Няколко определени разстройства при хората са свързани с храненето и поведението непосредствено след негоДата11.01.2018
Размер48.61 Kb.
Няколко определени разстройства при хората са свързани с храненето и поведението непосредствено след него.Пика е консумирането на вещества, които не са хранителни, от лица над 18 месечна възраст. Макар че очевидно то е най-често срещаното при децата, статистическите данни за разпространението му са донякъде надеждни, защото до голяма степен се основават на хора, които сами търсят или са доведени на лечение. Поведенческата терапия изглежда подходящо лечение, но данните за резултатите от нея са оскъдни.

Преживянето е дъвченето и поглъщането на храна, която е била изядена и повърната. Това състояние е рядко, среща се най-често при бебета и засяга еднакво двата пола. В литературата се срещат някои съобщения за успешно лечение с поведенческа терапия, но липсват убедителни статистически данни за резултатите.
АНОРЕКСИЯ НЕРВОЗА
Тя се характеризира с отказа да се поддържа пропорционалното на ръста нормално тегло, силен страх от затлъстяване и изкривен Аз-образ (възприемане на себе си като по-пълен, отколкото човек е в действителност). Симптоматиката при жените често включва аменорея. Много по-често срещано е при жените – 95% от случаите, разтройството обикновено започва през второто или третото десетилетие от живота. Анорексия нервоза вече не се смята за рядко явление и се среща по-често сред средните и горните социоикономически слоеве. Теориите за етиологията варират от предимно психологически до съществено биологични, но нито една за сега не е общоприета.

Етология и патогенеза. Етиологията и патогенезата на анорексията се смята за комплексна, отдава се значение на личностовите и конституционалните особености на пациентите, както и на социокултуралните фактори. За съучастието на биологичните причини все още се спори. Значителният брой соматични симптоми, които се наблюдават при протичането на заболяването се приемат като вторични–резултат от ексцесивното гладуване и отслабването. От социокултуралните фактори се отдава значение на възприетите в съвременното общество естетични еталони за красива фигура, широкото разпространение на диети от различен вид, понякога дори и жестоки, които се практикуват от жените в развитите страни, за да запазят естетическите си пропорции на тялото.

От личностните фактори , без съмнение се срещат по-често някои черти , без те да могат да се определят като облигатни. Момичетата са най-често интелигентни и свръхмерно амбициозни по отношение на високи духовни и интелектуални постижения. Отричат се сексуалните пориви и представите за бъдещите сексуални роли на зрялата жена.

Някои от заболелите наистина са имали наднормено предболестно тегло.

В типичният случай разсройството започва рязко и началото му може да съвпада със значима житейска промяна, като започването на менструацията или преместването от едно учебно заведение в друго. Ключовата му характеристика е силното ограничаване на храната, често придружавано от странни модели на хранене. Появата на натраплива свръхангажираност с точното колочество на приетата храна и нейните калории. Поемането на течности също се ограничава. Често се прибягва до злоупотреба с диуретични и разхлабителни средства, както и до предизвикано повръщане. То може да следва някой пир, когато се консумират големи количества храна за кратък период от време. Пациентите обикновено отричат да са гладни, макар че интензивната ангажираност с храната показва, че това не е така. Енергичните физически упражнения често са част от поведенческия модел.

Повод за началото могат да бъдат неуместни забележки за пълна фигура, направени от значима за пяациента личност. Самоналоженият хранителен режим става все по строг, постепенно се изключват все повече видове храни. Отстраняват се тестените изделия, картофите, маслото и т.н. Скрито си изхвърлят храната. Физическите упражнения са много и изтощителни. Всяко поемане на храна води до напрежение и страх и чувството, че са натрупали тлъстини. Мензисът при жените може да спре, но това рядко ги тревожи, някои дори са доволни от този резултат. В учението продължават да са амбициозни и старателни до момента, в който извънредното отслабване и свързаната с него астения водят до нарушение в интелектуалното функциониране, поради невъзможност за продължителна концентрация на вниманието и поради изключителната ангажираност с проблема за хранителния режим.

Личностната структура на пациентите често е компулсивна и са склонни към перфекционизъм и ригидност. В много случаи се открива подтискане и отричане на отрицателния афект и и особено гнева. Пациентите силно се страхуват, че ще загубят контрол вурху всичко , а не само върху храненето. В много случаи вероятно е налице отхвърляне на зрялата хетеросексуалност, съчетано с желанието да се остане на предпубертетно ниво, осигуряващо защита от стресовете на живот в зряла възраст. Депресията често е очевидна.

Симптомите често се отричат,а съпротивата срещу лечението е силна. Често клиницистите научават за разтройството само заради настойчивостта на роднините или близките приятели. Много се спори кое е ефективното лечение, като най-популярни са вербалната психотерапия и поведенческата терапия.

Психотерапията обикновено се провежда амбулаторно и крие рискове от продължаване на недохранването. Поведенческите методи обикновено са ефективни в краткосрочен план, но са свързани с висока степен рецидиви. Медикаментозните терапии също имат известен успех, включително трициклични антидепресанти и антипсихотични средства. Нито една от споменатите терапии не се еоказала истинският отговор: анорексия нервоза си остава едно от малкото психични разстройства, които понякога имат фатален изход.
БУЛИМИЯ

Тя е разстойство на храненето, характеризиращо се с бързо поглъщане на големи количества храна за кратко време. Тези “гуляи” обикновено се извършват тайно и се прекъсват от предизвикано от самия пациент повръщане, използване на разхлабителни, неприятни усещания в стомаха или ако го “хванат”. Често гуляите са следвани от строга диета, за да се поддържа теглото в нормални граници. Пациентите изразяват страх от загуба на контрола и че няма да могат да се въздържат. Пируването често се следва от чувство за вина, срам и депресия.

Булимията е по-честа при жените и в по-горните социоикономически класи. Булимиците обикновено не са много слаби,нямат аменорея и открито се интересуват от секс. Разстройството обикновено започва в 20-те години от живота.

Тъй като булимията еясно свързана с анормално открито поведение, оперантното обуславяне изглежда приложимо и е имало известен успех под формата на договаряне на последствията. Всички форми на психотерапия обаче са бурни и трудни.

Медикаментозната терапия също се прилага с променлив успех. Често се препоръчва антиконвулсивно средство дифенилхидантоин (дилантин) и трицикличните антидепресанти. Най-добре е медикаментозното лечение да се разглежда като допълнение на психотерапията или поведенческата терапия.

Използвана литература:
  1. Енциклопедия “психология”

  2. Психиатрия

  3. Лекции по психопатология; доц. Георги ПоповБаза данных защищена авторским правом ©obuch.info 2016
отнасят до администрацията

    Начална страница