Нужно е цяло село, за да се възпита едно детеДата28.02.2018
Размер22.39 Kb.

Нужно е цяло село, за да се възпита едно дете


Африканска пословица

Децата учат чрез копиране. Те притежават забележителна способност за наблюдение и подражание. Учените наричат това моделиране. Децата се научават да говорят просто като слушат, наблюдават и подражават. Децата оформят начина си на поведение, морални ценности, лични предпочитания и дори някои навици чрез моделиране.


Тъй като децата копират поведението на хората около тях, вие оказвате силно влияние върху тяхното оформяне. Мислете внимателно за вашето поведение! Нещата които казвате и правите пред тях повлияват начина им на мислене и поведение. Вие сте техният модел. Децата не правят това, което им казвате, а това, което виждат че правите.

Ако пиете и пушите, учите и децата си да пият и пушат.


Ако гледате телевизия по цял ден, учите и децата си на същото.

Ако сте избухлив, крещите и ругаете, вие учите детето си на това.


Ако се карате на децата си, може да очаквате, че те ще се карат с другите.

Когато говорите спокойно, вместо да крещите, вие учите децата си на хладнокръвие, когато бъдат провокирани.

Когато се извините за неприличен език, вие учите децата си да поемат отговорност за грешките си.

Когато сте вежлив, учите и децата си на вежливост.

Когато споделяте това, което имате, учите и децата си на щедрост.

Когато сте любезни с околните, вие учите и децата си да бъдат такива.

Когато се стараете, учите и децата си да бъдат старателни.

Ако сте загрижени за поведението на детето си, погледнете по-отблизо вашето собствено поведение. Децата се учат от това, което изживяват. Когато живеят с отговорни родители, те растат като отговорни деца и сигурно на свой ред ще стенат отговорни възрастни.

Не се оправдавайте, когато децата ви уличат в лошо поведение. Използвайте ситуацията, признайте грешката си и се извинете. Друг начин, по който децата се оформят, е като се учат от тяхното обкръжение. То включва вас и другите членове на семейството, приятелите им, съседите, съучениците, учителите, медиите, книгите, музиката и пр. Това са съставните части на околната среда на детето - светът, който го заобикаля. Ученето от опит е различно от подражанието. Ако едно дете се опари с горещо ядене, то научава, че горещото ядене пари на езика. Детето научава за горещото ядене от опит, а не чрез моделиране.

Децата свикват да се държат така, че да паснат в околната си среда. Ако тя насърчава играта с кукли, детето свиква да играе с кукли. Ако средата насърчава играенето на футбол, децата играят футбол.

Ако пък се възхвалява принадлежността към някоя банда, децата се присъединяват към разни банди.

Околната среда оформя поведението на вашето дете. Децата на родители, които ценят образованието, обикновено се учат добре в училище. Децата на семейства, в които цари колективен дух, са готови на съвместна работа и разбирателство.


Вашите деца копират това, което казвате и вършите. Те оформят бъдещето си поведение чрез вас. БЪДЕТЕ ДОБЪР ПРИМЕР. Вашите деца се учат от обкръжението си. Давайте им примери, които подчертават вашата скала на ценностите и насърчават самодисциплината и отговорността.

Каталог: documents
documents -> Български футболен съюз п р а в и л н и к за статута на футболистите
documents -> Изготвяне на Технически инвестиционен проект и извършване на строително-ремонтни работи /инженеринг/ на стадион “Плевен”
documents -> П р а в и л а за организиране и провеждане на ученическите игри през учебната 2013/2014 година софия, 2013 г
documents -> К о н с п е к т по дисциплината “Обща и неорганична химия” за студентите от І–ви курс специалност “Фармация” Обща химия
documents -> Издадени решения за преценяване на необходимостта от овос в риосв гр. Шумен през 2007 г
documents -> За сведение на родителите, които ще заплащат таксите по банков път цдг” Червената шапчица”
documents -> Стъпки за проверка в регистър гаранции 2016г. Начална страница на сайта на ауер електронни услуги
documents -> Общи въпроси и отговори, свързани с държавните/минималните помощи Какво е „държавна помощ”


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница