам се действително Велико Търново да заеме челното място за Европейски град-столица на културата през 2019 година”, каза още Даниел Панов. /Емили ВАСИЛЕВА
ОБЩИНИ

ФОКУС
Йорданка Фандъкова: Средствата, които идват от Синята зона, отиват за подкрепа на градския транспорт

18 Март 2014 | 11:13 | Агенция "Фокус"

София. Единствената институция, която може да каже дали нещо е законно или незаконно, това е съдът, и в никакъв случай не е някой от нас. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, в отговор на въпрос за това, че областният управител твърди, че Синята зона е незаконна, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „В момента, няма решение на съда, в миналото имаше решение в обратната посока. Не бих искала да влизам в спор с областния управител и се надявам и той да не го прави по този начин, защото това създава излишно напрежение. Виждаме ефекта от Синята зона, след като беше въведена, виждаме, че в историческия център на града автомобилите, които паркират намаляха с около трайно с 20 % и хората могат да си намерят място за паркиране за два часа, за да си свършат работата”, посочи Фандъкова. „Това са и усилия за подобряване на атмосферата на града и въздуха. Виждаме какво правят в Париж в момента, ограничават движението, въобще на автомобили, а камо ли влизането само в центъра. Това са мерки, които са европейски практики и продължаваме да работим по тях. Ако чисто процедурно има нарушения и съдът каже това, изцяло ще се съобразим с всичко това. В момента нямаме такава тема, това че организация на БСП е излязла преди няколко дни и отново подгряла тема, която е стара, това си е техен проблем”, каза Фандъкова. На въпрос къде отиват средствата от Синята зона, столичният кмет обясни, че Центърът за градска мобилност е този, който дава отчетите си пред общинския съвет, пред обществото и медиите.

„Това, което е, като остатък след приспадане на разходите задължително се включва в подкрепата на градския транспорт. Нашата позиция, политика и това, което правим в момента е да се опитваме по всякакъв начин да подобряваме градския транспорт, за да стимулираме хората да се качват на градски транспорт. Това е възможно само с новите трамваи, които се движат вече по улиците на София, новите 50 тролеи, които предстоят да се включат в движението, 126 нови автобуси очакваме до края на годината, както и метрото, което продължаваме да изграждаме, рехабилитираме трамвайната линия на бул. „България”. Това са усилията, които са един комплекс от мерки. За съжаление, градският транспорт има финансови проблеми, затова и средствата, които идват от Синята зона отиват за подкрепа на градския транспорт, за да може вече пет години да не се покачват билетите. В най-тежката криза, не си позволихме да го направим. Това доведе и до последици за градския транспорт”, добави Фандъкова. /Емили ВАСИЛЕВА


Народните представители от Пловдив и областта ще обсъждат важни за града проекти с министър-председателя Пламен Орешарски
18 Март 2014 | 12:04 | Агенция "Фокус"

Пловдив. Народните представители от Пловдив и областта ще се срещнат с министър председателя Пламен Орешарски в Министерски съвет, за да коментират важни за града проекти. Това съобщи пред Радио „Фокус”- Пловдив кметът на града Иван Тотев, който също ще присъства на срещата, от 15.00 часа в Министерски съвет. Там ще се коментират важните за града проекти един, от който е спортната зала, каза още Тотев. По думите му, на срещата ще присъстват всички депутати от 16-ти и голяма част от депутатите от 17-ти Многомандатен избирателен район (МИР). Това означава, че по важните теми на Пловдив всички имаме единомислие и вървим в една посока, каза още Тотев. По думите му, ако това не беше така нямаше да е толкова оптимистично настроен. Подкрепата, която виждам от всички депутати, ме кара да бъда голям оптимист, каза още Иван Тотев. /Даниела ТАНЕВА


Предстои подмяна на контейнерите за боклук на територията на цяла София

18 Март 2014 | 12:10 | Агенция "Фокус"

Предстои подмяна на контейнерите за боклук на територията на цяла СофияСнимка: Информационна агенция "Фокус"София. Предстои подмяна на контейнерите за боклук на територията на цяла София, като първите два контейнера бяха подменени в "Люлин", предаде репортер на Агенция “Фокус”. Срокът за пълна подмяна на контейнерите в "Люлин" и въвеждането на нов вид система за разделяне на отпадъците, е до края на април, но Фандъкова каза, че според нея, ще е готово още в средата на април.

До края на годината, във всички 24 района на София, ще бъдат поставени тези контейнери. Новото при тях е, че са тип „иглу”, и са в два цвята – зелен и жълт, като зеленият е за събиране на стъклени опаковки, а жълтият е за събиране на хартия, пластмаса и метал. Предвижда се, един път месечно да бъде изхвърлян зеленият, но колите ще обикалят и ще наблюдават и може и по-често да го правят. В новата система за контрол, е предвидено и следене чрез GPS. Изпълнителите ще бъдат с GPS и те ще се включват към GPS - системата за контрол на Столична община. Фандъкова каза, че старата система за разделяне на отпадъците не е научила хората да разделят, защото едновременно са се събирали контейнерите, докато сега ще става поотделно. Предвидено е да има сериозни санкции за фирмите изпълнители – в размер от 500 до 5000 лева, в зависимост от нарушението. /Ива САПУНДЖИЕВА


Мая Манолова: Ще бъде поискано разрешение от Европейската комисия за държавно финансиране на дейности, които са по европейските програми

18 Март 2014 | 13:17 | Агенция "Фокус"

Мая Манолова: Ще бъде поискано разрешение от Европейската комисия за държавно финансиране на дейности, които са по европейските програмиСнимка: НСКюстендил. Ще бъде поискано разрешение от Европейската комисия за държавно финансиране на дейности, които са по европейските програми. Това каза зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова по време на среща с кметовете на селата от Община Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. „На семинара в Боровец се взе решение, да се поиска разрешение от Европейската комисия държавата предварително със средства от държавния бюджет да финансира дейности, които иначе ще получат европейско финансиране по европейските програми, а в края на тази година парите да бъдат възстановени от европейските фондове. Реално тези програми ще стартират през април и май”, каза Мая Манолова. Според нея сред първите програми е тази за охрана по селата. Тя е за 5 000 души, които ще подпомагат полицията и ще бъдат ангажирани с превенция срещу кражби. Хората, които ще кандидатстват трябва да бъдат регистрирани в бюрата по труда. Втората програма ще бъде под формата „Регионално развитие”. По нея ще бъдат наети 2 000 души, през областните управители и към общините. Тази програма ще започне през месец април. Третата програма се отнася за 2 340 души, бенефициенти по нея ще бъдат фирмите. Държавата ще подпомага фирмите за наемането на допълнителен персонал. По друга програма – „Развитие на човешките ресурси”, трябва да бъдат наети 3 800 души. „През следващите два месеца 13 800 души ще могат да бъдат ангажирани по програми за временна заетост”, заяви Мая Манолова. Зам.-председателят на Народното събрание посочи, че за Община Кюстендил държавата, посредством ПУДООС , се е издължила с 410 000 лева. Тази сума е била старо задължение към общината. В проект е министерско постановление, което до края на месеца трябва да бъде факт. С него общината ще получи 750 000 лева. Те са за извеждане на минералната вода до общинския хотел. /Венцеслав ИЛЧЕВ
Зам.-кметът на Добрич Пламен Ганчев: Достигнали сме почти до 50% приложение на енергоефективни мерки в обектите публична и общинска собственост

18 Март 2014 | 13:25 | Агенция "Фокус"

Добрич. Община град Добрич работи от години по прилагане на мерките за енергийна ефективност и съвсем наскоро нейни представители споделиха опита и добрите практики на Годишната среща на сдружението „ЕкоЕнергия”, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Община град Добрич е сред инициаторите за създаване на тази мрежа и от тогава е постоянен член и активен участник в процеса на внедряване на енерго-ефективни мерки, заяви зам.-кметът по „Устройство на територията” арх. Пламен Ганчев. По думите му, община град Добрич е наясно, че няма друга алтернатива и такива мерки трябва да се прилагат. Практиката на добруджанската община в този аспект се изразява в доста направления. Има обекти, които са 100% общинска собственост и които са предназначени за отдаване под наем, на тях са приложени мерки енергийна ефективност. Става дума за две големи общежития, изградени по едропанелната система, които в рамките от 2006 до 2008 година са реновирани. Първото общежитие е обновено още със създаването на фонда за енергийна ефективност и заем от фонда и през 2008 година вече на принципа на инженеринга, т.е. на услуги с гарантиран резултат и договор, който е включвал проектиране, изграждане и мониторинг на икономиите, с които де факто се изплаща обектът. Арх. Ганчев припомни, че общината е задължена за всички публични сгради да въвежда такива мерки и след изпълнение на няколко много големи проекта е постигнато почти 50% въвеждане на такива мерки в обектите, публична и общинска собственост. Това са основно училища, детски градини и детски ясли. В списъка влизат и административни сгради, но основно са обекти на просветата, подчерта зам.-кметът. Резултатите по неговите думи са прекрасни. В рамките на изпълнение на обект по ОП „Регионално развитие” се работи върху сгради на училища и детски градини, а отделно на принципа на ESCO-договорите, не много популярна практика в рамките на страната, общината също работи много активно. По този начин е подготвен четвърти обект и „резултатите са невероятни”, коментира арх. Ганчев, защото навсякъде е отчетена между 45% и 55% икономия на енергия. „Така че в това отношение няма друга алтернатива. Ние това като община сме го разбрали. Съдействаме активно и помагаме в нашата мрежа на общини, които по принцип може би са с малко по-друг капацитет”, заяви още зам.-кметът. /Жулиета НИКОЛОВА
Йорданка Фандъкова: Безпокоя се да не изгубим отпуснатите европейски средства за Софийското ларго

18 Март 2014 | 13:36 | Агенция "Фокус"

София. Безпокоя се да не изгубим отпуснатите европейски средства за Софийското ларго. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Това е ангажимент на държавата, въпреки това ние направихме всичко възможно поне да опазим това, което с толкова усилия и с толкова средства, предишните години при изграждането на метрото разкрихме като археологически находки. Метрото инвестира над 5.5 млн. в разкопки и на мен не ми се иска да ги виждам сега как се похабяват. Надявам се, вярвам, че все пак ще се случи в най-скоро време, защото вече няма време. Бяха осигурени от предишния екип на Министерството, европейски средства за довършването на този проект, а програмния период завършва. Ако не се работи интензивно, има опасност да се загубят средствата, което също много ме притеснява”, каза Фандъкова.

„От опит мога да кажа, че когато работата започне, тя и приключва. Мен ме притеснява започването. Ако започне, само няколко месеца са необходими, за да приключи социализацията, консервацията на този обект и той да се превърне в изключително атрактивна туристическа дестинация. Всички чуждестранни гости, които водим сега дори и в това състояние, се възхищават и са изненадани изключително много изненадани от това, което могат да видят в София. Това е шанс за нашия град, така че вярвам, че министърът на културата и Министерството на културата ще изпълнят своите ангажименти”, допълни още тя. /Ива САПУНДЖИЕВА


Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница