Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в Българиястраница1/8
Дата01.06.2018
Размер1.13 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8
13.03.2014

НСОРБ
Оценяват категоризирането на общините и населените места в България

dobrichmedia.com 19:03 12 Март 2014

Оценяване на категоризацията на общините и населените места в България ще бъде извършено през тази година, съобщиха от Националното сдружение на общините в Република България. Вече е започнало събирането на актуални данни за показателите по отделните критерии. Събирането на сведенията ще се извърши чрез попълване на електронни таблици. За всяка община е изготвена отделна таблица, която включва всички населени места на нейната територия и критериите, за които се събират данните. Отбелязва се само наличието или отсъствието на даден критерий, без да се прави количествена или качествена оценка за него. Таблиците могат да бъдат изтеглени от сайта на сдружението на общините.

Плнирано е оценяването да приключи до края на август, като в този срок промените в категорията на общините и населените места трябва да бъдат утвърдени със заповед на министъра на регионалното развитие. Това ще даде възможност на общините да предприемат съответни действия при изготвяне на проекта за Бюджет 2015, необходими поради евентуална промяна в данъчните оценки на недвижимите имоти за някои населени места, подчертават от от Националното сдружение на общините в Република България.


Болницата в Козлодуй може да получи още пари

kozloduy-bg.info 13.03.2014 Роза Димитрова

Болницата в Козлодуй ще бъде включена в списък за допълнително финансиране, предложен от Националното сдружение на общините в Република България. В него фигурират общо 50 здравни заведения от цялата страна, които ще си разпределят общо 6 млн. лв. От региона и болниците в Кнежа и Бяла Слатина ще бъдат включени в този списък.

За да получат допълнително финансиране здравните заведения, трябва да бъдат спазени определени условия. Първото е поне 40% от населените места в общината да са отдалечени най-малко на 40 километра от областната болница, а второто - делът на възрастното население и безработицата да са по-високи от средните за страната.

Включването на лечебното заведение в списъка не гарантира, че болницата ще получи средства. Първите, които ще отпадат от него, са болниците, които не работят по спешност. За тези, които остават в списъка, е изградена специална методика, чрез която средствата ще се превеждат месец за месец, като парите ще се дават само за обслужени спешни случаи. Първият такъв транш се очаква още този месец.
Зам.-министърът на образованието Мукадес Налбант: “Делегираните бюджети промениха географската карта на България”

dnesbg.com/13 март 2014

“Делегираните бюджети промениха географската карта на България. Някои текстове от наредбите доведоха до концентрация на ученици в големите училища и в градовете за сметка на малките населени места. Това пречи образованието да се развива сравнително хармонично в различните краища на страната.” Това заяви зам.-министърът на образованието Мукадес Налбант пред общински образователни експерти от цялата страна във Велико Търново.

Зам.-министърът подчерта, че през последните години се наблюдава не само географски дисбаланс, но и неравнопоставеност в заплащането на учителите, чийто труд е съизмерим по качество. “Големият дисбаланс всъщност е, че на световно ниво нашите ученици постигат впечатляващи резултати, а в същото време качеството на масовото образование в страната ни слиза все по-надолу. Това ли искаме всъщност, или трябва да обърнем нещата така, че наистина да започнем да говорим за всеобхватно, достъпно и качествено образование”, призна г-жа Налбант. Тя постави и въпроса до кой клас да се завършва основното образование, каквито промени са предвидени в новия закон за училищното образование. “В предишния проект беше записано това да става след 7 клас. Но никой не помисли какво ще се случи с над 800 основни училища, които са единствени в населеното място. Да не говорим, че заради намаления брой на учениците, които ще се обучават в тях не до 7, а до 8 клас, ще бъдат ограничени средствата в делегирания бюджет. Това ще предизвика нова вълна от закриване на училища”, каза Налбант.

Първата по рода си Национална среща на общинските експерти по образование откри кметът Даниел Панов. Той алармира, че никой не отчита общинското самоучастие в реализирането на проекти за енергийна ефективност в училищата. “Ние даваме милиони, вследствие на което разходите на сградите се свеждат до определен минимум и действителни икономии. В този програмен период ще дойде момент, в който дори и да искаме да кандидатстваме по програми, няма да имаме средства за самоучастие. Тези икономии трябва да се връщат по някакъв начин в общините, за да кандидатстваме за енергийна ефективност на други училища и детски градини, които не са направени”, сподели кметът.

Повече от 100 експерти, зам.-кметове и общински съветници от комисиите по образование пристигнаха вчера във В. Търново. Националната среща е организирана от Националното сдружение на общините, а в дискусията вчера се включи и нейният изпълнителен директор Гинка Чавдарова.

Вчера домакините от общината заведоха своите гости в ОУ “Бачо Киро”, СОУ “Емилиян Станев” и детска градина “Райна Княгиня”, за да им представят добри образователни практики.
ОБЩИНИ

ФОКУС
Искра Михайлова: Ако от Европейската комисия са удовлетворени, плащанията по ОП „Околна среда” ще се възстановят

13 Март 2014 | 11:08 | Агенция "Фокус"

София. Ако от Европейската комисия са удовлетворени от това, което сме направили, плащанията по Оперативна програма „Околна среда” ще се възстановят. Това каза пред журналисти в парламента министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Ние приключихме проверката на договорите по обществените поръчки и провеждането им. Представили сме всички резултати в дирекцията „Одит на средствата от ЕС”. Очакваме в края на тази седмица или в началото на следващата да дойдат експерти от „Одит на средствата от ЕС” да направят проверка на извадка на това, което ние сме проверили, и да се изпрати информация към Европейската комисия”, заяви министър Михайлова. „Заедно с Агенцията „Одит на средствата от ЕС” правим преглед на това, което е направено и сме готови да изпратим информация към Брюксел и в месец март да информираме какво сме направили”, посочи тя.

Министър Михайлова обясни, че това са всички проекти, за които е получено писмо – всички проекти за периода 2010 – 2013 г., по които има сключени договори по обществени поръчки. „Всички тези обществени поръчки и отделните договори бяха проверени. Проверени са над 230 договора и са търсени грешките, заради които беше спряно плащането – смесване на критерии, удължаване на срокове, съкращаване на срокове, неравностойна конкуренция и изискване за принадлежност към организации”, подчерта Искра Михайлова. „Официалното внасяне, договаряне и подписване на оперативните програми се случва в период три месеца след като е подписано споразумението на страната-член с ЕК. Всички предварителни консултации по оперативните програми преди това са неофициални и предварителни”, посочи министърът.

„Целият екип на министерството работи по оперативната програма. Тя вече два пъти е била разглеждана от ЕК. Имаме неофициални коментари от всички дирекции. На 21 февруари имахме неофициална среща по споразумението. Готвим пореден вариант на оперативната програма за неофициални консултации, така че в момента, в който споразумението е подписано, ние да внесем готова оперативна програма”, заяви Михайлова.

По отношение на реиндустриализацията и твърденията за замърсяване на Софийското поле, Искра Михайлова посочи, че България има развита система на екологично законодателство. „Няма инвестиционни предложения, които да не подлежат на оценка на въздействие на околната среда или оценка на съответствие – или и двете. Нямам притеснения. Всякакви инвестиционни намерения ще бъдат обект на оценка”, подчерта министър Искра Михайлова. /Яница ТАНЕВА


През тази година Община Бургас ще изгражда тенис кортове

13 Март 2014 | 11:20 | Агенция "Фокус"

Бургас. През тази година Община Бургас ще изгражда тенис кортове. Това каза в интервю за Радио„Фокус” –Бургас Живко Иванов, директор на Общинското предприятие „Спортни имоти”. Той обясни, че община Бургас поддържа спортните съоръжения чрез общинското предприятие „Спортни имоти”. Отделно за капиталови разходи има отделени за изграждане на спортни площадки и реконструкция на стари такива около 380 хиляди лева. „Приоритетно, през последните няколко години в повечето съставни селища и квартали на града бяха направени такива спортни площадки, но все още има места, където няма такива. В същото време, има квартали, които искат да има и допълнителни такива, защото доста сериозна експлоатация има на тези спортни площадки. Примерно до училище „Елин Пелин” в к-с „Меден рудник” площадката, която се ползва сутрин от 08.00 часа до 24.00 часа, на осветление. Това може би една от най-натоварените спортни площадки”, обясни Иванов. „През тази година ще започнем да изграждаме и тенис кортове като мисля, че достатъчно наситихме с футболни игрища града. Ще обърнем внимание на тенис кортовете”, заяви той. Общината има идея да увеличи броя на тенис кортовете в кв. „Изгрев”, в непосредствена близост до спортния комплекс. „В момента обследваме тази възможност за подходящ терен. В същото време ще се опитаме да направим подобрение в съществуващите тенис кортове, те са класически тенис кортове, с червена настилка, но имат нужда от едно подобрение”, допълни той.

Иванов обясни, в първите площадки, които общината направи е имало доста вандалски действия. „Напоследък рядко се случват такива неща. Някои от съоръженията имат много голяма натовареност и с това се налага доста сериозна поддръжка и подмяна на част от уредите и изкуствената трева. Както споменах спортното игрище до училище „Елин Пелин” в к-с „Меден рудник” при тази сериозна експлоатация вече се налага след третата година да мислим и за подмяна на самата настилка и това един от терените, където най-вероятно ще подменим настилката. Защото принципно е нормално да се експлоатира по 5-6 часа, а ние експлоатираме по 10-12 часа самите спортни съоръжения, но за сега не срещаме пречки с поддръжката на съоръженията”, обясни Иванов. /Виолета ТАСЕВА


Община град Добрич и тази година ще финансира проекти на неправителствени организации

13 Март 2014 | 12:16 | Агенция "Фокус"

Добрич. Община град Добрич и тази година ще финансира проекти на неправителствени организации – НПО и в тази връзка е обявен конкурс за проектни предложения, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Крайният срок за кандидатстване е 10 април тази година. Конкурсът ще се проведе съгласно условията на общинската Програма „Финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност от бюджета на Община Добрич”. Финансирането на граждански инициативи от общинския бюджет има за цел да стимулира сътрудничеството между НПО, местната общност и да се улесни постигането на партньорство с органите на местно самоуправление. Осигуряването на финансови средства за граждански инициативи би подпомогнало активното участие на гражданите в обществения живот и формирането на гражданско съзнание, това е посочено в общинската стратегия за подпомагане на граждански проекти. Приоритетно Община град Добрич финансира дейности, като решаване на конкретни социални проблеми, повишаване на социалната ангажираност на младежите за разрешаване на специфичните им проблеми (общуване, образование, възможности на пазара на труда, свободно време и други), преодоляване на социалната изолация и реинтеграция на уязвими и маргинализирани групи, насърчаване на доброволческата дейност, междукултурното и междуетническо сътрудничество, утвърждаване на национални традиции и европейски практики, постигане на здравословен начин на живот, опазване на околната среда; икономическо развитие и гражданско образование. Подробности за условията и реда на кандидатстване с проектни предложения са описани подробно на сайта на общината. Документите за участие в конкурса се подават в деловодството на Община град Добрич в Центъра за услуги и информация в запечатан плик с надпис: „За участие в конкурса за финансиране на граждански инициативи 2014 година”. Попълненият формуляр се подава и на магнитен носител (CD). /Жулиета НИКОЛОВА
Има нужда от камери за видеонаблюдение в разградското село Дянково, според кмета

13 Март 2014 | 12:21 | Агенция "Фокус"

Шумен. Има нужда от камери за видеонаблюдение в разградското село Дянково, каза пред Радио „Фокус”-Шумен кметът Вейсал Османов. Той обясни, че в момента такива няма, но въпросът е бил поставен преди няколко дни на срещата с полицейските инспектори в община Разград. „Има нужда от камери, поне по главната улица на селото, където и потокът от хора е по- голям, да се следи, да се записва”, каза кметът. Той обясни, че от близо месец- месец и половина в селището няма младши районен инспектор, след пенсионирането на доскорошния и очаква в най-скоро време новото назначение. В събота е имало гастролираща група от петима души от Кърджалийско, които са обикаляли по домовете и са просили пари за възстановявани на изгорели преди 3-4 години стопански постройки. „Гастролиращите не са имали документи за самоличност, обадихме се, дойде патрулен екип, тръгнахме да ги дирим, но те бяха се изнесли вече от селото”, каза кметът. Той добави, че ако има видеонаблюдение, поне камерите биха заснели колата. Вейсал Османов каза още, че в селото се случват и кражби, има и междусъседски разправии. Жителите на Дянково наброяват 4100 души, което го нарежда на второ място в Североизточна България след силистренското село Айдемир, според кмета. /Ивелина ИВАНОВА
Венера Аръчкова, главен финансист на община Смолян: В общината има недостиг на общински жилища

13 Март 2014 | 12:59 | Агенция "Фокус"

Смолян. В община Смолян има недостиг на общински жилища. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян главният финансист на общината Венера Аръчкова. Комисията за жилищно настаняване в община Смолян наскоро е изнесла списъците на желаещите да бъдат настанени в общински жилища, въпреки че свободни жилища на територията на общината няма, поясни Аръчкова. Всички са по програмата за жилищата – има жилища, които са резерви, жилища, които са за ведомствени, такива за продажба и за крайно нуждаещи се, но като цяло броят им не е достатъчен, подчерта финансистът. По думите на Аръчкова, по самата програма за стопанисване и използване на общинската собственост, тази комисия следи стриктно и изкарва правоимащите. Основно жилищата на община Смолян се намират в жк „Нов център”, в квартал Райково и останалите са в жк „Трандевица” в квартал Устово, както и жилища в селата Смилян, Могилица, Славено, Петково. Жилищата в селата са единични и се ползват от дългогодишните си наематели, които са били преди години служители в общината, кметства или в държавни структури. Що се отнася до жилищата в Смолян, Аръчкова посочи, че те са заети от крайно нуждаещи се хора – социално слаби, безимотни и в трудно положение. Тя уточни, че общината има жилища, които са тип боксониера и в част от тях има настанени млади хора, които са израснали в дома в Широка лъка и закритото вече помощно училище в Чокманово. „Не можем да оставим на пътя тези младежи. Част от тях са настанени и в Центъра за настаняване от семеен тип в Устово и Смолян”, добави Аръчкова и поясни, че се опитват да балансират донякъде, но общинските жилища в Смолян не са достатъчни. /Нели ГЕРГЬОВСКА
Продължава кампанията за събиране на местни данъци и такси в община Бургас

13 Март 2014 | 13:08 | Агенция "Фокус"

Бургас. Продължава кампанията за събиране на местни данъци в община Бургас- данък върху превозните средства, данък върху недвижимите имоти и такса битови отпадъци за текущата година, предаде репортер на Радио „Фокус” - Бургас . Заплащането на задълженията за цялата 2014 година в срок до 30 април носи отстъпка върху плащането в размер на 5 %. При желание годишното задължение може да се плати и на две вноски - до 30 юни и до 30 октомври. За улеснение на данъкоплатците община Бургас предоставя възможност, освен в касовия салон на ул. „Александровска” № 83, плащания да се приемат и в касите на териториалните дирекции. Днес жителите на с. Братово могат на място да заплатят своите задължения. /Мария РУСЕВА
Създаване на достъпна среда за хора с увреждания и панорамен ескалатор е предвидено в проекта за устойчиво развитие на Смолян

13 Март 2014 | 13:25 | Агенция "Фокус"

Смолян. В проекта „Подкрепа за устойчиво развитие и растеж на град Смолян” е включено изготвяне на работни проекти за ремонт и реконструкция на 18 улици, 4 надлези, 2 зони за обществен отдих, 3 детски площадки, обновяване на дворни пространства и спортни площадки на две училища, 3 пешеходни алеи, енергийно обследване и изготвяне на технически паспорти на 4 сгради. Това каза пред журналисти в Смолян при представянето на проекта инж. Васка Караджова – ръководител на проекта, предаде репортер на Радио „Фокус” – Смолян. Предвидено е ремонт на уличните настилки, зелени площи, градинско обзавеждане, ремонт на обществената тоалетна под театъра, ремонт на водната каскада, поливна система, реконструкция на стълбищни подходи, които са в посока музей –библиотека, като се предвижда и изграждането на ескалатор за хора с увреждания. „Идеята е участъкът от пощата до бившата ДСК да стане достъпен и за хора с увреждания, като за целта, включително до театъра и музея, говорим и за панорамен ескалатор, който да обслужва хората”, каза Караджова. Уличната мрежа включва фрезоване на асфалтови настилки, подмяна на бордюри и тротоари, ремонт на облицовки на подпорни стени, озеленяване, изграждане на достъпна градска среда за хора с увреждания, осигуряване на възможност за паркиране и монтиране на антипаркинг колчета, градско обзавеждане, места за сметосъбиране, въвеждане на енергоспестяващо улично осветление. Васка Караджова каза още, че основната цел на проекта е създаването на предпоставки за устойчиво развитие и растеж на град Смолян чрез осигуряване необходимите ресурси и укрепване капацитета на Община Смолян за успешно участие в изпълнението на оперативната програма за регионално развитие за периода 2014-2020 г. и усвояване на финансовите ресурси по Структурните фондове. /Даниела БОЙКОВА
В Банско се проведе работна среща за създаване на професионална паралелка, по инициатива на кмета Георги Икономов

13 Март 2014 | 16:17 | Агенция "Фокус"

Банско. По инициатива на кмета Георги Икономов в Банско се проведе работна среща на тема „Потребностите на пазара на труда и местния бизнес от специалисти по определени професии, свързани с туристическия бранш”, съобщиха от пресцентъра на общината. Необходимост от разкриване на професионална паралелка след 7 клас в СОУ „Неофит Рилски”. Възможности за тристранно сътрудничество между Община-Училище-Бизнес, с цел реализиране на адекватни форми на професионално образование на територията на община Банско”. В дискусията се включиха представители на хотелиерския и ресторантьорския бизнес и директорите на общообразователните училища в общината. Обсъдена бе възможността за разкриване на професионална паралелка с направление „Туризъм и ресторантьорство” към СОУ „Неофит Рилски” – Банско, в тясно взаимодействие с местния туристически бизнес и съгласно потребностите на трудовия пазар в курорта. Браншът заяви своята готовност за съдействие чрез предоставянето на материалната си база за провеждането на практически занимания. Изтъкната бе необходимостта от създаването на договорни отношения, които да гарантират реализирането на обучените кадри в Банско. В същото време това би довело до повишаване на конкурентоспособността на трудовия пазар и съответно качеството на предлаганите туристически услуги. „На всички е известно, че в Банско преобладаващата част от заетите в туризма не са жители на общината. В разговорите ми с туристическия бранш многократно ми е поставян въпросът за необходимостта от създаването на паралелка с туристически профил. Вярвам, че заедно с бизнеса можем да намерим правилната формула за създаване на качествено професионално-ориентирано образование в Банско. С разкриването на такава паралелка бихме могли едновременно да постигнем три цели – да задоволим потребностите на бизнеса от добре обучени кадри, да подобрим общинската образователна система и да гарантираме сигурни работни места на завършилите ученици”, изтъкна Георги Икономов.
Нови пейки монтираха в пешеходната зона около Дома на културата в Казанлък

13 Март 2014 | 16:20 | Агенция "Фокус"

Казанлък. Нови 10 пейки, изработени от камък и дърво, постави Общинското предприятие „Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата“ на няколко места в град Казанлък. Това съобщиха от пресцентъра на общината. В пешеходната зона около Дома на културата „Арсенал“ в близост до сградата и по широкия северен тротоар на ул. „Любомир Кабакчиев“ са монтирани новите пейки, за удобство на хората, които се разхождат в посока към стадион „Севтополис“ и парк „Тюлбето“. Допълнително пейки са поставени и на няколко автобусни спирки.
Община Бургас и Съюзът на трудово-производителните кооперации подписаха меморандум за сътрудничество

13 Март 2014 | 16:36 | Агенция "Фокус"

Бургас. Кметът на община Бургас Димитър Николов и председателите на националния и окръжния Съюз на трудово-производителните кооперации Стилиян Баласопулов и Георги Порязов, подписаха меморандум за сътрудничество. Това съобщиха от пресцентъра на общината. На срещата присъстваха още инж. Мая Маринова - председател на „Черноморка-Бургас” и секретарят на общината Божидар Кънчев. Целта на официалното споразумение е решаване на проблемите, свързани с подобряване на социалните дейности, намаляване на безработицата и създаване условия за трудова заетост на хората с увреждания в региона. Община Бургас и Съюза на трудово-производителните кооперации се споразумяха да си сътрудничат в няколко основни направления. Бургаската фирма за детска мода "Черноморка" ще изработва рекламни тениски, шапки и ранички. Сувенирите с морска тематика ще бъдат предлагани на три ключови места в Бургас - остров „Света Анастасия”, Моста и на „Богориди”. Проби от първата продукция бяха показани на кмета Димитър Николов по време на срещата. Друга бургаска фирма, член на Съюза на трудово-производителните кооперации, „Металик”, ще прави фитнес уреди и съоръжения за детски и спортни площадки на открито и в училищните дворове. В знак на взаимното сътрудничество, Съюзът на трудово-производителните кооперации дари вертикализатор за деца с диагноза детска церебрална парализа на община Бургас, която да го предостави на някой от нуждаещите се здравни центрове в града.
По Програмата за развитие на селските райони в Рудоземска община ще се рехабилитират пътища на три села

13 Март 2014 | 16:58 | Агенция "Фокус"

Рудозем. По Програмата за развитие на селските райони в Рудоземска община ще се рехабилитират пътища на три села. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян кметът на община Рудозем Румен Пехливанов. По неговите думи в края на месец март в Рудоземска община ще започне рехабилитацията на пътища до махала „Дуревска” в село Чепинци, село Борие и село Рибница. Фирмата, която е избрана да осъществява строителния надзор подготвя документите за откриване на строителната площадка. Пехливанов заяви, че в момента се съобразяват с метеорологичната обстановка, тъй като пътищата са действащи и ако се направят изкопи, пък времето е дъждовно, ще станат много трудно проходими. „Набелязани са депа за изкопи и е въпрос на няколко дни, за да се започне активна дейност”, каза Румен Пехливанов.

/Даниела БОЙКОВА


Делегати от шест италиански града пристигат във Велико Търново по случай празника на града

13 Март 2014 | 17:29 | Агенция "Фокус"Велико Търново. Делегати от шест града в Италия, които са съперници на Велико Търново в кандидатурата за Европейска столица на културата през 2019 година, пристигат във Велико Търново по случай празника на старата столица – 22 март. Това каза за Радио „Фокус” - Велико Търново Ганчо Карабаджаков, зам.-кмет на Община Велико Търново. Бергамо, Матера, Лече, Равена, Перуджа и Сиена са градовете, от които се очаква да пристигнат делегации. „Основното събитие в деня на празника и тази година ще бъде 3 D мапинг шоуто, което ще се проведе в района на паметника „Асеневци”, както обикновено”, каза Нелина Църова, директор Дирекция. „Култура и туризъм” към Община Велико Търново. За пръв път през тази година в мапинга са вплетени логото на кандидатурата ни за Европейска културна столица и слогана на програмата „Творим Щастие”. Непосредствено преди началото на атракцията в 20.00 часа над 300 доброволци отново ще пуснат в небето над галерията светещи хартиени фенери. Празничният за великотърновци 22 март ще започне с Изложение на вина и напитки, под надслов „Новите вина идват с пролет”, което ще започне в 09.00 часа и ще продължи през целия ден в Изложбени зали „Р. Михайлов”. През деня ще бъдат организирани и безплатни обиколки на забележителностите в града, които ще се водят от лицензиран екскурзовод. От тях могат да се възползват всички жители и гости на града. През тази година ще бъда възобновена и традицията за представянето на изложба с ценностите на Велико Търново – „Духовното величие на столичния Търнов”. В нея ще са включени различни златни, сребърни и медни съкровища от фонда на града. Тя ще е достъпна само на 22 и 23 март, като на Деня на Велико Търново входът ще е свободен. Входна такса няма да има във всички музеи в празничния за града ден. "500 съдии и прокурори работят към момента в България", каза зам.-директорът на Националния институт на правосъдието Стоил Пашкунов. Той отбеляза, че приблизително толкова е и броят на магистратите преминали през текущите обучения на Института. Съдебните служители в България са около 8000, като годишно обучение преминават около 500-600 от тях. Обученията и за магистратите, и за съдебните служители се провеждат и в петте центрове на апелативните райони в страната – София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново. Стоил Пашкунов обясни, че Националният съюз на правосъдието, съгласно Закона за съдебната власт, е институцията в страната, която отговаря за обучението на магистрати – съдии, прокурори и следователи, и съдебни служители. Дейността на Института има три основни насоки. На първо място е задължителното първоначално обучение на кандидати за магистрати. Висшият съдебен съвет организира веднъж годишно конкурсни изпити за юристи, които желаят да станат магистрати -съдии или прокурори. Успешно издържалите тези конкурсни изпити преминават 9-месечно задължително обучение в Института, което е изцяло с практическа насоченост. Преподавателите са действащи служители и прокурори. В края на този задължителен 9-месечен курс се провеждат и заключителните изпити. На второ място дейността на Института се свежда и до текущото обучение на магистрати. Това текущо обучение е под формата на двудневни или тридневни семинари по теми, които интересуват магистратите. Най-често това са случаите, в които има съществено изменение на важен закон или приемане на нов закон в Граждански-процесуален или Наказателно-процесуален кодекс. Стоил Пашкунов даде пример с промяната в нормативната база след 2007 година - приемането на България в ЕС. „Нашите съдилища бяха задължени да прилагат европейското право. По тази причина направихме една серия от текущи обучения”, заяви Пашкунов. На трето място в Националния институт на правото има и учебно-информационен център и библиотека и се провежда и дистанционно обучение.

/Луиза ТРАНЧЕВА


РАДИО ФОКУС
Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво
News -> Г бнр деница Караджова: Около 90 милиона евро са замразените от ек средства по оп "Регионално развитие"


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница