Няма орязани диагнози от безплатното лечениестраница1/18
Дата24.07.2016
Размер0.99 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
10.12.2015
Национални вестнициНяма орязани диагнози от безплатното лечение


Ако сме излекувани, няма да ни държат 3 дни в болница, а ще ни изписват след 12-ия час

Диана Тенчева

Труд  стр. 7  

В готовата наредба за пакета от здравни дейности, които от 1 април догодина ще плаща НЗОК, няма отпаднали диагнози от досегашните. Напротив - предвиждат се три нови клинични пътеки за продължително лечение.

Това съобщи вчера за "Труд" зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков.

Наредбата въвежда основния и допълнителния пакет. По първия ще се лекуват всички състояния, които не търпят отлагане, а по втория осигуреният ще получава помощ не по-късно от 2 месеца. Ако в този период състоянието му се влоши, той ще бъде приет в болница незабавно.

Клиничните пътеки в основния пакет са 200,62 от тях обаче могат да се изпълняват и по него, и по допълнителния пакет, което ще зависи от състоянието на пациента. "Само в допълнителния са оперативните процедури при инконтиненция (изпускане) на урината, хирургичната интервенция за затваряне на стома, асистираната с робот гинекологична хирургия, т.нар. незаклещени хернии и корекции на тазово дъно,,, изброи д-р Шарков. Докато в други държави от ЕС за лечение на тези заболявания се чакало по една година, при нас отлагането ще е само до 2 месеца. Д-р Шарков подчерта, че медицинските грижи по двата пакета, както и по новите пътеки за продължително лечение, са безплатни за здравноосигурените.

Тези пътеки са за последващи грижи след инфаркт, инсулт, хирургична или ортопедична операция. "Догодина, ако пациент е преживял инсулт или инфаркт, няма да е необходимо лекарите да го изпишат след 5-ия ден, а има възможност възстановяването му да продължи по пътеката за продължително лечение,,, обясни още зам. здравният министър. И трите пътеки предвиждат грижи на два пъти по 30 дни.

Друго нововъведение е, че пътеките с минимален престой до 3 дни могат да се изпълняват като амбулаторна процедура и така пациентът да се изпише след 12-ия час от приема му. "Но само ако отговаря на критериите за изписване, ако са му извършени всички необходими дейности, определени в рамковия договор, и ако има писмена оценка на лекар, според която не съществува медицински риск за болния заради приключването на пътеката,,, обясни д-р Шарков.

387,8 млн. лв. раздаде кабинетът


168 млн. лв. отиват за плащане на обезщетения и заплати на полицаи и военни

Диян Моркин

Труд  стр. 8  

Правителството гласува разпределението на 387,8 млн. лв. от актуализацията на бюджета за 2015 година. Най-много пари получават военните и полицаите. МВР взема 180 млн. лв., а МО - 57 млн. лв. Голяма част от тези пари - 168 млн. лв., ще отидат за изплащане на обезщетенията на напускащи служители. Останалите министерства също получават по няколко милиона, за да могат да дадат заплатите на служителите си за последния месец на годината. Министерството на правосъдието получава 19,2 млн. лв., здравното ведомство - 2 млн. лв., а Националната служба за охрана - 3,2 млн. лв.

22,9 млн. лв. се отпускат за разплащане по строежа на оградата с Турция. Първоначално за съоръжението бяха отпуснати 31 млн. лв. От отчета на правителството за деветмесечието се вижда, че са били изразходвани 15 млн. лв. Реално досега са построени не повече от 20 километра.

Дават се и допълнително 84,2 млн. лв. на общините Велико Търново, Ново село, Кюстендил, Велинград, Нова Загора, Сливен, Ихтиман Стара Загора, Смолян и Хасково. Отпуснати бяха и 20 млн. лв. за погасяване на просрочени задължения за Военномедицинска академия. Кабинетът прие и три постановления, с които по бюджетите на общините се разпределят 10,7 млн. лв. за средното образование. Културното ведомство на Вежди Рашидов получава допълнително само 17 100 лв. Министерският съвет отпусна и малко над 3 млн. лв. за довършването на регионалния център за управление на отпадъците в Кърджали. Сумата е за осигуряване на финансиране за приключването на договори по проект, съфинансиран от Кохезионния фонд и управляван от екоминистерството и община Кърджали. Средствата са предвидени в централния бюджет. Строителството на център за управление на отпадъците в Кърджали край село Вишеград започна през 2008 г. с пари от ИСПА. След неколкократно "замразяване" бе спряно през 2010 г. заради липсата на средства за задължителното съфинансиране. Властите промениха проекта, като от него отпадна инсталацията за сортиране и компостиране на отпадъците и бе намален обемът му, за да намалят цената. Брюксел спря финансирането заради прекратеното строителство, а след орязването на проекта го поднови и удължи срока за изпълнение до края на 2011 г. Той не беше спазен и парите по ИСПА бяха безвъзвратно загубени.

Финансовият министър Владислав Горанов (който си е подпрял главата с ръка - б.р.) остана мълчалив, докато се раздаваха допълнителните пари на ведомствата.
ПРОФ. МАРИАНА СТОИЧЕВА-ВЪРТИГОВА:

ОЧАКВАМЕ ЛЕЧЕНИЕ НА ХИВ В ЕДНА ТАБЛЕТКА


Труд  стр. 26  

През 2000 г. светът е свидетел на изключително голям брой нови случаи на ХИВ инфектирани. Представят се данни, че всеки ден се заразяват нови 8500 души, а 4300 умират от СПИН.

СПИН е наречен "Чумата на века".

Днес специалистите и международната общност имат основание да смятат, че до 2030 г. ХИВ епидемията ще бъде овладяна. Глобалният отговор срещу ХИВ инфекцията доведе до предотвратяване на 30 милиона нови случая на инфектиране с ХИВ и почти 8 милиона смъртни случая.- Каква е разликата в лечението на ХИВ днес и преди години, проф. Въртигова?

- Лечението към момента е поне с три антиретровирусни средства и се нарича комбинирана антиретровирусна терапия (cART). Най-същественият момент е придържането към cART. Пациентите трябва стриктно да спазват лечебния режим и да не пропускат прием на медикаменти, независимо че се чувстват добре. Пропускане на прием или на дни лечение води рр резистентност и липса на ефект.- Провежданото лечение в България отговаря ли на съвременните европейски и световни препоръки?

- Разполагаме с медикаменти от всички групи. Лечението се провежда според съвременните европейски препоръки.

Очакваме през 2016 г. да имаме възможност да предложим на нашите пациенти терапевтичен режим в една таблетка дневно, т.е. ко-формулирани медикаменти, съдържащи необходимите компоненти в една таблетка.

- Какви са предпоставките, за да си направи един човек изследване за ХИВ?

- Изследване за ХИВ се препоръчва при рисково поведение - секс без предпазни средства, промискуитет, безразборен секс, мъже, които правят секс с мъже (MSM), проституиращи, при заболяване от туберкулоза, психични заболявания, бременност.

При сексуален контакт без презерватив изследването е абсолютно необходимо и най-подходящият момент за теста е около един месец след контакта. Ако тестът е отрицателен, това не отхвърля категорично диагнозата.

Необходимо е изследването да се повтори след три месеца и още веднъж след шест месеца. При бременните изследването за ХИВ е задължително. Колкото по-рано бъде открита инфекцията, толкова шансът бебето да се роди здраво е по-висок. Приложението на антиретровирусни медикаменти по време на бременността при бременни и ХИВ инфектирани жени понижава риска от заразяване на бебето до 1%.

Проф. д-р Марияна Стойчева-Въртигова е ръководител на Катедра по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина към Медицинския университет в Пловдив и началник на Клиника по инфекциозни болести и паразитология в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.
ДОЦ. Д-Р СТОЯН КАЦАРОВ:


Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница